Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 D Af czy Nikkor 70-300 G
barracuda
06-03-2006, 17:49
Który z tych obiektywów wybrać? Oba mają taką samą jasność ale Sigma wydaje się być solidniejsza. Pytanie tylko które z tych dwóch szkieł da lepszy efekt podczas używania go z D50??
oba je załozyłem sobie podczas pobytu na giełdzie foto i sigma troszke bardziej solidniejsza, ale nie mogłem zrobić dobrych testów :) bo zbyt ciemno było w hali :) ale sigma miała duże aberacje :|
Nie znam sigmy ale mam w tej chwili pożyczony 70-300 Nikona (sprzedawany w zestawie z D70) i wrażenia raczej średnie. Ciemny, głośny, duża abberacja, i mam wrażenie że jakieś wyblakłe kolory. Tyle co mogę w pierwszej chwili o tym Nikkorze powiedzieć.
Który z tych obiektywów wybrać? Oba mają taką samą jasność ale Sigma wydaje się być solidniejsza. Pytanie tylko które z tych dwóch szkieł da lepszy efekt podczas używania go z D50??
Używam wersji G i jestem bardzo zadowolony, jest troche zbyt ciemna ale abberacja bardzo mała w porównaniu z Nikkorem 70-300 G i ED (!!!)
Przykładowe zdjęcia na mojej stronie web (nie wszystkie) ale w prawie wszystkie (oprócz 3 fotek na samym końcu w galerii art
http://www.czypionka.katowice.pl/09/art.html
Sigma jest lepsza, ale poluj na wersje II (czyli z macro 200-300).
Sigma jest lepsza, ale poluj na wersje II (czyli z macro 200-300).
ta o której piszę to wersja z macro 200-300mm
no i jeszcze sigma ma macro, niestaty proporcje 1:2 ale zawsze coś :) mógłby mi ktoś wysłać zdjecia z nikkora albo z sigmy nie przerobione (
[email protected] ), byłbym bardzo wdzięczny!