PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F301 jako pierwszy Analog?

grz3siu
19-02-2008, 18:52
Witajcie, mam 18 lat i właśnie zabieram się właśnie do zakupu pierwszej starej analogowej lustrzanki.
Oglądałem zenity, practiki, pentaxy, aż w końcu trafiłem na Nikona F301.
Nie ukrywam że moja wiedza na ten temat jest marna, bo niestety tradycji fotografii w rodzinie nie było, a ja jestem wychowany na cyfrowych kompaktach.
Stąd mam kilka pytań odnośnie F301.
1. Czy wszystkie obiektywy z bagnetem nikona będą do niego pasowały, głównie chodzi mi o obiektywy współczesne? Nawet jakiś nie wiem, standardowy nikonowski cyfrowy kit?
2. No i na odwrót, czy manualne obiektywy będą pasowały do cyfrowego body, jak wygląda współpraca?
3. Czy ktoś mógłby był poświecić chwilę, i wybrać stąd www jakiś Jak na razie, tani do 150 zł obiektyw na początek? Szklarnia przyjdzie z czasem, dlatego teraz coś, na co mnie stać .
4. W związku z tym że obiektów jest niewiele, a jak są to koszmarnie drogie(jak na mój budżet) istnieje jakaś przejściówka czyniąca cuda, by obiektywy z m42, pasowały do tego body?
Czy może w ogóle lepiej rozejrzeć się za dobrym kompletem m42 do 350?
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi :)

markB
19-02-2008, 20:26
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr8486.htm

rabijki
19-02-2008, 20:52
301 jest swietnym aparatem - mozna powiedziec przelomowym - ostatni bez af (nie liczas wskrzeszen) i zarazem pierwszy bez recznego naciagu. maly, z napedem calkowici metalowy - wlasciwie nie do zajechania. mam jedna sztuke w stanie kolekcjonerskim bez najmniejszych rysek. jedyna wada to uzywanie do zasilania paluszkow aaa co utrudnia nieco zycie ale nie na tyle by z niego rezygnowac.

szkla pasuja wszystkie poza aps. wspolczesne bez pierscienia przyslon tez nalezy sobie odpuscic.

m42 reduktor to najmniejszy problem - poszukaj na forum jest teraz o tym watek na tapecie.

wybor swietny bo to na prawde porzadna maszynka.

olo

Jacek_Z
20-02-2008, 00:23
1. Czy wszystkie obiektywy z bagnetem nikona będą do niego pasowały, głównie chodzi mi o obiektywy współczesne? Nawet jakiś nie wiem, standardowy nikonowski cyfrowy kit?
przypiąć je do body - przypniesz. Ale:
- w obiektywach typu G nie będziesz miał jak ustawiac przysłon, więc raczej odpadają
- obiektywy z oznaczeniem DX będa dawały zdjęcia w kółku na środku kliszy. Nowe kity - te cyfrowe są wszystkie typu DX. Szukaj literek DX w oznaczeniu obiektywu - i jak znajdziesz to sobie takie szkła odpuść

2. No i na odwrót, czy manualne obiektywy będą pasowały do cyfrowego body, jak wygląda współpraca?

w prostszych cyfrówkach (seria dwucyfrowa) nie będzie pomiaru światła. Pomiar jest w jednocyfrowych i w trzycyfrowych (D2, D3, D200, D300)

mpwt
20-02-2008, 00:27
m42 reduktor to najmniejszy problem - poszukaj na forum jest teraz o tym watek na tapecie.

No właśnie jest problem. Brak ostrzenia w nieskończoność... A przejściówki z soczewką można sobie darować (choć rozwiązują problem z ostrzeniem w nieskończoność).

jarek76
20-02-2008, 08:49
A co do aparatu to naprawdę bardzo fajne body
Dawno temu miałem taki sprzęt i sentyment pozostał:mrgreen:
Pozdrawiam

rabijki
20-02-2008, 11:23
mpwt
no wlasnie nie ma problemu
przejsciowki bez soczewki uniemozliwiaja ostrzenie na nieskonczonosc ale jedynie na nieskonczonosc!!!
bez problemu zrobilem moim zestawem 1000/10, przejsciowka - wenus przechodzaca na tle tarczy slonca czy tez ksiezyc i opublikowalem. problemow z ostroscia zero. jakos nie znalazlem na razie przypadku gdzie nieskonczonosc jako nieskonczonosc byla mi do czegokolwiek potrzebna. nie sadze bym mial jakis wyjatkowy zestaw:-)

o soczewkowych sie nie wypowiadam bo nie mam

poza tym piszac ze nie ma problemu w tej wypowiedzi chodzilo mi akurat o zero problemow ze znalezieniem informacji na forum bo watek jest w toku!
olo

