PDA

Zobacz pełną wersję : D80 Iso 3200

marinio
15-02-2008, 17:07
Czytałem, że w D80 można ustawić czułość na 3200. Czy jest to dostępne w trybach auto, czy tylko w manual?
Jak z szumami przy 3200?

wlasiukk
15-02-2008, 17:09
szumi jak holera ;)

prz3mo
15-02-2008, 17:11
Jak z szumami przy 3200?

http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page18.asp

Jesli szukasz w Nikonie lepszej jakosci przy wyższych ISO to opcje są dwie. Najlepsza (ale bardzo droga) D3, troche gorsza D300.
Ewentualnie pozcekać na coś w stylu D90, który to bardzo prawdopodobnie bedzie miał matryce z D300.

Seeker
15-02-2008, 17:23
ISO 3200 ma jakikolwiek sens tylko w przypadku JPG i wystarczajacego (do tej czulosci, a wlasciwie do 1600) oswietlenia, gdyz jest to podbicie programowe 1600.

marinio
15-02-2008, 19:44
Dzięki za radę. Mylałem o D300, ale na razie cena odstrasza.

Zbigniew
15-02-2008, 19:48
Wiedz jeszcze, że można mieć lepszy obrazek - trzeba tylko stosować parę tricków:
- dobrze doświetlić
- dobrze dobrać ekspozycję (tzn. jak najwięcej na światła)
- poprawny balans bieli
- NEF i tylko NEF
- odszumianie z odpowiednim wyostrzaniem przy wywołaniu

Wtedy naprawdę może być lepiej przy wyższych czułościach !

KECIF
16-02-2008, 15:55
Wiedz jeszcze, że można mieć lepszy obrazek - trzeba tylko stosować parę tricków:
- dobrze doświetlić
- poprawny balans bieli
- NEF i tylko NEF
- odszumianie z odpowiednim wyostrzaniem przy wywołaniu

Wtedy naprawdę może być lepiej przy wyższych czułościach !

Zbigniew, możesz sprecyzować pojęcie:
" - dobrze dobrać ekspozycję (tzn. jak najwięcej na światła) "

pioter m
16-02-2008, 16:06
Zbigniew, możesz sprecyzować pojęcie:
" - dobrze dobrać ekspozycję (tzn. jak najwięcej na światła) "
Nie jest tajemnica, ze szum najwyrazniej wychodzi na jednolitych, ciemnych powierzchniach. Na jasnych i pstrokatych elementach tego tak wyraznie nie widac.
Uzytkownik Fatman na cyberfoto.pl wyprodukowal kiedys bardzo pogladowy manual na ten temat (szum i d80 wlasnie). Nie lubie tamtego forum, ale tamten manual jest bardzo uzyteczny.

J@sió
16-02-2008, 16:19
Uzytkownik Fatman na cyberfoto.pl wyprodukowal kiedys bardzo pogladowy manual na ten temat (szum i d80 wlasnie). Nie lubie tamtego forum, ale tamten manual jest bardzo uzyteczny.

A możesz podać linka do tego posta? Bo szukajka na tamtym forum nie działa

stig
16-02-2008, 16:55
- dobrze doświetlićZbys... Gdyby mozna dobrze oswietlic, to na cholere by te 3200 bylo? :D

Michał_krk
16-02-2008, 18:03
google wie wszystko :) zapytanie: cyberfoto +Fatman +szum
pozdrawiam

Zbigniew
16-02-2008, 21:04
Stig, wiem, wiem, to nie jest tak, że można decydować o oświetleniu. Niemniej czasami można i raczej chodziło mi o zastosowanie dodatkowych zabiegów (choćby przestawienie fotografowanego obiektu w jaśniejsze miejsce, robienie zdjęć o innej porze) - bo czasami jest tak, że człowiek zamiast pogłówkować przy robieniu zdjęcia, po prostu korzysta z udogodnień techniki i podbija czułość.

