Zobacz pełną wersję : Pytanie od poczatkującej- D40x- ostrość?
Drodzy forumowicze, czy ktos może mi wyjasnić nast. sprawę.
Kiedy fotografuję coś w ruchu, obiekt jest beznadziejnie rozmyty , nie ma w ogóle ostrości a bez lampy to juz w ogóle katastrofa. Może coś w ustawieniach pochrzaniłam?
Za odpowiedz z góry dziekuję.
stachmuszel
19-02-2008, 10:42
Przy dynamicznych kadrach używaj krótkich czasów naświetlania. Albo przełącz na program tematyczny "sport". Aparat zrobi to za Ciebie.
Pozdrawiam!
No to normalne jak masz długi czas naświetlania (jeśli robisz w trybie automatycznym to przy słąbym świetle oprócz otwarcia przesłony wydłuża się czas). Krótki czas - to zamrożenie ruchu, im dłuższy tym większe rozmycie (obiektów w ruchu, a nawet drgnięcie ręki jest istotne wtedy)
Masz dwie opcje - wybrać tryb sport (tam aparat samoczynnie będzie się starał dać jak najkrótszy czas w danych warunkach) lub tryb S (priorytet czasu) gdzie sama wybierasz czas migawki.
Ale to trzeba już mieć jakieś podstawy i w tej drugiej opcji proponuję się trochę podszkolić z ogólnych zasad fotograficznych (co to jest ekspozycja, przysłona, czas migawki, ISO i jak to od siebie zależy..).
A swoją drogą w słabym świetle, np. przy ciemnym obiektywie kitowym raczej cudów nie zdziałasz -ustawisz za krótki czas migawki to zdjęcie będzie za ciemne.
Natomiast jeśli robisz z lampą - niezależnie od czasu migawki powinna zamrozić obiekt (błysk flasha jest bardzo krótki i on jest wtedy naistotniejszy). No tu trochę za mało miejsca żeby o tym wszystkim pisać.
Zachęcam do przeszukania forum i Internetu. Albo kupienia jakiejś dobrej książki na ten temat. :)
Nie znam D-40x ale w wiekszości luster jest tryb AF-S i AF-C. Oznacza to ze ostroć mozna zablokowac w danym miejscu bądz automat będie nastawiał ostrość dla obiektu poruszającego się. Oczywiście czas dla obiektów poruszających sie powinien byc stosunkowo krotki zarówno w trybie AF-S jak i AF-C jak pisza przedmowcy. Sprawdz w ustawieniach. Pozdrawiam
Drodzy forumowicze, czy ktos może mi wyjasnić nast. sprawę.
Kiedy fotografuję coś w ruchu, obiekt jest beznadziejnie rozmyty , nie ma w ogóle ostrości a bez lampy to juz w ogóle katastrofa. Może coś w ustawieniach pochrzaniłam?
Za odpowiedz z góry dziekuję.
Na ekspozycję mają wpływ trzy zasadnicze parametry.
1. Wartość przysłony (odpowiedzialna za głębię ostrości) - określająca ilość wpadającego światła)
2. Czas naświetlania (odpowiedzialny za ruch) - określający długość rejestacji obrazu
3. ISO (czułość materiału światłoczułego) - wpływa na dwa powyższe parametry, im wyższa czułość, tym krótszy czas lub większą wartość przysłony można ustawić.
Jeżeli chodzi o ruch, priorytetowym parametrem jest czas. Już poruszające się dziecko, aby zarejestrować je ostro, wymaga czasów często krótszych niż 1/125, samochód np 1/500, kropla ok. 1/4000.
Najprostszy sposób, dający dobry efekt: Aby "zamrozić" ruch należy, tak jak wspomniej przedmówcy, najlepiej wybrać program S, ustawić odpowiedni czas, ustawić auto ISO, resztę aparat zrobi sam.
copywriter2000
19-02-2008, 12:27
Myślę, że warto sięgnąć po podstawy fotografii, gdy pada pytanie o "rozmyty obraz". A co i jak potem poustawiać? SAMA będziesz wiedzieć. Kupiłaś lustrzankę. Nie oczekuj, że aparat zrobi za Ciebie fotkę.
Dziekuje bardzo za podpowiedzi :)
Myślę, że warto sięgnąć po podstawy fotografii, gdy pada pytanie o "rozmyty obraz". A co i jak potem poustawiać? SAMA będziesz wiedzieć. Kupiłaś lustrzankę. Nie oczekuj, że aparat zrobi za Ciebie fotkę.
Bardzo bym Ci była wdzięczna gdybyś te "mądrości" zostawił dla siebie. Akurat Ty najlepiej wiesz jakie są moje oczekiwania...
Rafał_Sz
19-02-2008, 12:44
Dziekuje bardzo za podpowiedzi :)
Bardzo bym Ci była wdzięczna gdybyś te "mądrości" zostawił dla siebie. Akurat Ty najlepiej wiesz jakie są moje oczekiwania...
Nie potrzebnie się unosisz. kolega dobrze i szczerze Ci radzi. Każdy z nas kiedyś zaczynał naukę i mało kto skończył...;)
copywriter2000
19-02-2008, 12:54
Marta jeśli nerwami zaczynasz przygodę z forum wiele dobrego Cię nie spotka. Fotografia wymaga wiele cierpliwości i sporej pokory. Trzeba umiec przyjmowac uwagi doświadczonych i pewniejszych ode mnie. Zresztą taka jest IDEA KAŻDEGO forum. Wybacz, ale jesli zadajesz pytania w stylu rozmyty obraz obiektów w ruchu i masz 9 postów oraz piszesz, że niedawno kupiłaś aparat to nie oczekuj innych odpowiedzi. Pytanie zadałaś na wskroś banalne. Poczytaj o budowie lustrzanki, kup sobie jakieś vademecum fotografii i zadawaj pytania choć w cześci świadoma. Czy Ty w ogole wiesz co koledzy Ci poradzili? Rozumiesz te wszystkie AF-S, preselekcje, programy S, A itp?
