Zobacz pełną wersję : PROBLEM Z FILTREM NA Ob. NIKONA D40x
Mam poważny problem z moim aparatem. Założyłem jakiś czas temu filtr UV na obiektyw kitowy w Nikonie D40x i teraz gdy próbuje go odkręcić to nie daje rady. Zaklinował się i nic. Ni rusz. Co mogę zrobić????????????
Hej
Jak pamiętam było kilka wątków na ten temat. Spróbuj odszukać.
Pamiętam, że najbardziej radykalne rozwiązanie podał jeden serwis. Albo rozpiłować filtr albo obiektyw. Teraz pytanie jaki filtr masz wkręcony w 18-55 :p
Witam
a w dobrą stronę próbujesz ? - bo ja się kiedyś pomyliłem ;)
Filtr odkręca się w prawo - trzymając aparat normalnie jak do zdjęcia.
Spróbuj użyć jakiejś szmatki ,żeby lepiej uchwycić brzeg filtra.
PS.
Miałem kiedyś 2 filtry zaklinowane na amen - bez problemu rozkręciłem je gdy byłem z aparatem na dworze - temp. bliska 0.
Filtr odkręca się w prawo - trzymając aparat normalnie jak do zdjęcia.
Spróbuj użyć jakiejś szmatki ,żeby lepiej uchwycić brzeg filtra.
A nie czasem w lewo? Zdawało mi się, że tam jest gwint prawoskrętny, teraz nie sprawdzę bo nie mam dostępu do aparatu :(
PS.
A próbowałeś psiknąć delikatnie WD-40 :D?
żółto-czarny
22-02-2008, 15:59
W lewo, patrząc na obiektyw z góry, tzn. od strony filtra :-D
Właściwie dlaczego się zaklinował, zakręciłeś za mocno, czy krzywo?
Prawo, lewo ... zalezy czy sie patrzy na góre czy dół filtra.
Odkręca się odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.
Wsadz obiektyw do zamrazalnika (w worku), np na godzinę. W międzyczasie znajdz kawałek detki, lub czegoś innego, co daje dużą przyczepność.
Po wyjęciu obiektywu z lodówki spróbuj odkręcić chwytając filtr przez dętkę/inną gumę.
vasper31
22-02-2008, 16:26
hehe... w lewo, w prawo!! niee!! w lewo... hmmm... a może w prawo... ??? :)
podawanie odkręcania/zakręcania jako lewo/prawo jest bez sensu :P Kekacz dobrze napisał chyba - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :)
heh,
bez żadnych WD40 ;) .
Można faktycznie schłodzić nieco - ramka filtra jest metalowa a gwint pewnie plastikowy więc powinien odpuścić.
Ale z zamrażaniem to trzeba uważać - zawinąć w jakiś ręcznik , potem do foliowego worka, i jak już odkręcisz to "rozmrażaj" powoli - bo jak woda się skropli wewnątrz - to masz pozamiatane.
Oprzyj obiektyw na dużym kawałku gumy ( położonej na stole ). Często z przodu filtra są ząbki, więc guma zwiekszy przyczepność. By odkręcić tak ustawionym obiektywem kreć przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
jak patrzysz na przednią soczewkę [masz obiektyw "mordką" do siebie] to kręcisz nim w lewo.
Poza tym to nie ten dział, bardziej pasuje do Optyki.
A trzecia sprawa to tak jak ktoś napisał wyjdź z nim na dwór jak będzie blisko zera lub wsadź do lodówki [nie zamrażalnik bo będziesz miał problem ze skraplającą się wilgocią] i wtedy odkręć go "na zimno". Pamiętaj tylko aby po tej operacji obiektyw poleżał sobie kilka godzinek w ciepłym miejscu aby odparował.
Kekacz dobrze napisał chyba - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :)
Pod warunkiem, że:
A) Patrzymy na śrubę z góry
B) Śruba ma gwint prawoskrętny
W przypadku niespełnienia jednego z tych 2 punktów Kekacz napisał źle :twisted:
W przypadku niespełnienia obydwu z tych 2 punktów Kekacz napisał dobrze :twisted:
Pod warunkiem, że:
A) Patrzymy na śrubę z góry
B) Śruba ma gwint prawoskrętny
W przypadku niespełnienia jednego z tych 2 punktów Kekacz napisał źle :twisted:
W przypadku niespełnienia obydwu z tych 2 punktów Kekacz napisał dobrze :twisted:
Po prostu : odkręcamy jak zakrętkę od flaszki ! :)
filtr jest dość wąski, więc najczęstszym błędem jest zbyt mocny uchwyt...spróbuj chwycić lekko i odkręcać delikatnie (czasem pomaga ubranie skórzanej rękawiczki)...3-4 próby...
jeśli nie pomoże można schłodzić filtr - tylko nie wkładaj puszki do lodówki :)
no dokładnie,odkręcamy zawsze tak samo,jak kolega zaznaczył tak jak flaszeczkę,gwinty lewoskrętne w sprzęcie foto podejżewam nie mają zastosowania