Zobacz pełną wersję : Nikon D80 i karta pamięci Sandisk SDHC 4 GB Extreme III
fotomagik
22-02-2008, 17:29
Witam !
Jestem zainteresowany opinią na temat współpracy kart typu SDHC z Nikonem D80.
Czy ktoś z Was używa wymieniony w temacie zestaw ?
Pozdrawiam
Marek Kloska
www.twoje.com
Tak,
jakiś tydzień temu kupiłem tę kartę w sklepie Fotojoker. Do zestawu dołożyli czytnik kart, gdyż jest on inny nich w dotychczasowym standardzie. Z D80 karta śmiga aż miło. Spokojnie możesz kupić.
Pozdrawiam
fotomagik
22-02-2008, 17:59
Dziękuję za szybką odpowiedź i poradę :)
Tak,
Do zestawu dołożyli czytnik kart, gdyż jest on inny nich w dotychczasowym standardzie.
to zwykłe czytniki, które czytają SD nie przeczytają SDHC, czy aby się nie mylisz? dziwne...
afterall
22-02-2008, 22:40
to zwykłe czytniki, które czytają SD nie przeczytają SDHC, czy aby się nie mylisz? dziwne...
Mój zwykły czytnik od SD nie chciał czytać SDHC - dlaczego tak jest nie wiem.
A jeśli idzie o pytanie, to używam D80 z Sandiskiem 4gb sdhc i nie ma żadnych kłopotów.
adolfik9501
23-02-2008, 13:57
Witam,
Potwierdzam powyższe opinie. Karta śmiga aż miło. Co do czytnika to SDHC ma inny standard zapisu więc wymaga zgodnego z nim czytnika. Więc albo zgrywamy dane przez aparat, albo przez czytnik zgodny z SDHC. Do tej karty dodają malutki czytnik SD/SDHC na usb więc nie ma się o co martwić.
Witam! wczoraj chciałem kupić karte Sandisk SDHC 4 GB Extreme III do mojego D80 w sklepie Fotojoker lecz dowiedziałem sie że nie bedzie działać z moim Nikonem w zamian proponowano mi Sandisk 2GB Ultra II czy mają racje? jestem początkującym użytkownikiem D80 (5dni) czy w sklepie mają racje? proszę o odpowiedź i opinie znawców :)
Witam! wczoraj chciałem kupić karte Sandisk SDHC 4 GB Extreme III do mojego D80 w sklepie Fotojoker lecz dowiedziałem sie że nie bedzie działać z moim Nikonem w zamian proponowano mi Sandisk 2GB Ultra II czy mają racje? jestem początkującym użytkownikiem D80 (5dni) czy w sklepie mają racje? proszę o odpowiedź i opinie znawców :)
Przeczytaj uważnie poprzednie posty a odpowiedź przyjdzie sama :)
Yoora
fotomagik
03-03-2008, 10:31
W sobotę kupiłem D80 i dwie karty SDHC4GB i SD2GB, obydwie Extreme III.
Działają super.
Pozdrawiam
Witam! wczoraj chciałem kupić karte Sandisk SDHC 4 GB Extreme III do mojego D80 w sklepie Fotojoker lecz dowiedziałem sie że nie bedzie działać z moim Nikonem
To weź do ręki instrukcję do D80, znajdź rozdział o kartach pamięci a dokladnie o SDHC, idz do FJ, pokaż palcem odpowiedni fragment i powiedz im że są głupi ;)
Producent wie lepiej.
To weź do ręki instrukcję do D80, znajdź rozdział o kartach pamięci a dokladnie o SDHC, idz do FJ, pokaż palcem odpowiedni fragment i powiedz im że są głupi ;)
Producent wie lepiej.
Dzięki za rade :) no i bylem w FJ pokazałem instrukcje i kobitka nagle wymyślała że już wiele zwrotów było że to problemy z czytnikami potem bywają że specjalne czyniki muszą być oki zgadzam się ale gdzie tu problem z D80 i tą kartą zapytałem? nie potrafiła odpowiedzieć ;) i tak kupiłem tą karte działa bez problemów nawet wbudowany czytnik kart pamięci w moim laptopie nie ma problemów widocznie to świadczy o nie doinformowanych sprzedawcach FJ. dzięki wszystkim za odpowiedzi i fachową pomoc pozdrawiam.
