Zobacz pełną wersję : Co z tym dyskiem???
Przyszedł dziś do mnie dysk z allegro, podłączyłem jako master aby go sprawdzić, od razu w biosie wypatrzyłem że go komp nie znalazł, a chwilę później wyskoczyło takie cóś:
Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename.
Po naciśnięciu Tab:
Possible commands are: blocklist boot cat chainloader cmp color configfile debug displayapm displaymen embed find fstest geometry halt help hide impsprobe initrd install ioprobe kernel lock makeactive map md5crypt module modulenaunzip pager partnew parttype password pause read reboot root rootnoverify savedefault serial setkey setup terminal terminfo testload testvbe unhide uppermen vbeprobe.
Troszku angielskiego znam, ale treść tych komunikatów w większości mnie przerasta, więc będę wdzięczny jeśli mi ktoś podpowie o co chodzi i czy mam się bać.
david555
22-02-2008, 22:01
Taki komunikat sygnalizowano na dyskach na których jest GRUB z LINUXA i trza zapuścić FDISK.EXE z parametrem MBR.
Polecenie ma postać FDISK /MBR.
Taki komunikat sygnalizowano na dyskach na których jest GRUB z LINUXA i trza zapuścić FDISK.EXE z parametrem MBR.
Polecenie ma postać FDISK /MBR.
yyyy...czyli co mam zrobić??
david555
22-02-2008, 22:11
yyyy...czyli co mam zrobić??
Fdisk to program do partycjonowania dysków i powinien się znajdować (o ile mnie pamięć nie myli), na płycie instalacyjnej windowsów.
Przekopiuj go do głównego katalogu omawianego dysku i uruchom z parametrem MBR.
Ja w ogóle nie mam pojęcia czy ten problem dotyczy właśnie GRUB-a, ale jest to wysoce prawdopodobne.
a wrzucenie płyta z xp i formaty nie pomogą??
poza tym jak mam ten program wrzucić na dysk którego komputer nie widzi??
david555
22-02-2008, 22:25
poza tym jak mam ten program wrzucić na dysk którego komputer nie widzi??
A spod windozy też go nie widać?
jako slawe nie widać, a jako master zatrzymuje się po załadowaniu biosa i wyskakują ww. polecenia.
david555
22-02-2008, 22:30
jako slawe nie widać, a jako master zatrzymuje się po załadowaniu biosa i wyskakują ww. polecenia.
Spróbuj podłączyć go jako Master i startnij kompa z instalki Visty, jeśli masz.
david555
22-02-2008, 22:35
nie mam visty. tylko xp
Przepraszam Cię bardzo, ale jestem już dzisiaj bardzo padnięty i z tego wszystkiego nie spytałem co to w ogóle za dysk.
Producent, interface itp.
Instalka Visty by się przydała.
nie ma za co przepraszać, jeśli już to ja mogę tylko dziękować że tak szybko i z zapałem podjąłeś temat. a co do dysku: Seagate Barracuda ATA IV 60 Gb. Model ST360021A.
Gawronnek
22-02-2008, 22:45
przecież możesz użyć płyty instalacyjnej XP, podłącz jako master i odpal kompa z płyty
david555
22-02-2008, 22:51
nie ma za co przepraszać, jeśli już to ja mogę tylko dziękować że tak szybko i z zapałem podjąłeś temat. a co do dysku: Seagate Barracuda ATA IV 60 Gb. Model ST360021A.
A wiesz, bo jak człek ślepi cały dzień w dwa ekrany i jeszcze na dodatek od czasu do czasu w trzeci (internetowy), to można zgłupieć.
Skąd taki zabytek wykopałeś, myślałem, że kupiłeś nowy dysk.
O, jak tak, to możliwości może być znacznie więcej, co wcale nie oznacza, że jest to dobrze.
Jesteś pewien, że wtykasz zworki z właściwej strony (prawo - lewo).
Przypnij do innego kanału kontrolera.
Na płycie instalacyjnej do XP masz konsolę odzyskiwania
http://www.searchengines.pl/phpbb203/pliki/picasso/console/console05.gif
i tam masz dostęp do komend konsoli. Tu http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=14270&st=0&#entry65748
masz je opisane.
david555
22-02-2008, 22:52
przecież możesz użyć płyty instalacyjnej XP, podłącz jako master i odpal kompa z płyty
Nie proponowałem XP, bo myślałem, ze to nowy SATA(n), ale ATA z powodzeniem może pod XP.
jak na razie utworzyłem na nim nowe partycje i je sformatowałem, więc system go widzi. Teraz jest problem z uruchomieniem systemu z dwoma dyskami, mam nadzieję że to kwestia zworki. Na ten świerzo kupiony zworki nie zakładam, czyli według instrukcji na dysku będzie slave, a na ten z systemem wtykam zworkę w pierwsze styki od kabla zasilającego, czyli master.
