Zobacz pełną wersję : Doradźcie polar czy połówka
Niedawno kupiłem N19-200VR i cały czas od zakupu biję się z myślami, co kupić polara czy zestaw Cokin z szarą połówką. Lubię fotografować krajobrazy i głównie pod to miałby być ten zakup.
N18-200VR nadwyrężył fundusze, a nie chciałbym wydawać nawet 100zł na wątpliwej jakości polara, bez powłok. Oświadczam :), że znam zasadę działania ww filtrów, ale chodzi mi o opinię wynikającą z waszych doświadczeń. Doradźcie.
No to za 100 porządnego COKINA też nie kupisz.
Te za 30 zł to podróbki, które dają dziwny zafarb (poczytaj, było o tym).
Zresztą, nie ten dział.
Zresztą, nie ten dział.
Umieściłem to świadomie w tym dziale, jeśli się mylę to proszę Admina o przesunięcie, bo nie chciałem zaśmiecać działu o filrtach, a chodziło mi o Wasze doświadczenia o luźną dyskusję. Pytanie, pomimo że dotyczy filtrów, ma cechy dyskusji kawiarnianej :)
A tak nawiasem, to czy duża jest różnica w jakości filtrów, pomiędzy poszczególnymi grupami CPL HOYI bo cenowo to jest około 150zł -> 250zł i 350zł.
kronos28
20-02-2008, 18:38
Zresztą, nie ten dział.
kupi oryginalną szarą połówkę cokina - kosztuje siakieś 89 zł ale do tego musisz doliczyć holder i adapter jakieś 50-70 zł. Lepsze filtry to robi Hitech - koszt koło 120zł za szarą połówkę (oczywiście cokin P, hitecha trzeba lekko zeszlifować)
co do CPL - bierz np. marumi WPC albo DHG albo B+W
Co do filtrów Hoyi-różnica dla ludzkiego oka jest raczej niezauważalna.
Nigdy nie robiłem testów, więc ciężko mi powiedzieć.
Był test UV'ek na Optyczne.pl-możesz tam zobaczyć na co zwracano uwagę.
Jeśli chodzi o Hoyę to radził bym przynajmniej wersję Standard (niebieska).
Był test UV'ek na Optyczne.pl-możesz tam zobaczyć na co zwracano uwagę.
Dzięki, ale UV mam. Chodzi mi o CPL.
Mam chińczyki połowki z allegro... i panie gdzie tu ten zafarb?
Z polarami jest tak...
Hoya, później Marumi, później B&W i jakieś tami inne jeszcze burżujstwa.
Ludzie się spierają co do jakości popierając swe wywody zdjęciami testowymi w powiększeniu 400% na każdym kanale z osobna
Hoya z szarej serii, marumi DHG.
Jest to wydatek, ale nie będziesz żałował. Różnica dla zwykłego zjadacza chleba niezauważalna.
hitecha trzeba lekko zeszlifować)
O co chodzi z tym szlifem... bo mam HiTecha od roku i nic nie szlifowałem :)
Darek Jankowiak
21-02-2008, 15:22
To przeczytaj sobie co masz w gwarancji filtrów Hitech !!!
Wyraźnie napisane jest, aby co 6 m-cy szlifować prawy bok (napis z nr filtra musi być u góry) o 0,5 mm, gdyż materiały żywiczne mają tendencję do rozszerzania :) :) żebyś gwarancji nie stracił !!! :) :)
kronos28
21-02-2008, 15:40
bo one są lekko za szerokie na holdery cokina (nooo chyba ze kupisz holder hitecha85 - jedne 500zł ale aluminiowy, trwały i ogólnie bomba :)) i ciężko wchodzą w holder
I polar, i połówka. Jedno nie zastąpi drugiego.
Lege Artis
21-02-2008, 16:20
Dokładnie. Oba filtry mają różne zastosowanie, choć polar przyciemni Ci niebo podobnie jak szara połówka przy pogodnym niebie. Generalnie polar słuzy do likwidacji odbić, wzmocnienia kontrastu i nasycenia barw. Tego nie uzyskasz połówką. Najlepiej miec oba filtry. Może więc kup mocowanie Cokina, połówkę Hitecha ND 0,6 ew ND 0,9 soft (takie najbardziej uniwersalne) a pożniej dokupisz polara w systemie Cokina.
bo one są lekko za szerokie na holdery cokina (nooo chyba ze kupisz holder hitecha85 - jedne 500zł ale aluminiowy, trwały i ogólnie bomba :)) i ciężko wchodzą w holder
Mam dwa oryginalne Hitechy, 4 cokiny, oryginalny holder i chińską podróbkę.
