Zobacz pełną wersję : No to czas na 80-200 /2,8
Witam, w zwiazku ze zmianą sprzętu chcialbym zapytać DOSWIADCZONYCH w kwestii 80-200/2,8 o roznice jakosći (ostrości, aberracji, kontrastu) miedzy roznymi modelami tych obiektywów. Zastanawiam się czy kupić pompke, czy ten z dwoma pierscieniami. Nie stać mnie na AF-S. Rozpatruje tylko przypadki srubokreto napędzanych.
Napiszcie proszę jak szkla mają sie do dzisiejszej VR-ki 70-200 - slyszalem, że nie ma róznicy w jakosci optyki.
Prosze o poradę
ANdrzej
Zależy między którymi. Pompka i dwupierścieniowy są optycznie niemalże identyczne. Dwupierścieniowy ma stopkę do statywu i trochę szybszy AF. 80-200 2.8 af-s i 70-200 VR sa zauważalnie lepsze optyczne, szczególnie przy 200 mm i pełnych otworach przysłony.
a zalezznosci miedzy ED a DED jak z cenami i jakoscią obrazu ?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23962
Kiedys opisalem roznice. Aczkolwiek ceny od tego czasu moga sie roznic.
wielkie dzięki. Nie mam więcej pytań :)
j_szczygiel
18-02-2008, 17:10
Jesli masz zamiar kupowac dwupierscieniowca to dobrze go przetestuj przed zakupem na obecnosc BF/FF... przypadlosc ta rzadko pojawiala sie u pompek ;) Moze lepiej pomyslec nad sigma 70-200? Nowki sa po 2500zl...
mój owszem ma BF ale tylko przy ogniskowej 200mm i odległosci mniejszej jak 3m. bardzo ciężko jest znaleźc dwupierścieniowego bez przypadłości typu BF/FF ale jak juz wspomnialem w moim przypadku zakres od 1.5m do 3m przy ogniskowej 200mm jest mi zbedny wiec nie zastanawialem sie i kupiłem:
http://allegro.pl/item300226092_af_zoom_nikkor_80_200mm_f_2_8d_ed_hb _7.html
za 2000PLN w stanie idealnym i do tego z osłoną której normalnie nie ma w zestawie więc nie żałuje. szkło szybkie mimo ze bez AFS i ostre
Kabanos ja tez chce takiego !!! :D:D:D odsprzedaj mi proszę :D moge dać 50zl więcej. :)
U mnie raczej będzie pelnil role portretowki w studio przy F8-11 @85-135mm
Dalej to tylko na Akropol sie szykuje - tam 200mm pewnie da rade :)
nie odsprzedam ale powiem że ostatnio widziałem na alledrogo takiego za 2400PLN ;) też z osłoną był musisz po prostu polowac okazje się zdarzają.
j_szczygiel
19-02-2008, 12:41
Trafilo Ci sie kabanos, nie tylko pod wzgledem ceny. Moj tylko na 80 mm jest uzywalny i to nie wazne czy ostrze na 3 czy 15 m :/
kupowałem od zawodowego fotografa więc obawy miałem tylko i wyłącznie o moją puszke jak z nim zagada. wahałem sie bo na początku nie wiedziałem czy kupowac od kogoś kto ma tylko ponad 50 komentarzy na allegro ale jak sie przedstawił i w googlach poszukalem po jego nazwisku to przynajmniej dowiedziałem sie że człowiek dośc znany i jego fotki mnie przekonaly z tego szkła.
a ja mam pierwszą pompkę, jestem b. zadowolony. kolega ma 2-pierścieniowego, bawiłem się nim. Af wiadomo szybszy. optyka podobna. w moim podobała mi się cena;)
jakby co patrz w stopce;)
właśnie wisi na allegro w idealnym stanie za 2200zł:
http://allegro.pl/item317023310_nikkor_80_200_mm_af_d_if_ed_2_8_zadb any_ostry.html
A tak sie zastanawiam - czy pompki nie mają tendencji do zmiany ogniskowej gdy trzymamy aparat pod kątem?
to zalezy od stanu obiektywu... moja pompka "zjezdala" tylko gdy trzymalem ja plus minus pionowo.. nigdy mi to jakos specjalnie nie przeszkadzalo w niczym - wiadomo caly czas sie pierscien reka trzyma i tak...
Wadą pompki jest jeszcze to, że dużo więcej zasysa kurzu i innego badziewia do środka. Przy wersji dwupierścieniowej jak założysz filtr to praktycznie nic nie dostanie się do środka. Ja z tego względu wybrałem tą wersję, ponieważ dużo zdjęć robię na zawodach wspinaczkowych a tam pełno magnezji unosi się w powietrzu.