Zobacz pełną wersję : Nikon LS 4000 ED i auto exposure
Zaraz mnie krew zaleje - czy to ja do cna skretyniałem, czy ten skaner jest tak durnowato pomyślany?
Skanuję filmy w paskach po 6 klatek. Ramkę z paskiem ładuję do skanera. Skaner ustawia sobie ostrość. Potem "performing Auto Exposure". Miodnie, o to chodzi. Wduszam "scan" i jest pięknie. Ale gdy zmienię klatkę do skanowania (nie wyciągając całej ramki z paskiem, tylko przesuwam na następną klatkę) to d**a. Od razu skanuje, olewając AF i Auto Exposure. Więc za każdym razem wyciągam ramkę, co zaczyna doprowadzać mnie do szewskiej pasji... Da się tego potwora zmusić do automatycznego ustawiania ostrości i ekspozycji na KAŻDEJ klatce?
Używam Nikon Scana 4, w Preferences mam ustawione przy Single Scan "Auto focus" i Auto exposure", więc to nie to. Pomoże ktoś?
Ustaw w Batch Scan tak samo Auto focus/exposure, może to pomoże?
W batchu też mam tak poustawiane i nadal okrutnik zmusza mnie do machania ramką.
A jak zaznaczysz z shift np. dwie klatki (tzn. zrobisz batch scanning) to też tylko dla pierwszej ustawia ostrość/ekspozycję?
Yyy a używając FH-3 Strip Film Holdera da się skanować w batchu? Do tego jest chyba inna przystawka?
Yyy a używając FH-3 Strip Film Holdera da się skanować w batchu? Do tego jest chyba inna przystawka?
A skąd. W każdej ramce można skanować batchem. Zaznacz z shiftem kilka sklatek i naciśnij scan.
A skąd. W każdej ramce można skanować batchem. Zaznacz z shiftem kilka sklatek i naciśnij scan.
No to kolejne pytanie z serii durnych: jak sprawić, by móc zaznaczyć kilka zdjęć? Zrobić kilka razy preview?
w lewym górnym rogu jest 5 kwadracików, po ich prawej stronie jest szufladka - jak na nią nacelujesz, to się lekko wysunie, Klikasz i pokazują się klatki. klikasz na symbolu z 4-ema kwadracikami - robią się małe prewki. Zaznaczasz z shiftem te, które chcesz zeskanować i naciskasz skan. Prewek nie trzeba koniecznie robić, można zaznaczyć niezprewkowane symbole klatek i od razu skanować. To się nazywa "intuicyjny interfejs użytkownika".
Albo oślepłem do cna, albo nie mam ani pół szufladki. Aż screena zrobiłem...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cichno.pl/nikon/pulpit.JPG)
Jasna d... faktycznie, nie ma szmaty...
U mnie zawsze jest coś takiego:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/ramka.jpg)
To gdzie w takim razie zmieniasz klatki, bo nie bardzo w tym momencie czaję?
W FH-3. Ładuję do tego pasek z 6 klatkami, i całość wtykam w przystawkę do zaramkowanych slajdów (czy jak się ta cholera zwie). No i teraz przesuwając część tej ramki FH-3 skanuję klatkę 1, 2 i 3. Później muszę FH-3 wyciągnąć i wsadzić drugą stroną, by móc skanować klatkę 4,5 i 6. Klatkę za każdym razem oczywiście muszę zmieniać ręcznie. Problem w tym, że cholerny skaner ustawia AFa i AEka tylko po włożeniu FH-3 (przy 1 i 4 klatce), gdy przesuwam samą ramkę to AFa i AEka olewa. Klatki 2 i 3 skanuje na ustawieniach z 1, a 5 i 6 - z 4. No chyba że dziadowską FH3 wyciągnę, przestawię na klatkę 2 i dopiero weń wcisnę - wtedy AFuje, AEuje i inne uje bez problemu.
To masz inny patent, bo ten mój sam se przesuwa karetkę i dlatego nie kumałem o co idzie. Z AF sprawa jest prosta - klikasz na drugi kwadracik z szachownicą, gorzej z AE. Nie bardzo niestety wiem jak z tego wybrnąć, może jakiś 4000ED user się wypowie... Ew. można próbować ugrade-ować firmware skanera na najnowszy.
Ew. u mnie jest taka opcja, że jak robię preview to skaner robi AF i AE, potem już nie powtarza tej operacji (bo i nie musi). Tylko robienie za każdym razem preview jest dość upierdliwe...
Widać "ten typ tak ma". I tak pewnie się z nim pożegnam, bo 6x7 weń nie wchodzi. A na razie spróbuję patentu z podajnikiem automatycznym na 6-klatkowe paski, jak go z szafy wygrzebię. Może wtedy szufladka wyskoczy.
Czornyj, przy okazji - co poza sukin**ńsko drogim LS 9000 ED i starszym, opętańczo drogim LS 8000 ED jest w stanie połknąć klatkę 6x7? Bardziej chodzi mi o dedykowane, z płaszczaków wybrałbym Epska V500/V700/V750.
