PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrośc w D40, a fotografowanie w ciemności

arciszz
19-02-2008, 21:57
Witam o to taki mam problem, mam D40 plus kita, jako że kurier przywiózł mi statyw od razu wyskoczyłem by testy przeprowadzić jeśli chodzi o fotografie budynków itp. aparat ustawia ostrość dobrze ale jeśli mam włączony AF i chce np. ustawić ostrość w ciemnym lesie na drzewo aparat nie daje rady i sie gubi, przechodzę na tryb ostrości M, ale ja sam również nie daje rady w wizjerze nie widzę czy coś jest ostre czy nie jest zbyt ciemno, jak już ustawiam ostrość manualnie to jedynie dioda ostrości w wizjerze miga lecz nie pali sie ciągle, więc mam problem jak ustawiacie ostrość gdy fotografujecie w ciemnym lesie itp. gdzieś na łące poza miastem tam gdzie nie ma źródeł światła i wchodzi w grę czas naświetlania rzędu kilkunastu sekund bądź kilkudziesięciu

sote
19-02-2008, 22:11
proponuje poczytac jak dziala AF ;)
Co Ty chcesz fotografowac jak nic nie widac?
Na jednolitym polu AF nie zlapie Ci nigdy ostrosci.
Mozesz zrobic tak ze ustawisz ostrosc (automatcznie lub recznie)
na jakims jasniejszym elemencie i przekadrujesz.

Nivelen
19-02-2008, 22:51
poszukaj w pobliżu jakiejś lampy która jest mniej więcej w takiej odległości jak to co chcesz żeby było ostre, wyostrz na lampę, ustaw przesłonę odpowiednio dużą, żeby GO nie była minimalna i będzie dobrze :)

krzyskup
19-02-2008, 22:54
Niech żyją indiańskie metody :)

Nivelen
19-02-2008, 23:02
Niech żyją indiańskie metody :)

trzeba sobie radzić w życiu xD ew. jak już nic nie skutkuje proponuję zabierać ze sobą kogoś z latarką i np. wysyłać go w miejsce gdzie ma być ostro, on zaświeci i na niego ostrzyć xD

Yelen
19-02-2008, 23:17
trzeba sobie radzić w życiu xD ew. jak już nic nie skutkuje proponuję zabierać ze sobą kogoś z latarką i np. wysyłać go w miejsce gdzie ma być ostro, on zaświeci i na niego ostrzyć xD

Metoda wydaje się głupia, ale działa znakomicie.

arciszz
20-02-2008, 09:50
Dzięki ten sposób z latarką będzie na pewno dziś sprawdzony, te forum jest lepsze niż książka...:)

sote
20-02-2008, 10:05
Dzięki ten sposób z latarką będzie na pewno dziś sprawdzony, te forum jest lepsze niż książka...:)

ta... bo ksiazke musisz cala przeczytac - nie mzesz jej zapytac ;)