PDA

Zobacz pełną wersję : FM2n problem ze światłomierzem

kubiasz
19-02-2008, 21:28
Witajcie.
Właśnie rozpakowałem swoje cacko. Przykładam do oka i patrzę czy działa światłomierz. Ciemno. Myślę, bateria.
Na szczęście pod nosem hurtownia. Po 10 min wracam i pakuję nową baterię. Przyciskam migawkę i pojawia się minus. Myślę OK. Dokręcam 50/1,8 AF D i biorę do reki poczciwy światłomierz "from ZSSR" i porównuję. Od początku jakieś dziwne odczyty. Nie można ustawić ekspozycji aby pojawiło się "o" lub nawet "o -" lub "+ o". Tylko "-" lub "+". Nic pomiędzy. Może nie wiem o co chodzi. Może jestem tępak a może coś nie tak z aparatem lub nie tak w zestawie z tym obiektywem. Myślę coś nie tak z baterią. Wiec wracam do hurtowni. Sprawdzają baterią i mówią, że ma napięcie 3.01 V dali nową, która ma 3.25 V. Zadowolony pakuje ją z nadzieją, że po problemie. Niestety nie. To samo. Proszę o radę.

wkrass
20-02-2008, 15:53
Ostatnia deska ratunku: wloz film, przewin na pierwsza klatke i sprawdz swiatlomierz wowczas.
W niektorych modelach z tamtych czasow tak to zdaje sie bylo.
Jezeli swiatlomierz nie dziala wciaz, nie dramatyzowalbym. Miedzy regula "sunny 16" i zewnetrznym swiatlomierzem pstrykalbym sobie bezstresowo, oczywiscie jezeli migawka dziala.

Władca Pixeli
20-02-2008, 16:08
Światłomierz chodzi bez filmu.
Nie zawsze da się ustawić czyste "o" Czasami jest "- o" lub "+ o"

Czornyj
20-02-2008, 16:18
Z tego co pamiętam, światłomierz w FM-ce jest precyzyjny jak śmierć. Aby uzyskać zero jak w mordę strzelił, trzeba baaardzo delikatnie przesuwać pierścień przysłon, aż owo mityczne zero raczy się wyzerować

axer
20-02-2008, 16:32
A nie może być tak, że to zero po prostu szlag trafił i nie jarzy? Trafia się sytuacja, że świeci się nic (w sensie ni "+" ni "-")?

breslauer
21-02-2008, 00:08
Hmmm... w moim aparacie nigdy się coś takiego nie zdarzyło, ale nie podpinałem do niego też nigdy szkieł typu AF - może tu leży problem?

Czornyj
21-02-2008, 00:23
Hmmm... w moim aparacie nigdy się coś takiego nie zdarzyło, ale nie podpinałem do niego też nigdy szkieł typu AF - może tu leży problem?

Nooo, niebardzo. 50-tka ma zwykły bagnet Ai-S, a FM-ka nie ma ani grama elektroniki (poza światłomierzem). Nie doczytałem dokładnie posta, ale skoro zero wogóle się nie wyświetla, to może faktycznie dioda...

Władca Pixeli
21-02-2008, 04:51
+ Prześwietlenie +1 lub więcej
+o Prześwietlenie 1/5 do 1
o poprawna ekspozycja
-o niedoświetlenie 1/5 do 1
- niedoświetlenie więcej niż 1

Sparwdziłem na AF i manualnym i "o" musi świecić

Jak ktoś się uprze to można ustawiać pierścień pomiędzy kliknięciami i ustawić tak aby świeciło się tylko "o" ale nigdy tak nie ustawiałem.

Maciex
21-02-2008, 10:36
potwierdzam co napisali koledzy :)
może się palić +, -, o+, o-, o, ale nie może się nic nie świecić (ale napisałeś że masz tam minus..)

może głupie pytanie ;), ale sprawdzałeś jakie ISO masz ustawione? może faktycznie było bardzo ciemno, iso za niskie i przez to nawet 50 nie dała rady? więc minus pokazuje wtedy prawidłowo?

kiemlo
21-02-2008, 14:38
W Nikonach światłomierz się wyłącza, jeśli pomiar jest poza granicami jego czułości. Wtedy pokazuje stale prześwietlenie lub niedoświetlenie i gdy warunki się zmieniają, wskazanie może przeskoczyć do niedoświetlenia lub prześwietlenia bez wskazań pośrednich.

slaw74
22-02-2008, 10:30
Moze rowniez kolega ustawic czulosc 3200 i podpinajac te 50tke 1,8 sprawdzic swiatlomierz w domu na jednolitej scianie, gdzie warunki swietlne sa niezmienne.
Poza tym widze ze to nie pierwsza puszka kolegi... co zatem za problem porownac wskazania na tych samych ustawieniach czulosci, czasu i przyslony w trybie M.

kubiasz
22-02-2008, 11:00
Bardzo dziękuje za odzew. Sprawa wyjaśniła się. Zerwany pierścień odczytu przysłony i linka do talerzyka nastawień czasów. Gruba robota. Wstępna wycena 200 PLN. Kupiłem od angola na eBay-u. Niby mówi żeby wysłać to zwróci, ale nieufnie podchodzę do tego. Pisze, że u niego działało. Lecz fachowiec powiedział, że ktoś musiał nieźle przy nim majstrować. Czy zaryzykowalibyście wysyłki z nadzieją, ze forsa przyjdzie? Pozdrawiam.

