PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odpalić zdalnie lampę bez fotoceli??

viper345
19-02-2008, 14:04
Witam

Posiadam starą lampę Soligor, która kiedyś współpracowała z Nikonem F80 (w TTLu). Z moim D70s współpracuje tylko w trybie manualnym. Posiadam lampę SB600 i chciałbym użyć wyżej wymienionego soligora jako dodatkowe źródło światła. Nie ma on niestety fotoceli. Czy jeśli kupię takie oto małe coś: http://allegro.pl/item315730413_fotocela_na_goraca_stopke_lub_na_sta tyw_foto_.html

Czy taka kostka będzie pasować do tego Soligora?? Nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy taka kostka będzie współpracowała z lampami ze stopką do Nikona.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy istnieje jakieś tanie urządzonko, które umożliwiłoby mi podłączenie SB600 do Nikona D70s(przez sanki)?? Najlepiej byłoby aby lampa działała wtedy w trybie TTL ale może być też manual.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jacek_Z
19-02-2008, 16:14
... Czy jeśli kupię takie oto małe coś: http://allegro.pl/item315730413_fotocela_na_goraca_stopke_lub_na_sta tyw_foto_.html

Czy taka kostka będzie pasować do tego Soligora?? Nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy taka kostka będzie współpracowała z lampami ze stopką do Nikona.
to jest dobre. Nie napisali, że do nikona, bo pasuje do prawie wszystkiego, canona, pentaxa, Olympusa i innych (ale nie sony i nie minolta, oni maja inny kształt stopki)

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy istnieje jakieś tanie urządzonko, które umożliwiłoby mi podłączenie SB600 do Nikona D70s(przez sanki)?? Najlepiej byłoby aby lampa działała wtedy w trybie TTL ale może być też manual.

- najlepiej wsuń w sanki :-D D70 - jest TTL
- zdalnie możesz używać - bez niczego. D70 jest sterownikiem systemu CLS. Będzie TTL
- możesz przez dedykowane kable SC 17, 28, 29 lub ich zamienniki. Będzie TTL.
- możesz uzyc tej kostki co pod Soligora - nie będzie TTL
- opcja droga - kup lampe SB800 jako sterownik, oczywiście będzie TTL.

viper345
19-02-2008, 17:06
Dzięki za szybką odpowiedź,

Chodziło mi właśnie o taką opcję z dedykowanymi kablami SC 17, 28, 29 lub ich zamiennikami.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i upewnienie.

Pozdrawiam serdecznie