I proszę Cię na koniec. Żadnych ripost;] Nie jestem awanturnikiem i wierz mi, źle Ci nie życzę!
Ps. Witamy na forum!
Koledzy powyzej juz wszystko powiedzieli, ale ja w innej sprawie
OT: Nie wiem czy to tylko moje wrazenie, ale ostatnio mozna zauwazyc coraz wiecej uzytkowniczek na forum co bardzo cieszy (przynajmniej mnie).
Pozdrawiam
Nie potrzebnie się unosisz. kolega dobrze i szczerze Ci radzi. Każdy z nas kiedyś zaczynał naukę i mało kto skończył...;)
Zgadzam sie w 100%,
Unoszenie sie jest tu zbedne, pytanie ociera sie o absolutne podstawy fotografii... proponuje poczytac forum gdyz tu jest praktycznie wszystko i ciezko zadac pytanie na ktore nie ma juz odpowiedzi...
Jednak fakt po to to forum istnieje.
PS. Moim zdaniem nauka fotografii nie konczy sie nigdy :) ale nawet najdluzsza droga od pierwszego kroku sie zaczyna.
Do copywriter2000
1. Nie zaczynam nerwami
2. "piszesz, że kupiłaś d40x "- wcale tego nie napisałam
3. Jako początkujacy mam prawo do banalnych pytań
4. Wyobraź sobie, że rozumiem co to jest AF-S , itp.
5. Ja też nie jestem awanturnicą
6. Dziekuję za powitanie
copywriter2000
19-02-2008, 13:14
Czuję się wyróżniony indywidualnym tonem odpowiedzi :oops: :D
wlasiukk
19-02-2008, 13:20
IMHO wspaniałą możliwością nauki jest używanie trybów tematycznych i podglądanie jakie kombinacje czasu,przesłony,AF,ISO zostały użyte. To nie wstyd ich używać. Wstyd nie skożystać z wiedzy jaką w banalnie prosty, szybki i efektywny sposób podają.
Pozdrowienia :)
copywriter2000
19-02-2008, 13:22
Zgadzam się z przedmówcą. Wiele można się szybko nauczyć. Szczególnie warto zobaczyć jakie parametry dobiera aparat w trudnych warunkach pogodowo=oświetleniowych.
lupazoom
19-02-2008, 14:07
"1. Nie zaczynam nerwami"
"Bardzo bym Ci była wdzięczna gdybyś te "mądrości" zostawił dla siebie. Akurat Ty najlepiej wiesz jakie są moje oczekiwania..."
Jest to delikatnie mowiac koktajl uszczypliwo-zlosliwy z odrobina miety...
"3. Jako początkujacy mam prawo do banalnych pytań"
Tak ale zastanow sie jak i o co zapytac, i najwazniejsze jakiej informacji oczekujesz w odpowiedzi. Nie mam zamiaru Cie urazic ale na twoje pytanie odpowie pierwsza z brzegu broszura w stylu "abcfoto" a nawet instrukcja aparatu. I wydaje mi sie ze odpowie zdecydowanie przystepniej i obszerniej niz post w 1000nym watku o podobnej tematyce. Sam jestem w podobnej sytuacji zaczynajac swoja przygode z lustrzanka(bez znaczenia czy cyfrowa czy nie) i jeszce tydzien wstecz zylem w swiadomosci ze ekspozycja w fotografii to sposob ustawienia, ulozenia lub aranzacji fotografowanego obiektu...
Z info wynika ze masz dostep do potencjalu krakowskich zasobow bibliotecznych... Wystarczy wstapic do jednej z nich. Na form jest dlugi watek o poradniko-podreczikach ale rownie dobrze( to co zrobilem kilka dni wstecz) uzyj w wyszukiwarce bibliotecznej slow: fotografii i fotografia. Pozycji jest min xx, polecam stare wydania z pozoru "nieaktualne" jednak traktujace o sprawach podstawowych. Jesli wolisz postac cyfrowa, co dla mnie jest niestety meczarnia (powyzej 20 stron) to opcja to www.google.pl... skarbnica!!!
Sumujac... Zycze cierpliwosci i zaangazowania...
Witam serdecznie na forum i pozdrawiam
Patryk Rubik
hm.. a ja myślałam że kobiety są drobiazgowe
Ja naprawdę nie chcę się z Wami tutaj przegadywać bo szkoda na to czasu.
Autorzy pierwszych czterech odpowiedzi jakoś nie mieli problemu żeby wyjaśnić moje wątpliwości.
Traktujecie mnie tak jak bym zadała pytanie "co to jest aparat fotograficzny?"
W każdym razie dziękuję za wiadomości.
Wątek uważam za zamknięty.
Traktujecie mnie tak jak bym zadała pytanie "co to jest aparat fotograficzny?"
Wątek uważam za zamknięty.
skoro tak - zamykam.
Dla wielu fotografów pytanie które zadałaś jest faktycznie tak proste, jakbyś pytała co to jest aparat. A wiedzy do wchłonięcia jest oj oj.... sporo.