Z tych co kojarzę - Minolta Dimage Multi i Microtek Artixscan 4500T i 120tf
Były też Imacony (chyba dość drogie), Agfy Duoscan potem rebrandowane jako Microteki
Dzięki wielkie za pomoc i informacje.
W LS 4000ED też znalazła się "szufladka", wystarczyło podpiąć automatyczny podajnik. Teraz zaraza skanuje po 6 klatek, a ja mam czas na piwo :)
Osobliwa rzecz, po cholerę wogóle dali ten pojedynczy podajnik :D
A swoją drogą: co zgłupiałem - jak mi walnąłeś screenem, na którym źli ludzie szufladkę ukradli - to moje :lol:
Osobliwa rzecz, po cholerę wogóle dali ten pojedynczy podajnik :D
A swoją drogą: co zgłupiałem - jak mi walnąłeś screenem, na którym źli ludzie szufladkę ukradli - to moje :lol:
W tym szaleństwie jest metoda - dzięki temu pojedynczemu podajnikowi zeskanowałem staaaare, zaramkowane slajdy. Poza tym mocno pokręconego filmu tą automatyczną przystawką nie zeskanujesz.
Ja jak zobaczyłem, że mi szufladkę podpiep**yli to zwyzywałem mój skaner i zapowiedziałem, że w piwnicy obok Frani wyląduje, skoro reprezentuje jej poziom zaawansowania technicznego. Cóż, przeprosiłem go już. Teraz wpieprza film jak Włoch spagetti :)
pytanie apropoS:
jak mam pogiety film, to jest szansa że w takim skanerze się trochę rozpłaszczy? i czy przy tej operacji go nie porysuje? ostatnio z fotodżokera takie coraz bardziej w rynnę dostaje te slajdziki....
pytanie apropoS:
jak mam pogiety film, to jest szansa że w takim skanerze się trochę rozpłaszczy? i czy przy tej operacji go nie porysuje? ostatnio z fotodżokera takie coraz bardziej w rynnę dostaje te slajdziki....
Ja dla pewności prasuję je wcześniej pod jakąś książką przez dzień czy dwa. Co prawda nic mi nigdy nie porysował, ale z ostrością na mocno łódkowatych slajdach to ma problemy.
moze ta nowa wersja softu jest skopana, albo gdzieś w ustawieniach jest wylączona.
u mnie szuflada w 4000ed jest
a tu masz screena
źródło (http://img409.imageshack.us/img409/1232/4000edqg7.jpg)[/URL][/IMG]
moze ta nowa wersja softu jest skopana, albo gdzieś w ustawieniach jest wylączona.
u mnie szuflada w 4000ed jest
U mnie już też, wystarczyło wyciągnąć przystawkę do zaramkowanych slajdów i zamienić ją na podajnik do ciętych pasków. Dzięki za pomoc.
Nabyłem CS V z Nikon Scan 4.0.2, zaczynam z tym kramem i nie mogę sobie poradzić w dwóch bardzo podstawowych sprawach:
- czy da się zeskanować negatyw "as is", tzn. żeby soft nie robił z niego pozytywu?
- każda klatka jest obcięta, tzn. nie skanuje filmu już na perforacji a ja chcę żeby było wszystko i sam sobie wykadruję potem; czy ma znaczenie, że film jest z F80S i z lewej strony klatki jest zapis nt. ekspozycji (co zmienia proporcje skanu)?
Będę wdzięczny za pomoc bo zaraz mnie... :evil:
- czy da się zeskanować negatyw "as is", tzn. żeby soft nie robił z niego pozytywu?
Da się. Skanuj jako slajd.
- każda klatka jest obcięta, tzn. nie skanuje filmu już na perforacji
Perforacji się nie da, ale paski pomiędzy klatkami owszem. Skanuj przy wykorzystaniu podajnika, a nie ramki.
Dzięki za szybką odpowiedź, axer.
Da się. Skanuj jako slajd.
To znaczy opcja "Kodachrome"? A wtedy RGB czy greyscale?
[EDIT]: Jest negatyw! Ale na skanie widać częściowo dwie klatki. Znalazłem już na forum, jak sobie z tym poradzić.
Perforacji się nie da, ale paski pomiędzy klatkami owszem. Skanuj przy wykorzystaniu podajnika, a nie ramki.
Skanuję podajnikiem na 6 klatek (SA-21, o ten chodzi?). Zawsze tak będzie, że sobie utnie gdzie chce? A innym softem się da zeskanować łącznie z perforacją?
Skanuję podajnikiem na 6 klatek (SA-21, o ten chodzi?). Zawsze tak będzie, że sobie utnie gdzie chce? A innym softem się da zeskanować łącznie z perforacją?
Nie jestem mocny w zapamiętywaniu oznaczeń. Chodzi o takiego cusia, który niejako sam wciąga pasek, nie trzeba ręcznie zmieniać mu skanowanej klatki.
