Zobacz pełną wersję : D40 czy D80?
drodzy koledzy doradźcie, który z modeli wybrać D40 czy D80?
biniubak
22-02-2008, 22:52
Koledzy doradźcie mi czy kupić opla corse czy może astrę?
A na poważnie to są dwa różne aparaty i w szukajce jest chyba wszystko co można było napisać.
PS JAk Cię stac to kup D80 i tyle. Ale to tylko moje zdanie.
Przy tak zadanym pytaniu ,to oczywiście D80
Najlepiej kup D3 na 99% będziesz zadowolony (ten 1% to jakbyś chciał kręcić nim filmiki;)).
Zastanów się czego potrzebujesz. Czy wystarczy Ci obiektyw kitowy, czy będziesz chciał rozbudowywać szklarnie(d40 nie ma śrubokręta). Przejdź się do sklepu i potrzymaj oba, zobacz który Ci bardziej odpowiada.
Zresztą wcześniej napisał Ci forumowicz, ze o tym było bardzo dużo. Wyszukiwarka nie gryzie.
Pozdrawiam.
czy będziesz chciał rozbudowywać szklarnie(d80 nie ma śrubokręta).
Jak rozumiem pomyliłeś się :)
domin_89
22-02-2008, 23:09
[...]czy będziesz chciał rozbudowywać szklarnie(d80 nie ma śrubokręta)...
d80 nie ma śrubokręta.. aha.. dobrze wiedziec ;]
Nad czym tu się zastanawiać...wybór nigdy nie był taki prosty:)
(d80 nie ma śrubokręta)
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
to ja bez kozery powiem D80
domin_89
22-02-2008, 23:21
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
hehe no ale w takie bzdury to chyba mało kto uwierzy ;] a co do pytania to bez zastanowienia d80!!
D80 ma śrubokręt ! to w D40 właśnie go nie ma.
D40 malutki, leciutki, plastikowy, i nawet robi porządne fotki, wystarczy podpiąć obiektyw z napędem AF-S i nacisnąć spust, MNIÓD Z MALINĄ :mrgreen: po zapięciu innych, trzeba poprostu pierścieniem ostrości popracować, ale jeszcze niedawno większość z nas kręciła i dobrze było.
Tak serio, to co tu dużo się zastanawiać, kup najlepszy na jaki cię stać, ale weż pod uwagę jakąś szklarnię, bo to też może wpłynąć na to co kupisz.
...trzeba poprostu pierścieniem ostrości popracować, ale jeszcze niedawno większość z nas kręciła i dobrze było...
Tyle, że nie przy pomocy takich wizjerów jak jest w D40...
kupuj w ciemno d80, swoją drogą, to już chyba milionowy post z podobnym pytaniem:P:P
hehe no ale w takie bzdury to chyba mało kto uwierzy ;] a co do pytania to bez zastanowienia d80!!
Wiesz... jak ktos jest nowy i początkujący to moze uwierzyć.
Może trochę "pod włos". Miałem D80 i nie byłem do końca zadowolony ( sławny już pomiar matrycowy ). Bawiłem się ostatnio na wyjeździe i bardzo poważnie myślę o D40 ( co prawda jako o drugim body ). Myślę, że na początek to też całkiem fajny aparat, a zaoszczędzone pieniążki można wydać na lepszy obiektyw, który będzie inwestycją bardziej długofalową.
pozdrawiam 124miko
tylko często te obiektywy są na śrubokręt, którego D40 nie ma...
borregaard
23-02-2008, 11:02
Miałem D80 i nie byłem do końca zadowolony
Ja też mam "starą"..dzieści lat...i nie jestem,do końca,zadowolony....:mrgreen:
...przestań...:wink:
Pzdr
Andrzej
...przestań...:wink:
Pzdr
Andrzej
:):):):):):)
buahaha:-D:mrgreen::grin::lol:
miałem kiedyś porsche, ale nie byłem zadowolony, bo mi się zakupy w bagażniku nie mieściły...;)
"złej baletnicy.."itd
No, ale to prawda - są tacy dla których właśnie D40 będzie najlepszym wyborem!
Ale ileż można tak w koło Macieju..
zgaduję, żę następne pytanie będzie jakie obiektywy do tego D40? :twisted:
zgaduję, żę następne pytanie będzie jakie obiektywy do tego D40? :twisted:
I dlaczego nie M42 bo przecież jest taniej:mrgreen:
Poza aspektem technicznym w którym to niewątpliwie wygrywa D80, może idz do sklepu i weź do reki D 40 i D80. Niedawno myślałem nad zmianą body na D80 właśnie, wybrałem sie do sklepu i przekonałem sie na własne ręce :) ze D80 mi nie leży. Druga strona medalu jest taka, że IMO D40 i D80 kierowane są do innego odbiorcy i tak naprawdę D80 to półka (może pół :)) wyżej. Pytanie, czy jest Ci to potrzebne? Może lepiej zainwestować w szkło? Przy D40 musisz wiedzieć iż nie posiada silnika w body, wiec w pełni kompatybilne będą obiektywy z wbudowanym silnikiem (AF-S, HSM ...), na szczęście tych jest coraz więcej, niestety są też droższe od innych.
