PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 vs. Canon 30D

bartb007
22-02-2008, 21:23
witam wszystkich po raz pierwszy

prosze o odniesienie sie do ponizszego linka

http://canon-board.info/showthread.php?t=30892

pozdrawiam

tomek s
22-02-2008, 22:04
hmmm, ale o soo chodzi :roll:

Maciex
22-02-2008, 22:17
no a czego oczekujesz? że napiszemy tu z całą mocą, że ND50 lepsze od C30D?:-?

bartb007
22-02-2008, 22:21
no a czego oczekujesz? że napiszemy tu z całą mocą, że ND50 lepsze od C30D?:-?

nie nieoczekuje. chce opinii - poprostu. jak najbardziej obiektywnej - jesli to mozliwe. glupie teksty sa zbyteczne. jak sie komus nie chce to po co to forum ?

biniubak
22-02-2008, 22:22
Chosi o to, że CAnnon to zło :evil:. A na serio to nie wiem o co chodzi.

PS. JA miałem okazję porównać C 40D z kitem 18-55 USM z D50 z kitem AF-S 18-55. I jak chodzi o JPG prosto z puszki to D50 wypadł lepiej (moim zdaniem) a na RAW-y nie miałem czasu.

PS2 Przypuszczam, że w akcji moje D50 poległo by z kretesem w stosunku do 40D. Poprostu inna liga.

BugsBunny
22-02-2008, 22:30
małe zdjęcia bez exifa, obrabiane przez program o którym wiadomo, że nie najlepiej obrabia zdjęcia
D50 robi doskonałe jpg, w miniaturce - nie gorsze niż D2xs

a tak poza wszystkim: różnica D50/30D nie leży głównie w jakości obrazka przy niskim ISO, i statecznych przedmiotach, byłbym zdziwiony gdyby te obrazki były jakoś dramatycznie różnie, a 17-85 IS to niezbyt dobre szkiełko

bartb007
22-02-2008, 22:53
małe zdjęcia bez exifa, obrabiane przez program o którym wiadomo, że nie najlepiej obrabia zdjęcia
D50 robi doskonałe jpg, w miniaturce - nie gorsze niż D2xs

a tak poza wszystkim: różnica D50/30D nie leży głównie w jakości obrazka przy niskim ISO, i statecznych przedmiotach, byłbym zdziwiony gdyby te obrazki były jakoś dramatycznie różnie, a 17-85 IS to niezbyt dobre szkiełko

ok. powtorze to co juz zostalo napisane i dodam troche.
1) zdjecia mimo ze pomniejszone w oryginale nie odbiegaja - proponuje zassac galerie jesli kogos to interesuje - glownie chodzi o detal i ostrosc nic wiecej (partie drzew, miejsca zacienione i napisy w dali)
2) czy prawdziwym jest twierdzenie, ze w lustrzance cyfrowej nie ma dobrych zdjec bez obrobki (dla mnie troche bez sensu) - nie uwierze ze lustrzanka moze robic gorsze zdjecia z na standardowych nastawach od boxa, bo nawet najlepszy box nie rowna sie dslr - gdyby tak bylo to jaki sens mialoby posiadanie lustrzaka - i nie dorabiajmy ideologii typu ze nam sie zakres mozliwosci fotografowania zwieksza bo mozemy sobie obiektywy roznoogniskowe powstawiac. zwykly kit powinien byc lepszy niz box. nie twierdze ze 30d musi byc lepszy od d50 ale przynajmnie porownywalny, a w miejscach na fotkach o ktorych pisze nawet niedociaga.

pozdrawiam

biniubak
22-02-2008, 22:56
Zawsze mówili, że C robi swietne aparaty, a N zdjęcia :mrgreen:

Przy odpowiednich nastawieniach aparatu i prawidłowej ekspozycji napewno 30D zrobi świetne zdjęcie.