Nigdy niczego nie szlifowałem
Jeszcze przed chwilą sprawdziłem szerokość filtrów i wszystkie są identyczne, Hitechy są o około 1cm wyższe
Szlifował kiedyś ktoś z was te filtry czy tylko bajki opowiadacie:mrgreen:
Valdek_Tychy
21-02-2008, 19:46
Dokładnie. Sam posiadam i używam zarówno CLP jak i połówki systemu cokina, czasami obu razem.
Mimo,że CLP działa trochę podobnie jak połówka to jego działanie odnosi się do całego kadru a w przypadku połówki tylko do jego części a dodatkowo w przypadku cokina obszar tej części można do pewnego stopnia zmieniać.
Mam filtry Hitech i nigdy nie musiałem ich szlifować,pasują ale za to w przypadku szarej połówki dają zafarb koloru różowo-fioletowego,mam też jakiś chiński wynalazek który mimo,że tani nie daje zafarbu.
Podsumowując,jeśli masz możliwość to kup i CLP i system cokin a najlepiej niech całość będzie cokina i połówka i polarek
kronos28
21-02-2008, 23:36
Szlifował kiedyś ktoś z was te filtry czy tylko bajki opowiadacie:mrgreen:
tak ja - moje hitechy strasznie cięzko w holder właziły więcje sobie podszlifowałem i teraz jest ideolo
tak ja - moje hitechy strasznie cięzko w holder właziły więcje sobie podszlifowałem i teraz jest ideolo
Skoro tak twierdzisz to nie pozostaje mi nic innego jak tylko w to uwierzyć:mrgreen:
To ja jakiś farciarz jestem że u mnie tak wszystko ładnie pasuje :wink:
Wyraźnie napisane jest, aby co 6 m-cy szlifować prawy bok (napis z nr filtra musi być u góry) o 0,5 mm, gdyż materiały żywiczne mają tendencję do rozszerzania :) :) żebyś gwarancji nie stracił !!! :) :)
Jesteś pewien?
Wyobraźmy sobie zatem, że mamy taki filtr na przykład 5 lat. Zatem, wg powyższych zaleceń, w tym czasie (co sześć miesięcy) spiłowujemy (aby nie stracić gwarancji) prawy bok filtra dziewięć razy, czyli o 4,5mm. Nie wierzę w aż taką rozszerzalność materiału. Byłoby to perpetuum mobile nieomal.
Jesteś pewien, że dobrze przeczytałeś?
Czy przy stosowaniu systemu Cokin P na S10-20, T12-24, N12-24 nie ma problemu z winietowaniem?
Czy przy stosowaniu systemu Cokin P na S10-20, T12-24, N12-24 nie ma problemu z winietowaniem?
Przy sigmie nie ma winietowania, ale trzeba mieć holder szerokokątny na 1 filtr albo uciąć w normalnym dwa sloty
Tokiny nie miałem ale słyszałem że winietuje, z nikkorem zupełnie nie wiem jak to jest
Pozdrawiam
Jesteś pewien?
Wyobraźmy sobie zatem, że mamy taki filtr na przykład 5 lat. Zatem, wg powyższych zaleceń, w tym czasie (co sześć miesięcy) spiłowujemy (aby nie stracić gwarancji) prawy bok filtra dziewięć razy, czyli o 4,5mm. Nie wierzę w aż taką rozszerzalność materiału. Byłoby to perpetuum mobile nieomal.
Jesteś pewien, że dobrze przeczytałeś?
Coś Krzysiu nie kumasz
Na lato filtr się rozszerzy bo będzie ciepło a na zimę jak się skurczy to go trzeba żelazkiem rozprasować:mrgreen::wink:
Pozdrawiam wszystkich którzy mają głupawkę z rana:mrgreen: