Zobacz pełną wersję : D300 ja jpgi?
Witam!
Nie znalazłem takiego tematu wiec pytam.
Jak wygladaja jpgi z puszki? Chodzi mi o to czy tak jak to jest w przypadku d200 i lepiej robic nefy?
poczytaj watek D300 w praktyce. wniosek jest taki ze mozna robic jpg...
(...)wniosek jest taki ze mozna robic jpg...
potwierdzam
Na pewno lepiej niż w d70:)
ja mam d300 od ponad 2ch miesiecy a nafow zrobilem tylko kilka :)
jestem len i wale jpg-i z ktorych jestem zadowolony :mrgreen:
i to bordo, bordo lepiej :)
Ale o so choźi?:)
a czy cos zmieniacie w ustawieniach czy tak jak puszka byla ustwiona tak walicie jpgi?
a czy cos zmieniacie w ustawieniach ...
zawsze się robi ustawienia pod siebie. Sama ostrość tam ma pozycje od 0 do 9, więc wiele więcej niż dotychczasowe body nikona oferowały (mnie najbardziej pasuje 5 lub 6)
Podobnie i inne ustawienia - nasycenie, kontrast itp. Każdy lubi inne zdjęcia. Jeden takie z kompaktów, podkręcone kolory, inny stonowane. Po to są ustawienia. A jak robisz u siebie? Nie zmieniasz nic od domyślnych?
a czy cos zmieniacie w ustawieniach czy tak jak puszka byla ustwiona tak walicie jpgi?
podciagam wyostrzanie na 7
powerfactorx
20-02-2008, 22:41
Ja mając D300 to do jpgów nawet nie włączałbym autofocusa, pewnie i tak wyszłyby genialnie :) - taki sobie OT
Chozzi o to, że JPG jest mjut z malinom w porównaniu do tego z D70s. :)
aaaa, to fakt :)
normalnie takie jpeg ,że musk się lasuje i mufa nie siada:)
jasne ze mam swoje ustawienia, ale jak dotad jedyna moja lustrzanka byl (jescze jest, aukcja na allegro trwa) jest d50. I zastanwiam sie czy nie zaduzo ustawien bede mial w d300, bo wielkosc body idealnie mi pasuje. I caly czas mam wahania d80 / d300 albo d200 u mnie w sklepie jest za 3999zl. Nie robie rawow wiec d200 mi raczej odpada po setkach postow typu "d200 mydli, tylko nefy".
Bolleque
21-02-2008, 09:59
A ktore z ustawien w D300 wplywaja tez na nefa? Nie moge znalezc tego w instrukcji. Np. D-Lighting?
Wszystkie ustawienia wpływają na NEFa tyle że proces ten jest w komputerze i w zasadzie masz dane z matrycy do ewentualnych modyfikacji.
Nie wiem tylko czy inne programy poza C NX 1.3 w taki sam sposób obrobią zdjęcie, ja próbowałem jak wygląda NEF zrobiony przez CNX i z tymi samymi ustawieniami JPEG wypluty z body i nie było żadnej różnicy.
Jednak możliwość rozmyślenia się co do parametrów fotki już po jej wykonaniu jest bardzo przyjemna i użyteczna.
Włączenie D-Lighting też wpływa na proces wywołania NEFa, lecz można bardzo łatwo go wyłączyć, lub zmienić siłę już w programie.
Wszystkie ustawienia wpływają na NEFa tyle że proces ten jest w komputerze i w zasadzie masz dane z matrycy do ewentualnych modyfikacji.
Niezupełnie tak jest - ustawienia wpływają na NEF, tzn. dostajemy w komputerze obrazek z zastosowanymi modyfikacjami, lecz można się ich pozbyć, tak, jakby ich nie było. I zastosować dowolne inne.
Myślałem, że właściwy NEF jest nietykany, a to, na co mają wpływ ustawienia, to jpg basic zaszyty w tym NEF.
Bo NEF jest "nietykalny" poprostu CNX dostaje namiary co ma zrobić z fotką, by wyglądała jak zapodałeś w ustawianiach aparatu, bez uszczerbku dla podstawowych informacji z matrycy.
Acha, może i tak, bo CNX jak odpaliłem to się roześmialem i odinstalowałem.
Bolleque
22-02-2008, 08:52
Niezupełnie tak jest - ustawienia wpływają na NEF, tzn. dostajemy w komputerze obrazek z zastosowanymi modyfikacjami, lecz można się ich pozbyć, tak, jakby ich nie było. I zastosować dowolne inne.
Czyli D-Lighting tez mozna wygenerowac ex-post w kompie?
Bolleque
22-02-2008, 09:30
a czy w jakis prosty sposob? korzystam raczej z PSa niz Capture NX
Active DL mozna wlaczyc tylko w NX przy czym musial byc wlaczony w body podczas wykonywania zdjecia.
Gawronnek
22-02-2008, 10:55
Active DL mozna wlaczyc tylko w NX przy czym musial byc wlaczony w body podczas wykonywania zdjecia.
nie prawda, nie musiał, można włączać, wyłączać oraz zmieniać silę a dotyczy to ustawienia z body, bo jest jeszcze 2 opcja, tyle tylko że Activ D-Lighting w body wpływa na NEF'a przed zapisem więc inne programy widzą te zmiany
tyle tylko że Activ D-Lighting w body wpływa na NEF'a przed zapisem więc inne programy widzą te zmiany
Robiłem test (ta sama scena ADL na maksa i wyłączony) i oba nefy otwarte w ACR wyglądały dokładnie tak samo. Różnica była w NX z tym że w pliku z aktywnym ADL mogłem go wyłączyć natomiast gdy nie był aktywny w puszcze opcja ADL w NX była nieaktywna.
Gawronnek
22-02-2008, 12:22
Robiłem test (ta sama scena ADL na maksa i wyłączony) i oba nefy otwarte w ACR wyglądały dokładnie tak samo. Różnica była w NX z tym że w pliku z aktywnym ADL mogłem go wyłączyć natomiast gdy nie był aktywny w puszcze opcja ADL w NX była nieaktywna.
bije się w piersi faktycznie jak wyłączony w puszce nie da się go włączyć, jednak wyłączyć i zmienić nasilenie już tak, a co do nefów ja też robiłem testy przy wyłączonym i z różnymi opcjami włączenia i wywołując zdjęcia w C1 były wyraźne różnice
ps. wiem już skąd takie moje przeświadczenie, włączenie A-DL powoduje zmianę parametrów ekspozycji w trybie A zmienia się czas, przy wybraniu trybu M włączenie A-DL nie wpływa jednak na NEF'a , i tylko NX poprawnie interpretuje tą funkcje,
kolejna nauczka żeby nie zabierać głosu jak się czegoś nie jest pewnym hehehhe