grz3siu
21-02-2008, 13:09
Wielkie dzięki Panowie, rozwialiście moje wątpliwości jesli chodzi o zakup body.
Jako totalny lustrzany laik chciałbym jeszcze o coś zapytać.
Szkło, muszę je dobrać. Mam na oku Nikona MF 35-70 3,3-4,5 Podobno klasyk o super jakości, za 240 zł. Na jednym forum ktoś napisał że kupił go za 100 zł :/, ale żadnych konkretnych informacji co do tego czy obiektyw jest wart tej ceny mi nie udzielił.
Tak więc pyta, czy 240 zł za niego to dobra cena? Za 350 zł widziałem szkło o tych samych parametrach ale z autofokusem.. czy to jedyna różnica? Czy może MF ma w sobie coś sprawia że jest prawie tyle samo wart co AF?
Czy ktoś z Was może używał obiektywu Kaliejnar 5n 100 mm 2,8? Czy byłby on dobrym szkłem do portretu?
Serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)
A i jeszcze jedno, czemu przejściówki z soczewką można sobie darować?
Jacek_z świetnie że mi o tym powiedziałeś, bo kupiłbym potem jakieś body i klops. No nic, i tak mam w planach D300 za kilka lat :)

pn
21-02-2008, 13:12
Ja mam F501, taki 301 z AFem. Bardzo fajny, solidny aparat, duze mozliwosci, nie zawiodl mnie. Polecam.

PS. Duzy, jasny wizjer, D80 sie chowa. :-P

slaw74
22-02-2008, 10:43
Mam na oku Nikona MF 35-70 3,3-4,5 Podobno klasyk o super jakości, za 240 zł. Na jednym forum ktoś napisał że kupił go za 100 zł :/, ale żadnych konkretnych informacji co do tego czy obiektyw jest wart tej ceny mi nie udzielił.
Tak więc pyta, czy 240 zł za niego to dobra cena? Za 350 zł widziałem szkło o tych samych parametrach ale z autofokusem.. czy to jedyna różnica? Czy może MF ma w sobie coś sprawia że jest prawie tyle samo wart co AF?

To rzeczywiscie swego rodzaju klasyk, choc jest podobny obiektyw o znacznie lepszej reputacji: 35-70mm 3,5

Ten 35-70 3,5-4,5 to dobre szklo, o bardzo przyzwoitej optyce, wystepuje rowniez w wersji AF.
Mysle ze 240zl to normalna cena, choc nie jestem handlarzem ;)

sokrates
22-02-2008, 10:53
... Za 350 zł widziałem szkło o tych samych parametrach ale z autofokusem.. czy to jedyna różnica? Czy może MF ma w sobie coś sprawia że jest prawie tyle samo wart co AF?
.

Miałem takiego Nikkora 35-70 3.3 - 4.5 AF z nikonem F601AF - i powiem tak - dobre szkło ale nie rewelacja. Pod względem plastyki i bokehu dużo lepsza była Sigma 28-105 UCIII - ostrość Sigmy i Nikkora na takim samym poziomie. Natomiast nie miałem Nikkora 35-70 MF więc nie wiem jak ten MF obrazuje. Jeżeli optycznie jest taki sam a różni się tylko AF podejrzewam że obrazuje tak samo jak wersja z AF.

jarek76
22-02-2008, 22:28
Ja do 301 używałem obiektywu 28-85/3,5-4,5
Naprawdę fajne szkło, polecam

Janis
23-02-2008, 14:16
No właśnie jest problem. Brak ostrzenia w nieskończoność... A przejściówki z soczewką można sobie darować (choć rozwiązują problem z ostrzeniem w nieskończoność).

Jak brak ostrzenia w nieskończoność? Wystarczy nabyć takiego pięknego jupitera 37A + 't-mount' i więcej nie trzeba :D:mrgreen:

szymony
23-02-2008, 18:31
Co do 35-70, to były dwie różne wersje (mam na myśli te z zmiennym światłem), AF też był w duch wersjach, z szybką i bez. Nawet w tym wątku jedni piszą o jednym a inni o drugim. Był 35-70/3.3-4.5 bardzo fajne zgrabne szkiełko. Jedyna wada to taka że ostrość się zmieniała razem z ogniskową, czyli nie dało się na 70 wyostrzyć i zejść z zakresem niżej. Drugi to 35-70/3.5-4.8 i ten już taki fajny ponoć nie był, ale to zasłyszana opinia.
Co do body 301, może i fajne, jednak dla mnie takie ni z gruchy ni z pietruchy. AF nie ma, a elektrownie potrzebuje jakby miał. Praktycznie te same możliwości ma FG, a zadowoli się bakteriami od "zenka". Przy okazji można sobie przypomnieć jak to drzewiej się fil transportowało ;-)

