Zobacz pełną wersję : Funkcja rear.
zygmuntowicz
17-02-2008, 20:26
Mam pewien problem z d70s otóż przy ustawieniu błysku na drugą lamelkę i trybie automatyki czasu nie można skorzystać z przydatnej funkcji wybrania maksymalnego czasu synchronizacji. W funkcjach custom można wybrać czas z zakresu 1/8 do 1/60s. To znaczy jeżeli chcę fotografować z lampą trybie A i korzystać z funkcji wyboru max czasu muszę wybrać opcję na pierwszą kurtynę migawki. Czy to jest prawdą ?
Przestaw na tryb S lub M i po sprawie. Lampa działa w REAR tylko dla tych dwóch programów. Dla A i P SLOW + REAR. W instrukcji wyraźnie jest napisane :)
Po pierwsze napisz to bardziej zrozumiale bo ciężko się połapać o co biega
Po drugie raz piszesz o automatyce czasu a zachwilę podajesz że fotografujesz w trybie A to są
dwa różne programy, po trzecie do czego służy opcja rear ? do tego aby korzystać z dłuższych czasów naświetlania
i aby błysk był dopiero przed zamknięciem migawki (tkz druga kurtynka)
po czwartę poczytaj sobie jakąś książkę o podstawach naświtlania to Ci sporo wyjaśni
W D50 przełączam na M i mogę sobie dobrać dowolnie długi czas naświetlania. W A też aparat dobiera długie czasy. Nie mam D70s i nie wiem co on ma dokładnie w menu, ale gdybyś napisał konkretnie, o którą funkcję "custom" chodzi, to może doszlibyśmy w czym problem.
darko, przecież w trybie A aparat ustawia czas automatycznie, więc jest to "automatyka czasu" ;).
po trzecie do czego służy opcja rear ? do tego aby korzystać z dłuższych czasów naświetlania
No ale nie koniecznie ;)
ale gdybyś napisał konkretnie, o którą funkcję "custom" chodzi, to może doszlibyśmy w czym problem.
W menu możesz ustawić z jakim najdłuższym czasem ma działać lampa (np. 1/30, 1/60)
zygmuntowicz
17-02-2008, 22:36
Przestaw na tryb S lub M i po sprawie. Lampa działa w REAR tylko dla tych dwóch programów. Dla A i P SLOW + REAR. W instrukcji wyraźnie jest napisane :)
No to szkoda. Fotografując ślub w kościele w trybie M trzeba uważać aby nie prześwietlić zdięcia światłem zastanym np. przy przesłnie 4,0 t=1/30 s i ISO 800 może się zdażyć. A tak ustawił bym sobie optymalną przesłonę 5,6 a czas dobrałaby automatyka A. Zgodnie z wcześniej ustawioną funkcją custom wybrany przezemnie czas byłby z przedziału 1/500 do 1/30s. Pozostałoby się skupić na fotografowaniu. Tryb S odpada ponieważ dobierałby przeważnie pełny otwór obiektywu a to niestety skutkuje małą GO i gorszą jakością.
A nie łatwiej np. tak: ISO 800, tryb A, F2.8 (albo mniej jak można) czas 1/60 a lampa w normalnym trybie pracy (żadne SLOW i REAR). Złapiesz światło zastana i nic nie przepalisz.
(parametry oczywiście przykładowe i mogą być różne w zależności od warunków).
I nie rozumiem, ale czy REAR przy 1/60 sek coś zmieni? Ja rozumiem właśnie przy długi czasach...
Fotografując ślub w kościele w trybie M trzeba uważać aby nie prześwietlić zdięcia światłem zastanym np. przy przesłnie 4,0 t=1/30 s i ISO 800 może się zdażyć. A tak ustawił bym sobie optymalną przesłonę 5,6 a czas dobrałaby automatyka A. Zgodnie z wcześniej ustawioną funkcją custom wybrany przezemnie czas byłby z przedziału 1/500 do 1/30s. Pozostałoby się skupić na fotografowaniu.
A na co ci druga kurtyna przy tak statycznych scenach i czasach z zakresu 1/30-1/500 ?
Uważać i tak trzeba. W opisanej metodzie, możesz właśnie zastane wyciąć w pień, a gdy zastosujesz synchro na drugą kurtynę, body wydłuży Ci czasy i będzie problem z utrzymaniem.
W manualu, z pewnym doświadczeniem i praktyką, łatwiej to kontrolować niż na automatach.