Z tego co wiem to żaden soft nie wymusi na tym skanerze zeskanowania perforacji. Nie zgłębiałem tematu, bo mi to nie było potrzebne, dane mam pomiędzy klatkami a nie poniżej/powyżej.
Z tego co wiem to żaden soft nie wymusi na tym skanerze zeskanowania perforacji. Nie zgłębiałem tematu, bo mi to nie było potrzebne...
Myślałem, że to może Nikon Scan tak ma ale jeśli to sprawa sprzętowa to wszystko jasne. Też mi to nie jest niezbędne ale zapytałem z ciekawości bo widuje się czasami takie zdjęcia, na których perforację widać.
Myślałem, że to może Nikon Scan tak ma ale jeśli to sprawa sprzętowa to wszystko jasne. Też mi to nie jest niezbędne ale zapytałem z ciekawości bo widuje się czasami takie zdjęcia, na których perforację widać.
To są najczęściej (zawsze?) zdjęcia z płaszczaków, ewentualnie dedykowanych zdolnych obsłużyć średni format - tak, by "złapać" większy obszar.
perforacji Ci nie zeskanuje, bo ten element skanujący jest tylko tej szerokości, co film + jakiś milimetr zapasu, bo i po co miałoby być więcej? jak chcesz perforację, to musisz mieć skaner do szerszego filmu.
a ja mam pytanie, gdzie znalazłeś na forum jak zrobić, żeby trafiał w klatki? mi nie trafia ani w programie VS ani NS jak mam paski po 6 klatek, rozjeżdża się czasem już na 2. klatce!!
a ja mam pytanie, gdzie znalazłeś na forum jak zrobić, żeby trafiał w klatki?
A, w tym (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62951) wątku, u mnie pomogło właśnie włożenie paska "tyłem do przodu" (jako pierwszy w skanerze najwyższy numer klatki). Zaznaczam, że ja mam Coolscan V.
Doczytałem w instrukcji, że efektywny obszar skanowania to 23,4 x 36,0 mm. Co zresztą, jeśli chodzi o ten drugi wymiar, nie do końca jest zgodne z prawdą bo jak zmierzyłem linijką to to, co widać na skanie ma ok. 38 mm.
e, to nic nie daje to zamienianie stronami, albo daje czasem (rzadko).
a gdzie jest ta opcja ręcznego pozycjonowania? ja jej nie znalazłem, oczywiście w instrukcji nie ma nawet wzmianki, że coś takiego istnieje.
e, to nic nie daje to zamienianie stronami, albo daje czasem (rzadko).
mnie pomogło ale może radość jest przedwczesna bo ja się tym bawię dopiero od wczoraj :)
a gdzie jest ta opcja ręcznego pozycjonowania?
U mnie tu:
źródło (http://img682.imageshack.us/img682/2466/offset.jpg)
Przy czym położenie tego suwaczka nie zawsze jest takie, jak na obrazku (blisko lewej), on się czasami przesuwa ku środkowi ale nie wiem od czego to zależy.
Sorry z głupie pytanie "Ramkę z paskiem ładuję do skanera"? - Używasz SA-21?
Sorry z głupie pytanie "Ramkę z paskiem ładuję do skanera"? - Używasz SA-21?
Teraz tak, zadając pytanie na samym początku używałem FH-3 wsadzanego w MA-20 :)
I nadal są kłopoty z automatyczną ekspozycją?
I nadal są kłopoty z automatyczną ekspozycją?
Najmniejszych :)
Teraz mam inny kłopot - szukam czegoś do średniego formatu, mój Coolscan 4000 poleciał na giełdę.
Ha - Do średniego i wyżej (Sinar) formatu używam chwilowo Epsona 4780 P - ale to nie jest dobre rozwiązanie - kolega wspomaga mnie bębnowym skanerem - zdecydowanie lepiej - tyle, że kosztuje. Pozdrawiam opolanina
Ha - Do średniego i wyżej (Sinar) formatu używam chwilowo Epsona 4780 P - ale to nie jest dobre rozwiązanie - kolega wspomaga mnie bębnowym skanerem - zdecydowanie lepiej - tyle, że kosztuje.
Niżej V700/V750 nie celuję, a one ponoć sporo lepsze od poprzedników (zwłaszcza do slajdów). Na N8000/9000ED raczej nie wyrobię finansowo.
EDIT: Przy okazji warto wiedzieć, że jest ktoś z Sinarem w okolicy :)
Pozdrawiam opolanina
A pozdrawiam, pozdrawiam.
Moj Sinar już wisi na E-Bay-u - tak jak Twój N 4000, Takie czasy. Ale problem skanowania fotek w formacie 4"x5" pozostał
Moj Sinar już wisi na E-Bay-u - tak jak Twój N 4000, Takie czasy. Ale problem skanowania fotek w formacie 4"x5" pozostał
Ja się za granicą ze sprzedażą nie pcham, zacząłem od naszej giełdy :)
Ale fakt, MF i LF w Polsce zaczynają się sprzedawać w cenie złomu...