xMAREKx
23-02-2008, 19:29
Wielkie dzięki Panowie, rozwialiście moje wątpliwości jesli chodzi o zakup body.
Jako totalny lustrzany laik chciałbym jeszcze o coś zapytać.
Szkło, muszę je dobrać. Mam na oku Nikona MF 35-70 3,3-4,5 Podobno klasyk o super jakości, za 240 zł. Na jednym forum ktoś napisał że kupił go za 100 zł :/, ale żadnych konkretnych informacji co do tego czy obiektyw jest wart tej ceny mi nie udzielił.
Czy ktoś z Was może używał obiektywu Kaliejnar 5n 100 mm 2,8? Czy byłby on dobrym szkłem do portretu?
Serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)
A i jeszcze jedno, czemu przejściówki z soczewką można sobie darować?
Jacek_z świetnie że mi o tym powiedziałeś, bo kupiłbym potem jakieś body i klops. No nic, i tak mam w planach D300 za kilka lat :)

Kaliejnar 5n 100 mm 2,8 to radziecka kopia Nikora 100mm serii E.

asche
25-02-2008, 11:47
Kaleinar-5N 100/2.8, mam taki i z cyfrą tworzy fajny duet, bardzo ostre szkło od pełnej dziury. Ponieważ używam go z cyfrą, nie wiem jak będzie się zachowywał w analogu na pełnej klatce (czy sie boki nie będą rozjeżdżały). Na allegro był ostatnio i poszedł za 86zł chyba. Za te pieniądze naprawdę warto.
Sample można znaleźć na forum, nawet prosty test tego szkła zamieszczałem w dziale optyka-teleobiektywy, sample znajdziesz w mojej galerii ze stopki.

grz3siu
25-02-2008, 21:50
No to zakupiłem.
Mam już zamówiony zarówno korpus, jak i szkło.
Padło na tego Kaleinara. Cholera dałem za niego 150 zł. A w tym samym czasie na innej aukcji poszedł za 122 zł. Ale miejmy nadzieję że nie ma co żałować :).
Nad jakimś zoomem pomyśle przy kolejnej "wypłacie"
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i witam się w gronie Nikoniarzy :)

lodzermensch
25-02-2008, 22:08
Miałem kiedyś dawno F501 (taki F301 z AF) + m.in. Kaliejnar 5n 100 mm 2,8. Działało bardzo dobrze. Szczególnie dobrze wychodziły czarno-białe fotografie. Tak przynajmniej pamiętam, bo to już jakieś 15 lat temu...

asche
26-02-2008, 08:13
Ja też dałem za swojego 150zł (z wliczoną przesyłką) i myślę, że to były bardzo dobrze wydane pieniądze ;)

grz3siu
02-03-2008, 15:17
MAm pytanie.
Jak działa pomiar światła w tym obiektywie?
Zamontowalem tego kaliejnara, i niezaleznie od tego jaka wartosc przeslony jest na nim ustawiona, po zamontowaniu dziura otwiera sie maksymalnie, - wiem ze pomiar światla nastepuje przy pelnym otworze,ale nie zaleznia od ustawień przesłony wskazania światłomierza są takie same :/. On działa, jak zmieniam czas czy czulosc filmu, to wsakazania zmieniają się. a Przy przesłonie nie.
Stad pytanie, jak mam dobrze naswietlic zdjecie na f8 skoro on zawsze pokazuje wartosci dla f 2,8?

przemo_k
02-03-2008, 16:46
MAm pytanie.
Jak działa pomiar światła w tym obiektywie?
Zamontowalem tego kaliejnara, i niezaleznie od tego jaka wartosc przeslony jest na nim ustawiona, po zamontowaniu dziura otwiera sie maksymalnie, - wiem ze pomiar światla nastepuje przy pelnym otworze,ale nie zaleznia od ustawień przesłony wskazania światłomierza są takie same :/. On działa, jak zmieniam czas czy czulosc filmu, to wsakazania zmieniają się. a Przy przesłonie nie.
Stad pytanie, jak mam dobrze naswietlic zdjecie na f8 skoro on zawsze pokazuje wartosci dla f 2,8?

pomiar swiatla nastepuje przy przymknietej przesłonie, tylko ze zazwyczaj obiektyw symuluje wartosc przyslony, zebys mogl coskolwiek zobaczyc przy ciemnej dziurze, a potem body taką małą dźwignią przymyka przyslone, w nowszych konstrukcjach typu G, body jest samowystarczalne i tylko przymyka szklo do żądanej wartosci,
niektóre szkla mają dwa pierscienie do przysłony, jednej do ustawiana wartosci a drugi do jej zamykania zeby zrobic zdjecie (np. ruski shift )

grz3siu
02-03-2008, 19:20
pomiar swiatla nastepuje przy przymknietej przesłonie, tylko ze zazwyczaj obiektyw symuluje wartosc przyslony, zebys mogl coskolwiek zobaczyc przy ciemnej dziurze, a potem body taką małą dźwignią przymyka przyslone, w nowszych konstrukcjach typu G, body jest samowystarczalne i tylko przymyka szklo do żądanej wartosci,
niektóre szkla mają dwa pierscienie do przysłony, jednej do ustawiana wartosci a drugi do jej zamykania zeby zrobic zdjecie (np. ruski shift )

gdyby było tak jak mówisz to aparat przymykałby przesłone.
Chodzi o to , ze na każdej wartosci przeslony, swiatlomierz wskazuje to samo. Niezalniezenie czy jest to f22 czy f2,8. Przymyka ją w momencie zrobienia zdjęcia ale co z tego skoro uwaza ze nie ma roznicy miedzy 1/125 sec, iso200 i f22 a 1/125 sec iso 200 i f 2,8.
Pytanie kieruje głównie do osób ktore uzywaly tego aparatu.

Mort
02-03-2008, 19:34
gdyby było tak jak mówisz to aparat przymykałby przesłone.
Chodzi o to , ze na zadnej wartosci przeslony, swiatlomierz wskazuje to samo.

To zdanie nie ma sensu, chyba powinno byc ze na kazdej pokazuje to samo :D Moze z nim jest tak samo jak z Non-AI ze trzeba podniesc jakis cycek w bagnecie, albo mierzy swiatlo na przeslonie roboczej (ustaw kolejna , domknij i zobacz wynik jak bedzie o jedna dzialke dluzszy czas to jest ok :) ) ?

Szczelam tylko , bo nigdy F-301 nie mialem i miec w reku nie bede , tak samo jak szkiel innych niz Nikkor.

grz3siu
02-03-2008, 19:41
Juz poprawilem zadnej na kazdej :)
Mort, napisalem przecież, że zmiana wartości przesłony nie powoduje najmniejszego ruchu wartosći czasu na światłomierzu.
Poczekam, może wypowie się ktoś kto korzystał z 301.

Mort
02-03-2008, 19:43
Nie powoduje bo przeciez obiektyw nie przenosi przez bagnet do aparatu info o przeslonie, mowie zebys domknal przeslone , masz do tego guzik i sprawdzil czy sie cos zmienia :D

grz3siu
02-03-2008, 19:45
Jaki guzik?

Mort
02-03-2008, 19:46
Jaki guzik?

Podgladu GO , do domykania recznie przeslony do ustawionej wartosci , po prawej od obiektywu :D Patrzec z gory na aparat , a od przodu to po lewej :D

grz3siu
02-03-2008, 20:02
Mozesz mi zaznaczyc na rysunku ten guzik?
ponizej 3 zdjecie, od lewej prawej i od gory.
http://img253.imageshack.us/img253/346/dscf5545an1.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/4497/dscf5548ra2.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/1308/dscf5546ff0.jpg

Bo powiem szczerze, ze ja go nie widze ;/

Siepacz
02-03-2008, 20:14
Chodzi o "wajche" która znajduje się mniejwięcej pod jedynką liczby 301. Przesunięcie jej w stronę obiektywu teoretycznie powinno dać podgląd głębi ostrości ale przyznam szczerze że u mnie nigdy to nie zadziałało. Myślałem że to kwestia uszkodzenia body ale wyczytałem gdzieś że F-301 podglądu GO nie posiada.

Co do Twojego problemu miałem podobną sytuację ze szkłem M42 które można było ustawić na auto bądź manual. Auto nie działało z korpusem Nikona więc trzeba był się mocno pilnować;)

Mort
02-03-2008, 20:15
Przeczytalem dokladnie o F-301 z ksiazki "nikon system" i cholera , tam nie ma ani slowa o przycisku podgladu GO.

to ja sie poddaje :(

grz3siu
02-03-2008, 20:20
Ta wajcha to blokada ekspozycji :/
Sprawdzilem na trbyach automatycznych, gdzie aparat sam dobiera czas,i to samo, zero reakcji wskazań światłomierza na zmiane wartosci przeslony :/

Mort
02-03-2008, 20:37
A zrob fotke samego bagnetu w aparacie bez szkla ?

grz3siu
02-03-2008, 20:51
http://img249.imageshack.us/img249/6917/dscf5549qr8.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7069/dscf5551vy2.jpg

