Zobacz pełną wersję : 24-70 f2.8 oraz 28-70 f2.8 ?
Tak sobie przeglądam allegro i trafiłem na te dwa obiektywy. Możecie mi opisać różnicę między nimi?
Cena podobna, zakres podobny, światło to samo. Który więc lepszy, nowszy etc.? :>
Pewnie spodziewasz się odpowiedzi "użyj Szukaj" ale będziesz miał niespodziankę. :)
24-70 - nowszy, lepszy, trudny do kupienia
Tak sobie przeglądam allegro i trafiłem na te dwa obiektywy. Możecie mi opisać różnicę między nimi?
Cena podobna, zakres podobny, światło to samo. Który więc lepszy, nowszy etc.? :>
"Forum zamknięte. Szukaj www.google.com Tez nie masz czasu siedzieć dniami i nocami na forum?"
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47108
tyle mi wystarczy :p mozna zamknac :)
28-70 lepszy...bardzo mi przykroo...
Dlaczego Ci przykro? Masz jakiś powód...
Ciekawi mnie dlaczego nowy 24-70 ,który taki jest super-hiper do tego niby trudny do kupienia i który jest skonstruowany specjalnie do cyfry (a przecież w dzisiejszych czasach to jest warunkiem sukcesu ) jest tańszy od 10-letniego 28-70.(np.ceny Allegro)
Może mi to ktoś wyjaśnić ?
Ciekawi mnie jak wypadły by te dwa obiektywy podpięte do D3 i analoga w jakimś niesponsorowanym teście...
Ciekawi mnie dlaczego nowy 24-70 ,który taki jest super-hiper do tego niby trudny do kupienia i który jest skonstruowany specjalnie do cyfry (a przecież w dzisiejszych czasach to jest warunkiem sukcesu ) jest tańszy od 10-letniego 28-70.(np.ceny Allegro)
Może mi to ktoś wyjaśnić ?
Ciekawi mnie jak wypadły by te dwa obiektywy podpięte do D3 i analoga w jakimś niesponsorowanym teście...
Naprawdę myślisz, że nikon sponsoruje test który ma wykazac, że jedno ze szkieł nikona jest lepsze od innego szkła nikona :shock: ...:mrgreen:
Naprawdę myślisz, że nikon sponsoruje test który ma wykazac, że jedno ze szkieł nikona jest lepsze od innego szkła nikona :shock: ...:mrgreen:
Nie tylko Nikon...wiadomo w reklamie nowy musi być lepszy.Interesuje mnie dlaczego 28-70 tak trzyma cenę mimo ,że to 10-letnia komstrukcja.
Nie tylko Nikon...wiadomo w reklamie nowy musi być lepszy.Interesuje mnie dlaczego 28-70 tak trzyma cenę mimo ,że to 10-letnia komstrukcja.
Pewnie z tego samego powodu, dla którego manualne 85`ki w wersji f/1.4 niewiele ustępują ceną nowym egzemplarzom - bo topowe Nikkory to genialne obiektywy, niezależnie od wieku. No ale to tylko mój domysł wysnuty pod wpływem obserwacji cen na rynku wtórnym
Takie porównanie 24-70 i 28-70 na D3 na 2.8 (nie wiem - może już był ten link na Forum)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=26187839
24-70 lepszy... bardzo mi wesołooo...
Zrobiłem sobie sam niesponsorowany test - niestety tylko na D2h, ale i tak 28-70 dostał od 24-70 w d...
Witam,
Takie porównanie 24-70 i 28-70 na D3 na 2.8 (nie wiem - może już był ten link na Forum)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=26187839
no jeśli to faktycznie tak wygląda, to nie ma co się zastanawiać, trzeba kupić tego nanocośtamstałkoj...cę. Tylko to zażółcenie na fotce z 28-70 mnie zastanawia. Inna rzecz, że zauważyłem, że mój egzemplarz jest najbardziej mydlany tak gdzieś koło 50mm, a te fotki są robione na 48mm.
W innym wątku już pytałem : Naprawdę nikt z Wrocławia nie ma 24-70 ??? Chciałbym go podpiąć na chwilkę do swej puchy. Odwdzięczę się złocistym napojem, czy jakimś innym :-D:-D:-D.
Pozdrawiam, QuadMan
Nie podważam lepszej "jakości optycznej" 24-70 w odniesieniu do 28-70 ale mz to drugie zdjęcie wskazuje na jakiś "skopany" egzemplarz 28-70 (bo zakładam, że autor zdjęcia ostrość potrafi ustawić).
Dla poglądu zdjcie z 28-70 na f2.8 i przy ogniskowej 50mm. Co prawda inny korpus i nie tak ładny obiekt - ale jakość trochę inna niż ta z przykładu z Dprview. NEF przerobiony na jpg bez żadnych ingerencji. W korpusie wyostrzanie ustawione na 0.
http://www.slawekm.neostrada.pl/FN/_DSC8089.jpg
Interesuje mnie dlaczego 28-70 tak trzyma cenę mimo ,że to 10-letnia komstrukcja.
A dlaczego w niektórych sklepach Nikon D2X jest droższy od D3 ?
odpowiedź jest podobna.
Interesuje mnie dlaczego 28-70 tak trzyma cenę mimo ,że to 10-letnia komstrukcja.
To może być najzwyklejszy rachunek ekonomiczny - czyli kwestia technologii i przede wszystkim materiałów. Być może w 24-70 jet więcej soczewek wykonanych z jakichś kompozytów tworzyw sztucznych, a nie ze szkła? Na pewno w 18-70 DX już były takie stosowane (być może i w innych nowych konstrukcjach też).
[QUOTE=Sławek;613909]To może być najzwyklejszy rachunek ekonomiczny - czyli kwestia technologii i przede wszystkim materiałów. Być może w 24-70 jet więcej soczewek wykonanych z jakichś kompozytów tworzyw sztucznych, a nie ze szkła? Na pewno w 18-70 DX już były takie stosowane...
Ostatnio jest tendencja do stosowania w optyce ,,szkła ekologicznego,, ,które niestety często obniża właściwości optyczne i jakość samego wyrobu jak np. w przypadku lornetek Nikona.
Podobna sytuacja jest ze slajdami , niby coraz nowsze a coraz gorsze...:(
Ken kiedys pisal o obydwu tych szklach w jednym watku http://kenrockwell.com/nikon/pro-normal-zooms/index.htm jest tez tam kilka innych, wyniki sa ciekawe
Nie podważam lepszej "jakości optycznej" 24-70 w odniesieniu do 28-70 ale mz to drugie zdjęcie wskazuje na jakiś "skopany" egzemplarz 28-70
Skopany. 28-70, który testowałem był w centrum kadru bardzo zbliżony do 24-70, dostał jedynie w d... na rogach, miał większe aberracje, troszkę gorszą kontrastowość i wysycenie barw.
Dość często pojawiają się negatywne opinie o szkłach hybrydowych, kompozytowych, itp...
Nie bardzo pojmuję niechęci do postępu, mam obiektywy z przed kilkunastu, kilku lat i nowe.
I co nowsze to lepsze, naprawdę...bez względu na to co one mają w środku. Stare, pancerne szkła niestety wysiadają przy choćby pogardzanym 18-70, nie pisząc o nowszych z półki profi np. 24-70 który powala moim skromnym zdaniem stałe i kultowe manuale...być może się mylę, de gustibus...
serdecznie pozdrawiam
Waldy
Na pewno tworzywo tworzywu nie równe. Nie uważam, że stosowanie plastikowych, kosmicznych technologii w produkcji obiektywów to coś złego - przecież wyniki mówią same za siebie. Chodzi o to, że mogą to być dwie pieczenie na jednym ogniu : i lepiej i taniej.
wasilewk
08-03-2008, 11:04
... Stare, pancerne szkła niestety wysiadają przy choćby pogardzanym 18-70, nie pisząc o nowszych z półki profi np. 24-70 który powala moim skromnym zdaniem stałe i kultowe manuale...być może się mylę, de gustibus...
serdecznie pozdrawiam
Waldy
Popieram w 100%, ale nie ma róży bez kolców: czy kiedykolwiek go kupię ?
