Zobacz pełną wersję : tamron 55-200mm
Witam mój pierwszy post
Mam okazje kupic w sklepie (Norwegia) obiektyw TAMRON AF55-200mm DiII F/4-5.6 LD MACRO i mam dylemat
Nie posiada ten obiektyw przełacznika AF/M.Czy jest to dózy mankament dla tego obiektywu?
Bedzie działał AF pod D70s i czy bedzie mozna manualnie łapac ostrość na tym obiektywie ?
Dac sobie z nim spokój i nie brac go?
jeśli za małe pieniądze ( 200-250 zł ) to brać moim zdaniem. Szkło nie ma przełącznika ale wystarczy że przełączysz tryb afa w body i będzie wszystko ok, zarówno na afie jak i na manualu.
No dobra ale jest to starszy model tego obiektywu? Czy jak?
Lege Artis
21-02-2008, 23:34
Witamy na forum!
No to tak:
- szkło współpracuje z N D70, jak też z każdym Nikonem DX (z D40 nie działa AF)
- AF/manual przestawiamy przełącznikiem na body
- szkło ma pierścień ostrzenia manualnego ale bardzo cienki i niewygodne, raczej trudno ustawić nim ostrość ręcznie
- jak za tą cenę (niecałe 300 zł w FJ) to opłacalny zakup
- mam ten obiektyw i w dobrym świetle sprawuje się całkiem nieźle (dora ostrość)
- przed zakupem warto sprawdzić na obecność BF/FF
Jeśli dobrze pamiętam to Tamron ma niedługo wprowadzić nowszą wersję tego szkła, aczkolwiek jeszcze się z nią nie spotkałem i czytałem, że zmiany będą dotyczyły przede wszystkim wyglądu obiektywu. Ja mam tego DiII i jestem zadowolony z niego.
Lege Artis
21-02-2008, 23:38
Ponadto ma bardzo wygodny zakres ogniskowych i do 150 mm nie trzeba go nawet przymykać.
Przemek Paśnik
21-02-2008, 23:41
Witam. Miałem to szkiełko, w wersji bez przełącznika. Czego się możesz spodziewać: jakość wykonania dobra, ale nie powala (niektórzy mówią plastik-fantastik :wink: ), bagnet plastikowy, kręci mordką, trochę wolny AF. Jakość obrazu całkiem całkiem. Ogólnie niezły stosunek jakość/cena
zgadzam się z Frodo'85, aczkolwiek jeśli się postarasz to wolny af nie jest problemem, a jak mile zaskakuje jego przyspieszenie z np. Sb-800 w moim przypadku.
To może Cię przekona:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/7879/232288506015ea9.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/1265/185168791698hf0.jpg)
naczytałem sie o nim troche na tym forum.Miałem ten obiektyw w rece i faktycznie;plastik,lekki ale cena :)
Nio i zaskoczył mnie ten brak pzrełacznika.
Dzieki za szybka odpowiedz.
OOjj zagoszcze chyba tu , dłuzej ,na forum nikona.Moze pochwale sie kiedy jaka fotą.
Przemek Paśnik
21-02-2008, 23:54
Emet_b ładne fotki :) masz rację, Sabina fajnie wspomaga AF. Niestety jej nie miałem, kiedy jeszcze posiadałem tego Tamiego, więc w ciemniejszych miejscach było nieciekawie :( Ale ogólnie szkło daje radę
dzięki, a co do szkła- gdybym miał wybierać to bez wachania jeszcze raz bym w tego Tamrona zainwestował, a swojego czasu dałem za niego astronomiczne 479 zł.
Przemek Paśnik
22-02-2008, 00:03
:shock: to ja go za 270 pln z UV-ka Hoya puściłem
takie ciężkie czasy wtedy były ( kwiecień 2007) ;)
Przemek Paśnik
22-02-2008, 00:08
ja kupiłem w październiku - ech, prawa rynku...
a ja go sprzedałem jako nowego niedawno za 180zł :-)
- ech, prawa rynku...
i tyle na ten temat... ;)
a ja go sprzedałem jako nowego niedawno za 180zł :-)
No ja się parę razy przymierzałem do sprzedania, ale doszedłem do wniosku że się nie opłaca, a taki mały uniwersalny bączek w arsenale zawsze się może przydać.
