Zobacz pełną wersję : Wymiana D70 na D 80
zygmuntowicz
23-02-2008, 19:19
Czy ktoś zmieniał D 70s na D 80 ? Myślę o takim kroku i jestem bardzo ciekaw czy przy kitowym obiektywie 18-70 /3,5 4,5 będzie widać poprawę jakości na zdięciach formatu 15x21 ?
copywriter2000
23-02-2008, 19:23
Leżą właśnie obie puszki na moich kolanach:D Zdjęcia mz będą bardzo zbliżone. Ale to może subiektywna ocena... A jeśli chodzi o ergonomię...? No cóż... D80 to jednak zdecydowanie nowsza pucha ergonomia wzrasta, ciutkę możliwości... Ale oba porównywalnie dobre;] Z d70s na d80? Nie warto! Na d200 już rozumiem.
Poszukaj, był niedawno taki wątek, gdzie rozważano wymianę d70s na d80
Polsar74
23-02-2008, 20:32
Z d70s na d80? Nie warto! Na d200 już rozumiem.
na pewno z D50 na D80 - to jest sens.
ale z D70s - chyba nie za wielki - chyba ze okazyjnie się uda sprzedać / kupić.
Paweł
zgadzam się z przedmówcami..warto chyba tylko dla większego wizjera i paru udogodnień, bo zdjęcia - zwłąszcza w takim rozmiarze będą bardzo podobne :) większą rożnicę poczujesz przy D200,ale też nie w zdjęciach a w ergonomii i jakości body.
pioter m
23-02-2008, 21:48
Ergonomia, lepszy wizjer, iso100, wyzsza rozdzielczosc (jest z czego wykadrowac). Jesli go stac, to napewno warto wymienic. Jesli stac go na d200, to jeszcze lepiej.
Aparat warto takze wymienic z racji sporego przebiegu, jesli na siebie zarabia. Jesli nie, to chyba lepiej zainwestowac w optyke, bo kitowiec cudem nie jest. Kolega moze sie zdziwic, jak zobaczy, co jego aparat wypluwa po podpieciu np. 50 f/1.8D.
Było parę tygodni temu o tym, chyba nie warto powielać wątku (bo ja się drugi raz nie będę wypowiadać a zmieniłem D70s na D80 :p)
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-48656.html
puchbeary
23-02-2008, 23:38
Czy ktoś zmieniał D 70s na D 80 ? Myślę o takim kroku i jestem bardzo ciekaw czy przy kitowym obiektywie 18-70 /3,5 4,5 będzie widać poprawę jakości na zdięciach formatu 15x21 ?
poddane obróbce po zrobieniu zdjęcia z obu puszek na odbitkach w wymiarze który podałeś będą identyczne. Konia z rzędem temu kto rozróżni z której puszki wyszły. Na plus D80 - ISO 100, więcej guziczków na body, nowszy soft i większy wizjer. Tyle. Jeśli to dla ciebie ważne - zmieniaj. Jeśli istotne są zdjęcia - odpuść sobie i poczekaj na domniemane nowości i spadek ceny d300.
Paweł
Jakbyś mógł mi tą bzdurę wyjaśnić szerzej to byłbym wdzięczny :/ . D50 na d80 tak ale d70s na 80 już nie ? Przecież poza ergonomią to te same puszki :| .
zygmuntowicz
24-02-2008, 00:10
Wielkie dzięki wszystkim.
Jakbyś mógł mi tą bzdurę wyjaśnić szerzej to byłbym wdzięczny :/ . D50 na d80 tak ale d70s na 80 już nie ? Przecież poza ergonomią to te same puszki :| .
Jako user D50 gdzieśtam myślący o przesiadce wyżej podam dwa powody, które w d70s racji bytu już nie mają. D50 nie ma:
- podświetlanego górnego LCD (kląłem już wiele razy podczas imprez klubowych / koncertów),
- regulacji ISO nie-w-full-stopach, chciałbym mieć pole manewru pomiędzy wartościami 400/800/1600.
- sterowania sabinkami w ramach cls-u (na razie mniej istotne),
- ISO 100 (czasem by się przydało, ale tylko z tego powodu bym nie zmienił),
Z tego co wiem D70/s te funkcje w większości realizuje :-)
Ja też sądze, że warto wymienić D70s na D80, choćby dla lepszego wizjera, no i kilku innych ficzerach typu 10mpx itd. A oczywiscie jak masz kase to bierz D200.
Mialam przyjemnosc korzystac z d70 Karla przez jakis czas, z racji, ze wpadlo mi do kieszeni troche wiecej pieniedzy, niz podejrzewalam - kupilam d80. Jezeli masz podobne mozliwosci finansowe - nie krepuj sie ;).
Wiekszy wizjer naprawde jest wart swej ceny. Dobrym posunieciem ze strony nikona bylo iso 100, podobnie migawka mechaniczna we wszystkich czasach - jest pomocna podczas robienia zdjec pod slonce. Imo, lepsza ergonomia.