Bo jeśli nie, to mnie to tyle obchodzi, co śnieg na Mount Evereście.
Pzdr.
PS.
Trudno sobie wyobrażić gabaryty starego szkła, które miałoby parametry tej 24-70-ki.
radaralpin
09-03-2008, 23:35
to w końcu gdzie jest róznica? oba metalowe oba tyle samo szkieł, jeden szerszy i krótszy drugi węższy i dłuzszy - róznica ok 30 g to niewiele a dlaczego mimo wszystko tańszy? mimo że nowość!! może zwyczajnie konkurencyjność na rynku wymusza pewne ruchy, z reszta ponad 5 koła to i tak jak dla mnie dużo a i tak na niego czekam...
ranbir kapoor
10-03-2008, 09:26
fakt ze te starsze sa drozsze (28-70 czy d2x) od nowosci wynika raczej z blednej polityki handlowej niektorych firm i nieumiejetnosci dostosowywania sie na bierzaca do sutyacji na rynku.bo jak inaczej wytlumaczyc fakt ze w fotojokerze nikkor 20-35/2.8 kosztuje 7999 ?
co nie zmienia faktu ze 24-70 jest pod kazdym wzgledem lepszy od 28-70
whatsilenceknows
10-03-2008, 10:25
Stare, pancerne szkła niestety wysiadają przy choćby pogardzanym 18-70
Ale które z nich? 24/2, 28/2.8, 35/1.4, 50/1.4 (1.2), 55/2.8 czy może 85/1.4. Albo 28-50/3.5 (ok, on pewnie wysiada przy 24-70/2.8 ;-) )? Nie demonizowałbym. :-)
Pozdrawiam.
radaralpin
10-03-2008, 12:53
ale stałek to sie chyba do końca nie da postawic w porównaniach przy zumie od 24 do 70, przyznam, że ze stałkami nie mam obycia prawie żadnego, ale myslę o czymś takim z zakresu szerokiego kąta 14, 16, 18, 20, 24, 28 do 35mm - tu też bedę starał sie o dużo Was dopytać..
ale stałek to sie chyba do końca nie da postawic w porównaniach przy zumie od 24 do 70, przyznam, że ze stałkami nie mam obycia prawie żadnego, ale myslę o czymś takim z zakresu szerokiego kąta 14, 16, 18, 20, 24, 28 do 35mm - tu też bedę starał sie o dużo Was dopytać..
Stare stałki w podanym zakresie są od nowych zoomów gorsze, a w najlepszym razie niegorsze.
Stare stałki w podanym zakresie są od nowych zoomów gorsze, a w najlepszym razie niegorsze.
Widzę bardzo dobre dobieranie słów (po ostatnich dyskusjach wyższości jednych nad drugimi) hihi
ja pomału nic nie kumam... kiedys wbijano nam do głów ze stałka jest najlepsza a zoomy do ...
coraz czesciej słysze jednak ze ludzie przesiadają sie ze stałek i oddaja do komisów w zamian za jednego zooma... i powodem nie jest wygoda lecz własnie jakosc... nie chce tu rozpetywac nowej burzy...który jest lepszy...ale czy nami nie rzadzi czasem moda? a przynajmniej chcialaby rzadzic... ktos ponizej powiedzial ze zawsze nowe jest lepsze...w reklamie...no i pewnie wszystko to i tak jest wymieszane bo w cyfrze jest jeszcze podobno inaczej niz w analogu...
ja jak sie gubie co wybrac bo jest bardzo podobne to wybieram to co mi sie bardziej podoba...
ja pomału nic nie kumam... kiedys wbijano nam do głów ze stałka jest najlepsza a zoomy do ... ...
Kiedyś, to się na noc kamieniem wejście do jaskini zawalało, aż ktoś wymyślił dom, drzwi, skobel, zamek, ..... Później już poszło z górki. :wink:
ja pomału nic nie kumam... kiedys wbijano nam do głów ze stałka jest najlepsza a zoomy do ... ...
Wiesz, kiedyś też uważano powszechnie, że koń jest lepszy od samochodu. Był szybszy, nie psuł się...a paliwo uzupełniano na każdej łące. A do samochodu trzeba było je kupować w aptece. Kiedyś nie było po prostu dobrych obiektywów zmiennoogniskowych, a stałki były synonimem jakości optycznej. Od tych czasów wiele się zmieniło, jednak w dalszym ciągu stałki bywają mitologizowane.
czyli jak ktos nie ma stalki to nie musi sobie zaraz zyl podcinac... tak? no chyba ze nam na jasnosci duzej zalezy...
Od tych czasów wiele się zmieniło, jednak w dalszym ciągu stałki bywają mitologizowane.
Ale ze stałkami jest fajniejsza zabawa - oczywiście jeśli ktoś się tylko bawi forografią :). I nieśmiało dodam, że jak Nikon "odnowi" (jeśli wogóle) niektóre stałki, to powrócimy do punktu wyjścia :) i znów będzie jak kiedyś :)
czyli jak ktos nie ma stalki to nie musi sobie zaraz zyl podcinac... tak? no chyba ze nam na jasnosci duzej zalezy...
Ja onegdaj pracowalem wylącznie na stałkach. Dzis juz specjalnie nie chcę do nich wracać. Bo wcale nie gorzej, a znacznie wygodniej i mniej do noszenia.
... aczkolwiek stałki są jednak jaśniejsze niż zoomy :) 1.4, 1.8 czy 2 to jednak nie 2.8...
Sa tacy, dla których każda działka przysłony jest ważna. Dla każdego coś miłego :)
Kwestia zastosowania. Dla mnie głębia ostrosci przy przysłonach rzędu 1.4 jest calkowicie bezuzyteczna. Jakoś już chyba minał mi okres portretowania gdzie ostry jest tyko czubek nosa, a reszta "kremowo-ahtystycznie" rozmyta. Przy kotletach (np slubnych) uzywanie takich niskich wartosci przyslony wyrabia bardzo brzydki nawyk - nie martwic sie o tło :) Dla mnie przykladowo optimum dla portretu jest mniej wiecej 2.8 do 3.2 (przy ogniskowych rzędu 70-90mm, dla matrycy APS-C. Dla 35 mm zostaje zapas z nawiązką).
Widzę bardzo dobre dobieranie słów (po ostatnich dyskusjach wyższości jednych nad drugimi) hihi
Dmucham na zimne. Prawda jest taka, że Nikon w stosunku do nowych zoomów jest ze stałkami w głębokiej d... Weźmy sobie taki oto przykładzik - DX 12MP, ogniskowa 35mm, nieśmiertelnie widok z mojego okna, jak widać ostrości nie można nic zarzucić:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/35.jpg)
W centrum kadru - oczywiście ostro:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/35s.jpg)
W lewym rogu - też ostro:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/35l.jpg)
W prawym rogu - tradycyjnie, ostro:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/35p.jpg)
I niby nie było by w tym nic dziwnego, tylko że to zdjęcie wykonałem na przysłonie f/2,8...
Czy nie orientujecie sie moze, jak jest dzis z dostepnoscia w sklepach N 24-70 2.8 ?
Czy nie orientujecie sie moze, jak jest dzis z dostepnoscia w sklepach N 24-70 2.8 ?