Efekt jest taki, że po sprawdzeniu napędów optycznych bios stoi, nie ładuje systemu- wygląda mi na to że nie wie który dysk wybrać. Zmieniałem zworkę na dysku systemowym w różny sposób, ale nic to nie dało...
a teraz to chyba przekombinowałem troszeczkę-podpiołem "nowy" dysk gdy sidziałem na włączonym kompie- zawiesił się.
Włączam od nowa, wchodzę w mozillę i oczom nie wierzę- żadnych zakładek, nic w historii, nie pamięta haseł. Wygląda tak jakby ją od nowa zainstalować... mogę jakoś odzyskać moja zakładki??
david555
23-02-2008, 00:17
jak na razie utworzyłem na nim nowe partycje i je sformatowałem, więc system go widzi. Teraz jest problem z uruchomieniem systemu z dwoma dyskami, mam nadzieję że to kwestia zworki. Na ten świerzo kupiony zworki nie zakładam, czyli według instrukcji na dysku będzie slave, a na ten z systemem wtykam zworkę w pierwsze styki od kabla zasilającego, czyli master.
Efekt jest taki, że po sprawdzeniu napędów optycznych bios stoi, nie ładuje systemu- wygląda mi na to że nie wie który dysk wybrać. Zmieniałem zworkę na dysku systemowym w różny sposób, ale nic to nie dało...
Ile masz kanałów na płycie głównej 2, czy 4 i jak masz podpięte dyski, napędy?
Unikać trzeba podpinania napędów optycznych i HDD jedną taśmą.
david555
23-02-2008, 00:20
a teraz to chyba przekombinowałem troszeczkę-podpiołem "nowy" dysk gdy sidziałem na włączonym kompie- zawiesił się.
Włączam od nowa, wchodzę w mozillę i oczom nie wierzę- żadnych zakładek, nic w historii, nie pamięta haseł. Wygląda tak jakby ją od nowa zainstalować... mogę jakoś odzyskać moja zakładki??
Mozilla robi backupy zakładek, folder <bookmarkbackups>, tam powinny być kopie.
co do kanałów to nie wiem tak do końca o co pytasz:mrgreen:
dyski mam na jednej taśmie, optykę na drugiej.
Mozilla robi backupy zakładek, folder <bookmarkbackups>, tam powinny być kopie.
nie chcę wychodzić na kompletnego idiotę, ale u mnie nie ma takiego folderu...
david555
23-02-2008, 00:25
co do kanałów to nie wiem tak do końca o co pytasz:mrgreen:
dyski mam na jednej taśmie, optykę na drugiej.
Każdy kontroler ma dwa kanały, to jest te dziury do wpinania tasiemek, a jak masz płytę z RAID-em, to powinny być 4 i wtedy każdy napęd, czy dysk, można podpiąć osobną taśmą.
Poza tym jak dysk ustawiasz jako master, to na taśmie też ma być master.
no to mam 2 dziury na szerokie taśmy i dodatkową na dyskietkę. Mój dysk master oczywiście jest podpięty na taśmie w miejscu master.
david555
23-02-2008, 00:30
nie chcę wychodzić na kompletnego idiotę, ale u mnie nie ma takiego folderu...
A zalogowany jesteś na tym samym koncie, na którym używałeś mozilli?
Dla każdego konta tworzony jest odrębny folder do ustawień mozilli.
Mozilla robi też kopie pliku bookmark.htm w swoim katalogu, pod nazwą bookmark.bak.
Ścieżka: Documents and Settings\ użytkownik \Dane aplikacji\Mozilla\
mam tylko jedno konto.
Coś widzę, że ciężko będzie z tym dyskiem...
david555
23-02-2008, 00:32
no to mam 2 dziury na szerokie taśmy i dodatkową na dyskietkę. Mój dysk master oczywiście jest podpięty na taśmie w miejscu master.