Mort
02-03-2008, 21:05
To co ci zaznaczylem w czerwonym kolku to taki wihajster ktory mowi body jaka jest przeslona , tylko ze on powinien byc blizej bialej kropki , i w raz ze zwiekszaniem przeslony sie od niej oddalac , moze u ciebie cos sie zacielo ?

http://img177.imageshack.us/img177/5716/dscf5549qr8lg0.jpg

Tak jak na tym obrazku :

http://www.mrmartinweb.com/images/camera/slr/nikonn2000lg.jpg

grz3siu
02-03-2008, 21:11
Twn wihajster sie obraca ;/ Znaczy moge ni obracac na odpietym obiektywie,
Ustawilem go tak jak nazdjeciu ktore pokazales mi, ale jak podpniam obiektyw i wkrecam go, to on sie ustawia na srodku, i tam juz zostaje. Sprawdzilem też czy swiatlomierz reaguje na zmiane polozenia tego cypelka, bez rezultatu.

Mort
02-03-2008, 21:15
Sprawdzilem też czy swiatlomierz reaguje na zmiane polozenia tego cypelka, bez rezultatu. No a powinien :/ Tak samo jak krecenie przeslona w obiektywie powinno go przesowac od lewa do prawa. Czy sprawdzales kiedys to body z innym szklem nikkorem jakims ?

Obawiam sie ze cos w twojej puszce nie dziala :(

grz3siu
02-03-2008, 21:17
Nie sprawdzałem, bo nie mialem jak - ja tez sie obawiam ze cos w tej puszcze nie działa :/

jarek76
02-03-2008, 21:39
Ja też się obawiam że coś jest nie tak
Z tego co pamiętam to u mnie było tak jak to opisał Mort

grz3siu
02-03-2008, 21:45
No coz dzięki za pomoc Panowie.

jarek76
02-03-2008, 21:51
Popatrzyłem jeszcze jak jest w 801 i ten wihajster jest zdecydowanie bliżej prawej strony, bliżej białej kropki

grz3siu
02-03-2008, 22:09
MOge to ustawic, ale przy mocowaniu obiektywu jak juz wspomniale mprzesuwa sie na srodek izostaje na srodku, przy odpinaniu szkla tez nie wraca do swojej pozycji. Moglbys sprqwdzic jak sie zachowuje u Ciebie gdy podpinasz i odpinasz szklo?

Mort
02-03-2008, 22:15
MOge to ustawic, ale przy mocowaniu obiektywu jak juz wspomniale mprzesuwa sie na srodek izostaje na srodku, przy odpinaniu szkla tez nie wraca do swojej pozycji. Moglbys sprqwdzic jak sie zachowuje u Ciebie gdy podpinasz i odpinasz szklo?

U mnie wraca, jak podepne , ustawie f22 (wtedy jest pon N) jak wykrece wraca za male n.

jarek76
02-03-2008, 22:18
Przy podpinaniu szkła przesuwa się bliżej środka, zależnie od ustawionej przysłony
Przy odpinaniu wraca w pozycję bliżej białej kropki
Mort pisał w tym samym czasie co ja i u mnie jest tak samo

grz3siu
02-03-2008, 22:57
No to juz wiem co jest nie tak w takim razi.
orietujecie sie moze czy warto to naprawiać? Czy mam zwrocic aparat?

jarek76
03-03-2008, 08:52
Przy tej cenie aparatu to nie sądzę że warto to naprawiać
Ale możesz podejść do zakładu na Psich Budach i tam ci wycenią

Mort
03-03-2008, 09:33
Mysle ze jarek ma racje , no chyba ze to jakis maly bzdecik , zaniesc nie zaszkodzi. Swoja droga dziwny ten model , jak bys wyrzucal to kup Fe2 :) Juz sam brak podgladu GO jak dla mnie dyskwalifikujący, nie mowiac juz po co pchac w niego tyle bateri skoro nie ma AF.

grz3siu
03-03-2008, 19:21
konsultowalem sie z serwisem na Psich Budach, koszt naprawy 100 zł.
Póki co temat zamkbięty, dzięki wielkie za znalezienie odpowiedzi na ten problem. Z
Zobaczymy co dalej.

grz3siu
05-03-2008, 19:32
Mam szybkie pytanie :)Czy obiektyw Nikkor 35mm f.8 będzie pasowal do tego korupsu f301?
Znajomy ktory sie na tym zna mowi ze bycmoze jesli ten obiektyw ma mocowanie non Ai to moze mi zepsuć body? NA aukcji obiektywu nie ma napisane jakie jest mocowanie, Moglby mi ktos szybko udzielic odopowiedzi?zaraz konczy sie auckja. Z gory dzieki,

Mort
05-03-2008, 20:04
nie wiem o jaki obiektyw ci chodzic , musial bym zobaczyc jego foto , najlatwiej poznac czy jest non AI po braku pierscienia ADR. Z mojej ksiazki ktora juz sie posilkowalem wynika ze f-301 gada z AI i AIS. bo ten cypelek o ktorym mowilismy sie nie podnosi , w f3 sie go przestawia i non-ai smiga .