Mam D40 i jak dla amatora (pstrykacza na niedzielnym spacerze i wolnej chwili) ale z ambicjami, daje dużo frajdy.
Pozdrawiam.
Niewątpliwie D80 daje wieksze mozliwosci i nie chodzi tu już nawet tylko o "śrubokret".
Pytanie ile pieniedzy chcesz przeznaczyć na aparat i jakie szkło(a) masz zamiar na poczatek kupić.
Jesli ma być jak najtaniej to mozna sie skusić na D40 z jakimś np. 18-55. Jesli jednak masz mozliwosc wziecia D80 z 18-70 czy jakimś jasnym "spacer-zoomem" to polecam wlasnie ten korpus.
I jeden i drugi aparat pozwoli Ci wejść w system, D40 z pewnymi ograniczeniami.
A może D60 (średnia wypadkowa).
co wy z tym śrubokrętem ja ostrze na manual bo misie nie kreci.
Chyba bym nie był zadowolony z D3 skoro nie ma z nim problemów i taki idealny to pewnie nudny.
Poza aspektem technicznym w którym to niewątpliwie wygrywa D80, może idz do sklepu i weź do reki D 40 i D80. Niedawno myślałem nad zmianą body na D80 właśnie, wybrałem sie do sklepu i przekonałem sie na własne ręce :) ze D80 mi nie leży. .....
Szczerze mówiąc nie potrafię sobie wyobrazić jak D40 może lepiej leżeć w dłoni od D80. Mam raczej małe dłonie, a mimo wszystko D40 był dla mało wygodny w uchwycie (zwłaszcza po podpięciu 70-300). W przypadku osób z większymi dłońmi problem tym bardziej się powiększa.
Tak naprawdę D80 z gripem dopiero daje super komfort trzymania.
Reasumując, miałem prawie rok D40 i z czasem, co raz bardziej brakowało mi kilku rzeczy, które mam obecnie w D80.
Dlatego jedynym powodem do dywagacji na temat, który model wybrać może być kasa, jaką dysponuje zainteresowany.
a widzisz, a ja mam D40 i dlonie raczej spore (ale nie bardzo dlugie palce) i D40 lezy mi fajnie w rekach a jak wzialem w sklepie D80 to czulem sie jakby zaraz mial poleciec na podloge
a widzisz, a ja mam D40 i dlonie raczej spore (ale nie bardzo dlugie palce) i D40 lezy mi fajnie w rekach a jak wzialem w sklepie D80 to czulem sie jakby zaraz mial poleciec na podloge
heehehe....conajmniej dziwne, biorąc pod uwage, ze D80 jest wiekszy i po prostu pewniej sie go trzyma
Szczerze mówiąc nie potrafię sobie wyobrazić jak D40 może lepiej leżeć w dłoni od D80.
Skoro nie potrafisz to nie oznacza że tak nie jest. Po prostu byłem, sprawdziłem i napisałem ża są to MOJE i tylko moje odczucia.
Skoro nie potrafisz to nie oznacza że tak nie jest. Po prostu byłem, sprawdziłem i napisałem ża są to MOJE i tylko moje odczucia.
Delikatnie ujmując to oznaczało, że właśnie tak jest.
Myślę, że naprawdę są to tylko TWOJE odczucia, do których masz jednak prawo.
Jest pewna rzecz, której po prostu nie da się zaprzeczyć. D40 ma stosunkowo niski korpus, tym samym grip również jest niski. Długość palców użytkownika nie zmieni faktu, że mały palec ma tendencje do zmykania się pod korpus. Poza tym jak dokupisz lub, chociaż podepniesz na próbę większe lub cięższe szkło od obecnie posiadanych, raczej szybko zmienisz zdanie. Balans w D80 jest bezdyskusyjnie lepszy.