To odłącz na chwilę dysk optyczny i przyłącz nowy HDD do drugiego kanału kontrolera, jeśli będzie OK, to znaczy, że popełniasz błąd przy podpięciu dysków.
a jak ze zworkami- ma byc tak jak pisałem wcześniej, czyli na nowym bez, a na systemowym pierwszy slot od zasilania??
david555
23-02-2008, 00:39
a jak ze zworkami- ma byc tak jak pisałem wcześniej, czyli na nowym bez, a na systemowym pierwszy slot od zasilania??
Instrukcję jak ustawić zworki, masz na nalepce dysku.
czyli tak jak pisałem- ide sprawdzić, za parę chwil się odezwę.
A więc mam nowy dysk rozpoznany w systemie i byłoby bardzo miło gdyby nie to, że teraz nie mam napędów optycznych...
Więc tak jak mówiłeś- popełniam gdzieś błąd przy podłaczaniu, tylko gdzie- robie to tak samo jak teraz przy działającym dysku.
david555
23-02-2008, 00:56
A więc mam nowy dysk rozpoznany w systemie i byłoby bardzo miło gdyby nie to, że teraz nie mam napędów optycznych...
Więc tak jak mówiłeś- popełniam gdzieś błąd przy podłaczaniu, tylko gdzie- robie to tak samo jak teraz przy działającym dysku.
Wtyczka master na taśmie, to ta ostatnia, a slave, to ta wcześniej i warto pamiętać o stronach taśmy, bo jest tylko jedna słuszna i właściwa.
Wtyczka do kontrolera zazwyczaj jest kolorowa.
przy wtyczkach raczej nie powinienem się pomylić bo mam podpisane, który slot to master a któy slave. Stron tez raczej nie można pomylić bo na środku wtyczki jest mała wypustka która pasuje do rowku w dysku, wiec jak obrócę inaczej wtyczkę to jej nawet nie wepnę.
david555
23-02-2008, 01:08
przy wtyczkach raczej nie powinienem się pomylić bo mam podpisane, który slot to master a któy slave. Stron tez raczej nie można pomylić bo na środku wtyczki jest mała wypustka która pasuje do rowku w dysku, wiec jak obrócę inaczej wtyczkę to jej nawet nie wepnę.
I chwała Bogu, że tak masz, bo widziałem już różne taśmy i różne z nimi roszady, to wolałem wspomnieć.
Zamień taśmy, bo może problem tkwi w uszkodzonej taśmie.
przemieniałem na różne sposoby.
Zacina sie zawsze gdy dwa dyski są na jednej taśmie, na oddzielnych jak już mówiłem działa ok.
A więc pytanie: co zawodzi?? dysk, płyta, system/bios?? coś jeszcze innego??
Są dyski, które za nic nie będą koegzystować na wspólnej magistrali.
Jeśli chcesz mieć dwa dyski na jednej magistrali, to musisz sprawdzić ustawienie zworek w OBU dyskach. Jeśli chcesz np. sformatować ten nowy dysk, to dla bezpieczeństwa odłącz drugi dysk całkiem, odpal któryś Windows (nawet 98) z CD-ROMu i zrób to, co David Ci radził pierwotnie.
nawet tej samej firmy> oba są Seagate
david555
23-02-2008, 01:33
przemieniałem na różne sposoby.
Zacina sie zawsze gdy dwa dyski są na jednej taśmie, na oddzielnych jak już mówiłem działa ok.
A więc pytanie: co zawodzi?? dysk, płyta, system/bios?? coś jeszcze innego??
No to musisz dokupić kontroler.
Zresztą takie rozwiązanie jest najlepsze, każdy napęd, dysk, na oddzielnej taśmie.
No to musisz dokupić kontroler.
czyli dodatkową dziurę??:mrgreen: Bo jeśli dysk na osobnej taśmie działa to znaczy że jest ok- pytam, żeby niepotrzebnie afery sprzedawcy nie robić.
david555
23-02-2008, 01:39
czyli dodatkową dziurę??:mrgreen: Bo jeśli dysk na osobnej taśmie działa to znaczy że jest ok- pytam, żeby niepotrzebnie afery sprzedawcy nie robić.
Wynika z tego, że dysk jest w porządku, choć sprawdź jeszcze, czy ma wszystkie piny "w dupce":) (czy żaden nie jest ułamany).
Kontrolery nie są drogie, a będziesz na pewno bardzo zadowolony.
piny- rozumiem że to te małe pręciki:)
No to skoro już tyle czasu Cię martretuję to ostatni zestaw pytań na koniec:
1) gdzię się ten dodatkowy kontroler wpina??