sote
22-02-2008, 22:57
jeszcze fotek nie widzialem ale wszedlem na Twoja picase i mam nadzieje ze to tylko literowka ;)
piszesz "nikkon vs canon" a co to jest nikkon? :twisted:

bartb007
22-02-2008, 23:02
jeszcze fotek nie widzialem ale wszedlem na Twoja picase i mam nadzieje ze to tylko literowka ;)
piszesz "nikkon vs canon" a co to jest nikkon? :twisted:

na takich madrali wypowiedzi tez oczekiwalem - bylo do przewidzenia
(matko swieta i zapytaj o cos)

jjj
22-02-2008, 23:04
na takich madrali wypowiedzi tez oczekiwalem...
Co więcej, nie zawiodłeś się...;)

bartb007
22-02-2008, 23:06
Co więcej, nie zawiodłeś się...;)

za to zawodze sie nad 30D i nie wiem czy slusznie ? - tylko prosze zlitujcie sie i nie linczujcie tylko dlatego ze nie mam nikKona :P

biniubak
22-02-2008, 23:08
za to zawodze sie nad 30D i nie wiem czy slusznie ? - tylko prosze zlitujcie sie i nie linczujcie tylko dlatego ze nie mam nikKona :P

Pobaw się trochę tym aparatem. Sprawdź różne ustawienia. Ten aparat musi "wypluć" dobre zdjęcie. JA na początku też nie byłem zadowolony z mojego DSLR-a.

jjj
22-02-2008, 23:12
Pobaw się ustawieniami (kontrast, ostroś, nasycenie...) i zmień ...szkło (17-88 IS to nieudane szkiełko). Kiedyś miałem 20d i nie było tak źle, więc w 40d powinno byc w nauralnie-ewolucyjny sposób lepiej.

sote
22-02-2008, 23:12

taaa a ja slyszalem ze to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf ;)
koniec OT z mojej strony...

Tak jak pisali na CB D50 i 30D to inne polki i do kogo innego kierowane.
D50 jest dla poczatkujacych i wypluwa jpgi bardziej "dopasowane" do uzytkownikow kompaktow
30D kierowane jest do bardziej swiadomych pstrykaczy.

Co do RAWow to wg mnie z nimi jest tak jak kiedys z klisza - ci zwyczajni pstrykacze i tak sie nie zastanawiali
jaka klisze maja w aparacie i gdzie ja wywoluja, a ci bardziej zainteresowani tematem, ktorzy chcieli miec
maksymalny mozliwy wplyw na to co i jak bedzie przedstawione na ich pracach - wywolywali je sami, tak jak chcieli.
Temu pierwszemu typowi dzis odpowiadaja Ci co robia (nie mowie ze gorsze!) zdjecia w jpgach kompaktami czy innymi amatorskimi lustrzankami a Ci ktorzy chca miec wiekszy wplyw na swoje zdjecia robia w RAWach.
Wiele juz na ten temat zostalo powiedziane...

A tak nawiasem mowiac to zaczynam rozumiec dlaczego powstalo "alternatywne" forum dla canonowcow...
Jesli Wy tam macie takie problemy :mrgreen:

pozdrawia zadowolony uzytkownik Nikona D50 pogromcy Canona 30D ;)

tomajk
22-02-2008, 23:20
Chyba porównanie N D50 do C 30D jest trochę niewypałem, bardziej podobny do tego C 30D jest N D80 i również cenowo.
Jeszcze trudniej porównać jakość fotek w takiej wielkości jaką mamy dostępną w internecie, czyli miniaturki, pewnie będą takie same, i również te z D80 i nawet wyższych modeli.
Inaczej sprawa wygląda w odczuciach używania samego body i jego wykonania, o Nikonie ludzie mówią, że solidne puchy, i pewnie tu znajdziesz jakieś różnice, jeśli masz "czucie" w ręku i lubisz instynktownie poruszać się po guzikologii wygra pewnie Nikon, ale chyba nie D50 lecz D80 a z pewnością D200 to jest poprostu maszynka do robienia zdjęć, wszystko jest tam gdzie być powinno, byś nie schrzanił fotki bo nie zdążyłeś poustawiać.

biniubak
22-02-2008, 23:24
Z ta ergonomia to jest różnie. Przypuszczam, że jak bym pobawił się C40D jeden cały dzień to uznałbym wyższość nad Nikonami (D50, D80) pod tym względem.. FAjne ma te kółka, przyciski itp. Tylko nie rozumiem Canona po co dał taki duży telewizor z taka mała rozdzielczością. NIc na im nie widac. Ale zboczyłem od tematu bardzo.