Znalazlem go na allego jezeli to ten to fotka utrudnia identyfikacje :(

catintheflat
19-04-2012, 19:34
Z góry przepraszam, że odgrzebuję trupa ale nie chcę zakładać nowego tematu a mam pytanie odnośnie tego Nikona.
Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy będzie on obsługiwał obiektywy typu G w trybie P ? Posiadam Nikkor 70-300 VR i jestem ciekaw czy będzie on normalnie domykał przysłonę,
Posiadam też 50/1.8 i 35/2 ale oba mają pierścienie przysłon więc problemu nie ma, szukałem informacji na ten temat ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

wasilewk
19-04-2012, 19:42
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

catintheflat
19-04-2012, 20:25
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

Widzę, że chyba nawet nie przeczytałeś tej tabelki, bo nie ma tam Nikona F-301.
Poza tym znam ją i tą na nikonians także i nie ma w żadnej z nich F-301 i stąd moje pytanie. Poprosiłbym o wypowiedzi osób które miały styczność i z praktyki mogą potwierdzić lub zaprzeczyć.

zdyboo
19-04-2012, 20:59
Miałem swego czasu F301, ale nie pamiętam czy w ogóle podpinałem do niego G-szkło. Nie wiem też na ile F301 można traktować jako F501 bez AFu, bo choć z zewnątrz są podobne, to bebechy mogą być inne. F501 miałem pożyczonego i ten pierwszy nikonowski AF, to jest lekka tragedia. Po przestrzeleniu dwóch rolek oddałem.

JacekCz
19-04-2012, 22:35
Długi wątek, ale z sympatii do F301 się odezwę.
a) jak ktoś myśli o m42 to wybór systemu nikona jest złym wyborem.
b) na F301 blokują się niektóre obiektywy m.in. helios na kieva 50mm
c) małe paluszki R3 (typowe zasilanie) są na wieczność, najlepiej dac alkaliczne i zapomnieć. jest opcja R6, nawet da się testowo upchnąć w koszyk, ale nie da się zamknąć "oficjalnym" spodem. Ten spód miał dwa warianty, raczej nie do dostania chyba że przypadkiem.
d) duuuuzo zalet, lampa TTL, manual i programy, dobry wizjer, nastawiana czułóści filmu (nie tylko DX), chyba tylko brak DOF może doskwierać, i korekty ekspozycji które się kończą na 1600 lub 3200.
e) bywa na obcym portalu aukcyjnym z "naleśnikiem" e series 50/1.8 za czapkę gruszek. De facto korpus za darmo.

catintheflat
19-04-2012, 23:21
Miałem swego czasu F301, ale nie pamiętam czy w ogóle podpinałem do niego G-szkło. Nie wiem też na ile F301 można traktować jako F501 bez AFu, bo choć z zewnątrz są podobne, to bebechy mogą być inne. F501 miałem pożyczonego i ten pierwszy nikonowski AF, to jest lekka tragedia. Po przestrzeleniu dwóch rolek oddałem.

No właśnie ja także nie wiem bo F501 z tego co widziałem posiada nieco inne tryby P niż F301 stąd moje pytanie.
Sam swojego kupiłem za grosze (coś ok 30zł) i za te pieniądze to dla mnie rewelacja. Niestety już załadowałem do niego negatyw i szkoda mi klatek na testowanie czy przysłona się domyka poprawie z obiektywami G, a chętnie bym się pobawił tym Nikkorem na pełnej klacie.

Jacek_Z
29-06-2018, 17:49
c) małe paluszki R3 (typowe zasilanie) są na wieczność, najlepiej dac alkaliczne i zapomnieć. jest opcja R6, nawet da się testowo upchnąć w koszyk, ale nie da się zamknąć "oficjalnym" spodem. Ten spód miał dwa warianty, raczej nie do dostania chyba że przypadkiem..
Doszedł do mnie F301 z allegro, ale ma rozładowane baterie. Mogę włożyć tam akku? Mam wersję z dołem na 4 szt AA. W instrukcjach piszą o bateriach alkalicznych, węglowych i o NiCd. Czy współczesne akku AA można uzyć?

zdyboo
29-06-2018, 18:18
Czy współczesne akku AA można uzyć?

