Zobacz pełną wersję : d300- jaki obiektyw?
Witam.
Posiadam Nikona D300 i chciałem zakupić do niego Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical.
Moje zapytanie jest czy to jest dobre połączenie? Czy wszystko będzie działać w tym obiektywie?
A może macie jakieś doświadczenia w takim połączeniu lub możecie mi zaproponować inny obiektyw ale o takich palametrach.
Z góry dziękuję i liczę na pomoc
Taki obiektyw na TAKI aparat ??
Pierwsze pytanie, zalezy co chcesz fotografowac...
A jesli odpowiesz sobie na nie to polecam wyszukiwarke forumowa i sprawa sie wyjasni.
Przeważnie interesują mnie zdjęcia w środku budynków i kościołów.
[QUOTE=MARTINK;601710]Taki obiektyw na TAKI aparat ??
A co chcesz od TEGO obiektywu trędowaty czy jak?
Jak niebawem nabędę D300 to tamrona bedę podpinał.
Edit. Widzę że Lubelak jak chcesz pomacać Tamiego to ja chetnie pomacam trzysetkę.
Witam.
do niego Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical.
Tino12 zmeinil z 18-200 na 17-50 => stad moje zdziwienie na 18-200 bo kupowac d300 i potem obiektyw do wszystkiego, (a wiadomo jak to jest z rzeczami do wszystkiego)...
ADAS,
Poza tym jak ktos kupuje d300 to raczej zmienia z czegos slabszego - i ma juz komplet obiektywow jak Ty,
Nie chce nikogo urazic ani sie wymadrzac - po prostu sie zdziwilem na taki zestaw. D300 + 18-200
Właśnie macałem Tamrona ale w połączeniu z Canonem i jest ok, ale jak dzwoniłem do oficjalnego przedstawiciela Tamrona to mi powiedzieli że w połowie marca będzie ulepszony ten obiektyw i wszystko będzie działąć, natomiast na maila mi napisali że działać będzie z tymi Tamronami. I weś tu kup
Jak nie podepniesz to się nie przekonasz. Masz te D 300.
jak chcesz podpiąć i się przekonać to zapraszam.
to jak możemy się spotkać
No tak, d50 i d70 z tamronem było dobrze, poza poprawnym pomiarem z sb800 (częste prześwietlanie).
D300, niestety z moim tamronem nie działał prawidłowo - nawet kalibracja którą posiada d300 nie pomogła.
Sigma i tokina była wykrywana przez aparat, natomiast tamron nie. Kupiłem Nikkora 17-55 i jest idealnie.
No tak, d50 i d70 z tamronem było dobrze, poza poprawnym pomiarem z sb800 (częste prześwietlanie).
D300, niestety z moim tamronem nie działał prawidłowo - nawet kalibracja którą posiada d300 nie pomogła.
Sigma i tokina była wykrywana przez aparat, natomiast tamron nie. Kupiłem Nikkora 17-55 i jest idealnie.
no to pocieszyłeś.
Daj więcej szczegółów.
mydli?
problemy z af?
i pewnie dlatego powiedzieli mi żebym kupił w połowie marca jak już będzie ulepszony i poprawiony
A możesz powiedzieć co było nie tak z tym obiektywem?
AF ustawiał ostrość sporo przed obiektem, zrobienie ostrego zdjęcia na nieskończoność było niemożliwe.
Taki obiektyw na TAKI aparat ??
Pierwsze pytanie, zalezy co chcesz fotografowac...
A jesli odpowiesz sobie na nie to polecam wyszukiwarke forumowa i sprawa sie wyjasni.
zgadzam się z tą wypowiedzią, do takiego korpusu taki obiektyw T 17-50, darujcie ale wielokrotnie na tym forum pisano że korpus z obiektywem powinien iść w parze a nawet że ważniejsze jest szkło :)
A ja powiem Tak. Zamienię D70s na D300 zapnę do niego 17-70 (kit) i 70-300 VR i jak ktoś mi powie ze mam ciemne szkła, to mu powiem "mam wysokie ISO", a jak ktoś powie ze nie tak rysują to dodam "jak zarobie na lepsze to wymienię" :D kropka. Każdemu wedle potrzeb, i stanu portfela. :D
wlopis, a jak to jest, kiedy aparat idzie w parze z obiektywem, a kiedy nie ??? - wtedy kiedy jedno i drugie kosztuje tyle samo ?
Też popełniłam wielkie faux paux, bo podpięłam D300 do swojego T28-75 i naprawdę nie widzę w tym nic wielce niestosownego. Jeśli jestem w stanie tym zestawem zrobić piękne zdjęcia, to o co chodzi ?
Obiektyw zmienię sobie na lepszy (albo i nie ;) ) jak sie odkuję ;). Póki co cieszę sie z zamiany body niezmiernie i wiem, że warto było.