ptero
22-02-2008, 23:24
a no i tacy są......i na cornym forum i na Cb, ale tak na serio,to 30D to trochę inna liga, jak wspomnieli przedmówcy, jeśli robisz na dużych iso to wal w cwanona, ale.......porównaj optyki, w co wchodzić, nikon wyjdzie taniej i lepiej. Ja miałem dylemat 2 lata temu d70 czy 20d, wyszło d70 i jestem więcej niż zadowolony.Ta 30-tka to niezła pucha, ale np, nie będziesz miał np. tak fajnego 50mm 1.8, jak mamy my, Decyzja należy do Ciebie....a jak już nie wiesz, który lepszy to sie powtórzę, ten który Ci w łąpach lepiej leży

tomajk
22-02-2008, 23:36
biniubak C40D nie miałem w ręku to nic nie powiem, ale wypowiadałem się odnośnie do C30D tego akurat pomacałem :)

HN70
22-02-2008, 23:37
2) czy prawdziwym jest twierdzenie, ze w lustrzance cyfrowej nie ma dobrych zdjec bez obrobki (dla mnie troche bez sensu) - nie uwierze ze lustrzanka moze robic gorsze zdjecia z na standardowych nastawach od boxa, bo nawet najlepszy box nie rowna sie dslr - gdyby tak bylo to jaki sens mialoby posiadanie lustrzaka - i nie dorabiajmy ideologii typu ze nam sie zakres mozliwosci fotografowania zwieksza bo mozemy sobie obiektywy roznoogniskowe powstawiac. zwykly kit powinien byc lepszy niz box. nie twierdze ze 30d musi byc lepszy od d50 ale przynajmnie porownywalny, a w miejscach na fotkach o ktorych pisze nawet niedociaga.

pozdrawiam
w zasadzie TAK.

masz do wyboru:
1) Rób w RAW-ach i grzeb w ustawieniach programów do wywołania RAW-ów,
2) Pogrzeb w ustawieniach 30d (ostrość, nasycenie, kontrast, itp) i rób w jpg (ale szkoda troszkę możliwości 30d),
3) Sprzedaj lustro i kup G9.

BugsBunny
22-02-2008, 23:45
przyznam że nie chce mi się zasysać tych wszystkich fotek ( i tak są małe ) i oglądać po kawałku, wolałbym zobaczyć albo chociaż przeczytać do czego konkretnie masz zastrzeżenia
co się zaś tyczy samego porównania, to:
- porobiłeś sporo zdjęć przy przysłonach rzędu f/22, takie nie maja prawa być dobre ( dyfrakcja ) nawet z 6-8MP matrycy, drobne detale utracą ostrość i będzie to bardziej widoczne w 30D niż w D50
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm
- wiele jest przy ISO 1600, to degraduje jakość, a dodatkowo mogła być aktywna redukcja szumów "zżerająca" detal
- kolorystyka to sprawa m.in. WB i trybu kolorów, pewnie były różnie dobrane, w RAWach można to ujednolicić
- parametry optymalizacji obrazu mogły być całkowicie różne w obu korpusach, w D50 domyślnie są nasycone kolory i dość silne ostrzenie, podejrzewam że 30D może mieć bardziej zachowawcze nastawy
- miałem ostatnio okazję potestować 17-85 i byłem mocno zdegustowany jego jakością ( w sensie ostrości, za to działanie IS jest absolutnie rewelacyjne ). Ten obiektyw ma też dość dużą aberrację chromatyczną, która dodatkowo psuje obraz taki jak drobne gałązki

jak pisałem - w obu aparatach ustawionych możliwie tak samo i z podobnej klasy optyką nie powinno być wielkich różnic w jakości obrazu ( poza rozdzielczością ). Są inne powody, dla których to różne półki sprzętowe.

HN70
22-02-2008, 23:45
jeśli robisz na dużych iso to wal w cwanona, ale.......porównaj optyki, w co wchodzić, nikon wyjdzie taniej i lepiej. ....niestety to zależy na jakich słoikach komuś zależy:
N17-55/2.8 - 4419pln vs C17-55/2.8 IS - 3099pln
N24-70/2.8 - 5335pln vs C24-70/2.8 - 4259pln
...a jak w marcu canon dowali kolejnym zwrotem to chyba napiszę protest po japońsku to Nikona w Tokyo :twisted:

ptero
22-02-2008, 23:50
Serbsko-Chorwacki ich raczej nie ruszy:):):):)

egoiste
22-02-2008, 23:53
kup Canona , pytanie jest glupawe , bo to tak jakbys chcial porownac seicento z powiedzmy golfem