Tak, miałem F301 i jechałem na eneloopach.

krzysiekn
29-06-2018, 19:07
AA czy jednak AAA?U mnie jest miejsce na AAA

Jacek_Z
29-06-2018, 22:36
Też się dziwię, ale AA. Kolega miał F501 i tam były AAA. W instrukcji w necie jest też o AAA. Ale ja mam z 4zt AA.
Na razie ładuję akku. Trochę się boję, że kupiłem trupa. Ale w ciekawym zestawie z 3 obiektywami i z lampą, więc strasznie nie umoczyłem, jakby co.

zdyboo
30-06-2018, 05:21
Były dwie wersje spodów. Tradycyjny na 4xAAA i powiększony na 4xAA. Jacek widać ma ten powiększony.

Ligo
30-06-2018, 06:21
Trochę się boję, że kupiłem trupa. Ale w ciekawym zestawie z 3 obiektywami i z lampą, więc strasznie nie umoczyłem, jakby co.
Jeśli NiCd są dopuszczone, to NiMH też, bo to podobna charakterystyka.
W razie gdyby co, to Alledrogo przyśle Ci następne F-301.;-)

Nachzehrer
30-06-2018, 19:19
1. Przypuszczam ze tych akku aparatem nie ładujesz.
2. Możesz użyć bateri AA 1.5V, NiMH, NiCd. Powinny nawet litowe 1.5V spokojnie pasować bo napięcie zasilania aparatu będzie OK.
11136
Nie używaj tylko litowych 3.6V 14500 !!
1113711138

Przy 4 ogniwach z 4.8-6V robi się 14.4V i aparat powinien już nie nadawać się do użycia :)

Jacek_Z
30-06-2018, 21:19
Nie używaj tylko litowych 3.6V 14500 !!
Przy 4 ogniwach z 4.8-6V robi się 14.4V i aparat powinien już nie nadawać się do użycia :)
No nie, na napięcie patrzę :) Nie wiedziałem nawet że są takie 3,6V w rozmiarze AA. To powinno być zabronione.

Były dwie wersje spodów. Tradycyjny na 4xAAA i powiększony na 4xAA. Jacek widać ma ten powiększony.
Tak. Ewidentnie mam na duże, na AA.
Niestety Aparat jest martwy. Dałem do znajomego by zerknął co z nim i wycenił naprawę. Kupiłem bardzo spory zestaw (3 obiektywy, lampa błyskowa, kufer, filmy, kilkanaście filtrów itd. itd.)i jak naprawa będzie tania to i tak mi się opłaci taka opcja bardziej niż zwrot do sprzedawcy. A może sprzedawca się poczuje i mi zwróci koszt naprawy? Powinien.

krzysiekn
01-07-2018, 07:07
Jacek Z,jeżeli możesz ,to napisz,jakie szkła kupiłeś w zestawie i jaką lampę.Dzięki i pozdrawiam

Jacek_Z
01-07-2018, 15:57
Metz 36 CT3 z dodatkowym gripem i kilkoma kostkami SCA, Nikkora 50/1.8 (pleśniak), Tokiny 28-70 i 70-200 (ciemne, ale zawsze coś). Z czego lampę sprzedam.
Skupuję różne tanie analogi by móc prowadzić zajęcia w szkole. Szkoła nie ma (i nie kupi), to ja przeznaczam swoją pensję na zakupy.

Nachzehrer
01-07-2018, 20:33
Nauczyciel z pasją :)

Marcinos76
16-06-2021, 00:06
Witam.
Pozwolę sobie odkopać wątek, ponieważ mam pytanie dotyczące bagnetu typu AI-S.
Bagnet tego typu ma tylko kilka modeli Nikona: F301/N2000, F501/N2020, FA i F4.

Istota sprawy polega na tym, że w owym bagnecie znajduje się dodatkowy bolec/sztyft/dzyndzel.

Cytując jednego z użytkowników forum: "Sztyft ten przekazuje do komputera aparatu informację, czy założony obiektyw jest typu AI (sztyft wciśnięty), czy typu AI-S (sztyft wchodzi w odpowiednie zagłębienie w obiektywie)."
Jedną z cech tego "dzyndzla" jest skuteczne blokowanie mniej typowych obiektywów na mocowanie Nikon F - zwłaszcza radzieckich/rosyjskich/ukraińskich.

Pytanie brzmi: czy da się po odkręceniu bagnetu, zdemontować ten "dzyndzel", po prostu usunąć go? Próbował ktoś robić coś takiego?
Nie posiadam żadnego aparatu z wyżej wymienionych, żeby to sprawdzić osobiście.

Ligo
16-06-2021, 07:07
Pewnie TOP67 będzie wiedział.

Ale czy nie lepiej zamontować ruskie szkło do aparatu z uchylnym dzyndzlem? Bodaj FE i chyba jeszcze któryś model ma taką funkcję.