Dobre dobranie ekspozycji - pioter m wyjaśnił - o to mi chodziło właśnie.

stig
17-02-2008, 01:13
Stig, wiem, wiem, to nie jest tak, że można decydować o oświetleniu. Niemniej czasami można i raczej chodziło mi o zastosowanie dodatkowych zabiegów (choćby przestawienie fotografowanego obiektu w jaśniejsze miejsce, robienie zdjęć o innej porze) - bo czasami jest tak, że człowiek zamiast pogłówkować przy robieniu zdjęcia, po prostu korzysta z udogodnień techniki i podbija czułość.No jak dla mnie nawet ISO 1600 (ze powyzej juz nie wspomne), to tylko w sytuacjach, kiedy faktycznie innego wyjscia nie ma. Kiedy w gre wchodzi "przestawienie fotografowanego obiektu w inne miejsce", to zazwyczaj z tego wlasnie korzystam, miast forsowac czulosc. Nie mowie juz nawet o statywie, bo to normalka. Wysokie ISO, to w zasadzie ma sens jedynie w reporterce lub... testach. :)

Seeker
17-02-2008, 13:49
" Wysokie ISO, to w zasadzie ma sens jedynie w reporterce lub... testach"

Dokladnie, a do tego tylko do 1600 (w tej generacji puszek) i pod warunkiem, ze zblizymy sie do prawej strony histogramu.

marinio
18-02-2008, 23:05
A co zrobić w pomieszczeniach, gdzie nie można stosować lampy (zabytki itp.) ani statywu?. Wtedy wysokie ISO się przydaje. Czy D200 mniej szumi niż D80 przy wysokich ISO?

stig
18-02-2008, 23:14
Czy D200 mniej szumi niż D80 przy wysokich ISO?Nie -- przeciez maja te sama matryce.

stachmuszel
19-02-2008, 10:46
To nie są te same matryce. Bardzo podobne, ale nie te same. W D80 soft odszumiający działa bardziej agresywnie.
Pozdr!

stig
19-02-2008, 10:51
To nie są te same matryce. Bardzo podobne, ale nie te same.Taaa... Pokaz mi firme, ktora zbuduje dwie rozne linie produkcyjne niby takich samych matryc, ale czyms tam minimalnie sie rozniacych. :D

W D80 soft odszumiający działa bardziej agresywnie.Soft, to soft -- a nie matryca. A pytajcemu chyba chodzilo o faktyczny obraz, a nie mozliwosci odszumiania.

velaskez
19-02-2008, 11:25
to, który ma lepszy soft? w sensie, który daje mniej zaszumiony obraz?

Rafał_Sz
19-02-2008, 11:49
Stig, wiem, wiem, to nie jest tak, że można decydować o oświetleniu. Niemniej czasami można i raczej chodziło mi o zastosowanie dodatkowych zabiegów (choćby przestawienie fotografowanego obiektu w jaśniejsze miejsce, robienie zdjęć o innej porze) - bo czasami jest tak, że człowiek zamiast pogłówkować przy robieniu zdjęcia, po prostu korzysta z udogodnień techniki i podbija czułość.

Dobre dobranie ekspozycji - pioter m wyjaśnił - o to mi chodziło właśnie.

Można też sobie pomóc (w pewnych sytuacjach) obiektywami z VR.

Co do główkowania, to całkowita prawda. miało by się film, np ISO200, trzeba by było myśleć. A tak cyk ISO 1600 i się leci. A potem szumi, szumi, szumi....

velaskez
19-02-2008, 13:35
wiesz Robin dla mnie to też nie to samo. W końcu D80 to inne półka od D200.

Łopal
19-02-2008, 13:42
Tia, lepiej nie myśleć kategoriami ISO, tylko kompozycją. I wspomagać się- jak trzeba- jaśniejszymi szkłami.

Może raz mi się zdarzyłło wyjść poza 1000 ISO. Drugi raz wolę nie próbować, szkoda roboty...

velaskez
19-02-2008, 13:46
też z reguły nie wychodzę poza 1000:) ale jak trzeba, to trzeba

stig
19-02-2008, 13:49
W końcu D80 to inne półka od D200.I co z tego, ze inna polka? Jak za 1,5 roku wyjdzie D75 z matryca od D300, albo D400 z matryca od D3, to to nie beda te same matryce, bo body beda z innych polek? Roznice polkowe dzisiaj, to juz tylko kwestia budowy samego aparatu -- material z jakiego body jest wykonane, system autofocusa, wielkosc ekranow, ilosc FPSow (procesor obrobki obrazu) itp., itd. Matryce trzeba wykorzystac, dlatego rok, dwa po tym jak sie pokaze model semi-pro, na polke nizej wypuszcza sie "kastrata" ale z ta sama matryca co jego poprzednik z wyzszego segmentu. I na moje bedzie tak coraz czesciej, bo w matrycach juz sie wiele raczej nie zmieni w ciagu najblizszych kilku lat.

stachmuszel
19-02-2008, 13:51
Taaa... Pokaz mi firme, ktora zbuduje dwie rozne linie produkcyjne niby takich samych matryc, ale czyms tam minimalnie sie rozniacych. :D

To są dwie różne matryce, produkowane przez SONY. W D200 jest starsza matryca z interfacem 4-kanałowym, a w D80 matryca nowszego projektu, ale z interfacem 2-kanałowym. Spływ porcji danych w D200 z matrycy do CPU jest szybszy dzięki czterem kanałom. M. in. dzięki temu D200 jest szybsze od D80. Jak dobrze poszukasz w sieci to znajdziesz dokładniejsze informacje.
Pozdr!

stig
19-02-2008, 13:55
To są dwie różne matryce, produkowane przez SONY. W D200 jest starsza matryca z interfacem 4-kanałowym, a w D80 matryca nowszego projektu, ale z interfacem 2-kanałowym. Spływ porcji danych w D200 z matrycy do CPU jest szybszy dzięki czterem kanałom. M. in. dzięki temu D200 jest szybsze od D80. Ale co ma ilosc kanalow do szumow generowanych przez uklad? Piszac te same, mialem na mysli, ze sa to CCD rozmiaru APS-C z taka sama iloscia elementow swiatloczulych. Roznicy w ilosci generowania szumu -- nie ma, bo same matryce, sa identyczne.

stachmuszel
19-02-2008, 14:02
Jeśli mówimy o fizycznej wielkości sensorów, to masz oczywiście rację. Ale jest to duże uogólnienie. Nowsze matryce szumią mniej.
Poniżej podaję link, aby rozwiać wątpliwości, że matryce w D80 i D200 to różne chipy.

http://www.bythom.com/currentdslr.htm

Pozdr!

stig
19-02-2008, 14:08
Jeśli mówimy o fizycznej wielkości sensorów, to masz oczywiście rację. Ale jest to duże uogólnienie. Nowsze matryce szumią mniej.Niby dlaczego mialyby szumiec mniej, skoro sa wykonane w takiej samej technologii, maja takie same rozmiary, i tyle samo fotodiod na nich upchano? Jesli sa jakiekolwiek roznice w ilosci szumu, to raczej do udowodnienia jedynie laboratoryjnie a nie przez ludzkie oko. A i tak nie ma pewnosci, ktora matryca wypluje wiecej tego szumu...
Myslac tylko kategoriami, ze nowsze, to musi byc lepsze i mniej szumiec, a na dodatek uzywajac argumentu, ze "to inny segment" mozna by przeciez dojsc do tego, ze D80 ma powinno miec inna matryce niz jakis tam D40x. A co wynika z tabelki przez Ciebie podlinkowanej? Ze D40x ma dokladnie te sama matryce co D80 (nawet juz nie klocac sie o te jedna cyferke w numerku nazwy chipu).
IMO -- nie ma zadnych kompletnie roznic miedzy ostatnimi matrycami (oczywiscie w kwestii obrazowania). D70, D70s, D50 i D40, to pod tym wzgledem takie same matryce. Analigonicznie jest z D200 i D80 oraz D40X.

stachmuszel
19-02-2008, 14:13
Niby dlaczego mialyby szumiec mniej, skoro sa wykonane w takiej samej technologii, maja takie same rozmiary, i tyle samo fotodiod na nich upchano? Jesli sa jakiekolwiek roznice w ilosci szumu, to raczej do udowodnienia jedynie laboratoryjnie a nie przez ludzkie oko. A i tak nie ma pewnosci, ktora matryca wypluje wiecej tego szumu...