2) Gdy pierwszy raz ruszył mi komp z dwom dyskami to wyskoczył dosłownie na 2-3 sek dymek w windowsie że któryś tam plik z mozilli został uszkodzony i żeby uruchomić jakiś tam program- z tego co pamiętam to jakiś CHMBC czy jakoś tak.Wiesz o jaki program chodzi?? A mozilla jest uszkodzona bo nie działa wyszukiwanie i nic co związane jest z zakładkami.
3) Rozbudowuję komputer na maxa więc mam zamiar dokupić niewyobrażalną ilość ramu- całe 512 mb;) i tu pytanie- mam kość 256, jak już dokupie to zostawić dwie czy tylko 512 ??
david555
23-02-2008, 01:46
piny- rozumiem że to te małe pręciki:)
No to skoro już tyle czasu Cię martretuję to ostatni zestaw pytań na koniec:
1) gdzię się ten dodatkowy kontroler wpina??
2) Gdy pierwszy raz ruszył mi komp z dwom dyskami to wyskoczył dosłownie na 2-3 sek dymek w windowsie że któryś tam plik z mozilli został uszkodzony i żeby uruchomić jakiś tam program- z tego co pamiętam to jakiś CHMBC czy jakoś tak.Wiesz o jaki program chodzi?? A mozilla jest uszkodzona bo nie działa wyszukiwanie i nic co związane jest z zakładkami.
3) Rozbudowuję komputer na maxa więc mam zamiar dokupić niewyobrażalną ilość ramu- całe 512 mb;) i tu pytanie- mam kość 256, jak już dokupie to zostawić dwie czy tylko 512 ??
Tak to te prąciki:).
Wpina się w slot PCI.
No i widzisz, popełniasz ten sam błąd, co wielu userów windy, że nie zapisujesz komunikatów.
Może CHKDSK?
ale nawet gdybym chciał go zapisać czy nawet zapamiętać to bym nie zdąrzył bo za chwilę ten dymek zniknął i pokazał się nowy z komunikatem że znaleziono nowy sprzęt-dysk.
a co do kontrolera to takie cuś może być??
http://www.allegro.pl/item312117605_25_kontroler_advansys_abp_960u_fv_gw _kr.html#photo
http://www.allegro.pl/item312117605_25_kontroler_advansys_abp_960u_fv_gw _kr.html#photo
Nie może. Toć to SCSI, to "cóś".
Mówiłem Ci, żebyś ochłonął i (może rano) przejrzał wszystko jeszcze raz.
david555
23-02-2008, 02:05
Raczej taki: http://www.digitalsys.pl/product_info.php/cPath/39_109/products_id/266?osCsid=5324fbe5dc9206470c3ae1dee3e4f8f9
Nie może. Toć to SCSI, to "cóś".
Mówiłem Ci, żebyś ochłonął i (może rano) przejrzał wszystko jeszcze raz.
przecież nie mówię że już to kupuję- pytam się żeby zorientować się w cenie- jestem chłodny;)
89 zł- to 40 zł więcej niż dałem za sam dysk... .
przecież nie mówię że już to kupuję- pytam się żeby zorientować się w cenie- jestem chłodny;)
89 zł- to 40 zł więcej niż dałem za sam dysk... .
Chodzi mi o to, że to, co masz, MUSI działać - tylko musisz to właściwie skonfigurować.
ok, jutro przeczytam to raz jeszcze bo widzę że czasami dodawaliście coś poprzed edycję posta i mogło mi coś umknąć. Szczerze mówiąc nie wiem co by tu jeszcze zmienić bo robiłem po kolei według waszych instrukcji.
Dziś już Wam nie będę zawracał gitary- wielkie dzięki za zainteresowanie.
david555
23-02-2008, 02:20
Chodzi mi o to, że to, co masz, MUSI działać - tylko musisz to właściwie skonfigurować.
Przy kontrolerze dwukanałowym w BIOS-ie nie ma żadnych cudów i dyski powinny się odnajdywać w automacie.
Co innego jak są dwa kontrolery na płycie głównej.
Co do zworek, to już mu pisałem, że często są mylone strony w opisie na naklejce (lewo - prawo).
bierz też pod uwagę, że to jest sprzęt z demobilu, więc może mieć przeróżne wady, w tym i np. ułamane piny itp.
jednak to były prorocze słowa- działa. Wszystko oparło się o zworki, nie żadne slave i master tylko trzeba je było wpiąć tak aby to kabel decydował ( 3 slot na zworki od zasilania).