D80 dziala bezproblemowo z SDHC. Jesli chodzi o roznice miedzy tymi dwoma kartami i dlaczego czytniki SD nie obsluguja SDHC to wystarczy pogooglac ew. "powikipediowac". SDHC to standard inny niz SD. To tak jakby jakims cudem do slotu DDR wsadzic kosc pamieci DDR3 i dziwic sie, ze nie dziala ;) albo karte AGP do slotu PCI :D
Nikkorraf
06-03-2008, 16:30
Po ile płaciliście za Sana SDHC 4 Gb?
kronos28
06-03-2008, 16:41
Po ile płaciliście za Sana SDHC 4 Gb?
http://www.skapiec.pl/site/cat/16/filtr/_335_347_357_0_0_0_0_0_0_0
Dziś tj. 06.03.08 SDHC SanDisk Extreme III 2GB-99zł. 4GB-139zł. 8GB-299zł ceny ze sklepu FotoJoker
Dziś tj. 06.03.08 SDHC SanDisk Extreme III 2GB-99zł.
Ta karta to nie SDHC.
Wiem, bo takową kupiłem wlasnie dzis w FJ za 99pln :)
pa. Na allegro jest taniej, ale nie chciało mi sie czekać..
Ta karta to nie SDHC.
Wiem, bo takową kupiłem wlasnie dzis w FJ za 99pln :)
pa. Na allegro jest taniej, ale nie chciało mi sie czekać..
Jak to karta Sandisc Extreme III nie jest SDHC jak jest? Producent (http://www.sandisk.com/Products/Item(2348)-SDSDRX3-4096-A21-SanDisk_Extreme_III_SDHC_4GB.aspx) kłamie? ;-)
adolfik9501
11-04-2008, 22:30
Witam
Karty o pojemności 4GB i wyższej są SDHC. 2GB to zwykła SD.
Pozdrawiam,
kronos28
12-04-2008, 09:09
czytajcie wy dokładnie posty - Prz3mo pisał o karcie 2GB nie 4GB
witam,
czy karta SDHC 4 GB bedzie dzialac w nikonie D50?
pzdr
witam,
czy karta SDHC 4 GB bedzie dzialac w nikonie D50?
pzdr
A zadałeś sobie trud skorzystania z forumowej wyszukiwarki (ew. google)? Pewnie nie, ale co tam - 4 You (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=641379)
w Cyber Shopie za Sana Extreme SDHC 4 GB dałem 115 złociszy
i tak jak wyżej pracuje idealnie z D80
polecam
u mnie tez od wczoraj D80-ka zapełnia 4GB Extreme III
mam pytanie czy sdhc ultraII bez problemu bedzie dzialac z d80??
Skoro Extreme III działają bez problemu to tym bardziej nie będzie problemów z ultrą.
FlashGordon
18-05-2008, 21:16
Skoro już ktoś ożywił ten wątek... w kwestii czytników - sprzętowo te do SD i SDHC się nie różnią, "specjalny" czytnik to taki, który posiada sterownik pozwalający na obsługę SDHC. Jeśli producent nie wypuścił takiego sterownika to ma się niespecjalny. W przypadku starych czytników jest niewielka szansa na aktualizacje sterowników, dlatego odpadają one z konkurencji.
A mnie, o dziwo, karty SDHC czyta zwykły czytnik za 15 złotych z markietu, kupiony z półtora roku temu... Chociaż i tak miło ze strony SanDisk, że dają do karty ładny czytnik i "fiuterał".
Jeżeli chodzi o różnice między SD i SDHC (HC - High Capacity - wysoka pojemność/przepustowość), to polegają one głownie na sposobie adresowania dużej ilości pamięci. Fizycznie i elektrycznie obydwa standardy korzystają z tych samych rozwiązań. Karty poniżej 2GB to nie SDHC, bo 2GB może zostać zaadresowane "po staremu".
drakenus77
19-05-2008, 19:11
A mnie, o dziwo, karty SDHC czyta zwykły czytnik za 15 złotych z markietu, kupiony z półtora roku temu... Chociaż i tak miło ze strony SanDisk, że dają do karty ładny czytnik i "fiuterał".
