PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] dorotka :)

diZaster
22-02-2008, 00:38
czesc i czolem :)
kadry cwiczebne, kolejna stycznosc z ludzmi :mrgreen:

pozowala.... Dorotka :)

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

pozdrawiam

wrrum
22-02-2008, 09:33
Ojojoj! Jaki brzydki bokeh :???:. Czym robione?

ljmedia
22-02-2008, 09:52
Modelka napewno ma piękne oczy a niestety tutaj nie wyglądają najlepiej, no i dół zdjęcia strasznie odwaraca uwagę

diZaster
22-02-2008, 10:24
50ka, mnie tam bokeh sie podoba, ale to kwestia gustu.

Gawronnek
22-02-2008, 10:57
bokeh faktycznie fatalny, ale o gustach się nie dyskutuje, poza tym za bardzo przyciąga wzrok, i oko wędruje na niego a nie na modelkę

andrzej_laskowski
22-02-2008, 11:17
Jak dla mnie to GO za mała i prespektywa nienajlepiej dobrana.
Ogólnie portret sobie-taki.
Tyle że ja sie niebardzo znam.

diZaster
22-02-2008, 11:44
ja tez wlasnie nie znam sie za bardzo, ale sie ucze ;)

szymony
22-02-2008, 11:52
50ka, mnie tam bokeh sie podoba, ale to kwestia gustu.
I dlatego 50mm to standard, a nie portretówka. Żadne zaklęcia, cropy i inne duperele nie zmienią tego stanu rzeczy.

diZaster
22-02-2008, 11:57
to moze maly update, bo mam jeszcze druga wersje obrobkowa.

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

czy teraz nie jest troche lepiej :?:

piterdm
22-02-2008, 12:12
Update podchodzi mi pod M.Jacsona, takie skojarzenie:-D

david555
22-02-2008, 12:41
I dlatego 50mm to standard, a nie portretówka. Żadne zaklęcia, cropy i inne duperele nie zmienią tego stanu rzeczy.

No, nie bardzo, bo przy krotności X 1,5, to jest 75mm, czyli niemal "portretówka".;)

Chyba, że "niemal", robi Ci dużą różnicę.:)

david555
22-02-2008, 12:46
dizaster, wyciąg z exifa wygląda tak:

# Contrast = hard (2)
# Saturation = high (2)
# Sharpness = normal (0)

kontrast na maksa, kulorki na maksa, to jeszcze podkręć ostrość i będzie prawie gicio.:)

wupi
22-02-2008, 13:34
wyzej wspomniane elementy moga troche razic, ale jest cos przyjemnego w tych fotkach :)

hedgehog
22-02-2008, 13:37
Bokeh fatalny? Zapewniam, że przeciętny widz będzie patrzył na to zdjęcie i osiusia się z radości. Bokeh to jeszcze jeden wynalazek tych, którzy mają za dużo czasu na gadanie o zdjęciach, zamiast na ich produkcję :)

Jeśli mnie to zdjęcie nie pasuje to nie z powodu bokehu, a z powodu zbyt dziwacznie ustawionej ostrości; oczy, z których jedno jest ostre a drugie już nie i podkreślony "grzbiet" nosa. Co nie zmienia faktu, że po całości mi się podoba. Rób pan więcej i nie słuchaj bzdur o bokehu :) Rób tak, jak chcesz, tylko to się liczy.

Dziewczyna ma piękne oczy, tak swoją drogą.

Cold
22-02-2008, 13:40
No, nie bardzo, bo przy krotności X 1,5, to jest 75mm, czyli niemal "portretówka"...

Nie do końca. No chyba, że umiesz mi wytłumaczyć w jaki magiczny sposób zmienia sie ogniskowa w tym obiektywie, a nie jedynie kąt jego widzenia na odpowiadający "szkiełku" o ogniskowej 75mm.

Archibald
22-02-2008, 13:45
Nie do końca. No chyba, że umiesz mi wytłumaczyć w jaki magiczny sposób zmienia sie ogniskowa w tym obiektywie, a nie jedynie kąt jego widzenia na odpowiadający "szkiełku" o ogniskowej 75mm.

No właśnie. Coby nie wiem jak przeliczać 50mm użyte jako portretówka ma tendencje do przerysowywania, czego o szkle już ok.70mm nie można powiedzieć ;-)

david555
22-02-2008, 13:57

A co ja się będę pocił, poczytaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42405

Cold
22-02-2008, 14:09
A co ja się będę pocił, poczytaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42405

Ja nie pytam czy się nadaje do portretu bo wiem, że sie nadaje (z tym, że nie do każdego typu fotografii portretowej) tylko jakim cudem się w/g Ciebie zmienia parametr, który w STAŁOOGNISKOWYM obiektywie zmienić sie nie może. Powtarzanie bezmyślnie bzdur o zmianie ogniskowej obiektywu poprzez zastosowanie matrycy typu DX szkodzi i Tobie (bo ktoś może pomyśleć, że jesteś niedokształcony np. z fizyki) i innym bo wprowadzasz ich w błąd (szczególnie osoby o mniejszym doświadczeniu). Raz na zawsze ktoś powinien skorygować ten skrót myślowy o "zmianie ogniskowej" i wielkimi wołami napisać, że przy aparacie z matryca rozmiaru DX zmienia sie jedynie kąt widzenia na kąt widzenia jaki miałby hipotetyczny obiektyw o ogniskowej 1.5 raza dłuższej od założonego. Rzeczywista ogniskowa i jej wszystkie implikacje pozostaje jednak bez zmian.

