PDA

Zobacz pełną wersję : Dla mnie to naciągactwo D80/SB 80DX

Xywka
15-02-2008, 14:54
Jest tu wprawdzie wątek poniżej dotyczący tej sprawy, ale specjalnie otwieram trochę inny temat.

Trochę histori:

Parę lat temy kupiłem aparat N70, kiedy pojawiła się lampa SB 80 DX, pomyśłałem sobie OK zainwestuję 1400 zł w dobry rozwojowy sprzęt, będę miał na lata. I co, jestem teraz wątpliwym szczęściażem posiadania ww zestawu.

Dlaczego w tytule naciągactwo?. Bo nie wierzę producentowi, że nie mógł oprogramowania D80 przystosować do obsługi lampy SB 80 DX z całą jej zawartością. Biorąc pod uwage relację ceny do możliwości itd... to wypada sprzedać tą lampę i stracic na tym ca 700 -800 zł chcąc kupic SB 800. I to się nazywa markowy i profesjonalny sh....( z ang.) Mam o nIKON -ie coraz gorszą opinię.
A kolegom z wątku poniżej gratuluję dobrego samopoczucia. Czy naprawdę godzicie się z tym, że przez parę miesięcy odkładaliście kasę na upragniony sprzęt, który za nas "myśli" , a dzisiaj po zmianie aparatu robicie wszystko na piechotę?. Ja się z tym pogodzić nie mogę. Nazwałbym to zachowanie nIKON-a po imieniu, ale każdy ma prawo do prywatności:-D.

milo_ja
15-02-2008, 15:09
Ja zrobiłem sztuczkę: sprzedałem SB-80DX i kupiłem SB-800. Wyszła mi niezła promocja, bo w sumie za jakieś 600PLN miałem SB-800. :/ A tak poważnie, to ponoć do obsługi D-TTLa potrzeba sprecjlanego układu w puszce, który oczywiście podnosi jej cenę. Z drugiej strony mógłby przynajmniej zwykły TTL działać.

Antonina
15-02-2008, 15:14
Temat
Naciągactwo
kilka lat temu kupiłam VW pomyślałam zainwestuję będzie na lata zmieniłam na nowszy i stłukłam lampę dlaczego nie pasuje ze starego przecież nie wieżę że nie mogli zrobić takiej samej !!!
Temat
Naciągactwo
Kilka lat temu kupiłam serwer Netfinity na Pentium II IBM mnie oszukało bo teraz nie mogę do niego zainstalować najnowszych procesorów XEON-a
itd...

elanek
15-02-2008, 16:30
A co? Miał Nikon stracić? Nie zrobi on dobrze nikomu za darmo :)
Robienie pieniędzy, naciągactwo, marketing i inne brzydkie słowa się cisną sie na usta. A Ty drobny konsumencie z małego kraju piszcz cichutko. Przykra sprawa, dobrze, że sam nie takiej nie kupiłem. U znajomych sprawa podobna, lampa kupiona za 1700 zł, a teraz w cyfrze lipa :(. Wiem bo testowałem.
Ale z drugiej strony lampa działa? Wszystkie funkcje z instrukcji obsługi są ok?
Rozwój techniki, szybkie starzenie moralne sprzętu dotykają każdego...
(za ile chcesz opchnąć?)

szymony
15-02-2008, 18:15
Dlaczego w tytule naciągactwo?. Bo nie wierzę producentowi, że nie mógł oprogramowania D80 przystosować do obsługi lampy SB 80 DX z całą jej zawartością.

Se nie da panie Hawranek, załatwić tego softem. Między iTTL a starszymi wersjami jest mała różnica. Cały pomiar w iTTL bazuje na przedbłyskach pomiarowych i to przed podniesieniem lustra. Starsze wersje mierzyły światło w czasie rzeczywistym podczas ekspozycji, ewentualnie wspomagając się przedbłyskami odbitymi od lamelek migawki. Czujnik był w komorze lustra, a takowego w D80 ni ma.
Jeżeli cokolwiek można by sofrem załatwić to ewentualnie błyskograta.