Generalnie wole moje d80 :P
Jezeli stac Cie na uzywane d200 - kupuj. Tez niezly sprzecik, acz pradozerny. Dla mnie za duzy, a wiem, ze nie wykorzystalabym jego mozliwosci w 100%. d80 zaspokaja moje potrzeby. Ty musisz wiedziec, czego oczekujesz ;)
Co do jakosci zdjec - ostatnio drukowalam (dokladnie to bylo naswietlanie cyfrowe) zdjecia w Ankarze - na 21x15 nie bylo prawie zadnej roznicy miedzy d80+18-55, lumixem fz50, d70+S50 a d80+S50 (z wyjatkiem glebi ostrosci, ale to kwestia konstrukcji obiektywu zazwyczaj). Tylko zboczeniec dopatrzylby sie roznicy ;).
jak już masz zmieniać to dozbieraj ciut i zmień od razu na D200. Na D80 nie "opyla" się zmieniać ze względu na małe różnice pomiędzy aparatami. Na D200 to już jest jakiś przeskok ale pomiędzy D70s a D80 różnic praktycznie nie widać.
puchbeary
24-02-2008, 22:49
Jako user D50 gdzieśtam myślący o przesiadce wyżej podam dwa powody, które w d70s racji bytu już nie mają. D50 nie ma:
- podświetlanego górnego LCD (kląłem już wiele razy podczas imprez klubowych / koncertów),
zaznaczona przeze mnie ergonomia....
- regulacji ISO nie-w-full-stopach, chciałbym mieć pole manewru pomiędzy wartościami 400/800/1600.powiedzmy że tu masz rację choć polemizowałbym nad użytecznością wartości ISO powyżej 800 w obu puszkach.
- sterowania sabinkami w ramach cls-u (na razie mniej istotne)wystarczy że masz sabinkę i już masz sterowanie CLS-em. Mając jedną lampę możesz ją równie dobrze wyzwolić fotocelą.
- ISO 100 (czasem by się przydało, ale tylko z tego powodu bym nie zmienił),O ile mnie wiedza nie myli D70s Nie posiada ISO 100 :)
Z wszystkiego co wymieniłeś jedynie skok ISO uznaję za argument na plus d70s. Pozostałe to takie popierduły z których na co dzień amator i tak raczej nie korzysta.
Nie lubię w internetowych dyskusjach takiego gadania. Mam D50 już prawie rok, parę imprez (niezarobkowo) nią zrobiłem i to są rzeczy, które mnie drażnią - a nie jakieś wydumane problemy powstałe po lekturze specyfikacji. Zatem uznawaj sobie za argumenty i popierduły to co chcesz, nie będę się spierał. Dla mnie (podkreślam) te rzeczy są istotne, a już sam brak podświetlenia LCD złośliwie się parę razy zemścił. I z tych powodów kiełkuje myśl o D80, bo poza tym dużo pięćdziesiątce nie mogę zarzucić, spełnia moje oczekiwania.
puchbeary
25-02-2008, 08:16
Nie lubie w internetowych gadaniach gdy komuś wydaje sie że "moje zdanie jest mojsze bo jest moje" . Mam D50 juz półtora roku i wiele imprez nią zrobiłem i te rzeczy które wymieniłeś to dla mnie popierduły. Dla mnie - podkreślam - te rzeczy są nieistotne i nie stanowią wystarczającego argumentu do napisania
ale z D70s - chyba nie za wielki -
natomiast wymiana na D80 to oczywiście inna sprawa.
Oh, ah, nie denerwuj się tak, nie miałem zamiaru Cię obrażać :-) Nie piszę nigdzie prawd objawionych, tudzież nie upieram się, że mam 100% racji. Ten sam sprzęt jednemu będzie odpowiadał, drugiemu nie, bo każdy ma swoje określony potrzeby i wymagania. Lekko offtopikując, zupełnie na seri oi niezłośliwie - jak sobie radzisz z brakiem podświetlenia w ciemnym klubie? Jakiś inny patent niż zmiana ISO przez menu? Jeśli tak, chętnie poznam.
Pozdrowienia :-)
stachmuszel
25-02-2008, 11:52
Ale spór, jakby było o co!
Mam D70s i D80. Przez dłuższy czas obcowałem z D50. Wszystkie te puszki są bardzo dobre, aczkolwiek każda lekko inna. Moim zdaniem wymiana jednej puszki na drugą z tego grona jest niezasadna. Jeśli wymieniać to na klasę wyżej.
Pozdr!
puchbeary
25-02-2008, 13:39
Oh, ah, nie denerwuj się tak, nie miałem zamiaru Cię obrażać :-) Nie piszę nigdzie prawd objawionych, tudzież nie upieram się, że mam 100% racji. Ten sam sprzęt jednemu będzie odpowiadał, drugiemu nie, bo każdy ma swoje określony potrzeby i wymagania. Lekko offtopikując, zupełnie na seri oi niezłośliwie - jak sobie radzisz z brakiem podświetlenia w ciemnym klubie? Jakiś inny patent niż zmiana ISO przez menu? Jeśli tak, chętnie poznam.
Pozdrowienia :-)
Nie denerwuje się - sparafrazowałem jedynie twoją wypowiedź :D . Nie czuję się też obrażony/any - ot dyskutujemy sobie i tyle ;)
Jak sobie radzę z ISO? - a doświetlam sobie takim małym gówienkiem na jedną baterie zegarkową i miniaturową diodą - ma toto rozmiar 50 groszy. D50 ma niewielki stopień regulacji jak sam zauważyłeś i znając na pamięć położenie guzika ISO przekręcenie kółka o jeden skok w górę lub dół nie jest już problemem - więc czasami robię to na pamięć i tyle.
puchbeary
25-02-2008, 15:17
ja mam cos zbliżonego do tego
http://www.allegro.pl/item318709319_latarka_led_z_kolkiem_na_kluczyki_br elok.html
a tutaj ciekawsze rozwiązanie - można przypiac do paska :mrgreen:
http://www.allegro.pl/item316306890_brelok_latarka_dioda_led_na_lince_su per_jasna_hit.html