Torreto-t1
22-02-2008, 17:28
hmmm mnie pierwsze co się rzuciło w oczy to kadr z góry...modelka (nie chcąc jej obrazić napewno bardzo ładna) wygląda jakby była łysa, jak ktoś ma wysokie czoło szczególnie kobieta...unikaj kadrów z góry...bokeh no to nie jest Twoja wina tylko charakterystyka 50tki...ogólnie to "takie se" to zdjęcie...

zapa
22-02-2008, 18:06
Update podchodzi mi pod M.Jacsona, takie skojarzenie:-D

i to bardzo trafne i na czasie :)

uśmiałem się - nie powiem :)

co do zdjęcia - jak poprzednicy - "dół" za bardzo odciąga wzrok

szymony
22-02-2008, 19:11
Bokeh fatalny? Zapewniam, że przeciętny widz będzie patrzył na to zdjęcie i osiusia się z radości. Bokeh to jeszcze jeden wynalazek tych, którzy mają za dużo czasu na gadanie o zdjęciach, zamiast na ich produkcję :)

Przeciętny widz się nie osiusia, tylko stwierdzi że jego małpka lepsze foty robi, a to jakieś nie wyraźne jest. "Sztukę" się ponoć tworzy, a produkować można ot choćby przyczłapy czteroszekowe do podłóg ;-)
Się OT zrobiło.

hedgehog
22-02-2008, 19:15
Przeciętny widz się nie osiusia, tylko stwierdzi że jego małpka lepsze foty robi, a to jakieś nie wyraźne jest. "Sztukę" się ponoć tworzy, a produkować można ot choćby przyczłapy czteroszekowe do podłóg ;-)
Się OT zrobiło.

Buu, eee. Ja się nie zgadzam. Ale racja, nie offtopujmy.

diZaster
22-02-2008, 22:17
dzieki za ozywiana dyskusje ;)

co do czola, to 2ke przycialem, tak zeby bylo go mniej.
pozdrawiam i bede probowal dalej :)

Bloody
22-02-2008, 23:56
Bokeh to kwestia gustu.
Mnie fota by sie podobala, gdyby cala twarz byla w GO. Znikająca ku dołowi twarz w czeluściach nieostrości może wkurzać, ale czciciele 5D i 50 1,2 L (to bardzo ważne) posiusiają sie z radości na pewno ;)

Jacek_Z
23-02-2008, 00:59
Ja nie pytam czy się nadaje do portretu bo wiem, że sie nadaje (z tym, że nie do każdego typu fotografii portretowej) tylko jakim cudem się w/g Ciebie zmienia parametr, który w STAŁOOGNISKOWYM obiektywie zmienić sie nie może. Powtarzanie bezmyślnie bzdur o zmianie ogniskowej obiektywu poprzez zastosowanie matrycy typu DX szkodzi i Tobie (bo ktoś może pomyśleć, że jesteś niedokształcony np. z fizyki) i innym bo wprowadzasz ich w błąd (szczególnie osoby o mniejszym doświadczeniu). Raz na zawsze ktoś powinien skorygować ten skrót myślowy o "zmianie ogniskowej" i wielkimi wołami napisać, że przy aparacie z matryca rozmiaru DX zmienia sie jedynie kąt widzenia na kąt widzenia jaki miałby hipotetyczny obiektyw o ogniskowej 1.5 raza dłuższej od założonego. Rzeczywista ogniskowa i jej wszystkie implikacje pozostaje jednak bez zmian.
nie ma zmiany ogniskowej, jest inny kąt.
ale to kąt jest istotny, a nie ogniskowa. Informacja o ogniskowej nie jest żadną informacją, o ile nie podasz na jakim formacie negatywy/matrycy pracujesz. 50 mm jest szerokim kątem, standardem, teleobiektywem. Odpowiednio w wielkim formacie, małym obrazku, kompaktach. Info, że to jest 50 mm jest g.. warte bez tej drugiej info. Ogniskowa jest sama w sobie zupełnie nieistotną informacją, to parametr bez znaczenia :-D
do dyskusji zapraszam w innym wątku autorstwa JK.
koniec OT.

Gemini
23-02-2008, 02:14
Piter... powiem Ci , że mnie też się tak z Jacksonem M. skojarzyło ;)

Podoba mi się takie złapanie kadru, na kolorki jednak wybrednie pomarudzę :)

frostic
24-02-2008, 15:02
eeeee.... I to chyba tyle w temacie

Daga
26-02-2008, 23:22
Ale która to 50-tka jeśli wolno zapytać ? ;)

diZaster
27-02-2008, 00:17
1.8, chociaz zauwazylem, ze 1,4 mimo takiej samej ogniskowej uwazana jest za fajne szklo ;)

Daga
27-02-2008, 00:30
Acha, dzięki.
Miałam 1,8, używałam bardzo rzadko, teraz zmieniłam na 1,4 i zamierzam częściej zapinać.
Ale zauważyłam, że bez osłony przeciwsłonecznej sie nie obędzie. 1,8 jakoś lepiej radził sobie bez takowej, to takie moje pierwsze wrażenie.
A czy bokeh będzie piękniejszy, zobaczymy ;).

A zdjęcie bardzo mi sie podoba i szczerze mówiąc to ver.1.

Pozdrawiam

diZaster
27-02-2008, 00:38
bokeh duzo ladniejszy z 1,4, taki staro szklowy, nie wiem jak to wytlumaczyc, ma poprostu swoj urok :)
pozdrawiam