PDA

Zobacz pełną wersję : Wpływ dysku na prędkość laptopa

mati_wrc
20-02-2008, 15:44
Hej,

Mam pytanie do znawców tematu.
Posiadam laptopa Toshiba Satellite Pro A200-1MZ (Core 2 Duo 2.4, HD 2600 256 RAM, 2GB DDRII)

Rozchodzi się dokładnie o dysk twardy:
Obecnie w środku jest dysk 250 GB, 4200rpm SATA.
Wydaje mi się że jest to dość wolny dysk (np. otwieranie okieniek w windowsie (XP) czy Mozilli), i tu następuje pytanie:

Czy jest sens wymieniać ten dysk na szybszy (większe rpm), czy będzie widoczna różnica, jeśli tak to na jaki model, pojemność może być mniejsza, wystarczy mi w zupełności 160 GB.
W jakich programach może być również widoczna różnica, czy np będzie to miało wpływ na AutoCada (wszystkie operacje są szybkie itd, natomiast sporo czasu zajmuje zaznaczenie ,poprzez obwiedzenie, skomplikowanego i dużego rysunku - jak obwodze ramką cały obszar to zanim wszystkie linie będą jako zaznaczone mija troszkę czasu).

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Mateusz

david555
20-02-2008, 16:04
Producent wsadzając taki powolny dysk miał coś na względzie, a mianowicie, prawdopodobnie, temperaturę wewnątrz obudowy.
Masz dość mocny procesor + karta graficzna, które to emitują dość duże ilości ciepła i pewnie stąd ten wybór.
Włącz EVERESTA i sprawdź temperaturę dysku w stresie, jeśli nie przekroczy 45 st., to możesz się pokusić o szukanie szybszego dysku, w innym wypadku odradzam.
Twój dysk ma tolerancję graniczną 5 - 55 st.

mati_wrc
20-02-2008, 16:15
Everest pokazuje obecnie 36 st.

Ekhm... w stresie tzn?? ;-) Mam poprostu wykonać jakieś operacje na dysku i obserwować temp czy jest jakiś specjalny test.

david555
20-02-2008, 16:17
Everest pokazuje obecnie 36 st.

Ekhm... w stresie tzn?? ;-) Mam poprostu wykonać jakieś operacje na dysku i obserwować temp czy jest jakiś specjalny test.

Zapuść defragmentację dysku i poobserwuj temperaturę.

Andre
20-02-2008, 16:18
Jeśli dobrze mi się wydaje to ilość obrotów ma wpływ na pobór prądu. Im mniej obrotów tym mniejszy pobór prądu.

david555
20-02-2008, 16:22
Jeśli dobrze mi się wydaje to ilość obrotów ma wpływ na pobór prądu. Im mniej obrotów tym mniejszy pobór prądu.

Nie tylko, miałeś kiedyś przyjemność z dyskami 10.000 rpm?
Bo ja mam na codzień całe macierze.

ziuteczny
20-02-2008, 16:33
ło rety rozmowa zeszła na kompletne manowce ale to kompletne, w temacie odzywa się kilka osób, często specjalistów od ... podkładek chłodzących laptopy :))) (przodujew tym region łódzki, nie wiem szwaczki się grzeją czy co :))) )nie moja wina, że kupili jakieś grzejnikowe złomy

temperatury nie temperatury temat kompletnie zastępczy i raczej w praktyce kompletnie nieistotny. Wielu producentów w tym Toshiba wkłada do wyrobów to co wkłada choć za to WiFi n dawali juz od dawna superowo :) A200 series chyba wszystkie mają te cieniutkie twardziele

Jak jest kasa wymieniać niezwłocznie na Seagate Momentus 7200.2 i tyle w tym temacie.

Dodatkowo możesz się zainteresować tematem drugiej wnęki na HDD, nie wiadomo czy można tam zapodać drugiego twardziela bo ponoć nie ma jakiejś przejściówki ale trzeba by sprawę zbadać jeszcze, trudno się tam bardzo zaślepkę wyjmuje bo się blokuje :(

david555
20-02-2008, 16:42
ło rety rozmowa zeszła na kompletne manowce ale to kompletne, w temacie odzywa się kilka osób, często specjalistów od ... podkładek chłodzących laptopy :))) (przodujew tym region łódzki, nie wiem szwaczki się grzeją czy co :))) )nie moja wina, że kupili jakieś grzejnikowe złomy

temperatury nie temperatury temat kompletnie zastępczy i raczej w praktyce kompletnie nieistotny. Wielu producentów w tym Toshiba wkłada do wyrobów to co wkłada choć za to WiFi n dawali juz od dawna superowo :) A200 series chyba wszystkie mają te cieniutkie twardziele

Jak jest kasa wymieniać niezwłocznie na Seagate Momentus 7200.2 i tyle w tym temacie.

