Zobacz pełną wersję : Do Nikona D80 Najleprza Portretówka??
Witam. Chece kupić obiektyw do nikona d80 portretowy i zastanawiam sie nad 50 1.4 albo 85 1.8 . a moze mozecie poradzić coś leprzego jak czytam inne posty nie moge dojsć do wniosku. dzięki wielkie za odpowiedż pozdrawiam!!
Władca Pixeli
18-02-2008, 01:49
a moze mozecie poradzić coś leprzego
85/1.4 :mrgreen:
85/1.4 :mrgreen:
troche drogi, wiem ze jest dobry ale chce przeznaczyc do 1500 zł
troche drogi, wiem ze jest dobry ale chce przeznaczyc do 1500 zł
To nie kombinuj tylko kup 85/1,8:-D
stachmuszel
18-02-2008, 08:45
Nikkor 85/1.8D. Mam, używam i jestem baaardzo zadowolony. Daje ogromną frajdę z focenia.
Pozdr!
Jeszcze niektórzy portretują 60 nikorra i 50 1,8.
85 wydaje się być najlepsza lecz ja używam również 50.
to jednak 85 1.8 wsumie tak od poczatku celowałem , a nikt nie pisał z was o 50 1.4 jest gorszy ?? a cha ta portretówka ma mi słuzyć głownie w kanjpach na spacerach , w domu itp. nic studyjnego
Ja mam 50/1.4 i strzelam dużo portretów i nie tylko portretów. Ten obiektyw używam jako uniwersalne szkło, bo robi bardzo ostre zdjęcia nawet w trudnych warunkach oświetleniowych. Kitowy obiektyw leży sobie w torbie i rzadko do niego sięgam.
Ogólnie - polecam 50/1.4. Na temat 85-tek nie wypowiadam się, bo ich nie miałem w ręku.
Niech ktoś poprawi ten błąd w temacie, bo razi po oczach....
Niech ktoś poprawi ten błąd w temacie, bo razi po oczach....
sorry
to jednak 85 1.8 wsumie tak od poczatku celowałem , a nikt nie pisał z was o 50 1.4 jest gorszy ?? a cha ta portretówka ma mi słuzyć głownie w kanjpach na spacerach , w domu itp. nic studyjnego, a sorry za błąd w temacie ;)
Rafał_Sz
18-02-2008, 14:33
Nawet Tamronem 90/2.8 strzelisz ładny portrecik. No chyba, że aż 1.8 czy 1.4 potrzebujesz.
Jeżeli to mają być portrety nie tylko głowy, ale pół- lub całej postaci, to obiektyw 85mm może mieć nieco za wąski kąt widzenia na małej klatce (DX) w pomieszczeniach w domu.
W domu często fotografuję moje dzieciaki na zmianę obiektywami Sigma 30mm F1.4 (podczas zabawy, zajęć) oraz portrety twarzy i półpostaci właśnie tym Nikkorem 85mm F1.8.
W pomieszczeniu 85mm to w zasadzie tylko twarz i półpostać, ewentualnie całe kilkumiesięczne dziecko :-)
30mm oczywiście jest za krótki na portrety twarzy, ale, ponieważ jest dość ostry, więc jeżeli mogę użyć niskiej czułości, to na moje albumowe potrzeby po prostu robię nim czasami zdjęcie z dystansu, a później wycinam centrum.
Więc może ten 50mm F1.4 mógłby być używany podobnie - dużo megapikseli - zawsze coś można wyciąć. W drugą stronę, jak się nie można dostatecznie daleko odsunąć, nic nie pomoże :-)
kilku znajomych z powodzeniem używa micro nikkora 60m 2.8, na korpusach DX to odpowiednik 90mm
to rozumiem ze do d80 najlepszą portretówka w cenie do 1500 zł bedze nikon 85 1,8 ??
kilku znajomych z powodzeniem używa micro nikkora 60m 2.8, na korpusach DX to odpowiednik 90mm
Ja też go używam do portretów, głownie focę synka i do albumu:-D
To naprawdę genialne szkiełko
Ale 85/1,8 też mam zamiar kupić bo to obiektyw typowo do portretu więc będzie trochę inaczej rysował
dzieki yacek własnie takiej odpowiedzi szukałem . pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wszystkim!!
to rozumiem ze do d80 najlepszą portretówka w cenie do 1500 zł bedze nikon 85 1,8 ??
zdecydowanie tak.
są inne alternatywy - jak kilka szkieł makro, albo manuale (na D80 bez pomiarów światła), ale bym do portretu wybrał 85/1.8
Jeszcze a propos 50mm vs 85mm w pomieszczeniach przy kiepskim świetle zastanym:
Przy 50mm można użyć nieco dłuższych czasów.
