PDA

Zobacz pełną wersję : D70s Kto poradzi MARUDZIE?

d70s
07-03-2006, 20:15
Witam wszystkich,
To mój pierwszy dzień na tym forum. Poczytałem popatrzyłem, ale pytania mam...
Robię zdjęcia od ponad 15lat. Zawsze były to aparaty Minolty – ANALOGI
Teraz czas przesiąść się na CYFRĘ i jakoś tak się stało, że moim pierwszym cyfrowym jest D70s.
I tu mam pytanie:
Jak radzicie sobie ze słynnymi niedoświetleniami D70s? Ja jak to w PSie koryguję to mi się kolory wściekają. Zresztą w ogóle z kolorystyką nie jest za ciekawie ( z lampą błyskową to już zupełnie kiszka ).
Wiem, że to nie jest sprzęt profi, ale bez przesady – 5zł to nie kosztuje i mogłoby być troszkę lepiej.
Pytam dlatego, że ktoś mi powiedział, że są jakieś nakładki na PS-a, które korygują kolorystykę D70s. Nie zastanawiałem się nad tym wtedy – bo i nie miałem tego aparatu. Teraz mam i ciekaw jestem czy wiecie coś na ten temat.
Dzięki, pozdrawiam

HYPER
07-03-2006, 20:24
mozna na stale wprowadzic korekte naswietlania

Czornyj
07-03-2006, 20:25
Z niedoświetleniem można sobie poradzić wprowadzając korekcję ;)
Co do kolorystyki:
1) bardzo potrafi dać do pieca błędne ustawienie WB. Dlatego na wszelki wypadek warto robić w NEFie i potem spaprany WB ustawiać w Szopie czy w NC
2) Tak czy siak kolory z D70 mogą się nie podobać (mnie się nie podobają). Warto zatem zapoznać się z wynalazkiem krzywych - poprowadzone wprawną ręką dają kolorystyczne rezultaty takie, jakie sobie zamarzysz. Tu również warto posługiwać się NEF-em, bo stanowcze wymachiwanie krzywymi przy pliku o 8-mio bitowym zapisie koloru może (acz nie musi, zależy od konkretnego przypadku) doprowadzić do zerwania ciągłości tonalnej.

lamP.Art
07-03-2006, 20:55
Co do kolorów to gdzieś czytałem, że można samemu korygować krzywe kolorów i wprowadzić do aparatu na stałe - nie wiem tylko, jakim softem i czy jest on do powszechnego uzytku .....

ruffio
07-03-2006, 21:15
Co do kolorów to gdzieś czytałem, że można samemu korygować krzywe kolorów i wprowadzić do aparatu na stałe - nie wiem tylko, jakim softem i czy jest on do powszechnego uzytku .....
W sumie sam wzorzec bieli możesz wprowadzić. Nie wiem jak w D70s ale w D50 nagminnie miałem problemy ze zbyt czerwonymi zdjęciami. Tryb auto mnie nie zadawalał. A wystarczyła biała kartka w świetle jakim robisz. Po sprawie - foty wychodza bradzo dobre i co najwazniesze mniej jest gimnastyki w PS.

d70s
08-03-2006, 02:56
Dziękuję wszystkim za pomoc. :!:
Wychodzi na to, że jak ktoś wybredny to w D70s ani rusz bez NEF-ów.
No właśnie... A w czym obrabiacie NEF-y :?:
Nikon Capture jest dość ślamazarny i jakoś mi nie podchodzi. Gdyby chodziło to jako tako w PS-ie to miałbym problem z głowy. Ale mam tylko PS 6,0CE a zdaje się, że NEF-y i RAW-y wszelkiej maści to tylko w CS-ach chodzą.
A może są jakieś fajne programy o których nie wiem?
Na „CS 2” się napaliłem, ale w sklepach za drogi a nikt ze znajomych nie ma.

andrzej500
08-03-2006, 08:29
witam
D70s Powinieneś opanować na samym początku WB (balans bieli)
Po kilku razach zaczną pojawiać się normalne kolory. Bez opanowania WB będziesz miał same problemy. W instrukcji obsługi jest to dobrze opisane co i jak ustawić. Ale początkujący pomijają to zagadnienie i to jest podstawowy błąd.

FStyl
08-03-2006, 10:17
Balans bieli - to zmora urządzeń cyfrowych, nie tylko D70, ale innych modeli i producentów też. Ta przypadłość dotyczy również kamer cyfrowych, a mieszane światło i ustawienie automatyczne balansu b. to już porażka na całej linii. Ważne jest żeby nauczyć się rozpoznawać dominujące źródło światła i podejmować decyzję, która część kadru ma być poprawnie zbalansowana. Klisza fotograficzna w stosunku do matrycy miała tą przewagę, że była bardziej tolerancyjna na wszelkie błędy tonalne i przejścia niebyły tak drastyczne jak w matrycach.

deck
08-03-2006, 22:07
dlatego jest NEF i Nikon Capture . sporo zdjęć straciłem robiąc w jotpegu . w sumie to z lenistwa .. FsTyT mi za to ..

różnica w możliwościach jest nie do opisania dosłownie .

GeKo
08-03-2006, 23:33
W sumie sam wzorzec bieli możesz wprowadzić. Nie wiem jak w D70s ale w D50 nagminnie miałem problemy ze zbyt czerwonymi zdjęciami. Tryb auto mnie nie zadawalał. A wystarczyła biała kartka w świetle jakim robisz. Po sprawie - foty wychodza bradzo dobre i co najwazniesze mniej jest gimnastyki w PS.

Krzywe można załadować do aparatu chyba przez Nikon Capture juz nie pamiętam, kiedyś się tym bawiłem i mam kilka zdjęć na forum na krzywej która symulowała Velvie ale nie zawsze dawało to fajne rezultaty więc obecnie mam orginalną WB -2 słoneczko i poprawkę naświetlania na +0,3 EV oraz w korpusie ustawione nasycenei kolorów na + to w przypadku zdjęć na dworze, ale już przy fotografowaniu ludzi trzeba uważać bo twarzę lubią wyjść czerwonawe. Natomiast tam gdzie światło żarowe WB na +3 żaróweczka.

djbart
09-03-2006, 17:51
a czy to nie jest tak ze mozna sobie w pewnym stopniu olac WB ? bo przeciez chyba w NC mozna dowolnie zmieniac balans bieli po zrzucenia na kompa, jesli sie myle wyprowadzcie mnie z błędu:)

GeKo
10-03-2006, 01:40
a czy to nie jest tak ze mozna sobie w pewnym stopniu olac WB ? bo przeciez chyba w NC mozna dowolnie zmieniac balans bieli po zrzucenia na kompa, jesli sie myle wyprowadzcie mnie z błędu:)
Tak można ale tylko w przypadku robienia zdjęć w RAWach a nie zawsze się da i nie zawsze się chce siedzieć potem przed kompem i obrabiać każdą fotkę