Orientujemy się. Źle jest z dostępnością. Co gorsza dystrybucja Nikon Polska NIE WIE kiedy będą.
andrzejek
10-03-2008, 19:40
Ale ze stałkami jest fajniejsza zabawa - oczywiście jeśli ktoś się tylko bawi forografią :). I nieśmiało dodam, że jak Nikon "odnowi" (jeśli wogóle) niektóre stałki, to powrócimy do punktu wyjścia :) i znów będzie jak kiedyś :)
Myśle podobnie.To nie jest kwestia stalek, że sa gorsze, to jest kwestia zaniedbabia..albo zaniechania.Pocieszajace jest to, ze skoro najnowsze zoomy Nikona sa tak dobre, to jak dobre beda staloogniskowe, jesli bedą?
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Myśle podobnie.To nie jest kwestia stalek, że sa gorsze, to jest kwestia zaniedbabia..albo zaniechania.Pocieszajace jest to, ze skoro najnowsze zoomy Nikona sa tak dobre, to jak dobre beda staloogniskowe, jesli bedą?
Niestety coraz mniej wierzę w nowe stałki. Jeśli nie liczyć szkieł makro 2szt., fisheye pod Dx 1 szt., tilt/shift 1 szt. i jedyny zwykły 14 f2.8 (z 2000 roku) to wszystkie stałki z AF o ogniskowych 0-199mm w ofercie Nikona pochodzą z lat 93-95. Przez 13 lat nie wypuszczono nic nowego. To raczej wygląda na politykę firmy, a nie przypadek. Wycofano 28 f1.4 bez żadnego następcy. Widać stałki słabo się sprzedają i księgowi wycieli je z planów firmy.
Niestety coraz mniej wierzę w nowe stałki. Jeśli nie liczyć szkieł makro 2szt., fisheye pod Dx 1 szt., tilt/shift 1 szt. i jedyny zwykły 14 f2.8 (z 2000 roku) to wszystkie stałki z AF o ogniskowych 0-199mm w ofercie Nikona pochodzą z lat 93-95. Przez 13 lat nie wypuszczono nic nowego. To raczej wygląda na politykę firmy, a nie przypadek. Wycofano 28 f1.4 bez żadnego następcy. Widać stałki słabo się sprzedają i księgowi wycieli je z planów firmy.
Nic podobnego. Nikon wprowadził ostatnio wiele stałek i to wprost niszowych - serię obłędnych superteleobiektywów, dwa doskonałe makroobiektywy i trzy TS-y. Na pewno niebawem zaatakują teren standardowych ogniskowych, zresztą rzecznicy Nikona o tym wspominali. 28/1.4 był drogi i średni - niech sobie requiescat in pace. Ja się spodziewam nowego, superjasnego, nanokołciego kwartetu AF-S 24-35-50-85/1.4 i traktując ostatnie premiery jako prognostyk, to będzie to taki wypierd, wyczes i wypas, że strach będzie do sklepu fotograficznego z kartą kredytową wchodzić.
Nic podobnego. Nikon wprowadził ostatnio wiele stałek i to wprost niszowych - serię obłędnych superteleobiektywów, dwa doskonałe makroobiektywy i trzy TS-y. Na pewno niebawem zaatakują teren standardowych ogniskowych, zresztą rzecznicy Nikona o tym wspominali. 28/1.4 był drogi i średni - niech sobie requiescat in pace. Ja się spodziewam nowego, superjasnego, nanokołciego kwartetu AF-S 24-35-50-85/1.4 i traktując ostatnie premiery jako prognostyk, to będzie to taki wypierd, wyczes i wypas, że strach będzie do sklepu fotograficznego z kartą kredytową wchodzić.
