Zobacz pełną wersję : Sample Raynox 250 + Tamron 90 2.8
Czy ktuś:) mógłby mi podesłać fotki robione takim zestawem lub wrzucić link do jakiejś galeryjki?
PS. Czy do takowego zestawu da się założyć lampę pierścieniową?
Ew. fotki na email
[email protected]
Z góry dziękuję za odp.
Lampy pierścieniowej nie założysz, bo Raynox będzie przeszkadzał.
Mata_Hari
21-02-2008, 00:46
Mnie jeszcze dodatkowo mówiono, że zakładając lampę na konkretnie tego Tamrona, można sobie przy częstszej eksploatacji szkło rozkalibrować ze względu na jakąś tam wagę lampki. Problemu ponoć nie ma z połączeniem lampy pierścieniowej z Nikorrami, a z Tamim i owszem.
dzięki za odp. ,czyli trzeba kombinować ze zwykłymi lampkami...
Mata_Hari nie chodzi o pierscieniowa lampke tylko o zestaw nikona lamp bezprzewodowych bo te lampki waza troche ( sama lampka + baterie w niej a to x2 ) i chodzi o to ze w tamronach wysuwa sie "mordka" obiektywu przy lapaniu ostrosci i jest to element ktory pod znacznym ciezarem moze sie uszkodzic - nikkor nie ma ruchomych elementow na zewnatrz obiektywu wiec ten problem nie wystepuje.
Jezeli chodzi o lampke pierscieniowa to ona wiele nie wazy bo baterie sa w korpusie lampy ktora siedzi w sankach :) wiec na obiektywie jest tylko lekki pierscien.
Lege Artis
21-02-2008, 19:00
Co do połączenia Raynoxa z Tamronem to wychodzi to naprawdę bardzo dobrze. Zobacz na zdjęcia makro kolegi JohnnyB lub wejdź na jego stronkę http://www.janusz.ballarin.com.pl/.
Zdjęcia makro robił właśnie tym zestawem.
Mata_Hari
23-02-2008, 13:11
Mata_Hari nie chodzi o pierscieniowa lampke tylko o zestaw nikona lamp bezprzewodowych bo te lampki waza troche ( sama lampka + baterie w niej a to x2 ) i chodzi o to ze w tamronach wysuwa sie "mordka" obiektywu przy lapaniu ostrosci i jest to element ktory pod znacznym ciezarem moze sie uszkodzic - nikkor nie ma ruchomych elementow na zewnatrz obiektywu wiec ten problem nie wystepuje.
Jezeli chodzi o lampke pierscieniowa to ona wiele nie wazy bo baterie sa w korpusie lampy ktora siedzi w sankach :) wiec na obiektywie jest tylko lekki pierscien.
No nie wiem, mnie właśnie udzielono takiej informacji odnośnie każdej lampki makro, a tej pierścieniowej przede wszystkim, a chodziło faktycznie o to, że Tamron się wysuwa i obciążenie jego ryjka lampką może go uszkodzić. Waga obu lampek: pierścieniowej i tej Nikonowskiej jest zbliżona. Może faktycznie rozkład obciążenia jest inny, ale i tak i tak, nakłada się coś mającego swą wagę na ruchomy brzeg szkła. Tego faktu nic nie zmieni. Najlepiej więc, zmienić szkło na Nikorra, a dopiero potem myśleć nad światłem.
Ja w każdym bądź razie byłam nastawiona na lampkę Delty i zrezygnowałam. Szkoda mi szkła.
No ja uzywam lampki delty i nie nazekam jest naprawde lelkka wiedlug mnie czesc ktora nakrecasz na obiektyw nie jest ciezsza wcale od Cokinowskiego holdera i filtrow ( nie mam wagi zeby porownac ) moj obiektyw tez wysuwa mordke i nic sie z nim nie dzieje.
Co do tego ze waga pierscienowej i nikonowskiej jest zblizona to sie nie zgodze bo w pierscieniowej na obiektywie masz tylko palnik a zasilanie ( 4 baterie ) juz na korpusie a oprzy nikonie masz cale zasilanie na obiektywie a to juz znaczna waga.
Tu jest zdjęcie z T90 + komplet pierścieni + DCR-250:
zdjęcie (http://onephoto.net/info.php3?id=337154)
DCR-250 daje radę, to świetny makrokonwerter.
Co do połączenia Raynoxa z Tamronem to wychodzi to naprawdę bardzo dobrze. Zobacz na zdjęcia makro kolegi JohnnyB lub wejdź na jego stronkę http://www.janusz.ballarin.com.pl/.
Zdjęcia makro robił właśnie tym zestawem.
Raynox dziś do mnie dotarł, jak będę robił zdjęcia, jak te z tej galerii , to będę tak wyglądał - :mrgreen:
Tu jest zdjęcie z T90 + komplet pierścieni + DCR-250:
zdjęcie (http://onephoto.net/info.php3?id=337154)
DCR-250 daje radę, to świetny makrokonwerter.
A jakich pierścieni używasz?
A jakich pierścieni używasz?
Teraz używam Kenko, a wcześniej Soligor, ale są to identyczne pierścienie (różnią się tylko napisem). Przenoszą wszystko co da się przenieść - full wypas ;), ale i tak w makro najważniejsze aby był pomiar światła i przeniesienie przysłony. :)