Jedno mnie tylko niepokoi, patrze w zarządzaniu dyskami i mam dziwnie systemy plików teraz porobione:
C: (fizycznie mój stary dysk) na tej partycji jest windows i sys. plików jest FAT32. Stan zdrowy (system)
D: (fizycznie mój stary dysk) i system plików NTFS. Stan zdrowy
F: ( fizycznie mój nowy dysk) i system plików FAT32. Stan zdrowy (Aktywna)
H: ( fizycznie mój nowy dysk) i system plików NTFS Stan zdrowy.
Jak już wiadomo nie znam się, ale jak na moje oko to trochę dziwnie tak- dwa różne systemy plików ( FAT32 i NTFS)
jednak to były prorocze słowa- działa. Wszystko oparło się o zworki, nie żadne slave i master tylko trzeba je było wpiąć tak aby to kabel decydował ( 3 slot na zworki od zasilania).
Jedno mnie tylko niepokoi, patrze w zarządzaniu dyskami i mam dziwnie systemy plików teraz porobione:
C: (fizycznie mój stary dysk) na tej partycji jest windows i sys. plików jest FAT32. Stan zdrowy (system)
D: (fizycznie mój stary dysk) i system plików NTFS. Stan zdrowy
F: ( fizycznie mój nowy dysk) i system plików FAT32. Stan zdrowy (Aktywna)
H: ( fizycznie mój nowy dysk) i system plików NTFS Stan zdrowy.
Jak już wiadomo nie znam się, ale jak na moje oko to trochę dziwnie tak- dwa różne systemy plików ( FAT32 i NTFS)
Nie ma w tym nic dziwnego ;) Po prostu na kazdej partycji masz inny system plikow i tyle. Oczywiscie mozesz sobie to zmienic na NTFS na wszystkich partycjach jesli chcesz lub zostawic.
david555
23-02-2008, 11:17
Nie ma w tym nic dziwnego ;) Po prostu na kazdej partycji masz inny system plikow i tyle. Oczywiscie mozesz sobie to zmienic na NTFS na wszystkich partycjach jesli chcesz lub zostawic.
Albo w menagerze dysków wybrać dowolne literki dla istniejących partycji.
No właśnie, tylko jak zmienić wszystkie partycje na jeden system plików-NTFS, bez formatowania??
david555
23-02-2008, 12:12
No właśnie, tylko jak zmienić wszystkie partycje na jeden system plików-NTFS, bez formatowania??
Tak, to tylko w ERZE.:)
Możesz przekonwertować każdą z partycji do NTFS (bez formatowania), ale będą to nadal odrębne partycje, jak chcesz mieć jedną, to musisz skasować istniejące i utworzyć jedną.
Zresztą i tak mając dwa dyski, będziesz miał co najmniej dwie literki dla HDD, no chyba, że w szeregowym RAID-zie.
Z drobną uwagą - nie da się zrobić JEDNEJ partycji na dwóch dyskach fizycznych.
david555
23-02-2008, 12:16
Z drobną uwagą - nie da się zrobić JEDNEJ partycji na dwóch dyskach fizycznych.
Można w szeregowym RAID-zie.
Tak, to tylko w ERZE.:)
Możesz przekonwertować każdą z partycji do NTFS (bez formatowania), ale będą to nadal odrębne partycje, jak chcesz mieć jedną, to musisz skasować istniejące i utworzyć jedną.
Partycji jako takich nie chcę zmieniać bo mi pasuję, chodzi mi tylko o zmianę systemu plików na jeden dla wszystkich tych partycji, bo taka sytuacja jak mam teraz chyba nie jest najzdrowsza.
david555
23-02-2008, 12:24
Partycji jako takich nie chcę zmieniać bo mi pasuję, chodzi mi tylko o zmianę systemu plików na jeden dla wszystkich tych partycji, bo taka sytuacja jak mam teraz chyba nie jest najzdrowsza.
Można z tym żyć i to dość wygodnie, nie przesadzajmy, bo FAT32, to też dobry system plików.
Przekonwertuj każdą partycję FAT32 na NTFS i po bólu.
Tu masz opis jak zrobić: http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/440,1,Konwersja_FAT32_na_NTFS.aspx
ok, teraz jak już wszystko działa to będę się bawił.
Raz jeszcze dziękuję wszystkim za poświęcony czas i cierpliwość w tłumaczeniu mi wszystkiego.