Fakt, że pytanie bez kompletu danych. Czy np. robisz góra kilkaście zdjęć na dobę, czy biegasz z aparatem trzymanym w ręku i "uchwyt" jest dla ciebie ważny. Czy planujesz wiele szkieł, czy np. 18-200 zadowoli xię całkowicie. Zbyt wiele opcji, aby jednoznacznie doradzić. Oczywiście potencjalnie D80 "może" więcej. Pytanie, czy potrzebujesz za to zapłacić.....
puchbeary
23-02-2008, 23:28
Co do wyboru co miało być napisane zostało napisane. Co do trzymania - mam D80 i leży mi w dłoni fatalnie :D ale czy mam dla tego pozbywać się puszki która daje tak wiele możliwości? Dla amatora - nawet zaawansowanego to wszystko co trzeba - reszta to szkła i doświadczenie. Tak do końca to tylko D50 leży mi w łapie idealnie. IDEALNIE ! :mrgreen:
Co do wyboru co miało być napisane zostało napisane. Co do trzymania - mam D80 i leży mi w dłoni fatalnie :D ale czy mam dla tego pozbywać się puszki która daje tak wiele możliwości? Dla amatora - nawet zaawansowanego to wszystko co trzeba - reszta to szkła i doświadczenie. Tak do końca to tylko D50 leży mi w łapie idealnie. IDEALNIE ! :mrgreen:
Bo od D80 lepiej leży w dłoni D50 i D70s. To fakt :) Miałem ten ostatni i mogę to potwiedzić. Ale D80 leży gorzej od D70s bo ciut mniejszy. A D40....
kronos28
24-02-2008, 14:57
to se kupta gripa - nieebo a ziemia...
noo.. z gripem prawie "półkę wyżej" nie ma porównania...
ale i tak po podpięciu N 14-24 i lampy lepiej mi się trzymało D300 bez gripa niż D80 z gripem :mrgreen:
kronos28
24-02-2008, 15:18
noo.. z gripem prawie "półkę wyżej" nie ma porównania...
ale i tak po podpięciu N 14-24 i lampy lepiej mi się trzymało D300 bez gripa niż D80 z gripem :mrgreen:
ale na pewno takie cięższe zestawy wygodniej trzyma się jak jest grip. Podepnij sobie jakieś ciężkie szkło , lampę i zdejmij gripa... masakra a kadry pionowe to już ogólnie... Z gripem można pracować takim ciężkim zestawem parę ładnych godzin ale bez niego po 2 godzinkach takie manewrowania pion - poziom - pion - poziom i trzymania łokcia w powietrzu to ma się ochotę rzucić sprzętem o ścianę ;)
prawda to że przy takim wielgachnym zestawie d300 bedzie sie spisywał o niebo lepiej bo i puszka większa wiec wygoda uchwytu lepsza - dla mnie ideolo ergonomicznie/uchwytowo to jest f5 - to jest maszynka :)
no oczywista że z gripem lepiej :)
a i wiadomo że do pionowych zdjęć to niebo a ziemia..
tylko tak ogólnie- im większa i solidniejsza puszka tym lepiej i wygodniej się sprawuję z wielkimi ciężkimi szkłami..
(D80 się wydawała zabaweczką przy tym szkle, nie wiem jak wygląda jak się podepnie 600 albo jeszcze coś większego..) Ale jak ktoś nie ma wielkich rąk a chce pozostać przy "kicie" i wbudowanej lampie to pewnie mu to różnicy nie zrobi..
Ech, F5 -piękna rzecz :) kiedyś sobie jeszcze kupię ;)
to se kupta gripa - nieebo a ziemia...
Mam, ale to nie zmienia faktu, że D70s + grip i tak się lepiej trzyma niż D80 + grip :p
kup Sobie Jednorazówkę, Nie Zadawaj Bezsensownych Pytań I Zacznij Używać Opcji Szukaj
Ja swiadomie zakupilem D40 aby przekonac sie czy fotgrsfia bardziej serio jest dla mnie. Okazło się, że tak więc sprzedałem i teraz planuje zakup własnie D80. Warto rozważyć zakup np D40x za ok 1600 lub samego body i do tego np 18-70. Bardzo fajny i tani zestaw. Nie kazdego potem stac na aparat za 2500 + obiektywy ktore niby tansze, ale jednak kosztuja.
amator_r
28-02-2008, 09:11
może to Ci pomoże? sam jestem zdania że lepiej włożyć pieniądze w dobre szkło niż d80 zamiast d40. chyba że koniecznie potrzebujesz silnik do AF.
http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
luzaczek82
28-02-2008, 13:27
sam kiedyś stalem przed takim wyborem!padło na 40!ale napewno zmienie jak wyjdzie nastepca 80:)weź d80
sam kiedyś kupiłem d40 i wymieniłem na d80 przede wszystkim ze względu na szybszą i łatwiejszą możliwość zmiany iso, czasu i przysłony. Dopiero potem ujawniły się dodatkowe atuty: silnik do stałek, jaśniejszy wizjer i AF.