RomanZWrocławia
16-06-2021, 10:53
https://learncamerarepair.com/downloads/pdf/Nikon-F301-N2000-Service.pdf nie mam już 301 żeby sprawdzić, ale na czuja - skoro ten bolec, trzpień czy jak to nazwać wchodzi w odpowiednie zagłębienie wyfrezowane w bagnecie to musi być na jakiejś dźwigni i lub popychaczu - sprężynie. Z pdf wynika, ze po odkręceniu gniazda bagnetu będzie sie można do tego dostać. Jest też druga opcja : kolega Andystar z tego forum - zakładam, że mógłby zrobić odpowiedni frez w bagnecie tego obiektywu. Rozwiązanie wydaje się technicznie dużo bardziej eleganckie. Pytanie czy nie zakłóca pracy trybów automatycznych aparatu. Tu już by trzeba dokładnie wczytać się w informacje z tej strony : https://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/nikonfmount/index.htm

zdyboo
16-06-2021, 11:04
Z frezem może być ten problem, że ten trzpień wchodzi w gniazdo/łeb śruby, która jest wkręcona w miejscu, gdzie obiektywy Ai-S mają zagłębienie pod ten trzpień.
Jeżeli już coś robić z bagnetem szkła to lepiej byłoby zalepić gniazdo/łeb śruby jakąś szpachlówką, żeby to miejsce było zlicowane z powierzchnią bagnetu.
Najlepiej byłoby jednak zmienić korpus, bo te trzpienie występowały tylko w kilku aparatach.

Marcinos76
17-06-2021, 20:40
Nikon F301 już u mnie.
Właśnie założyłem do niego obiektyw MIR 24H(N) 2/35

W bangecie aparatu faktycznie znajduje się mały pin, tuż powyżej bolca blokady mocowania - dokładnie w miejscu, w którym znajduje się głęboko wkręcona śrubka, mocująca dupkę obiektywu MIR oraz Arsat/Helios.
Pin jest na maleńkiej sprężynce i informuje korpus o rodzaju obiektywu - obiektyw typu AI (pin wciśnięty), typu AI-S (pin wchodzi w odpowiednie zagłębienie w obiektywie).

Po odkręceniu bagnetu body, pin razem ze sprężynką wypada sam. W bagnecie pozostaje mały otworek, w głębi widać kropeczkę styku.

Cała operacja demontażu trwa w porywach do 5 minut. Obiektyw już się nie zablokuje. Wszystko działa, nie zauważyłem żadnych zmian w pracy aparatu i jego automatyki, tak więc - da się i można założyć dowolny radziecki obiektyw na bagnet Niko F.
Swoją drogą, zarówno jasność matówki, jak i praca oraz działanie klinów pomiarowych - MAJSTERSZTYK.

Z tych aparatów, których używałem jedynie Pentax ME Super nieśmiało zbliża się do czegoś takiego, a pożyczony kiedyś Contax RX, jest w stanie dorównać F301 pod tym względem.

jurkarol
12-07-2021, 22:13
Tu pozwolę sobie dodać pytanie a propos: jak 301/501 mierzy światło z Heliosem? W trybie manualnym tylko? W nowszych aparatach od razu widać co będzie, tutaj nie bardzo rozumiem czy w trybie A czy P wygląda jakby ustawił odpowiedni czas.
Sprawdzałem na cyfrowym i we wszystkich trybach automatycznych robi, tylko przysłonę oczywiście widzi tylko jako F2. Tylko w M można korygować naświetlanie.
Skleroza...

jurkarol
12-07-2021, 22:48
Oczywiście f2 widzi z konfiguracji obiektywu w korpusie non cpu lens data

Marcinos76
14-07-2021, 20:31
W trybie A, czyli w sumie preselekcji przysłony, F-301 reaguje zmianami czasu, na manualną zmianę przysłony. Tak to wygląda przy MIR 24N, także przy Jupiterze 37a ze zmienioną dupką na mocowanie Nikon F.
Brak bolca oznacza, że aparat widzi obiektyw jako AI-S.

jurkarol
14-07-2021, 20:43
W trybie A, czyli w sumie preselekcji przysłony, F-301 reaguje zmianami czasu, na manualną zmianę przysłony. Tak to wygląda przy MIR 24N, także przy Jupiterze 37a ze zmienioną dupką na mocowanie Nikon F.
Brak bolca oznacza, że aparat widzi obiektyw jako AI-S.
Tak, dzięki, już rozgryzlem.. zapamiętałem z czasów d80 ze tylko manual, a na d200 już wszystko ładnie gralo a przez jakiś czas też jak głupi tylko w M robiłem