Dodatkowo możesz się zainteresować tematem drugiej wnęki na HDD, nie wiadomo czy można tam zapodać drugiego twardziela bo ponoć nie ma jakiejś przejściówki ale trzeba by sprawę zbadać jeszcze, trudno się tam bardzo zaślepkę wyjmuje bo się blokuje :(

Ziutek, a Ty skąd spadłeś, z Księżyca?:)
Wpadasz tu i trollujesz, wstydź się.;)

ziuteczny
20-02-2008, 16:54
postaraj się lepiej doradzać kolegom a nie opowiadać bajki o pomiarach temperatury nawet jeśli na codzień masz do czynienia z talerzami które się kręca ponad 10.000 rpm

david555
20-02-2008, 17:01
postaraj się lepiej doradzać kolegom a nie opowiadać bajki o pomiarach temperatury nawet jeśli na codzień masz do czynienia z talerzami które się kręca ponad 10.000 rpm

Szanowny Kolego!
Nie wiem w jakiej mieszkasz bajce, ale w tej, do której przyszedłeś, to co napisałem ma jak największy sens.
Przeczytaj dokładnie cały tekst. który napisałem.
Doradzam tam wymianę dysku o ile temperatury na to pozwolą.
Obecnie ma 36 st., w stresie załóżmy 46 st., a w lecie, gdy w nieklimatyzowanych pomieszczeniach temperatura będzie sięgać 30-32 st., temperatura dysku w stresie będzie oscylować koło granicznej.
Mam z tym tematem do czynienia nie od dziś.
Zgadnij dlaczego serwerownie są klimatyzowane?;)

mati_wrc
20-02-2008, 22:06
Znalazłem gościa na Allegro który sprzedawał dokładnie taki sam dysk jak mój. Okazało się, że z identycznym zamiarem, wsadził do swojego laptopa momentusa 7200.2 120 GB. Widoczna jest wyraźna różnica w pracy, przy operacjach dyskowych np. uruchamianie systemu/gier/aplikacji, kopiowanie plików itd. Max temp przy momentusie jaką mu sie udało uzyskać to 45 st. więc w granicahc normy, bateria pracuje 10-15 min krócej.

Dochodze jednak do wniosku, że chyba mi się nie chce w to bawić, jeśłi utrzymuje porządek w plikach w win, regularnie czyszcze "śmieci" i pliki niepotrzebne to jest bardzo przyzwoicie. Teraz jeszcze zrobiłem defragmentacje i jest jeszcze lepiej. głównie zależy mi na przyspieszeniu pracy z dużymi i skomplikowanymi plikami w cadzie, zaznaczanie dużej ilości obiektów, zoomowanie i przesuwanie obrazu z np. dużymi podkładami rastrowymi, a na to chyba dysk nie ma wpływu z tego co mi się wydaje - chyba że jestem w błędzie.

david555
20-02-2008, 22:11
Max temp przy momentusie jaką mu sie udało uzyskać to 45 st. więc w granicahc normy

W granicach normy teraz, a w lecie będzie o 10 - 12 st. cieplejszy, czyli gorący.

HDD jest najbardziej wrażliwym elementem komputera, szczególnie laptopa.

Uważaj więc, aby nie postradać danych, bo to ból.:)

mati_wrc
21-02-2008, 00:06
Myślę, że odpuszczam teraz. Komputer i tak smiga na 6+, a że mi się Mozilla otwiera zamiast 0.5 sek - 2 sek to jakoś przeżyje ;-) Szkoda zachodu. Należy jedynie dbać o porządek na dyskach, zwłaszcza systemowym.

Zink
22-02-2008, 14:31
Widzę, że nikomu nie udało się jak dotąd "zauważyć" prawdziwej przyczyny problemu :). A problem nie jest w wolnym dysku. Dysk SATA, nawet jeśli ma małą prędkość obrotową, to raczej nie może być wolniejszy od dysku IDE, a prędkość IDE jest w zupełności wystarczająca do większości zastosowań (mi wystarczała).

