PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - problem z manualnym pomiarem balansu bieli

Julian
19-02-2008, 23:54
Witam wszystkich!
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym użytkownikiem D40 z kitowym obiektywem. Mam jednak problem z manualnym pomiarem balansu bieli z białej/szarej karty.

Otóż w sztucznie oświetlonych pomieszczeniach aparat prawie za każdym razem wyświetla komunikat "nie można zmierzyć, próbuj dalej"... Dzieje się tak np. w pokoju oświetlonym żyrandolem, żarówką itp. Próbowałem zmieniać wartości przysłony, ogniskowej, ekspozycji, lecz to nic nie daje. Żeby aparat dokonał pomiaru trzeba w takim wypadku dosłownie wycelować obiektywem w żarówkę. W przeciwnym razie umieszczenie białej karty nawet bezpośrednio pod źródłem światła skutkuje wspomnianym komunikatem błędu. Problem nie występuje natomiast w jasno oświetlonych pomieszczeniach za dnia i na dworze.

Czy jest to cecha D40 i jestem przewrażliwiony, czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak? Zaczynam podejrzewać to drugie, bo w porównaniu do mojego innego aparatu, maleńkiego Lumixa FX01, który łapie balans bieli w każdych warunkach i prawie bezbłędnie, D40 jest wręcz tragiczny:(
Dzięki i podrawiam!

Miden
19-02-2008, 23:59
rozumiem ze chcesz ustawic balans bieli manualnie? jesli tak to w kadrze (100 %) musi znajdowac sie biala kartka, której pstrykasz zdjęcie (niewiem jak to jest w d40, ale w d80 krecisz pokretlem i tam masz "PRE" jak dobrze pamietam. Ja tego nie uzywam wogole - od tego są nefy :)

jesli nie o to Ci chodzi, to niewiem o co Ci chodzi :P

Julian
20-02-2008, 00:05
Tak, chodzi o manualne ustawienie z białej karty ("PRE"). Samą kartę zawsze umieszczam tak, że wypełenia 100% kadru...

Jacek_Z
20-02-2008, 00:14
Tak, chodzi o manualne ustawienie z białej karty ("PRE"). Samą kartę zawsze umieszczam tak, że wypełenia 100% kadru...
a jak masz ustawioną ekspozycję? idealnie, wg automatyki lub wg drabinki na manualu?
jeśli tak, to niedoświetl o około 1-2 przysłony i będzie dobrze.

Julian
20-02-2008, 01:07
a jak masz ustawioną ekspozycję? idealnie, wg automatyki lub wg drabinki na manualu?
jeśli tak, to niedoświetl o około 1-2 przysłony i będzie dobrze.
próbowalem prześwietlać, niedoświetlać i nic to nie daje

Bonthyc
20-02-2008, 01:49
próbowalem prześwietlać, niedoświetlać i nic to nie daje
A jesteś w 100% pewien, że kartka była jednolicie biała? Czasem zdarzy się tak, że jakiś przedmiot rzuci cień na kartkę i może to też być przyczyną proboblemu.

Julian
20-02-2008, 02:00
A jesteś w 100% pewien, że kartka była jednolicie biała? Czasem zdarzy się tak, że jakiś przedmiot rzuci cień na kartkę i może to też być przyczyną proboblemu.
Jasne, brałem to pod uwagę, ale aparat często gubi się nawet na jednolicie oświetlonej sztucznym światłem białej ścianie :/

mmost
20-02-2008, 11:32
Witaj w klubie,

Ja mam to samo. Ktos mi w innym watku napisal ze przy kiepskich warunkach oswietleniowych pomiar jest niemozliwy. Dosc to upierdliwe. Niedlugo bede mial WB cap i zobacze jak z tym mi pojdzie. Czytalem jeszcze w instrukcji ze pisza "nalezy zmienic wartosc ekspozycji" ale nie pisza czy na plus, minus czy zero. Generalnie tez mam ten sam problem. Ostatnio wykoncypowalem, ze pomiar wychodzi poza skale (nie wiem jak ty ale ja probowalem w pokoju z jedna energooszczedna zarowka i wydaje mi sie ze aparat nie jest w stanie zidentyfikowac temp bieli (jest za duza lub za mala))

Jacek_Z
20-02-2008, 12:04
bierzcie pod uwagę, że jest też jakiś zakres pomiarowy WB. Nie da się ustawić WB poza zakresem. Słabe żarówki to bardzo mało K. To też może być przyczyna.
Zakres WB - podany w instrukcji.

Julian
20-02-2008, 12:49
W takim razie wychodzi na to, że D40 ma bardzo wąski zakres pomiarowy, bo nie uważam, że biała karta umieszczona bezpośrednio pod lampą oświetlającą spokojnie cały pokój powinna być jakimś szczególnym wyzwaniem dla aparatu...

Mmost, wspomniałeś o WB cap - mam takie coś (ten za 30zł z allegro) i nie pomaga we wnętrzach.

