PDA

Zobacz pełną wersję : Notebook z Win VISTA czy Win XP?

ray_knox
22-02-2008, 14:10
Witam! Czy wg Was warto przy zakupie laptopa z Win Vista nabyc dodatkowo Win XP? Jesli tak, to czy w wersji Prof, czy wystarczy Home? Laptop ma byc uzywany przede wszystkim do pracy na aplikacjach biurowych i graficznych oraz internetu, w dalszej kolejnosci do rozrywki; priorytetem jest stabilnosc systemu.

david555
22-02-2008, 14:17
Witam! Czy wg Was warto przy zakupie laptopa z Win Vista nabyc dodatkowo Win XP? Jesli tak, to czy w wersji Prof, czy wystarczy Home? Laptop ma byc uzywany przede wszystkim do pracy na aplikacjach biurowych i graficznych oraz internetu, w dalszej kolejnosci do rozrywki; priorytetem jest stabilnosc systemu.

I znowu rozpętasz burzę, bo zwolenników obydwu systemów jest podobna liczba na FORUM.;)

Mogę Ci powiedzieć co ja bym zrobił, a mianowicie starałbym się kupić laptopa bez systemu lub z zainstalowanym XP PRO.
Zawsze wybieram wersje PRO systemu, bo mają większe możliwości.

XP, to system, którego wady są znane i z grubsza załatane, a Vista, to cóż, system przejściowy i moim zdaniem nie warto w niego inwestować.

johny_85
22-02-2008, 14:19
Porobiło się tak ze laptopa z systemem XP juz sie nie kupi tylko z wolną Vista....Ja bym dokupił XP oem - mocno szybszy

Piotr_
22-02-2008, 14:19
Jedno jest pewne z XP będzie chodził szybciej niż z Vistą.

Widzę, że pisaliśmy to samo w tym samym czasie :)

Calme
22-02-2008, 14:20
a Vista, to cóż, system przejściowy i moim zdaniem nie warto w niego inwestować.
Przejściowy na 3-4 lata ;) Zresztą kupując Viste masz przecież możliwość zejścia na xp..

david555
22-02-2008, 14:22
Przejściowy na 3-4 lata ;) Zresztą kupując Viste masz przecież możliwość zejścia na xp..

Pamiętasz Millenium. z Vistą będzie tak samo.
A ja nie zamierzam być beta testerem Microsoftu i Wam tez nie polecam.;)

orion_64
22-02-2008, 14:47
Musiałby się tylko upewnić z której wersji wiśtawio, to "zejście" najprawdopodobniej jest możliwe od wersji Bussines, takiego drobnego rupiecia wygrzebałem na ten temat
http://gospodarka.gazeta.pl/technologie/1,81028,4206517.html
Ja na Twoim miejscu pokombinował by mieć możliwość pracy na XP, a sama wiśta może za lat kilka wyrośnie z "zapchajdziury" i stanie się stabilnym systemem, chyba że mały miękki zrobi chitry trik i pozostawi tego dziurawca jak milenium a na błędach visty zbuduje sobie inny system za który będzie szła inna kaska(bo po co naprawiać za frajer, jak można zarabiać)

Calme
22-02-2008, 14:47
Pamiętasz Millenium.
Pamiętam jak dziś tą zmorę ;) szczególnie zapadły mi w pamięć problemy ze sterami do SB Live - działała tylko 1 wersja tak naprawdę - reszta wywalała w kosmos....

Co do Visty - ok ale popatrz na jeden mały problem - mamy załóżmy Home/ jak wiadomo 32-bitowy zobaczy do 3,25GB / - ktoś chce mieć wydajną maszynkę z 8GB ram i co ma znów kupować wersję 64bit XP ...wtedy najczęściej wybiera Viste..

david555
22-02-2008, 14:51
Co do Visty - ok ale popatrz na jeden mały problem - mamy załóżmy Home/ jak wiadomo 32-bitowy zobaczy do 3,25GB / - ktoś chce mieć wydajną maszynkę z 8GB ram i co ma znów kupować wersję 64bit XP ...wtedy najczęściej wybiera Viste..