Niepoprawny optymista :)
Niepoprawny optymista :)
To nie jest kwestia optymizmu, tylko elementarnej logiki. Nikon ostatnio sukcesywnie nadrabiał zaległości w stosunku do Canona. Nie było supertele z VR, nie było TS-ów, teraz jeszcze brakuje tylko superjasnych stałek. Założę się, że długo nie każą na nie czekać.
Mówię o tym bez podniety, na chłodno i zasadniczo jest mi to obojętne, bo dla mnie superjasne stałki to cenowy overkill, w dodatku do moich celów fotograficznych zupełnie zbędny. 24-70 - oooo, proszę bardzo, do tego łyknę jeszcze 14-24 i cały będę hepiend.
BugsBunny
10-03-2008, 20:30
obyś miał rację
obawiam się tylko, że pod względem cenowym nowe szkiełka nie tylko nie będą ustępować canonowskim, ale wręcz będą je znacznie przewyższać :neutral:
To nie jest kwestia optymizmu, tylko elementarnej logiki. Nikon ostatnio sukcesywnie nadrabiał zaległości w stosunku do Canona. Nie było supertele z VR, nie było TS-ów, teraz jeszcze brakuje tylko superjasnych stałek. Założę się, że długo nie każą na nie czekać.
Mówię o tym bez podniety, na chłodno i zasadniczo jest mi to obojętne, bo dla mnie superjasne stałki to cenowy overkill, w dodatku do moich celów fotograficznych zupełnie zbędny. 24-70 - oooo, proszę bardzo, do tego łyknę jeszcze 14-24 i cały będę hepiend.
Ja nie mówię o superjasnych. Potrzebuję 35 z f2 małe i lekkie.
obyś miał rację
obawiam się tylko, że pod względem cenowym nowe szkiełka nie tylko nie będą ustępować canonowskim, ale wręcz będą je znacznie przewyższać :neutral:
Jakością też :)
BugsBunny
10-03-2008, 20:43
Ja nie mówię o superjasnych. Potrzebuję 35 z f2 małe i lekkie.
przecież jest. musi być z AF-S i nanopowłokami?
przecież jest. musi być z AF-S i nanopowłokami?
Nie musi mieć AF-S i N na korpusie. Ale na f2.0 ma dawać ostrość jak 24-70 na f2.8. Niestety AF 35f2.0 jest gorszy od tego zooma nawet przymknięty do 2.8, więc nie widzę sensu w kupowaniu go.
Mz jedak wypuści stałki. I wtedy trzeba będzie przemodolewać wykresy MTF żeby zaczynały się np. od 1,5. :):) Bo nie ma cudu ... :)
andrzejek
11-03-2008, 13:34
Pewnie, ze wypusci stałki.Skoro ma juz pelną klatkę, to może pod nią robic staloogniskowe.Gdy do tej pory trzepal same DX korpusy., to o jakich stalkach mozna bylo sensownie myslec ? Robic pod cropa, a może pod FF? a teraz juz jasne i mysle, ze rzeczywiscie troche klasyki wyjdzie w stylu,24,28 35,50,85mm itd.Choc obawiam sie czegoś innego, ze Nikon pojdzie drogą Canona, albo ciemne i kiepskiej jakosci albo super jasne f1,4 i w super cenie, cos a la canonowskie L-ki.widac to zresztą na przykladzie zoomow, albo ciemne 5,6 kity albo jasne2,8 ale drogie i ciężkie.I obawiam sie tego, żeby nie zabraklo sensownej jakosci i dobrych optycznie 35/2 czy 28/2,8 itp.
whatsilenceknows
11-03-2008, 17:14
I obawiam sie tego, żeby nie zabraklo sensownej jakosci i dobrych optycznie 35/2 czy 28/2,8 itp
No cóż, tylko Zeissy ZF pozostaną... ;-)
Pozdrawiam.
radaralpin
13-03-2008, 17:13
ja juz tez nic nie kumam ale cóż ze stałkami poczekam i kiedys porównam to bede wiedział ;-)
teoria obala teorie, no cóż.....
pozdro