HN70
23-02-2008, 00:01
kup Canona , pytanie jest glupawe , bo to tak jakbys chcial porownac seicento z powiedzmy golfem
no ale przecież autor wątku ma już canona :-D proponujesz aby kupił drugiego? Sadysta:twisted:

BOSS
23-02-2008, 00:03

A nie odwrotnie? :-D:-D:-D

A tak poważnie już Ci Kolego pisałem na CB, to nie kwestia lepszy/gorszy, to zupełnie dwa inne aparaty. Kazdy z nich w zależności od potrzeb, wymagań, etc... może być lepszy.

jjj
23-02-2008, 00:31
...Kazdy z nich w zależności od potrzeb, wymagań, etc... może być lepszy.
W doświadczonych rękach na pewno 40d będzie lepszym aparatem od D50, nie może by inaczej.

pn
23-02-2008, 01:14
Autorze watku, zdecydowanie mniej spedzaj czasu przed komputerem, a dodatkowy czas wykorzystaj jakis kurs fotografii i na literature fachowa.

Locter
23-02-2008, 17:28
Miałem D50, naoglądałem się też sporo dobrych zdjęć z 30D i jestem absolutnie przekonany, że z 30D da się uzyskać sporo lepszej jakości obraz. Dla niedowiarków moge podac linka do galerii pewnego pana, który zestawem 30D + 17-85 IS cuda wyczynia.
LINK - http://picasaweb.google.com/korabkrzysztof

pioter m
23-02-2008, 21:53
Bez obrazy, ale takie cuda mozna nawet kompaktem wyczyniac. Ladne kadry to zasluga fotografa, a nie aparatu. W tych ujeciach nie ma niczego takiego, zeby nie dalo sie ich zrobic rownie dobrych nikonem d40 z kitowym szklem.

Locter
23-02-2008, 22:39
Bez obrazy, ale takie cuda mozna nawet kompaktem wyczyniac. Ladne kadry to zasluga fotografa, a nie aparatu. W tych ujeciach nie ma niczego takiego, zeby nie dalo sie ich zrobic rownie dobrych nikonem d40 z kitowym szklem.

No nie wiem, mi się wydaje, że jednak matryca 30D jest bardziej elastyczna i pozwala jednak na troche więcej, tam dużo jest zdjęć pod światło, pięknie zbalansowanych pod względem cieni i świateł, wiele razy próbowałem uzyskac podobne efekty swoim D50, ale nie zawsze sie udawało.

bartb007
24-02-2008, 23:32
witam wszystkich znawcow sprzetu i zaawansowanych fotografow.
jezeli tak robicie zdjecia jak znacie sie na sprzecie i jego wadach niewiatpliwie i zaletach to powodzenia na dalszej drodze fotograffii.
Moja konkluzja zamykajaca ten jakze dramatyczny temat - szczegolnie dla mnie- jest nastepujaca. otoz po wymianie obiektywu okazalo sie ze nagle zdjecia sa dobre - ostre, dobrze doswietlone, a podobno to fotograf robi zdjecia a nie aparat. moim skromnym zdaniem fotograf jedynie komponuje kadr, a aparat robi zdjecie dobrej jakosci lub zlej. moj na szczescie teraz robi dobrej. dziekuje za porady i prowadzcie to swoje forum na tym swoim filozoficznym poziomku, a ja ide robic zdjecia

dobranoc i zycze rownie udanych zdjec jak moje w obecnej chwili

ziuteczny
24-02-2008, 23:36
Ty kolego nie ma co się tu krygować - napisz po ludzku co się okazało ? obiektyw był słaby z tym 30d czy co ?

bartb007
25-02-2008, 01:36
Ty kolego nie ma co się tu krygować - napisz po ludzku co się okazało ? obiektyw był słaby z tym 30d czy co ?

nie kryguje sie tylko w****iaja mnie medrcy bez pokrycia tym bardzie ze roznice na zdjeciach byly ewidentne, ale najwazniejsze dla forumowiczow bylo co zdjecia przedstawiaja a nie ich techniczna jakosc, wazniejsze bylo ze konfrontuje d50 z 30d co nie bylo wogole przedmiotem, ale mam juz to w dupie bo jak zycie pokazuje to ja mialem racje ze cos jest nie tak.

