PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Manuella ( korekcyjnie )

JanusZZZ
17-02-2008, 01:25
Zdjęcie zrobione dla Manuelli i tylko dla niej. Pracuje w hotelu gdzie mieszkam, wiecznie zmęczona bo pracy ma nie mało. Chce jej poprawić samopoczucie, dopieszczając zdjęcie , ale też nie przegiąć. po prawej oryginał chyba jeszcze ze skopanym WB. podpowiedzcie coś

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Erie
17-02-2008, 01:36
Za gładka twarz, brwi wyglądają przez to jak wklejone (wokół nich nie wygładzałeś skóry). Moim zdaniem powinienes pozostawić odrobinę zmarszczek mimicznych (nałóż wygładzoną wersję twarzy na oryginalną z kryciem np. 65-70%). Oryginał ma również zdecydowanie ładniejsze włosy (kolor, liczba szczegółów).

mikkay
17-02-2008, 01:36
Powinna być zadowolona bo bardzo ładnie to zrobiłeś :)

JanusZZZ
17-02-2008, 01:44
powieloną warstwę potraktowałam rozmyciem gaus. na 15 potem przenikanie warstw i odp. sposób krycie. odpowiednio miękką gumką wracałem tam gdzie chciałem do ostrych oczu, włosów, konturu twarzy. Teraz widzę że brew lewa (jej lewa) faktycznie niekorzystnie

downunder
17-02-2008, 01:47
Oglądając te dwa zdjęcia zdecydowanie bardziej podoba mi się ta "oryginalna" Manuela. W przypadku tej dziewczyny bym w ogóle w oryginale nie "grzebał". :)

JanusZZZ
17-02-2008, 02:25
ja z natury też nie grzebie, ale tutaj zacząłem i potrzebuje rad. Zapomnij downunder że widziałeś to z prawej>> powiedz jakie widzisz wady mojej obróbki wiedząc mniej więcej w którą stronę podążałem. Erie>> zmarszczek mimicznych prawie nie ma w oryginale. Na tą chwile spróbuje mniejszego rozmycia (np 10 a nie 15) i staranniej wygumkuje oczy, włosy, kontury>> zależy mi jednak na blasku twarzy co (wydaje mi się) osiągnąłem

david555
17-02-2008, 04:23
Usuwanie drobnych niedoskonałości jest normą, ale gdyby mi ktoś tak twarz wyprasował to bym się do żywego na niego obraził.

andrzej_laskowski
17-02-2008, 10:16
NIc bym nie zmianiał. Ładnie wyszło.

Jacek_Z
17-02-2008, 13:19
to co zrobiłeś będzie się podobało dziewczynie. Nie cofaj się :-D

Kazzam
17-02-2008, 13:45
Bardzo dobra robota, nie słuchaj 'naturalistów', jest świetnie!

malibu
17-02-2008, 14:02
Napewno będzie się podobało :) zostawiłbym włosy z orygniału bo maja napewno więcej szczeg. i trochę ociepliłbym twarz bo wg mnie teraz jest trochę zablada ale idziesz w dobrym kierunku :D

fushiro
17-02-2008, 16:57
Pamiętaj, że sam napisałeś, że ma być dla niej i tylko dla niej. Zdjęcia nie będzie oceniał fotograf. Zauważyłem, że zwróciłeś sporą uwagę na korekcję szczegółów, to znaczy, że ci zależy. Nawet jeżeli z naszego punktu widzenia obróbka jest lekko przesadzona, nic to. Jestem przekonany, że dziewczyna będzie zachwycona. Swego czasu obrabiałem jeden portret i trochę pojechałem z blurem, usuwaniem skaz z cery, korekcją oczu. Wiedziałem, że przegiąłem i w sumie nie jest to jakaś rewelacja, ale zrobiłem dużą odbitkę i pokazałem dziewczynie. Kiedy zobaczyła swoje zdjęcie, oczy zaświeciły jej się tak jak na obrazku. Była zachwycona. Strasznie miłe uczucie :) Kawał dobrej roboty. Drukuj i na prezent!

sympatex
17-02-2008, 17:38
Oglądając te dwa zdjęcia zdecydowanie bardziej podoba mi się ta "oryginalna" Manuela. W przypadku tej dziewczyny bym w ogóle w oryginale nie "grzebał". :)

i ja sie pod tym podpisuje...

JanusZZZ
17-02-2008, 19:02
powiem tak, wszyscy macie racje, zdecydowałem sie delikatnie mniej rozmyć, szczególnie te włosy, woreczki pod oczami będę całkowicie usunięte tak jak jest teraz. Cieszy że sporo osób zabrało głos. pokaże wam jeszcze jedną fotę w którą ingerowałem z wiekszym umiarem (lampa bezprzewodowo ok 2m przed Manuellą)

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

david555
17-02-2008, 19:17
Temat umiaru w retuszu w fotografii portretowej jest dość delikatny i wymagający niebywałego wyczucia.
Najlepiej wszelkie poprawki wprowadzać po konsultacjach z modelem, żeby później nie narazić się na idiotyczną sytuację, kiedy model potraktuje zbyt mocne poprawki, jak obelgę.
i trudno odmówić takiego spojrzenia na zbyt mocną ingerencję w urodę modela.
Umiar i takt, to powinno charakteryzować dobry retusz.

pX
17-02-2008, 19:26
Ta metoda, którą zastosowałeś wymaga dużego wyczucia (czyli doświadczenia) bo daje niezbyt naturalne efekty. Ogólnie to skóry tak się nie retuszuje - dostaniesz kopa w dupę od każdego edytora któremu pokażesz tego typu obróbkę.
Dziewczynie pewnie się będzie podobało, co nie znaczy, że nie da się tego zrobić (dużo) lepiej.

grzegorzant
17-02-2008, 19:28
[quote=david555;599110]Najlepiej wszelkie poprawki wprowadzać po konsultacjach z modelem, [quote]

Nie no tu juz pojechałeś :)
Osobiście nie znam dziewczyny, która chętnie omawiałaby jaką zmarszckę, fałdkę czy pryszczyk wygładzić czy zniwelować. Z panami może byłoby inaczej, ale nadal ten pomysł jest dla mnie absurdalny.
Co do umiaru - w pełni się zgadzam
pozdrawiam

david555
17-02-2008, 20:31
Nie no tu juz pojechałeś :)
Osobiście nie znam dziewczyny, która chętnie omawiałaby jaką zmarszckę, fałdkę czy pryszczyk wygładzić czy zniwelować. Z panami może byłoby inaczej, ale nadal ten pomysł jest dla mnie absurdalny.

Nie chodzi o omawianie każdej zmarszczki tylko o wyraźną zgodę na retusz, to po pierwsze.
A po drugie o zgodę na "mocny" lub "słabszy" retusz.
Za cholerę nie omawiałbym każdej zmarszczki:) i tu potrzebne jest właśnie wyczucie o którym wspominałem.;)

grzegorzant
17-02-2008, 21:23
Nie chodzi o omawianie każdej zmarszczki tylko o wyraźną zgodę na retusz, to po pierwsze.
A po drugie o zgodę na "mocny" lub "słabszy" retusz.
Za cholerę nie omawiałbym każdej zmarszczki:) i tu potrzebne jest właśnie wyczucie o którym wspominałem.;)
nadal tego nie widzę