8 GB RAM-u na laptopie?

Calme
22-02-2008, 14:52
8 GB RAM-u na laptopie?
Chodzilo mi ogolnie :) ale zgadzam sie z Wami na laptopie na dzien dzisiejszy Vistaczy bym nie zostawial

qwerty1237
22-02-2008, 15:49
Vista to zlom!!! Niedopracowany system z kolorowymi fajewerkami. MS strzelil sobie w stope produkujac to chyba tylko dla ludzi ktorzy uwielbiaja kolorowe bajery i animacje pozerajace zasoby kompa. Jezeli zalezy Ci na wydajnosci i braku problemow ze sterownikami to bierz XP. Mowie to z wlasnego doswiadczenia.

Zink
22-02-2008, 16:40
Też uważam, że lepiej XP, zwłaszcza jeśli rzeczy z Visty nie są ci niezbędne do życia (a twoje pytanie sugeruje, że nie są). Może tylko być drobny problem ze sterownikami. Często do nowych laptopów prodeucent daje sterowniki tylko pod Vistę i trzeba samemu szukać sterowników pod XP u producentów konkretnych części składowych.

Co do XP Pro vs. Home, to ja wybrałem Home. Pro ma parę dodatkowych rzeczy, które nie przydają się na codzień zwykłemu użytkownikowi, jak np. pulpit zdalny, szyfrowanie NTFS, zaawansowane udostępnianie (z hasłami i prawami dostępu) i parę innych rzeczy (nie pamiętam dokładnie, na stronie MS jest dostępna pełna lista). Poza tym Home powinien być wydajniejszy, bo ma mniej usług i programów działających w tle (których i tak nie używasz), chociaż nie robiłem testów w tym kierunku.

CZOLG
22-02-2008, 17:07
Jedno jest pewne z XP będzie chodził szybciej niż z Vistą.

To nie jest wcale pewne. Wszystko zalezy jaki laptop.
Uzywalem dwoch systemow na laptopie, XP Prof i Vista business. Vista chodzi szybciej, bez dwoch zdan.
Jesli jednak masz mniej niz 2gb ramu XP bedzie chodzil na pewno lepiej. Znaczenie tez ma predkosc dysku.
U siebie mam 7200.

Calme
22-02-2008, 17:53
Panowie jedno jest nieunikonione - wymagania co do sprzetu wzrastaja i beda wzrastac - pamietam poczatki z 98se, Me, czy XP - na poczatku kazdy z nich mial problemy z sterami, byl pamieciozerny, itp. To naturalna kolej rzeczy, inna sprawa, iz Me faktycznie byl mocna niedorobka - oby Vista nie stala sie za 2 lata taka sama powtoraka z historii...ale pozyjemy zobaczymy.

markB
22-02-2008, 18:29
32-bitowy zobaczy do 3,25GB / - ktoś chce mieć wydajną maszynkę z 8GB ram i co ma znów kupować wersję 64bit XP ...wtedy najczęściej wybiera Viste..

32-bitowa Vista też nie widzi więcej niż 3.25 GB RAM.

Tom01
22-02-2008, 18:36
Pracuję na zmianę XP i Vista. Przy Core 2 Duo 2,33GHz, 2GB ram, szybsza jest Vista. PS3 pod Vistą też jest szybszy i co ważne instaluje się bez problemu, co w XP nie zawsze przebiega gładko.

Calme
22-02-2008, 18:39
Chodziło mi ogólnie o Windy 32bitowe. Nie tylko o XP :)

Darek66
22-02-2008, 18:43
Witam!
potwierdzam Vista z 2 GB ramu szybsza i stabilniejsza!
pozdrawiam,
DR

_k_o_s_t_e_k_
22-02-2008, 23:56

A 64-bitowa ?

Calme
23-02-2008, 00:01
A 64-bitowa ?
A to zależy od wersji....
basic do 8
home premium do 16
od Business < 128

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 00:05
A to zależy od wersji....
basic do 8
home premium do 16
od Business < 128

Pytanie tylko, czy mając 64-bitową Viste i 4GB RAM-u, system operacyjny "widzi" 3.25 czy 4 GB RAM-u ?

Calme
23-02-2008, 00:16
Pytanie tylko, czy mając 64-bitową Viste i 4GB RAM-u, system operacyjny "widzi" 3.25 czy 4 GB RAM-u ?
jako 4

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 09:54
jako 4

Czy jesteś pewny że system jest w stanie zaadresować 4GB pamięci ?

Calme
23-02-2008, 10:33
Czy jesteś pewny że system jest w stanie zaadresować 4GB pamięci ?
Przyznam, ze nie rozumiem skad takie pytanie - jesli "najciensza" wersja 64bitowa Visty - czyli Vista Basic moze obsluzyc do 8GB to dlaczego mialaby nie obsluzyc 4GB ?

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 13:48
Przyznam, ze nie rozumiem skad takie pytanie - jesli "najciensza" wersja 64bitowa Visty - czyli Vista Basic moze obsluzyc do 8GB to dlaczego mialaby nie obsluzyc 4GB ?

Zadam więc pytanie w inny sposób. Czy fakt, że we właściwościach systemu widoczne jest 4GB RAM-u oznacza że system jest w stanie zaadresować taką wielkość pamięci ? Czy też może jest tak że system stwierdza że "widzi" 4GB RAM-u na podstawie tego co podaje mu bios, a w rzeczywistości pracuje na 3.25GB RAM-u ?

kiemlo
23-02-2008, 14:44
Szukasz dziury w całym?

memek
23-02-2008, 15:00
Zadam więc pytanie w inny sposób. Czy fakt, że we właściwościach systemu widoczne jest 4GB RAM-u oznacza że system jest w stanie zaadresować taką wielkość pamięci ? Czy też może jest tak że system stwierdza że "widzi" 4GB RAM-u na podstawie tego co podaje mu bios, a w rzeczywistości pracuje na 3.25GB RAM-u ?

A dlaczego mialby nie moc?

Calme
23-02-2008, 16:18
Poczytaj sobie
http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art0092_01.mspx

david555
23-02-2008, 16:24
Wątek o możliwościach systemów do adresowania RAM-u już był, to po co się powtarzać.

Calme
23-02-2008, 16:26
Racja odbiegliśmy dość mocno od tematu topicu.

Władca Pixeli
23-02-2008, 16:27
http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us
http://support.microsoft.com/kb/946003/

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 17:27
Szukasz dziury w całym?

Piszesz na temat ?

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 17:28
A dlaczego mialby nie moc?

A dlaczego miałby móc ? Bo tak jest napisane ?

memek
23-02-2008, 19:25
A dlaczego miałby móc ? Bo tak jest napisane ?

Tak, z tego prostego powodu. Widzisz jakies techniczne problemy w zarzadzaniu pamiecia systemu Vista (nie mylac z trudnosciami kontrolera na plycie glownej)?? Zgadzam sie z kolegami, temat troche zbacza nam z kursu :)

_k_o_s_t_e_k_
23-02-2008, 20:15
Tak, z tego prostego powodu.

Gratuluję rozsądnego podejścia do tematu :)

Widzisz jakies techniczne problemy w zarzadzaniu pamiecia systemu Vista (nie mylac z trudnosciami kontrolera na plycie glownej)?? Zgadzam sie z kolegami, temat troche zbacza nam z kursu :)

Widzę, że trudno uzyskać kompetentną odpowiedź na zadane pytanie :)

Z mojej strony EOT.

memek
23-02-2008, 21:08
Gratuluję rozsądnego podejścia do tematu :)

Dziekuje :/. Watpie czy przeczytales zaproponowane przez kolegow wczesniej dokumenty? Generalnie latwiej zawsze narzekac.

