PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejna zepsuta lampa w D50 ? Awaria Lampy D 50

soko
05-03-2006, 12:36
witam serdecznie.
jak znalazłem na forum nie jestem pierwszy.
Ostatnie zdjęcia robilem 27 lutego i lampa działała.
Dziś wyciagnąłem aparat, wszystko ładnie pięknie, lampa raz błysnęła i koniec. Na auto sama sie otwiera, lampka od ostrości działa, lecz lampa już nie błyska (w info aparatu na wyświetlaczu jest napisane ze lampa jest odpalona). Próbowałem w pokoju, a nawet w ciemnej łazience. Lampa wspomagajaca zadziałała, ostrość się ustawiła ale lampa już nie odpalila. W innych trybach niestety jest to samo. Manual, różne ustawienia automatyczne :(
Po wskazówce kolegi zmieniłem obiektyw na długi, ale to nic nie pomogło.
Co polecacie? Reset menu? reset pod spodem aparatu czy może odrazu serwis??

prosiłbym o poważne wypowiedzi, bo dla mnie to nic smiesznego. Aparat kupilem w listopadzie ma przebieg niecale 2500 zdjec... wiekszosc bez lampy.

dzieki serdecznie
pozdrawiam
soko

P.S. gdyby co do godzin popoludniowych dzis tj 5.03 jestem na gg 211681

P.S.2. jaka jest kolejność działania przy oddawaniu aparatu na gwarancje ? Mam najpierw do nich dzwonic? Czy odrazu wysylac paczke? Na czyj koszt wysyła się paczke??

[ Dodano: 05-03-2006, 15:02 ]
dopisze co juz zrobilem
a) probowalem lampe w roznych trybach
b) robilem menu reset z menu aparatu
c) wyciagalem baterie na kilka minut
d) robilem reset guziczkiem pod aparatem.

Dalej to samo. na auto robiac zdjecie jasnego okna w info zdjecia na wyswietlaczu w miejscu 'flash mode' jest pusto, natomiast robiac foto czarnego psa w miejscu tym widnieje napis 'built in.TTL' wiec on twierdzi ze lampa wypalila, co sie nie stalo :(
juz mnie glowa od tego boli :( uzywany fuji mi tak nie nawalal po 2 latach

na to wychodzi ze Nikon Polska i moje body zobaczy

sadki
07-03-2006, 22:50
Jeśli aparat ma gwarancję, to pozostaje tylko im go oddać. Procedury nie znam.

soko
08-03-2006, 09:53
dzieki. wlasnie wczoraj body pofrunęło do W-wy.

wbrew częstym opiniom w niemoznosci dodzwonienia sie do serwisu Nikona do W-wy dementuje ją. Za 3 próbą połączenia w poniedziałek rozmawiałem z serwisantem.
Body poleciało wczoraj tj 7 marca. zobaczymy kiedy mi je oddadzą
pozdrawiam
soko

Orfi
14-03-2006, 00:24
Witajcie..oto moja przygoda z padłą lampą i serwisem NPL...

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21055

Pozdrawiam...w razie pytań...proszę o informację...chętnie opowiem o szczegółach całej tej akcji...

soko
24-03-2006, 20:49
dzwoniłem do nich 22.03.2006 czyli po 15 dniach od wysłania. mój aparat jest 'nasty' w kolejce. Pytam się co to oznacza... a pan do mnie ze przynajmniej tydzien jeszcze lezenia na półce ;/ zonk

zloty_2000
24-03-2006, 22:04
dzwoniłem do nich 22.03.2006 czyli po 15 dniach od wysłania. mój aparat jest 'nasty' w kolejce. Pytam się co to oznacza... a pan do mnie ze przynajmniej tydzien jeszcze lezenia na półce ;/ zonk

Soko - po pierwsze zobacz w karcie gwarancyjnej jaki jest czas naprawy okreslony przez gwaranta, jesli minal termin mozesz zazadac zwrotu pieniedzy lub nowego towaru

a jesli nie ma w kartcie to jak dobrze pamietam naprawa gwarancyjna MUSI byc wykonana w ciagu 30 dni, zadzwon i powiedz ze skierujesz sprawe do UOKiK bo sie nie wywiazuja. tego punktu jednak nie jestem pewien wiec trzeba poszukac gdzies w necie...

pozdrawiam

soko
31-03-2006, 12:52
witam serdecznie.
hmm no i mam swój aparacik spowrotem. Zadzwoniłem Do NKP wczoraj, 30 marca. Powiedziano mi ze 29 sprzęt został wysłany, a ze gware wysyłał sklep, było jeszcze dniowe opóźnienie.

Reasumując : 7.03.2006 oddany aparat, 29.03 aparat wysłany spowrotem. Także jest to 28 dni (3 tygodnie i 1 dzien), a wydawało by się, iż wieczność !!

na fakturze napisane jest 'wymiana płyty lampy błyskowej'
wymagane części 'sb base plate unit'

pozdrawiam
soko

volvo
31-03-2006, 13:16
na kilkaset tysięcy wyprodukowanych D50 musi się kilka zepsuć ale czy to powód by robić z tego zamieszanie??? Akurat miałeś pecha...