Co do naciągastwa. Taki life. Kupiłem fajną grafę do kompa, starcza mi w zupełności, niestety idzie na szrot, bo jest na AGP, a wszystkie nowe płyty maja tylko pci-e.

ezin
15-02-2008, 18:23
Kilka lat temu kupiłem najnowszy z możliwych kompów na rynku. Dałem za niego ponad 7tyś. Rok temu wyszła fajna gra która wymaga wyższego pixel shadera. Dlaczego jej producent nie mógł jej dostosować do mojej karty graficznej tak aby działała ze starszym pixel shaderem? Dlaczego producent mojej karty nie mógł dostosować mojej karty tak aby można do niej było jakoś "wgrać" nowego pixel shadera?

Nikon to nie organizacja charytatywna wspomagająca fotografów. To jest KORPORACJA której celem jest ZARABIANIE PIENIĘDZY. Kupiłeś coś kilka lat temu, dałeś za to dużo kasy i ten sprzęt miał czas, aby na się "odrobić" i jeszcze zarobić na twoje zachcianki.

Gdyby Nikon umożliwił wgrywanie nowego firmware, tak, aby np. D80 działał z SB 80DX [jesli to możliwe] i chciał za to jakąś opłatę, to płakałbyś że przecież już zapłaciłeś za lampę oraz body i dlaczego niby masz teraz dopłacać?

W momencie kupna płacisz za to, co kupujesz i nikt ci nie gwarantuje, że za miesiąc nie wyjdzie nowe coś, z czym rzecz, którą kupiłeś, nie będzie współpracować.

I to nie jest żadne naciągactwo. Gdyby Nikon wypuścił najnowszą lampę, a po miesiącu super nowe body, które by z nią nie współpracowało, to wtedy można by nazwać to naciągactwem i w pewnym sensie okłamywaniem klienta. Kilka lat temu zapłaciłeś za super lampę i system DTTL, nad którym pracowało ileśtam ludzi i nie za darmo. Teraz zapłaciłeś za nowe body oraz iTTL, nad którym pracowali ludzie i im też trzeba zapłacić.

maly5
15-02-2008, 19:59
hehe.. no lubie watki w stylu: kilka lat temu kupilem nowy komputer Hyundai AT 286 16MHz i zaplacilem za niego 60 milionow - czemu mi sie nie chce zainstalowac Windows XP, a stacja dyskow nie przyjmuje tych nowych okraglych dyskietek!?
:-D
no dobra, poplynalem ;-)

ozzy
16-02-2008, 10:18
bo jest na AGP, a wszystkie nowe płyty maja tylko pci-e.

są przejściówki :)

lukas_12
19-02-2008, 22:52
są przejściówki :)

dobrze, że buźka na środku :D - bo byś przedmówcę jeszcze bardziej zdenerwował

LookaS87
28-12-2008, 13:08
Wiec z tego co zrozumialem d80 nie dziala z sb 80dx? Uratowaliscie mi zycie bo wlasnie mialem kupic ta lampe a mam nikona d80 :) pozdrawiam

wigi
28-12-2008, 14:06
Wiec z tego co zrozumialem d80 nie dziala z sb 80dx? Uratowaliscie mi zycie bo wlasnie mialem kupic ta lampe a mam nikona d80 :) pozdrawiam
i jak powyżej widać jest i wymierna korzyść z tego wątku :)

qooba
28-12-2008, 14:13
Zostaw sobie SB-80DX i dokup SB-800. Będziesz miał dwie lampki do zdjęć z wykorzystaniem fotoceli ;)
Ewentualnie naucz się działać w trybie M lampy, to już poważna sugestia. Wielokrotnie tryb M jest tym jedynym właściwym!

fuse
29-12-2008, 13:10
Ja od 3 lat foce tylko z lampa w manualu i jakos zyje...