PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA EF-500 DG ST do D80???

badszary
18-02-2008, 23:41
Witam szanowne koleżanki i kolegów, niedawno udało mi się nabyć lampę Sigmy EF-500 DG ST (na) iTTL ale mam pewien problem - po pierwsze poszukuję instrukcji obsługi do tego modelu (najlepiej w PDF-ie), a konkretny problem polega na tym, że lampa nie może dogadać się z moim D80, tzn. działa tylko w manualu pomimo tego, że oznaczenie na niej mówi wytaźnie, że pracuje również w iTTL-u. Jeżeli ktoś wie, czym może być to spowodowane bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam

Tomek_x
20-02-2008, 10:19
Witam,

Miałem podobny problem po przesiadce na D80 ( ale wersja Super). Problem leży, z tego czego dowiedziałem się od serwisu, w płycie głównej lampy. Po wizycie w serwisie, problemu nie ma. Działa. Jeżeli chodzi o instrukcję mam do wersji super. Jeżeli jesteś zainteresowany daj znać na PW.

Pozdrawiam

puchbeary
20-02-2008, 11:09
Z każdym nowym body Nikon merda coś w trybie współpracy lampa→body tak żeby utrudnić życie konkurencyjnym, niezależnym producentom. Sigma pierwotnie współpracowała jedynie z D70(s), z czasem dodawano kolejne body. Z moim D50 Sigma w wersji pierwszej również nie współpracowała w żadnym trybie poza "M". Jak już kolega wyżej napisał wiąże się to z wizyta w serwisie i wymiana płyty głównej lampy. Haczyk tkwi w tym że jeśli lampa jest na gwarancji i w specyfikacji ma wymienione D80 to wymiana płyty odbędzie się na koszt serwisu jeśli nie... rok temu kosztowało to 350 złotych :D. Sprzedałem Sigmę i kupiłem SB800 - ta współpracuje ze wszystkim :mrgreen: