PDA

Zobacz pełną wersję : JPEG a Camera Raw

Al Koholik
15-02-2008, 19:09
Mam pytanie... co musze zrobic zeby w PS CS3 w Camera Raw 4.1 odpalic jotpega. Jakos to u mnie nie dziala. Wczorajsze całonocne poszukiwania w googlarce jak i na forum nie dały rezultatów. Czy to kwestia dziur w oprogramowaiu czy tez moja niedyspozycja intelektualna to czyni, ze Camera Raw jotpegow nie otwiera???

david555
15-02-2008, 19:20
:)

Jacek Wrzesińsk
15-02-2008, 20:11
:) :mrgreen:

markB
15-02-2008, 20:41
Do otwierania jpegów w PSie musisz miec Camera JPEG 4.1.

samek
15-02-2008, 21:37
Nie opowiadajcie głupot.
Jest parę możliwości - jak to w PS.
Np funkcja OPEN. Otwierasz jpga i w oknie pokazującym się po wybraniu jpga zmieniasz jpga na camera raw (jest belka z wybranym domyślnie formatem - ale Ty go możesz zmienić).
Lub drugie np - przeglądając foty w Bridge prawy klawisz myszy na fotę (z CTRL na maku) i OPEN IN CAMERA RAW.

david555
15-02-2008, 21:42
Nie opowiadajcie głupot.
Jest parę możliwości - jak to w PS.
Np funkcja OPEN. Otwierasz jpga i w oknie pokazującym się po wybraniu jpga zmieniasz jpga na camera raw (jest belka z wybranym domyślnie formatem - ale Ty go możesz zmienić).
Lub drugie np - przeglądając foty w Bridge prawy klawisz myszy na fotę (z CTRL na maku) i OPEN IN CAMERA RAW.

Poważnie piszesz, czy robisz se jaja?
Jak się ma PS-a, to po jaką cholerę CameraRaw do jotpegów.;)

samek
15-02-2008, 21:48

To proponuję obrobić jpga w PSie i w Camera Raw - i porównać.
Jeden lubi tak, a drugi inaczej.

david555
15-02-2008, 21:51
To proponuję obrobić jpga w PSie...

"Robię tak, od lat tak robię.":)

samek
15-02-2008, 21:53
Robię tak, od lat tak robię.:)

No i pięknie. Ale było jasne pytanie jak odpalić jpga w CR. No to piszę, a nie kpię - mimo, że robię inaczej. A pytanie nie było bezsensowne - bo się da.

ArtX
15-02-2008, 21:54

Ja czesto otwieram JPGi w ACR. Po co? Wygoda i lenistwo :) w jednym miejscu wszystkie suwaczki, m.in. temperatura (nad ktora 'normalnie' trzeba sie chwile pobawic), recovery, cienie, saturacja, krzywe, wygodny crop i wiele innych.. a do tego moge otworzyc kilka na raz i synchronizowac :)

Al Koholik
15-02-2008, 21:59
moze to co ja chce jest troche bez sensu ale tak czasami juz mam ze chce wywazac drzwi otwatre na osciez. Ja tu bazuje na tym o czym pisze samek. Niestety po kliknieciu tak jak to zostalo wyzej opisane nie pokazuje sie mozliwosc otwarcia jotpega za pomoca camera raw i tu jest wlasnie pies pogrzebany... Nie chodzi mi o to czy to ma sens tylko jak???

samek
15-02-2008, 22:05
y... Nie chodzi mi o to czy to ma sens tylko jak???

Masz CS3 masz i BRIDGEa

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/8841/cr1as4.jpg)

Al Koholik
15-02-2008, 22:16
wyglada to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img201.imageshack.us/img201/403/82584576dq7.jpg)

samek
15-02-2008, 22:21
wyglada to tak...]

Nie mam bladego pojęcia dlaczego wygląda to tak u Ciebie. Ma wszelki wypadek dodam, że na maku w normalnej wersji tak to wygląda.

markB
15-02-2008, 22:27
Dobra, już nie kpię, potrzebujesz ustawić w preferencjach: http://www.bittbox.com/photoshop/use-camera-raw-to-process-jpegs/

ArtX
15-02-2008, 22:27
sciagnij nowego ACRa. Nie wiem czy w 4.1 jest to mozliwe, chyba nie..

Al Koholik
15-02-2008, 23:05
no chlopaki... spelniliscie dobry uczynek :)

Dziala. Odfajkowalem w ustawieniach i smiga.

ps. Mozecie skoczyc sobie po piwo. Nalezy sie wam :)

samek
16-02-2008, 00:17
no chlopaki... spelniliscie dobry uczynek :)

Dziala. Odfajkowalem w ustawieniach i smiga.

ps. Mozecie skoczyc sobie po piwo. Nalezy sie wam :)

No tak - poczucie humoru mamy inne.
Nick do dupy.
Pointa do dupy.
I w ogóle do...

david555
16-02-2008, 00:28
No tak - poczucie humoru mamy inne.
Nick do dupy.
Pointa do dupy.
I w ogóle do...

To trzeba było narysować buźkę i odpuścić sobie tą naukę, a tak, to kup sobie piwko.:)

samek
16-02-2008, 00:30
To trzeba było narysować buźkę i odpuścić sobie tą naukę, a tak, to kup sobie piwko.:)

Lubię dosadność.
Wolę wino. Wytrawne. Czerwone.

Al Koholik
16-02-2008, 10:34
Coz rzeczywiscie poczucie humoru mamy zapewne inne.

Jezeli Was urazilem lub, swym nie dokonca przemyslanym zartem spawilem ze pozostawilem po sobie nie najlepsze wrazenie wypada mi tylko przeprosic. Badz co badz ludziom z tego forum sporo juz zawdzieczam.

Pozdrawiam i zycze milego dnia

ekonet
16-02-2008, 11:43
"Tę naukę", Davidzie - to tak przy okazji, gwoli poprawności językowej, o którą walczysz.
A Tyś pierwszy wyskoczył tu ze zdziwieniem ;)

david555
16-02-2008, 17:33
A Tyś pierwszy wyskoczył tu ze zdziwieniem ;)

Wyczułem intencję "pytka", a wyskoczyłem nie ze zdziwieniem, tylko z niedowierzaniem i rozbawieniem.:)

Nikkorraf
24-03-2008, 15:16
Nie chcę już zakładać nowego wątku, tylko zapytam

JAK MOŻNA PRZEKONWERTOWAć PLIKI ZAPISANE W RAW NA JPG?

Od niedawna działam w cyfrze. Jeśli chodzi o programy, o których piszecie - można dostać zawrotu głowy. Nie zmienia to jednak faktu, iż np. wysyłając do kogoś fotę (niekoniecznie do osoby zaawansowanej w rawach i PS-ach) zapisaną w RAW można mieć pewność na 90%, że będzie miała problemy z odpaleniem pliku. Jpg-i czyta wiele programów do zdjęć. Z RAWami to i ja mam problemy, poza Nikon Capture, Picassa...

Strus
24-03-2008, 16:29
Jeśli uzywasz PSa do obróbki to dodatek Camera Raw od Adobe rozwiązuje sprawę. Tylko sam mam Nikona od 3 dni i jeszcze nie sprawdziłem która wersja CR obsługuje mój aparat. Musiałbyś sprawdzić która będzie współdziałać z Twoim sprzetem.

Jeśli nie musi być do PSa to wybór masz spory. Najlepiej uzyć googla i samemu dobrać sobie coś metodą prób i błędów.

PS - RAWów sie nie konwertuje. Je się wywołuje.... :P