85mm 1.8 to super narzędzie za te pieniądze, tyle że wyspecjalizowane. Np. w sigmie 30mm częściej mogę użyć przysłony 1.4, bo głębia ostrości jest o wiele większa w podobnej odległości, niż przy 85mm. W przypadku 85mm ciasne portrety chyba trudno zrobić przy przysłonie 1.8 (b. mała głębia ostrości, obiektyw mniej kontrastowy i ostry). Ja robię je przy 2.8. Przy f1.8 raczej półpostacie/postacie z większej odległości albo gdy ciemno. Miałem nadzieję wykorzystać 85/1.8 na koncertach itp ale jakoś nie było okazji.
Ale 85/1,8 też mam zamiar kupić bo to obiektyw typowo do portretu więc będzie trochę inaczej rysował
Szczerze mowiąc zastanawia mnie na czym polega pojęcie tego "innego rysowania". Chciałbym zobaczyć dwa portrety zrobione tej samej osobie, pierwszy z 85 f/1.8 a drugi jakimś innym @80mm bo bardzo jestem ciekaw, jaka będzie różnica.
Czy ktoś ma jakiś link do takiego porównania?
Pozdrawiam
hedgehog
22-02-2008, 19:34
Kup sobie 50kę, jeśli uda ci się nią zrobić dobry portret, to kupisz sobie 85kę. Po co wyrzucać pieniądze w błoto? Pewnie, że można sobie kupić od razu i 105DC, ale...
Dobry portret można zrobić i 24ką, i 35ką, i 200ką. Jeden grzyb. Nie ma czegoś takiego jak "najlepsza portretówka", jest tylko to, co fotografujący chce osiągnąć. A czy 85mm jest dobre? Jest, wyrywa z butów, ale jak nie uda Ci się zrobić fajnego zdjęcia 50mm to i tym cudem nie.
nie róbcie mu wody z mózgu i nie piszcie o tym, że mozna robic portrety 30 mm albo, że cos innego jest bardziej uniwersalne. Pyta wyrażnie o obiektyw do portretu i chodzi mu pewnie o klasyczne podejście.
napisał:
Chece kupić obiektyw do nikona d80 portretowy i zastanawiam sie nad 50 1.4 albo 85 1.8
przy ciasnych kadrach 50 mm będzie przerysowywał.
kupuj 85/1.8
Po co te kombinacje, kupuj 85/1.8 bo to szkło do portretu i to widać na zdjęciach. 50 nie ma wiele z tym wspólnego. Ja 50 zapinam tylko wtedy gdy nie mam innego wyjścia (za ciasne pomieszczenie).
Szczerze mowiąc zastanawia mnie na czym polega pojęcie tego "innego rysowania". Chciałbym zobaczyć dwa portrety zrobione tej samej osobie, pierwszy z 85 f/1.8 a drugi jakimś innym @80mm bo bardzo jestem ciekaw, jaka będzie różnica.
Czy ktoś ma jakiś link do takiego porównania?
Pozdrawiam
Przeczytaj to
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3209
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1025
http://www.utopia-photography.ch/lenses/85mm/test03.html
Ja właśnie nabyłem D300 i 85mm 1.8 i uważam że to świetne szkło. Cel zakupu to portrety, które wychodzą doskonale. Jedyną wada tego obiektywu to kąt i jeśli jest za małe pomieszczenie to trzeba zmienić na inny.
Generalnie popieram 85mm 1.8 do portretów po którym nie będziesz używał innego szkła do portretów, no chyba że będziesz robił je też z większej odległości ;)