Jacek_Z
20-02-2008, 13:22
W takim razie wychodzi na to, że D40 ma bardzo wąski zakres pomiarowy, bo nie uważam, że biała karta umieszczona bezpośrednio pod lampą oświetlającą spokojnie cały pokój powinna być jakimś szczególnym wyzwaniem dla aparatu...
nie wiem jaki ma zakres D40. Poszukaj w instrukcji. D200 ma od chyba 2500 K.
jakiego rodzaju jest ta lampa oświetlajca kartkę?
tem barwowe różnych źródeł: http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
przy czym różne żarówki dają rózne temperatury i te tam podane 2800 nalezy traktować mocno orientacyjnie. Może ta twoja żarówka mieć mniej.

Wiewioor
20-02-2008, 13:37
Witam,

Posiadam WB Cap (D70) i nie mam problemów z kalibracja WB - co prawda zdjecia wychodzą zdecydowanie lepiej niz na auto, ale wydaja sie by oziebione (ekran i odbitka potwierdza ten stan). Niemniej polecam WB Cap.

pozdrawiam

kazujaman
20-02-2008, 16:39
Ja też miewałem podobne problemy w D40,głównie w nietypowym oswietleniu - np. czerwone żarówki albo kilka żródeł światła o różnej temperaturze barwowej (halogeny+żarówki albo świetlówka+żarówka). Wydaje mi się,że nie ma na to rady - automatyka aparatu po prostu sobie z tym nie radzi. W takich sytuacjach trzeba sobie radzić metodą prób i błędów,kombinując z różnymi ustawieniami - polecam tabelę na stronie 118 instrukcji,gdzie jest zestawienie poszczególnych ustawień i odpowiadająca im temperatura (K) w zakresie, w którym można je regulować (od -3 do +3 - 'fine tuning'). Przy odrobinie wprawy i szczęścia można złapać właściwe ustawienie,chociaż np. w przypadku bardzo ciepłego światła (wspomniane czerwone żarówki) może po prostu zabraknąć zakresu (pomijając już fakt,że wyciąganie z takich warunków oświetleniowych WB na siłę też nie zawsze musi być najlepszym pomysłem).
Innym wyjściem jest robienie zdjęć w formacie RAW,do czego ostatnio coraz bardziej się przekonuję - wtedy można precyzyjnie ustawić WB na etapie wywoływania i wybrać taki wariant,jaki wydaje się nam najlepszy.

who
20-02-2008, 19:14
do autora, a jakie żarówki masz w pomieszczeniach??
bo jeżeli te energooszczędne, to jeżeli masz już je jakiś dłuższy czas, to ich jasność (a tym samym temperatura) się zdecydowanie zmienia
mój ojciec ma d40 i żadnych problemów z manualnym pomiarem balansu bieli nie ma, a przynajmniej nic takiego od niego nie słyszałem, a przeważnie stosuje białą ścianę do pomiaru (dwie żarówki energooszczędne po jakieś 15W każda)

Jacek_Z
20-02-2008, 21:23
świetlówki mają wyższy WB niż zarówki. Halogeny mają około 3000 - 3200 K
Z takich domowych źródeł światła najniższy WB mają zwykłe żarówki wolframowe.

Miden
20-02-2008, 22:02
a moze po prostu D40 ma skopaną funckje PRE ustawiania w manualu WB?

probowales akutalizacji softu? moze to by pomoglo?

wojtekka
20-02-2008, 23:22
rozwiązanie jest bardzo proste!
należy wyłączyć AF w obiektywie i po sprawie. problem polega na tym że aparat nie wykona pomiarowej foty jak nie ustawi ostrości, a jak ustawicie na MF problem znika i pomiary WB wychodzą bezbłędnie.

Jacek_Z
20-02-2008, 23:46
należy wyłączyć AF w obiektywie i po sprawie. problem polega na tym że aparat nie wykona pomiarowej foty jak nie ustawi ostrości, a jak ustawicie na MF problem znika i pomiary WB wychodzą bezbłędnie.
no chyba oni tak robią, bo inaczej nigdy by nie mogli ustawić ostrości na czystej białej kartce, a jak pisali to w innym oświetleniu ustawiają WB PRE.

Julian
21-02-2008, 01:00
Dzięki wszystkim za sugestie:)

W większości mam zwykłe żarówki wolframowe, od 60 do 100w. Z tego co piszecie mają one najmniej K. Pewnie w tym jest problem, bo w instrukcji do D40 podają że zakres aparatu zaczyna się od 2700K przy ustawieniu "na żarówkę +3". Z tym ustawieniem fotki wychodza mi często jeszcze lekko za żółte. Nie pomaga zapewne fakt, że klosze lamp dodatkowo ocieplają światło żarówek... Dziwi mnie tylko to ,że kompakty których używałem wczesniej nie mialy problemu z takimi warunkami:/

Miden:
firmware fabrycznie mialem 1.1, czyli najnowszy

wojtekka:
przy pomiarze z białej karty aparat zrobi fotkę pomiarową nawet jak nie ustawi ostrosci, zresztą próbowalem przełączac na MF i nic to nie daje.

Jacek_Z
21-02-2008, 01:24
przy pomiarze z białej karty aparat zrobi fotkę pomiarową nawet jak nie ustawi ostrosci, zresztą próbowalem przełączac na MF i nic to nie daje.
To zależy. Ja uzywam tylko trybu AF S gdzie jest priorytet ostrości. Wtedy bez ostrości body nie wyzwoli migawki

mmost
21-02-2008, 08:50

:| kupa