JK
31-03-2006, 13:19
volvo, to Nikon tych D50 tylko kilkaset wyprodukował :?: Takie "białe kruki" :?: :mrgreen:

volvo
31-03-2006, 13:49
volvo, to Nikon tych D50 tylko kilkaset wyprodukował :?: Takie "białe kruki" :?: :mrgreen:

czytaj dokładniej :lol: :mrgreen:

soko
31-03-2006, 15:06
na kilkaset tysięcy wyprodukowanych D50 musi się kilka zepsuć ale czy to powód by robić z tego zamieszanie??? Akurat miałeś pecha...

jeżeli postu miałoby tu nie być byłby skasowany.
na początku szukałem w nim pomocy, co sie dzieje z moim aparatem, później stwierdziłe, że zrobie statystyki działania Serwisu Nikon Polska.
nie musisz czytać :)

pozdrawiam
soko

volvo
31-03-2006, 15:16

jeżeli postu miałoby tu nie być byłby skasowany.
na początku szukałem w nim pomocy, co sie dzieje z moim aparatem, później stwierdziłe, że zrobie statystyki działania Serwisu Nikon Polska.
nie musisz czytać :)

pozdrawiam
soko

ano serwis działa beznadziejnie - taka jest moja opinia!
Roboty mają w cho..rę tak, że ledwo terminów 14 dniowych dotrzymują... choć nie zawsze...

rok temu byłem na etapie rozmów w sprawie otwarcia autoryzowanego serwisu Nikona w Katowicach, to doznałem szoku jak mi odpowiedzieli, że mająjeden autoryzowany serwis i więcej nie jest potrzebnych... no cóż widocznie planują zmniejszyć awaryjność swojego sprzętu a to się chwali... tylko czy tak się da :mrgreen: :mrgreen:

miałem wymieniać akku z mojeo D50 ale nie chce mi się nerwów wogóle na to tracić... na allegro zamienniki są po 28 złwięc jak orginalny padnie to kupie jeszce jeden zamiennik których mam już 3 i działają cacy.

Podsumowując, ten Warszawski serwis Nikona to jakaś porażka...

FUX
02-04-2006, 20:40
Roboty mają w cho..rę tak, że ledwo terminów 14 dniowych dotrzymują... choć nie zawsze...

rok temu byłem na etapie rozmów w sprawie otwarcia autoryzowanego serwisu Nikona w Katowicach, to doznałem szoku jak mi odpowiedzieli, że mająjeden autoryzowany serwis i więcej nie jest potrzebnych... no cóż widocznie planują zmniejszyć awaryjność swojego sprzętu a to się chwali... tylko czy tak się da :mrgreen: :mrgreen:
Widzę, że tzw. światowe koncerny obrały wspólną taktykę. Termin 14 dni, to w 14 odsyłają. Ach! Zapomniałem jeszcze, że pewnie czasu przesyłki nie liczą.Gwarancję przedłużą, jak nie zapomną :lol:
Ale to mały pikuś.Od momentu, kiedy kupiłem nawigację Garmina, stwierdziłem, że mój Accord pokazuje tak ca. z 10% szybciej a co za tym idzie i przebieg zwiększa o tę wartość. Tak więc gwarancję mam nie na 100 tyś. km tylko na 90-92 tyś. km. Na marginesie taki przebieg to ja robię w 1,5 roku.
Reklamowałem opony fajansiarskiego koncernu MIchelin po 15 tyś. przebiegu. Żaden argument, że ich opony ząbkują w Oplach, Hondach, Mercedesach, Toyotach i innych. Oni są doskonali!! 0,5 roku pałowałem się z Hondą. W końcu po awanturach kupili za swoje...
Fajnie sie rżnie Klientów, prawda.
FUX

volvo
02-04-2006, 22:21

Widzę, że tzw. światowe koncerny obrały wspólną taktykę. Termin 14 dni, to w 14 odsyłają. Ach! Zapomniałem jeszcze, że pewnie czasu przesyłki nie liczą.Gwarancję przedłużą, jak nie zapomną :lol:
Ale to mały pikuś.Od momentu, kiedy kupiłem nawigację Garmina, stwierdziłem, że mój Accord pokazuje tak ca. z 10% szybciej a co za tym idzie i przebieg zwiększa o tę wartość. Tak więc gwarancję mam nie na 100 tyś. km tylko na 90-92 tyś. km. Na marginesie taki przebieg to ja robię w 1,5 roku.
Reklamowałem opony fajansiarskiego koncernu MIchelin po 15 tyś. przebiegu. Żaden argument, że ich opony ząbkują w Oplach, Hondach, Mercedesach, Toyotach i innych. Oni są doskonali!! 0,5 roku pałowałem się z Hondą. W końcu po awanturach kupili za swoje...
Fajnie sie rżnie Klientów, prawda.
FUX

oj fajnie, fajnie! :D
ale to normalne, w Polsce nikt nie chce stracić lecz sprzedać nawet największy bubel. PS. ja kultuje opony Pirelli a i do Goodyer-a mam sentyment który potwierdzają testy w prasie (mam nadzieję, że nie sponsorowane) :|
Co do nawigazji to polecam NaviFlash :!: