Zobacz pełną wersję : Hoya 72 mm HMC UV-0 kontra Hoya 72 mm Pro1 Digital MC UV-0
piotereks
17-02-2008, 13:34
Witam, Co sadzicie o tych dwoch filtrach. ja wzorowalem sie na testach portalu optyczne.pl, gdzie oba zajely pierwsze miejsce, tylko ten pierwszy to wydatek-79 zl , a ten drugi dwa razy drozszy. Co sadzicie o tym tescie, czy ktos ich uzywal. Chcialbym zakupic dobdy filtr do obiektywu Nikkora 18-200 f/3.5 - 5.6.
Moze w/g WAs filtry innych firm w praktyce sa lepsze niz test optyczne.pl.
test sponsorowany to wygralo to co mialo wygrac.
piotereks
17-02-2008, 13:45
test sponsorowany to wygralo to co mialo wygrac. Jakiego uzywasz?
Jakiego uzywasz?
ja uzywam wlasnie SUPER HMC PRO1 (bez digital) 67mm na T17-50 i jest naprawde ok :) niewiem jak sie czysci w porownaniu z innymi filtrami, ale ten czysci sie ok :) (inna sprawa ze szanuje szklo i uv'ke wiec nie brudza sie jakos szybko)
test sponsorowany to wygralo to co mialo wygrac.
Ja wiem? Dlaczego tak uwazasz?
ps.Kupilem ten filtr jeszcze przed tym testem, wiec nie mialem pojecia ze w tescie wypadnie bdb. Nie stac mnie bylo na Marumi, B+w, Helopiany itp, wiec wziolem czarną hoye ;)
Ja na swoim 17-50 mam B+W MRC (nie slim) i winiety nie ma.
Dopiero jak założę szarą połówkę, to wychodzi winieta.
Natomiast na sigmie 70-200 2.8 mam Hoyę SHMC.
Przy twoim 18-200 powinien wystarczyć SHMC, ale jak boisz się o winietowanie, to lepiej kup SHMC Pro1, bo samo Pro1 to lekko okrojona wersja SHMC.
piotereks
17-02-2008, 14:03
dzieki dzieki, juz cos wiecej wiem. Czy roznica w cenie tych dwoch ma jakies uzasadnienie praktycznie w/g Was. Wyczytalem, ze ten drugi filtr jest latwiejszyw w czyszczeniu.
który?
Pro1?
Nie sądzę...
Podstawowa różnica między SHMC, a SHMC Pro1 to fakt, że ten drugi to slim.
No i może ma jeszcze jakąś dodatkową powłokę (bo wersja pro1 jest przeznaczona specjalnie dla cyfrówek), ale tego już nie wiem.
piotereks
17-02-2008, 15:36
który?
Podstawowa różnica między SHMC, a SHMC Pro1 to fakt, że ten drugi to slim.
Wybacz ze zapytam SLim - co to? Nie wiem czy dobrze zrozumialem SHMC Pro 1 mniej winietuje?
slim-jak sama nazwa wskazuje to filtry "cienkie" z cienką oprawką.
Mniej winietują.