Jeżeli chodzi o różnice między SD i SDHC (HC - High Capacity - wysoka pojemność/przepustowość), to polegają one głownie na sposobie adresowania dużej ilości pamięci. Fizycznie i elektrycznie obydwa standardy korzystają z tych samych rozwiązań. Karty poniżej 2GB to nie SDHC, bo 2GB może zostać zaadresowane "po staremu".
sandisk to dobre karty zamierzam swoja 2GB zamienić na 8GB ,czy ktoś zauważył różnice w zapisie zdjęć w ultra i extr ?
Moj stary SanDisk Extreme USB 2.0 Reader czyta te nowe SDHC 4 GB bez problemu. :-D
mpiekacz
29-05-2008, 08:41
Ja w d80 mam sandisk extreme III 8gb czyta bez problemu....
sokrates
29-05-2008, 09:20
Producent wie lepiej.
nie są głupi tylko sprytni - nie mieli 4GB SDHC extreme III tylko 2GB extreme II to chcieli sprzedać od ręki :-)
AlieN_dwa
11-07-2008, 08:57
Witam.
Czy warto kupić kartę PQI 16GB SDHC 20MB/s Class 6 do NIKONA D80? 16GB to bardzo duża pojemność no i cena na allegro nawet przystępna. Prędkość zapisu to 18 MB/s, a odczytu 22 MB/s. Ale czy warto? Potrzebuję bardzo pojemnych kart na przeróżne uroczystości, więc karta by mi się przydała.
wasilewk
11-07-2008, 10:20
Witam.
Czy warto kupić kartę PQI 16GB SDHC 20MB/s Class 6 do NIKONA D80? 16GB to bardzo duża pojemność no i cena na allegro nawet przystępna. Prędkość zapisu to 18 MB/s, a odczytu 22 MB/s. Ale czy warto? Potrzebuję bardzo pojemnych kart na przeróżne uroczystości, więc karta by mi się przydała.
Zawsze warto, ale:
18M/22M - to nie jest mistrzostwo świata
PQI - to nie jest szczyt jakości
Lepiej kupić 20M/20M Sandiska
Używam Ducati i jest super !
Pzdr.
Ja bym sie nie pakowal w tak duze karty pamieci. Pomysl, jak Ci siadzie jedna karta, stracisz wszystkie zdjecia! Najlepszym rozwiazaniem jest kupno np. 4 x 4GB, jakby Ci siadla jedna karta masz jeszcze 3 do dyspozycji i nie stracisz wszystkich (albo wiekszosci) ujec.
wasilewk
11-07-2008, 11:53
Ja bym sie nie pakowal w tak duze karty pamieci. Pomysl, jak Ci siadzie jedna karta, stracisz wszystkie zdjecia! Najlepszym rozwiazaniem jest kupno np. 4 x 4GB, jakby Ci siadla jedna karta masz jeszcze 3 do dyspozycji i nie stracisz wszystkich (albo wiekszosci) ujec.
100 % racji !
Np. 4 x DUCATI + (została wybrana kartą roku).
Pzdr.
P.S.
Chyba, że chodzi o nagrywanie filmów (choć ja do tego używam kamery).
AlieN_dwa
11-07-2008, 11:57
Dzięki Koledzy za rady. W sumie macie rację. Jak padnie mi 16GB to stracę bardzo dużo fotek. A tam gdzie robię zdjęcia BARDZO WAŻNE jest to, żeby mieć pewność, że zostaną zachowane. Poszukam kilku mniejszych po 4GB. Pozdrawiam!
Chyba, że chodzi o nagrywanie filmów (choć ja do tego używam kamery).
Raczej nie:
Czy warto kupić kartę PQI 16GB SDHC 20MB/s Class 6 do NIKONA D80?
No chyba, ze to jest D80 z nowym firmware co umozliwia krecenie filmow :D
P.S.
Poszukam kilku mniejszych po 4GB.
I to jest dobra decyzja!
A mowia, ze na tym forum nikt nie pomoze tylko do szukajki odsyla i bez przerwy sie kloca ;) Czasem pomozemy bez klotni ;)
w Cyber Shopie za Sana Extreme SDHC 4 GB dałem 115 złociszy
i tak jak wyżej pracuje idealnie z D80
polecam
W tej chwili ta karta w tym miejscu kosztuje 89 zł, D80 - 1850zł,a grip ori - 350zł, niezłe ceny tam mają, nie żebym miał tam jakieś udziały,ale od niedawna to mój ulubiony sklep jako,że mam do nich rzut beretem,a w dodatku trudno znaleźć taniej pewny towar.
Co do kart Sandisca 4GB Extreeme 3 to wczoraj zakupiłem tam dwie czwórki więc trudno mi powiedzieć jak one się w tym body spisują,ale sprzedawca zachwalał,że żadnych zwrotów nie mają. Jest tylko jedna dziwna rzecz - przy wkładaniu karty powinno się ją wepchnąć i po kliknięciu ona powinna cofnąć się jakieś 2mm i wtedy jest we właściwej pozycji. Te karty u mnie w nowym body po wciśnięciu nie cofają się i trzeba je delikatnie paznokciem cofnąć.To samo przy wyciąganiu, po kliknięciu nie wyskakuje jak inne karty tylko trzeba ją delikatnie cofnąć paznokietkiem. Też tak macie?? Może po prostu dotrze się i będzie chodzić ok. Nie jest to duży problem ,ale jednak.
W tej chwili ta karta w tym miejscu kosztuje 89 zł, D80 - 1850zł,a grip ori - 350zł
Nie dziw sie, zacytowales post z kwietnia :mrgreen:
Jest tylko jedna dziwna rzecz - przy wkładaniu karty powinno się ją wepchnąć i po kliknięciu ona powinna cofnąć się jakieś 2mm i wtedy jest we właściwej pozycji. Te karty u mnie w nowym body po wciśnięciu nie cofają się i trzeba je delikatnie paznokciem cofnąć.To samo przy wyciąganiu, po kliknięciu nie wyskakuje jak inne karty tylko trzeba ją delikatnie cofnąć paznokietkiem. Też tak macie?? Może po prostu dotrze się i będzie chodzić ok. Nie jest to duży problem ,ale jednak.
Ja tak nie mam, u mnie wyciaga sie normalnie czyli tak jak piszesz cofa sie karta po 'kliknieciu' o 2mm.
Nie dziw sie, zacytowales post z kwietnia :mrgreen:
Wiem i nie dziwię się, to tak informacyjnie :)
aries.mehehe
12-07-2008, 22:26
Skoro już ktoś ożywił ten wątek... w kwestii czytników - sprzętowo te do SD i SDHC się nie różnią, "specjalny" czytnik to taki, który posiada sterownik pozwalający na obsługę SDHC. Jeśli producent nie wypuścił takiego sterownika to ma się niespecjalny. W przypadku starych czytników jest niewielka szansa na aktualizacje sterowników, dlatego odpadają one z konkurencji.
Jako ciekawostkę powiem, że czytnik Sandisk Image mate 5 w 1 ma wymienny firmware (sic!) i w najnowszej wersji obsługuje karty SDHC (zdaje się, że najnowsze wersje tego czytnika już obsługują fabrycznie SDHC). Trochę się zmartwiłem jak się okazało, że mój czytnik nie obsłuży mojej nowej karty, ale Google moim przyjacielem ;)
PS. Plik do aktualizacji jest tylko na Windowsa i Mac (o ile pamiętam) ale po aktualizacji czytnik oczywiście działa niezależnie od systemu (u mnie Linux).
Navi111or
28-07-2008, 16:31
czy któryś z Szanownych Kolegów posiada wiedzę na temat D70 i kart pamięci, jakie można w nim zastosować. Proponowane w instrukcji karty CF, a było ona drukowana kiedy Kraków był stolicą, nie funkcjonują już na rynku, a standardowo dodawana 512-tka jest trochę za "mała".