- szkło ma pierścień ostrzenia manualnego ale bardzo cienki i niewygodne, raczej trudno ustawić nim ostrość ręcznie
Czy czasami nie jest tak, że zakładając osłonę przeciwsłoneczną "tył na przód" ona staje się pierścieniem ostrzenia manualnego? To już kawał pierścieniska będzie... W tych do Canona tak się robi, a te do Nikona to chyba to samo...
a powiedzcie mi porównując tego Tamrona do Nikora 55-200 bez VR jak się to ma ??
Z Nikona 55-200 bez Vr widziałem tylko sample w sieci (osobiście mam tego z VR)... Tamrona miałem w rękach i widziałem sample "na żywo" (z Canona), więc porównanie mogę mieć nienajlepsze - ale wydaje mi się, że jakość zdjęć jest podobna... wykonanie podobne... cena już nie...
Ja osobiście z tych 2 wybrałbym Tamrona. Wg mnie optycznie podobnie, cena prawie 2 razy mniejsza, no i Tamron trzyma najniższą wartość przysłony do ok. 135mm (sprawdzałem osobiście)... - Nikon może o tym tylko pomarzyć.
Witam
Wiem, że powinno się sprawdzić BF/FF, ale na alledrogo w najlepszej cenie (249zł) Tamrony AF 55-200 f/4-5.6 Di II ma w ofercie sprzedawca z Sopotu a ja jestem z Wawy :-| Na prawdę często są problemy z tymi szkłami?
Fr@ntz cześć ja jestem z Gdańska. Mam ten obiektyw i prawdopodobnie w tym tygodniu zmienię go na Sigmę 70-200/2.8. Także będzie do kupienia mój Tamron 55-200. Ostrzy w punkt a kupiłem go w okolicach wakacji. Co do ceny będzie np 200zł dla klubowicza. Wykonam kopie faktury.
Jak jesteś zainteresowany to najlepiej napisz do mnie na maila
[email protected] i się dogadamy.
A co do sprawdzenia to napisz gdzie podjechać.
THnX - ale, albo ja o jedną kawę za mało wypiłem, albo mam problemy z geografią: sprzedawca z allegro jest z Sopotu, Ty jesteś z Gdańska a ja z Wa-wy. Takie "podjechanie" w celu sprawdzenia (uwzględniając ceny paliwa) może przekroczyć wartość obiektywu ;-)
Dlatego Ci napisałem, że mi jest łatwiej z tym kimś się umówić i sprawdzić niż Tobie jechać z Wawy :)
A przy okazji dodałem o swojej niedługiej sprzedaży tego obiektywu.
No to jak przypuszczałem - wprowadziłem o jedną kawę za mało :-/ Tytułowe obiektywy dostępne sa na tej aukcji (http://www.allegro.pl/item343484891_tamron_af_55_200_f_4_5_6_di_ii_n]_fv_2_lata_gw_.html) - nie wiem jak jest z możliwością sprawdzenia na miejscu, bo jak sprzedawca napisał " Nie prowadzimy sprzedaży bezpośredniej pod podanym adresem!". A wracając do samego szkła - czy oprócz wybitnie "spacerowo/plenerowego" przeznaczenia można podjąć próbę użycia go w większych pomieszczeniach (klub, koncert, kościół)?
trochę pogooglałem i znalazłem ofertę fotonlabu (http://www.fotonlab.pl/index.php?s=prodd&i=5017&redirect=1)(w Wawie) za 265zł - doliczając do oferty z allegro koszty przesyłki,"dobrowolną prowizję" dla listonosza i niemożność przetestowania na miejscu wychodzi na to samo jeśli nie taniej
Fr@ntz, odebrałem dziś maila. Postaram się poszukać w domu jakieś zdjęcia lub wykonam je i wyśle.
I co zdecydowałeś się :?:
Ja dziś już zarezerwowałem Sigmę, także Tamron na 100% do kupienia.
podeślij tylko zdjęcia samego szkła (czy w międzyczasie nic nie zassał do środka i jak wyglądają zewnętrze soczewki)
mrpawcio
09-05-2008, 12:57
mjr Ten tamron dalej do sprzedania?
mrpawcio, nie. Już sprzedany.