Z mojej strony EOT.

W takim razie pozdrawiam.

david555
23-02-2008, 21:11
Ufff. :mrgreen:

ray_knox
23-02-2008, 22:12
I znowu rozpętasz burzę, bo zwolenników obydwu systemów jest podobna liczba na FORUM.;)
co prawda sezon burzowy zbliza sie wielkimi krokami, to jednak nie na wszczynaniu burz mi zalezy (nie przypominam sobie rowniez, bym wczesniej to czynil :p ), tylko na konkretnych opiniach uzytkownikow laptopow ;)

david555
23-02-2008, 22:21
co prawda sezon burzowy zbliza sie wielkimi krokami, to jednak nie na wszczynaniu burz mi zalezy (nie przypominam sobie rowniez, bym wczesniej to czynil :p ), tylko na konkretnych opiniach uzytkownikow laptopow ;)

Nie chciałem, żebyś zrozumiał, że to Ty już kiedyś rozpętywałeś jakieś zawieruchy, bo to raczej moja specjalność:), a, że ponownie rozpęta się burza i tym razem z Twojego powodu, a raczej z powodu pytania, które zadałeś.

Jestem użytkownikiem laptopów, więc i na moją opinię oczekujesz, a jest ona taka jak na wstępie, czyli Windows XP Pro SP2 + ok. 180 poprawek do niego.

ray_knox
23-02-2008, 22:27
Porobiło się tak ze laptopa z systemem XP juz sie nie kupi tylko z wolną Vista....Ja bym dokupił XP oem - mocno szybszy
W takim razie pytanie o kwestie formalno-prawna: czy wg licencji OEM mozliwa jest taka sytuacja, ze system, ktory chce zainstalowac na laptopie moge nabyc w innym czasie i w innym punkcie sprzedazy? czy moze musi to byc na jednej fakturze?

david555
23-02-2008, 22:37
W takim razie pytanie o kwestie formalno-prawna: czy wg licencji OEM mozliwa jest taka sytuacja, ze system, ktory chce zainstalowac na laptopie moge nabyc w innym czasie i w innym punkcie sprzedazy? czy moze musi to byc na jednej fakturze?

To tak jak z produktami na obiad, kartofle tu, a kalafior gdzie indziej.
Ja nie widzę problemu, ale widziałem jeszcze ostatnio laptopy z XP, więc być może jeszcze takiego kupisz.

ray_knox
23-02-2008, 22:41
Nie chciałem, żebyś zrozumiał, że to Ty już kiedyś rozpętywałeś jakieś zawieruchy, bo to raczej moja specjalność:), a, że ponownie rozpęta się burza i tym razem z Twojego powodu, a raczej z powodu pytania, które zadałeś.

Jestem użytkownikiem laptopów, więc i na moją opinię oczekujesz, a jest ona taka jak na wstępie, czyli Windows XP Pro SP2 + ok. 180 poprawek do niego.
w porzadku, domyslilem sie intencji i sensu zdania ;) Dzieki rowniez za opinie, wlasnie ku takiemu rozwiazaniu sie sklaniam.

tomek s
24-02-2008, 01:43
To tak jak z produktami na obiad, kartofle tu, a kalafior gdzie indziej.
Ja nie widzę problemu, ale widziałem jeszcze ostatnio laptopy z XP, więc być może jeszcze takiego kupisz.

np. jakiegoś IBM/Lenovo ;-)
pzdr

david555
29-02-2008, 14:04
Z ostatniej chwili: http://www.principledtechnologies.com/Clients/Reports/Microsoft/VistaSP1XPVistaHomeResp0208.pdf