Przyczyna wolnego działania niektórych programów leży w tym, że kolega mati_wrc ma tylko 256MB RAMu. Żeby nie wiem jak kombinować, Windows XP na takiej ilości nie będzie płynnie chodził. A uruchamianie pamięciożernych programów to już totalna masakra. Firefox przy dużej ilości otwartych kart potrafi zajmować 250MB RAMu, AutoCad na dużych plikach pewnie też około tego. A sam XP bez ~150 tylko dla siebie się nie obejdzie. Przy 256MB pamięci sporo danych musi być przechowywana w pliku wymiany, który jest na dysku. Ale wymiana dysku na szybszy nie pomoże praktycznie wcale, bo nawet najszybsze dyski są kilka (naście? dziesiąt?) razy wolniejsze od RAMu. Przy niezbyt wymagających programach 512MB RAMu powinno wystarczyć do w miarę płynnej pracy, ale jeśli obrabiasz zdjęcia, albo inne duże pliki (nie wiem ile potrzebuje ten AutoCad), to 1GB będzie rozsądnym minimum.

david555
22-02-2008, 14:56
Widzę, że nikomu nie udało się jak dotąd "zauważyć" prawdziwej przyczyny problemu :). A problem nie jest w wolnym dysku. Dysk SATA, nawet jeśli ma małą prędkość obrotową, to raczej nie może być wolniejszy od dysku IDE, a prędkość IDE jest w zupełności wystarczająca do większości zastosowań (mi wystarczała).

Przyczyna wolnego działania niektórych programów leży w tym, że kolega mati_wrc ma tylko 256MB RAMu. Żeby nie wiem jak kombinować, Windows XP na takiej ilości nie będzie płynnie chodził. A uruchamianie pamięciożernych programów to już totalna masakra. Firefox przy dużej ilości otwartych kart potrafi zajmować 250MB RAMu, AutoCad na dużych plikach pewnie też około tego. A sam XP bez ~150 tylko dla siebie się nie obejdzie. Przy 256MB pamięci sporo danych musi być przechowywana w pliku wymiany, który jest na dysku. Ale wymiana dysku na szybszy nie pomoże praktycznie wcale, bo nawet najszybsze dyski są kilka (naście? dziesiąt?) razy wolniejsze od RAMu. Przy niezbyt wymagających programach 512MB RAMu powinno wystarczyć do w miarę płynnej pracy, ale jeśli obrabiasz zdjęcia, albo inne duże pliki (nie wiem ile potrzebuje ten AutoCad), to 1GB będzie rozsądnym minimum.

Ten model ma 2GB RAM-u: http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshiba/Satellite_Pro__dla_firm/Toshiba_Satellite_Pro_A200_1MZ_T7700_ATI_2GB_250GB _VB_/pelny,id,48187/
http://www.emobilne.pl/www.emobilne.pl/toshiba-satellite-pro-a200-1mz/psae7e-00u00gpl/product_info.php/products_id/1019?osCsid=6752961f64031

spiritwood
22-02-2008, 15:32
Ten model ma 2GB RAM-u: http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshiba/Satellite_Pro__dla_firm/Toshiba_Satellite_Pro_A200_1MZ_T7700_ATI_2GB_250GB _VB_/pelny,id,48187/
http://www.emobilne.pl/www.emobilne.pl/toshiba-satellite-pro-a200-1mz/psae7e-00u00gpl/product_info.php/products_id/1019?osCsid=6752961f64031

Przecież sam mati napisał w pierwszym poście, że on ma 256 RAM...

david555
22-02-2008, 15:56
Przecież sam mati napisał w pierwszym poście, że on ma 256 RAM...

No, to, albo się pomylił, albo to nie ten typ laptopa i znaczy, że też się pomylił.:)

Korchez
22-02-2008, 16:00
Te 256 ramu to ma karta graficzna. Notebook ma 2 Gb. Chyba zresztą nie sprzedają już notebooków z 256 Mb ramu.

Zink
22-02-2008, 16:28
Acha, no to mój błyskotliwy post nie ma sensu :). Chociaż... 256 to coś dużo jak na grafikę w lapku.

mati_wrc
24-02-2008, 22:39
:-D:mrgreen::-D:mrgreen::-D:mrgreen:

Moja Tosia ma 2 GB RAMU DDRII, karta graficzna ma własnej pamięci - również DDRII - 256 MB - max może korzystać chyba z 1,2 GB, "pożyczając" trochę z tych 2GB.

Pozdro, również dla tych mniej uważnie czytających posty :)