PDA

Zobacz pełną wersję : PROBLEM Z FILTREM NA Ob. NIKONA D40x

siepla
22-02-2008, 15:16
Mam poważny problem z moim aparatem. Założyłem jakiś czas temu filtr UV na obiektyw kitowy w Nikonie D40x i teraz gdy próbuje go odkręcić to nie daje rady. Zaklinował się i nic. Ni rusz. Co mogę zrobić????????????

mpwt
22-02-2008, 15:25
Hej

Jak pamiętam było kilka wątków na ten temat. Spróbuj odszukać.

Pamiętam, że najbardziej radykalne rozwiązanie podał jeden serwis. Albo rozpiłować filtr albo obiektyw. Teraz pytanie jaki filtr masz wkręcony w 18-55 :p

mww7
22-02-2008, 15:31
Witam
a w dobrą stronę próbujesz ? - bo ja się kiedyś pomyliłem ;)

Filtr odkręca się w prawo - trzymając aparat normalnie jak do zdjęcia.
Spróbuj użyć jakiejś szmatki ,żeby lepiej uchwycić brzeg filtra.

PS.
Miałem kiedyś 2 filtry zaklinowane na amen - bez problemu rozkręciłem je gdy byłem z aparatem na dworze - temp. bliska 0.

Bonthyc
22-02-2008, 15:49
Filtr odkręca się w prawo - trzymając aparat normalnie jak do zdjęcia.
Spróbuj użyć jakiejś szmatki ,żeby lepiej uchwycić brzeg filtra.
A nie czasem w lewo? Zdawało mi się, że tam jest gwint prawoskrętny, teraz nie sprawdzę bo nie mam dostępu do aparatu :(

PS.
A próbowałeś psiknąć delikatnie WD-40 :D?

żółto-czarny
22-02-2008, 15:59
W lewo, patrząc na obiektyw z góry, tzn. od strony filtra :-D
Właściwie dlaczego się zaklinował, zakręciłeś za mocno, czy krzywo?

Kekacz
22-02-2008, 16:05
Prawo, lewo ... zalezy czy sie patrzy na góre czy dół filtra.

Odkręca się odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.

Wsadz obiektyw do zamrazalnika (w worku), np na godzinę. W międzyczasie znajdz kawałek detki, lub czegoś innego, co daje dużą przyczepność.
Po wyjęciu obiektywu z lodówki spróbuj odkręcić chwytając filtr przez dętkę/inną gumę.

vasper31
22-02-2008, 16:26
hehe... w lewo, w prawo!! niee!! w lewo... hmmm... a może w prawo... ??? :)

Nivelen
22-02-2008, 16:30
podawanie odkręcania/zakręcania jako lewo/prawo jest bez sensu :P Kekacz dobrze napisał chyba - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :)

mww7
22-02-2008, 16:31
heh,
bez żadnych WD40 ;) .

Można faktycznie schłodzić nieco - ramka filtra jest metalowa a gwint pewnie plastikowy więc powinien odpuścić.
Ale z zamrażaniem to trzeba uważać - zawinąć w jakiś ręcznik , potem do foliowego worka, i jak już odkręcisz to "rozmrażaj" powoli - bo jak woda się skropli wewnątrz - to masz pozamiatane.

Skibus
22-02-2008, 16:32
Oprzyj obiektyw na dużym kawałku gumy ( położonej na stole ). Często z przodu filtra są ząbki, więc guma zwiekszy przyczepność. By odkręcić tak ustawionym obiektywem kreć przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

ezin
22-02-2008, 16:34
jak patrzysz na przednią soczewkę [masz obiektyw "mordką" do siebie] to kręcisz nim w lewo.

Poza tym to nie ten dział, bardziej pasuje do Optyki.

A trzecia sprawa to tak jak ktoś napisał wyjdź z nim na dwór jak będzie blisko zera lub wsadź do lodówki [nie zamrażalnik bo będziesz miał problem ze skraplającą się wilgocią] i wtedy odkręć go "na zimno". Pamiętaj tylko aby po tej operacji obiektyw poleżał sobie kilka godzinek w ciepłym miejscu aby odparował.

Bonthyc
22-02-2008, 16:34
Kekacz dobrze napisał chyba - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :)
Pod warunkiem, że:
A) Patrzymy na śrubę z góry
B) Śruba ma gwint prawoskrętny
W przypadku niespełnienia jednego z tych 2 punktów Kekacz napisał źle :twisted:
W przypadku niespełnienia obydwu z tych 2 punktów Kekacz napisał dobrze :twisted:

mww7
22-02-2008, 16:37
Pod warunkiem, że:
A) Patrzymy na śrubę z góry
B) Śruba ma gwint prawoskrętny
W przypadku niespełnienia jednego z tych 2 punktów Kekacz napisał źle :twisted:
W przypadku niespełnienia obydwu z tych 2 punktów Kekacz napisał dobrze :twisted:

Po prostu : odkręcamy jak zakrętkę od flaszki ! :)

ALF
22-02-2008, 18:45
filtr jest dość wąski, więc najczęstszym błędem jest zbyt mocny uchwyt...spróbuj chwycić lekko i odkręcać delikatnie (czasem pomaga ubranie skórzanej rękawiczki)...3-4 próby...
jeśli nie pomoże można schłodzić filtr - tylko nie wkładaj puszki do lodówki :)

jopek
03-03-2008, 23:17
no dokładnie,odkręcamy zawsze tak samo,jak kolega zaznaczył tak jak flaszeczkę,gwinty lewoskrętne w sprzęcie foto podejżewam nie mają zastosowania