odpowiem Tobie co sie dzialo.
otoz od samego poczatku cos mi nie gralo z obiektywem. mial problemy z lapaniem ostrosci, gubil sie dojezdzal do przodu potem znowu do tylu po czym i tak lipa. zdarzalo sie ze kilka razy musialem ustawiac ostrosc. po wymianie obiektywy na taki sam nagle bez problemu zaczal lapac ostrosc, no i same zdjecia - po prostu sa ostre i nie winietuja tak mocno jak w poprzedniku (co najmniej o 50%).

no ale przeciez to fotograf robi zdjecia.

pozdrawiam

TomK
25-02-2008, 02:05
Obydwoma aparatami da się zrobić świetne zdjęcia.
Miałem Nikona D50 teraz mam 20d i wg mnie zrobiłem dobrą przesiadke. Najważniejsze jest to co podpinasz do puszki. Jesli do D50 podepniesz 17-55/2.8 a do 30D podepniesz 17-85 to wiadomo czym zrobisz lepsze fotki. D50!!! 17-85 jest bardzo słabym obiektywem! Do tego zupełnie inna klasa sprzętu.

Locter
25-02-2008, 22:23
Kolego bartb - tylko, że w temacie jest porównanie aparatów czyli D50 i 30D, a nie obiektywów. Było najpierw sprawdzić aparat z kilkoma szkłami a nie zakładać bzdurne tematy.

nowart
26-02-2008, 00:10
porównaj optyki, w co wchodzić, nikon wyjdzie taniej i lepiej.

Już wielokrotnie dementowałem ze szczegółami tą rozpowszechnianą na forum Nikona bzdurę. Zamiast powtarzać zasłyszane tutaj banialuki proponoję porównać wnikliwie ceny...

biniubak
26-02-2008, 11:28
Ano niestety trzeba się z kolegą Nowartem zgodzić. Nikon tani nie jest.

pioter m
26-02-2008, 16:10
Canon tez do tanich nie nalezy. Niestety, jak ktos chce miec super optyke, to placi, bo zaden system nie oferuje szkiel wysokiej klasy za bezcen. Mozna kombinowac z produktami firm trzecich, ale cudow oczekiwac nie nalezy. Albo decydujesz sie na szklo pewne i solidne, albo godzisz sie na kompromisy, bo obiektyw zaczyna swirowac. Rownie dobrze mozemy narzekac, ze nikon nie wypuscil jeszcze obiektywu 10-200 f/1.4 VR.

tomtytus
26-02-2008, 18:11
Był chyba kiedyś tu podobny temat...podobny, bo chodziło o 20d vs d70.
D70s mam, d20stką się bawiłem i moim zdaniem znacznie lepiej wypada 20d zarówno pod względem obrazowania (znacznie wyższa rozpiętość tonalna i niższe szumy), lepsze wykonanie, większa masa i większy gabaryt, ergonomia to rzecz gustu (aczkolwiek bez problemu ogarnąłem kółeczko canona)...
Stojąc przed wyborem d50 vs 30d brałbym 30d - bo to przede wszystkim inna klasa sprzętu.

tomajk
26-02-2008, 23:42
Wszystko byłoby w porządku, gdyby tak autor wątku był łaskaw nie robić z nas idiotów, i nie zmuszać byśmy się rejestrowali na CB, by obejrzeć jego niekompetencję.
Proponuję zadać sobie na przyszłość trochę trudu i wrzucić link gdzie można zobaczyć przedmiot zainteresowania bez konieczności rejestracji.
(Myślę że małpka z zoomem 3X i 5Mpix dla szanownego kolegi powinna wystarczyć)
Wnioskując z jego wypowiedzi, okazało się, że miał zwalone szkło, czy zapaćkaną matrycę, czy cokolwiek innego, a z nas robi wariatów, co się to niby na sprzęcie nie znają.
To jest chyba właśnie taki osobnik, który nie nadaje się by należeć do świetnego grona kolegów, posiadaczy aparatów fotograficznych, wszelakiej maści, którzy pomagają i służą radą na tym najprzefajniuchniejszym forum NIKON i lepiej byłoby zamknąć ten wątek, bo już sam tytuł jest beznadziejny, dla każdego kto trochę ma orientacji w sprzęcie, do tego właśnie bardzo rzuca się w oczy i ściąga ludzi na manowce.