Zobacz pełną wersję : [ Portret ] A&A - forumowy debiut :-)
Z drżeniem serca :) przedstawiam Wam swoją - debiutancką na forum - portretową próbę.
Bardzo proszę Was o komentarze i rady...
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
motylanoga
17-02-2008, 17:16
Brakuje mi ostrości na młodszej/młodszym A. Poza tym debiut bardzo przyjemny :-)
motylanoga, dziękuję Ci za komentarz.
Młodsze "A", to Anielka. Starsze "A" - Antosia.
Obydwa "A" moje :-). Ukochane.
Archibald
18-02-2008, 22:58
...Obydwa "A" moje :-). Ukochane...
No właśnie... Problem w tym (chociaż czy to na pewno problem?.. ;-)), że na takie fotki patrzymy przez najbardziej tolerancyjny pryzmat - miłości... Ciężko jest zatem zrozumieć, dlaczego innym może się zdjęcie ukochanych dzieciątek nie podobać... A przecież inni nie patrzą przez ten pryzmat (chyba, że na swoje dzieciątka ;-))
Mam dokładnie to samo - ważniejsza jest słodka minka, "ten moment" niż lekko kulejący kadr czy nienajlepsze światło... ;-)
W Twoim zdjęciu akurat śwatło jest bardzo fajne, ale jest problem z ostrością i nieco z kadrem - w kwestii ostrości to trochę dziwne, bo w exifie widzę czas 1/400 przy 50mm - nie powinno być problemu nawet z "szybkimi" dziećmi, a jednak mam wrażenie poruszenia... Hmm... Głębia ostrości też jest za mała - proponuję przymykać przysłonę trochę bardziej, f3,2 użyta do tej fotki to trochę ryzyko - za dużo może wypaść z GO. I wypadło ;-)
A co do kadru - jak dla mnie oczka dzieciątek powinny być obsadzone w mocnych punktach, a tu są centralnie... Można albo obciąć fotkę z góry i z prawej (i tak już są cięte główki), albo szerzej kadrować zostawiając więcej przestrzeni z lewej strony i z dołu.
Ufff, ale się rozpisałem ;-) Oczywiście nie bierz tego wszystkiego za bardzo do serca - w końcu... to naprawdę fajne zdjęcie! :-)
Pozdrawiam! :-)
Bardzo fajne, jakby technicznie było trochę lepiej to byłoby ekstra :)
jacoslavgth
19-02-2008, 00:14
No właśnie... Problem w tym (chociaż czy to na pewno problem?.. ;-)), że na takie fotki patrzymy przez najbardziej tolerancyjny pryzmat - miłości... Ciężko jest zatem zrozumieć, dlaczego innym może się zdjęcie ukochanych dzieciątek nie podobać... A przecież inni nie patrzą przez ten pryzmat (chyba, że na swoje dzieciątka ;-))
Mam dokładnie to samo - ważniejsza jest słodka minka, "ten moment" niż lekko kulejący kadr czy nienajlepsze światło... ;-)
W Twoim zdjęciu akurat śwatło jest bardzo fajne, ale jest problem z ostrością i nieco z kadrem - w kwestii ostrości to trochę dziwne, bo w exifie widzę czas 1/400 przy 50mm - nie powinno być problemu nawet z "szybkimi" dziećmi, a jednak mam wrażenie poruszenia... Hmm... Głębia ostrości też jest za mała - proponuję przymykać przysłonę trochę bardziej, f3,2 użyta do tej fotki to trochę ryzyko - za dużo może wypaść z GO. I wypadło ;-)
A co do kadru - jak dla mnie oczka dzieciątek powinny być obsadzone w mocnych punktach, a tu są centralnie... Można albo obciąć fotkę z góry i z prawej (i tak już są cięte główki), albo szerzej kadrować zostawiając więcej przestrzeni z lewej strony i z dołu.
Ufff, ale się rozpisałem ;-) Oczywiście nie bierz tego wszystkiego za bardzo do serca - w końcu... to naprawdę fajne zdjęcie! :-)
a ja sie nie zgodze, kadr jest bardzo fajny, oczy idą po przekątnej kadru, ucinannie nie ma sensu bo stracimy kontekst ktorejkolwiek postaci, tutaj dwoje dzieci jest waznych, czapka domyka nam prawy gorny, a jasna reka zamyka dolny lewy, tutaj mamy drugą przkątną kontrującą do lini oczu, nie martwil bym sie niekoniecznie trafioną go, bo ta jest bardzo fajna, portret nieco rozmyty, ale wystarczająco ostry, dający klimat czegos lekkiego i subtelnego - kwintesencja dziecinstwa.
zdjęcie bardzo dobre chociaz nie porywające pomyslem, ogląda sie bardzo przyjemnie :)
Archibald
19-02-2008, 00:26
a ja sie nie zgodze, kadr jest bardzo fajny...
Gdyby wszyscy myśleli tak samo to byłoby nudno ;-)
Przypomnę, że ja też jestem na "TAK" ;-)
Dzieciaczków nie znam, ale fotka bardzo, naprawdę bardzo mi się podoba.
I KADR I GO :)
Słuchajcie, baaardzo Wam dziękuję, że zechcieliście pochylić się nad tym zdjęciem i napisać coś więcej niż np. "do kitu", tudzież: "db", jak to niekiedy bywa :-). Jestem zachwycona uwagami! Wszystkie skrupulatnie przestudiowałam.
Wahałam się, czy w ogóle mogę umieścić to zdjęcie w tej kategorii, czy powinnam raczej w "albumowej", ale kiedyś w końcu trzeba rzucić się na głęboką wodę ;-).
A w ramach "usprawiedliwienia" parametrów:
Byłam bardzo blisko moich małych modelek (jednocześnie jako główny pilnowacz ;-) panienek). Zależało mi na rozmyciu nieszczególnie interesującego tła. Stąd ta przysłona (pewnie dałoby się w PS, ale operatorem tego narzędzia jestem nieszczególnym).
A i z pewnością ręki u mnie kiepsko - poniżej 1/100 w ogóle nie mam szans :-(.
W każdym razie bardzo dziękuję za Wasze uwagi. Sprawiliście mi nimi naprawdę dużą radość!
Nie no jak na debiut to rewelka :) praktycznie tylko ostrość na - a reszta świetna :)
-=andrew=-
20-02-2008, 18:36
Takie zdjęcia lubię! Bije z nich coś przyjemnego, pewnego rodzaju miłośc. To zdjecie do mnie przemawia i mnie porusza, a przecież o to chyba chodzi? Jak dla mnie rewelacja , nic bym nie poprawial.
Piotr_ek
20-02-2008, 18:56
Jestem za :) i nawet konwersja do BW mi się podoba... Pozdrawiam
Torreto-t1
20-02-2008, 20:17
Kurcze mnie się bardzo podoba to zdjęcie...Gratuluję moim zdaniem udanego debiutu:)
Archibald
20-02-2008, 20:45
...Zależało mi na rozmyciu nieszczególnie interesującego tła. Stąd ta przysłona (pewnie dałoby się w PS, ale operatorem tego narzędzia jestem nieszczególnym)...
I bardzo słusznie ;-) Nie ma jak naturalna fotka ;-)
Na marginesie podpowiem Ci, że przy f4-f5,6 to szkiełko jest niczym żyletka, głębia się troszkę rozszerza, ale tło nadal jest ślicznie rozmyte - samo rozmycie bardziej zależy od odległości - w miarę blisko modela/modeli i w miarę daleko od tła gwarantuje ładną GO.