Czornyj
22-02-2008, 11:14
Bardzo dziękuje za odzew. Sprawa wyjaśniła się. Zerwany pierścień odczytu przysłony i linka do talerzyka nastawień czasów. Gruba robota. Wstępna wycena 200 PLN. Kupiłem od angola na eBay-u. Niby mówi żeby wysłać to zwróci, ale nieufnie podchodzę do tego. Pisze, że u niego działało. Lecz fachowiec powiedział, że ktoś musiał nieźle przy nim majstrować. Czy zaryzykowalibyście wysyłki z nadzieją, ze forsa przyjdzie? Pozdrawiam.

Odeślij gnojowi - żeby zepsuć FM-kę to trzeba już mieć wybitne zdolności, musiał się nad tym chyba pastwić... Nawet jak nie odzyskasz kasy to i tak taniej wyjdzie, naprawisz jedno, za chwilę wyjdzie co innego.

psw
22-02-2008, 11:21
Czy zaryzykowalibyście wysyłki z nadzieją, ze forsa przyjdzie?Ja kupiłem kiedyś F100 w Niemczech. Właściwie to kupił go dla mnie kolega, mieszkający tam od ponad 30 lat. Korpus przyjechał do mnie z urwanym jednym zaczepem tylnej ścianki. Kolega napisał email do tego niemca. Najpierw niemiec odmówił twierdząc, że wszystko było sprawne, ale już po drugim emailu zgodził się na zwrot 40 euro i oddał. Gdybym to ja reklamował to pewnie bym miał problemy.
Może lepiej dogadaj się z nim na zwrot części pieniędzy, niż na wysyłkę.
A tak ogólnie mówiąc to oni tam też się szybko uczą np. od niektórych naszych, sprzedających na allegro. Ten mój kolega trochę tam kupuje na ebayu i mówił mi, że jest różnie z tymi zakupami, podobnie jak w Polsce.

Adams
22-02-2008, 11:29
A jak płaciłeś? Przez PayPal? Jak tak to spokojnie mozna odeslac informujac goscia ze temat zglosisz do PayPala jezeli sie nie rozliczy.
pozdr
Adam

MacGregor
22-02-2008, 11:53
Witam!
To nie ma znaczenia czy sprzedawcą jest Polak Anglik Holender Niemiec itd., każdy ma naturę jaką ma.
Jak będzie chciał ciebie oszukać to oszuka bez względu na pochodzenie.
Czasami nawet widzę, że my Polacy sławni w kombinowaniu, jesteśmy daleko za nimi wszystkimi, zresztą większość krajów zachodnich miała przez stulecia swoje Kolonie, gdzie kradli i wyzyskiwali ile się dało tylko już wszyscy o tym ładnie zapomnieli.

slaw74
22-02-2008, 22:23
A jak płaciłeś? Przez PayPal? Jak tak to spokojnie mozna odeslac informujac goscia ze temat zglosisz do PayPala jezeli sie nie rozliczy.
pozdr
Adam
Dokladnie!
Napisz do gnojka ze jesli nie zwroci kasy to wszczynasz spor przez PayPala, zreszta na przyszlosc radze wlasnie zwracac uwage czy przy nazwie sprzedajacego jest ikonka PP.
Wowczas takie transakcje sa ubezpieczone i w pewnym sensie gwarantowany jest zwrot kasy.
Powodzenia!

mizerek
29-01-2009, 20:27
Witam. odświeżam wątek. Jako że świeżo nabyłem nikona fm i mam podobny problem jak autor tego wątku. Nic się nie świeci (chodzi o światłomierz). Ciemno. Na każdej czułości i na każdym czasie przy przesłonie 1,8 na 50mm analogu serii E. czy czerwona dioda prawidłowo świeci się cały czas? być może nie domykam jakiejś klapki i dlatego ten problem?

mizerek
29-01-2009, 20:40
podobno baterie stare. Jutro sprawdzę :)

MacGregor
29-01-2009, 21:32
Światłomierz w FM działa po niewielkim odciągnięciu dźwigni przewijania filmu(powinno kliknąć), gdy ową dźwignię dociskasz do korpusu światłomierz się wyłącza.

Sorry jeżeli już to jest wiadome, ale tak na wszelki wypadek piszę jakbyś nie wiedział.

mizerek
29-01-2009, 21:38
na początku nie było wiadome, ale doszedłem do tego - dzięki za wskazówkę. pozdrawiam

mizerek
30-01-2009, 13:22
po wymianie baterii wszystko ok.

MacGregor
30-01-2009, 14:42
Hurra! Cieszę się z tobą!