Nie wiem dlaczego. Wiem tylko, że jest coś takiego jak postęp technologiczny. Szczególnie w branży elektronicznej :-)
Pozdr!

stig
19-02-2008, 14:20
Nie wiem dlaczego. Wiem tylko, że jest coś takiego jak postęp technologiczny. Szczególnie w branży elektronicznej :-)A pewnie, ze jest jakis tam postep. Ale jest tez cos takiego jak ekonomia. :), ktora w obecnym swiecie ma czesto wiecej do powiedzenia niz "postep".

stachmuszel
19-02-2008, 14:55
OK. Poddaję się :-)

stig
19-02-2008, 15:05
OK. Poddaję się :-)Tak szybko? ;) Wystarczy ze pokazesz dwa zdjecia z tego samego motywu, zrobione w tych samych warunkach i tym samym obiektywem, na ktorych to bedzie widac roznice w zaszumieniu.
Rzecz jasna dodam, ze powinny to byc NEFy wolane z takimi samymi ustawieniami programu, a nie JPGi odszumiane softem aparatu.

miklo
19-02-2008, 15:51
Myślałeś dobrze, napisałeś źle. Naświetlamy na cienie. Naświetlanie na światła, to takie, gdy nie chcemy świateł przepalić godząc się na niedoświetlone cienie. Tymczasem przy foceniu w najwyższych ISO warto nieco przepalić, aby cienie miały odpowiednią ilość światła :-)

Seeker
19-02-2008, 15:55
"Nie wiem dlaczego. Wiem tylko, że jest coś takiego jak postęp technologiczny. Szczególnie w branży elektronicznej"

Istnieje tez unifikacja. Czesto latwiej zmienic jakis duperel, niz zaprojektowac nowy uklad. Malo tego, mozna uklad "niepelnosprawny" (n.p. z uszkodzonym kanalem przesylowym) wsadzic w inne opakowanie i sprzedawac, jako inny (tanszy) model (a potem powiedziec, ze to wersja dwukanalowa). Mozna tez (pakujac identyczny produkt w obudowe z innym numerkiem) z zalozenia produkowac "dwie wersje", aby zaoszczedzic na kosztach projektowania, a jednoczesnie nie robic sobie konkurencji.
Kazda gra jest dobra, o ile warta swieczki.

stachmuszel
19-02-2008, 17:31
Istnieje tez unifikacja. Czesto latwiej zmienic jakis duperel, niz zaprojektowac nowy uklad. Malo tego, mozna uklad "niepelnosprawny" (n.p. z uszkodzonym kanalem przesylowym) wsadzic w inne opakowanie i sprzedawac, jako inny (tanszy) model (a potem powiedziec, ze to wersja dwukanalowa). Mozna tez (pakujac identyczny produkt w obudowe z innym numerkiem) z zalozenia produkowac "dwie wersje", aby zaoszczedzic na kosztach projektowania, a jednoczesnie nie robic sobie konkurencji.
Kazda gra jest dobra, o ile warta swieczki.

Producenci procesorków z tego zyją. Ten pentiumek ma tylko 2MB casche więc bedzie z tej seri , a tamten wyselekcjonoiwany ma aż 4 MB casche więc będzie z wyższej serii. Wszystko z tej samej struktury, a nawet celowo blokowane bywa. Uzysk na wszelakich strukturach krzemowych bywa różny, ale nic nie powinno się zmarnować.

Nie chcę wchodzić w niepotrzebną polemikę, ale powyższe przykłady nie mają zastosowania w przypadku sensorów światłoczułych (CCD, CMOS). Zablokowanie dwóch kanałów z istniejących czterech, spowoduje czytanie danych z co drugiej linii. Wynika to z architektury tych układów.
Ten wątek miał traktować o czymś zupełnie innym, niż to nad czym się roztrząsamy, więc dajmy już sobie spokój.
Pozdrawiam!

Seeker
19-02-2008, 17:38
Owszem. Chodzilo tylko o uswiadomienie sobie, jak roznie bywa z tymi roznicami w cenie, technologii i.t.p.

Stig ma racje, ze to identyczne matryce, choc szczegolami sie oczywiscie roznia.
Identyczne w sensie uzyskiwanego efektu, bo roznice technologiczne w nich uzyte sa raczej symboliczne.
Ten sam producent, ta sama generacja...

JK
19-02-2008, 17:53
..... to identyczne matryce, choc szczegolami sie oczywiscie roznia. ...
To może się jednak zdecyduj. Identyczne, czy się trochę różnią szczegółami. Te dwa określenia niestety wykluczają się wzajemnie.

Seeker
19-02-2008, 18:24
Pora na lepsze szkla.

"Identyczne w sensie uzyskiwanego efektu, bo roznice technologiczne w nich uzyte sa raczej symboliczne."

Moze pomoga dokladniej czytac...

JK
19-02-2008, 19:03
... albo myśleć logicznie.