PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055 + głowica 490

zakwas
16-02-2008, 23:35
Co sądzicie o takim zestawie?

sniewczas
17-02-2008, 15:03
Zestaw jak każdy inny... A co na nim posadzisz? Zauważ, że 055 utrzymuje obciążenie do 7kg, głowica waży około 1kg a sama utrzymuje obciążenie do 12kg, ale liczy się maksymalne obciążenie statywu, które w tym przypadku wyniesie poniżej 6kg, więc może ta głowica to jest trochę przerost formy nad treścią?

zakwas
17-02-2008, 23:36
No też mam takie wątpliwości. Ale z drugiej strony jaka jest alternatywa? Manfrotto 488? Trochę za filigranowa, a niewiele lżejsza. Może głowica Slika? Posadzić chcę na tym kawał szkła z F100.

Złoty Kłos
22-02-2008, 13:33
Zakwas, czy kupiłeś już ten zestaw (055+490) ?
Sam zastanawiam się nad nim z opcją 488. Najlepiej wpadnij ze swoim sprzętem, w marcu do Łodzi na targi. Ja juz kontaktowałem się z dystrybutorem manfrotto ( Foto7 ) i na stoisku bedzie można do woli konfigurować statywy z głowicami pod kątem posiadanego sprzętu. To najrozsądniejsze rozwiązanie, które rozwieje wszelkie wątpliwości przed wydatkiem przeszło tysiąca złotych.

zakwas
24-02-2008, 20:18
Z radością pragnę zakomunikować, że drogą kontrolowanego zakupu nabyłem 490RC4.
Co mnie niepokoi: ze dwa razy zdarzyło się, że głowica się zaklinowała, trzeba było ze znaczną siłą ruszyć ją z miejsca. Mam nadzieję, że z czasem się dotrze. Poza tym: bajka. Ze starą głowką 168 nie ma porównania, to po prostu inna liga. Chodzi gładko, przy fiksowaniu nie ani drgnie. I wcale nie jest dużo cięższa, póki co to nawet nie czuję różnicy.
P.S.
Nogi 055 i główkę 168 miałem już wcześniej.

Złoty Kłos
01-03-2008, 12:43
Witaj Zakwas !

Gratuluję zakupu . Ale kontrolowany, że co, że jak...? Napisz coś więcej o tym jak to zrobiłeś i za ile.
Jak dotąd, najtańszy zestaw 055 X + 490 "gołą" znalazłem w www.imfoto.pl

Skoro masz już ten zestaw trochę czasu, to na pewno oswoiłeś się z nim, przykręcałeś, rozkręcałeś i regulowałeś głowicę 490 na wszelkie możliwe sposoby, na jakie ona tylko pozwala...

Teraz zasypię cię pytaniami :

1. Czy używasz ten zestaw w terenie czy tylko w studio? Ciężko się to nosi...?

2. Faktycznie jest tak, jak większość osób mówi/pisze, że przeszło kilogramowa glowica "zjada" nośność statywu-z 7 kg robi sie 6kg-??? Oczywiście rozchodzi się o praktyczne doświadczenia a nie czysto matematyczne dywagacje.

3. Ta głowica wystaje poza obrys mocowania do statywu okolo 1cm na zewnątrz - nie przeszkadza ci to w
transportowaniu i używaniu statywu?

4. Jakie najdłuższe szkło podadziłeś na nim, oczywiście z akceptowalną stabilnością ?

Czekam na odpowiedzi... i pozdrawiam.

zakwas
04-03-2008, 20:52
> Gratuluję zakupu . Ale kontrolowany, że co, że jak...?
Żartowałem...

>1. Czy używasz ten zestaw w terenie czy tylko w studio? Ciężko się to nosi...?
W terenie. Nosi się ciężko, ale to słodki ciężar, hehehe

>2. Faktycznie jest tak, jak większość osób mówi/pisze, że przeszło kilogramowa glowica "zjada" nośność statywu-z 7 >kg robi sie 6kg-??? Oczywiście rozchodzi się o praktyczne doświadczenia a nie czysto matematyczne dywagacje.
Oczywiście. Skoro nogi mają udźwig 7, a głowica waży 1, no to zostaje 7-1=6

>3. Ta głowica wystaje poza obrys mocowania do statywu okolo 1cm na zewnątrz - nie przeszkadza ci to w
> transportowaniu i używaniu statywu?
W żadnym stopniu.

>4. Jakie najdłuższe szkło podadziłeś na nim, oczywiście z akceptowalną stabilnością ?
Tokina 300/2.8.