Zobacz pełną wersję : D40x problem :(
Witam!
W zeszły czwartek odebrałam Nikona d40x. Żeby go sprawdzic porobilam kilka zdjęc, do rozładowania akumulatora. I wszystko było ok. Obchodziłam się z aparatem jak z jajkiem. Naładowałam ponownie akumulator. Aparat poleżał dzień lub dwa w pudełku i gdy chciałam dziś zrobic jakieś zdjęcia, okazało się, że nie działa :( Tzn... niby się włącza, pojawia się obraz ustawień na LCD, ale kiedy naciskam spust migawki, to otwiera lampe błyskową, ale nie ostrzy obrazu ani nie robi zdjęcia. Czasem to zdjęcie zrobi, ale nie wyostrzone. Co może byc przyczyną i co mam zrobic?
Jest ktoś mądry (wszystkie ustawienia mam na auto)?
Fera
Polecam przeczytać instrukcję
Nie wiem czego pozbawiono D40 w stosunku do D70, ale mój by podobnie reagował jakbym wyłączył AF przełącznikiem obok obiektywu.
Nie wiem czego pozbawiono D40 w stosunku do D70, ale mój by podobnie reagował jakbym wyłączył AF przełącznikiem obok obiektywu.
D40 przełącznika nie ma, ale przypuszczam że obiektyw tak :)
Możliwe, że obiektyw został przełączony w tryb M
Zgodnie z instrukcją dokonalam resetu zegara i niestety nie pomogło. Nastepna rada to wizyta u sprzedawcy :(
Czy ktoś może ma jakieś inne pomysły?
Nie ma to jak szybka i bezinteresowna pomoc bliniemu Bonthyc.
Zgodnie z instrukcją dokonalam resetu zegara i niestety nie pomogło. Nastepna rada to wizyta u sprzedawcy :(
Czy ktoś może ma jakieś inne pomysły?
Jaki masz obiektyw ?
Kitowy zwykly AF-5 DX zoom nikkor 18-55 mm EDII
Ciężko doradzić coś na odległość, może jakbym miał w ręcach to bym doszedł co nie działa... Widzę że jesteś z Krk. Jeśli nie pomogą rady na forum i chce Ci się np. jutro podskoczyć w okolice AGH to mogę rzucić okiem bo mam sporo czasu wolnego póki drugi sem. się nie rozkręcił jeszcze. ;) :razz:
1. Sprawdź przełącznik na obiektywie powinien być ustawiony na A
2. Sprawdź też w menu tryb pracy AF (inst. str. 23) ustaw AF-A
Wszystko ustawione na automat :( Jutro pojde do sklepu, najwyzej wyjde na idiotke, ale w koncu... kobieta jestem ;) a mezczyzni lubia kobiety-idiotki echhhh :( Aparat albo obiektyw zachowuja sie tak, jakby cos blokowalo silnik ktory ustawia obiektyw. Na manualu wszystko dziala :(
Ja proponuję wyłączyć aparat, zdjąć obiektyw i założyć ponownie.
Wszystko ustawione na automat :( Jutro pojde do sklepu, najwyzej wyjde na idiotke, ale w koncu... kobieta jestem ;) a mezczyzni lubia kobiety-idiotki echhhh :( Aparat albo obiektyw zachowuja sie tak, jakby cos blokowalo silnik ktory ustawia obiektyw. Na manualu wszystko dziala :(
Ale czy słychać pracę silnika w obiektywie ?
Ja proponuję wyłączyć aparat, zdjąć obiektyw i założyć ponownie.
No może po prostu nie kontaktuje :)
A nie pamiętasz czy nie zmieniłaś przypadkowo jakiejś opcji w menu? Może reset aparatu pomoże (taki mały czarny guziczek na dole aparatu, tzn koło miejsca gdzie się statyw mocuje)?
sprawdź najczęstszą przyczynę - czy pin potwierdzający założenie obiektywu zaskoczył - lekko przekręć obiektyw, aż usłyszysz klik
deejay3x
21-02-2008, 23:34
Przelacz obiektyw w tryb M , ustaw ostrosc recznie i strzel kilka fotek, D40 ma to do siebie ze w specyficznych warunkach nie ustawi parametrow "jego zdaniem potrzebnych do dobrej fotki " , Jesli w tym trybie bedzie ok to musisz wiecej pobawic sie ustawieniami mialem to samo na swoich dwoch obiektywach.