A ja powiem Tak. Zamienię D70s na D300 zapnę do niego 17-70 (kit) i 70-300 VR i jak ktoś mi powie ze mam ciemne szkła, to mu powiem "mam wysokie ISO", a jak ktoś powie ze nie tak rysują to dodam "jak zarobie na lepsze to wymienię" :D kropka. Każdemu wedle potrzeb, i stanu portfela. :D
Drogi kolego, przy zmianie puszki z D70 na D300 masz inny punkt wyjścia, rozwijasz się, pewnie następnym krokiem będzie zakup lepszego objektywu, pytanie w temacie brzmiało "D300 - jaki obiektyw ?" a to spora różnica.
Kolega z naszego forum zmienił D70s na D300 które to używał z N18-200VR, jakie było moje " zdziwienie " kiedy po miesiącu użytkowania nowego korpusu napisał mi w FJ są N17-55/2,8 po 4450 zł, poprostu juz zauważył że to co ma zaczyna go w pewnym stopniu ograniczaczać. Jest to normalne, jedni do tego dochodzą w miesiąc, innym zabiera to wiecej czasu ale dojdą do tego wniosku, jest to również kwestią zasobności portfela z czym sie zgadzam.
Drogi kolego, przy zmianie puszki z D70 na D300 masz inny punkt wyjścia, rozwijasz się, pewnie następnym krokiem będzie zakup lepszego objektywu, pytanie w temacie brzmiało "D300 - jaki obiektyw ?" a to spora różnica.
Kolega z naszego forum zmienił D70s na D300 które to używał z N18-200VR, jakie było moje " zdziwienie " kiedy po miesiącu użytkowania nowego korpusu napisał mi w FJ są N17-55/2,8 po 4450 zł, poprostu juz zauważył że to co ma zaczyna go w pewnym stopniu ograniczaczać. Jest to normalne, jedni do tego dochodzą w miesiąc, innym zabiera to wiecej czasu ale dojdą do tego wniosku, jest to również kwestią zasobności portfela z czym sie zgadzam.[/QUOTE]
I chyba zawarłeś to co wszyscy chcieli usłyszeć. Każdy przeciętny Nikoniarz z tego forum dochodzi kroczkami do celu wymiana puszki za 6 koła to już (przynajmniej dla mnie obciążenie, pewnie to jest powodemmojego myślenia o Tamronie. Oczywiscie wolał bym 17-55 ale Tamiego lubię nawet bardzo i jak tylko przyjdzie czas na D 300 to jego podepnę.
ADAS, nie opuszczaj pierwszego mojego zdania, czytaj je uważnie
Pytanie w temacie brzmiało "D300 - jaki obiektyw ?" a to spora różnica.
nie jaki najtańszy czy do takiej xxxx kwoty.
Zakończmy nasze droczenie się, szczerze życzę wszystkiego najlepszego :).
Już więcej wiem. Tamron 17-50 f/2,8 w obecnej chwili nienadaje się ma za stare oprogramowanie- w połowie marca mają być już z nowym oprogramowaniem i będzie chodziło wszystko
A teraz jest problem z autofocusem
zadzwoniłem to głównego przedstawiciela na Polskę Tamrona i właśnie odnich się wszystkiego dowiedziałem
A jest jakaś metoda by te stare przeprogramować.
Władca Pixeli
21-02-2008, 07:45
Nie chce nikogo urazic ani sie wymadrzac - po prostu sie zdziwilem na taki zestaw. D300 + 18-200
Wygląda na to, że w dziale marketingu Nikona pracują idioci oferując takiego kita ;):mrgreen:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/519883-REG/Nikon_9481_D300_SLR_Digital_Camera.html
Witam wszystkich,
postanowiłam podpiąć się pod juz istniejący temat coby za bardzo wam nie zaśmiecać forum ;-)
Czytam wszytsko co wpadnie mi w ręce,przeglądam strony, fora ale nadal jestem w kropce. Bardzo proszę o pomoc, od paru dni mam nikona d300, kupiłam samo body i teraz chiałabym skompletować obiektywy, myślałam o dwóch , na każdy mogę przeznaczyć do 2000 zł. Super byłoby jeśli byłyby to już obiektywy docelowe i oczywiście jeśli coś zaproponujecie to doczytam więcej i sprawdzę opinie.
Mój główny model od kilku lat to pies, niezłe wyzwanie szczególnie zdjęcia ruchu. Focę także sporo w pomieszczeniu .
Zależy mi też na portretach.
Z tego co widzę potrzebuję jakiś jasny standard i tele. Bardzo proszę pomóżcie, przyznaję że narazie straszny laik ze mnie ale staram się nadrobić co nieco. Bardzo liczę na wasze rady :oops:
mam D300, miałem do niego S10-20/4-5,6 i genialnego N 50/1,8.. od kiedy mam N24-70/2.8 - nie odpinam go..czy to na spacer z psem czy na portret...koszt spory, ale tego to raczej już nie zmienię, bo chyba nie ma nic lepszego:D
co do reszty to na forum sporo o tym pisze