Zobacz pełną wersję : jaki zestaw szkiełek do D300 na wakacje
ELo!! :0)
w wakace powiedzy planuje wycieczke "do okola swiata" i szukam interesujacego zestawu szkiel do nikona D300. potrzeby to zdjecia turystyczne pejzarze,portrety, wnetrza,dzika przyroda, orginalne budowle - ogolnie wycieczkowy mix.Co mnie nurtuje to czy nie dozucic troche wiecej i kupic (zamiast KIT-a 18-200) dwa dekielki z listy tylko ktore????:
-) nikkor-24-85 2.8-4 ; nikorra 28-105 3.5-4.5 ;tamron 28-75 2.8; nikkor18-135 3.5-5.6
-)nikkor 70-300 4.0-5.6 vr; sigma 70-200 2.8
-) a może 18-200 vr 3.5-5.6-zwany odkurzacz :).dosc universalny obiektyw do wszystkiego
-)....
szkała mysle ze sa ze sredniej półki, bo gdybym wybrał jaśniejsze raczej musiał bym odłożyć wyjazd na pożniej-czy brac kredyt !! a czego nie mam zamiaru robić.
sam uzywalem-uzywam 28-105 nikkora i tamrona 70-300 przy nikonie F 80.
DZIEKUJE za opinie!!
Do czasu wakacji przyłoż się bardziej do nauki języka ojczystego ze szczegolnym naciskiem na ortografię.
wg mnie optymalny w miarę tani zestaw 3 zoomów:
-sigma 10-20 (lub tokina 12-24)
-kitowy nikkor 18-70 lub Tamron 17-50/2.8
-Nikkor 70-300 VR
a potem w miarę specjalizacji odpowiednie stałki (do makro, do portretu czy inne cię interesujące - np długie tele do przyrody itd)
jeśli jedno szkło to oczywiście Nikkor 18-200 VR
zależy jak długa to ma być wycieczka :) i jak dużo bagażu będziesz ze sobą targał, bo jeżeli dłuższa i sporo bagażu to 18-200 najlepiej się sprawdzi, a jeżeli jesteś twardy i noszenie przez parę tygodni kilogramów sprzętu nie robi przeszkód to zestaw co podał Jacek będzie całkiem rozsądny
a po za tym jak rozumiem masz już tego 18-200 więc może zamiast wydawać kasę na obiektywy warto byłoby pomyśleć o jakimś photo-bank'u, paru dodatkowych akumulatorach itp. rzeczach które na pewno przydadzą ci się w podróży
nie nie posiadam 18-200. mysle nad puszka d 300.moje wakacje beda trwac prawie miesiac takze nie chodzi o targanie kg szkiel :)
cos w miare takiego aby nie non stop bawic sie w wymienianie gdy czas ucieka a to co godnego uwiecznienia przejdzie mi kolo nosa bo w tym momencie bylem zaabsorobowany zmiana obiektywu. Jacek Z!! dzieki za podpowiedz. cos doczytalem sie ze niektore przezemnie wymienionych moga byc waskie-tzn . cropniete..macie jakis link do tego ..jestem tylko amatorem ktory ma moze spore oczekiwanaia do fotek i podchodzi do tego co robi -krytycznie.Dzieki!!
Jak nie ma kasy za duzo to chyba najlepiej bo zakres rozlegly, a i jakosc calkiem dobra 18-200 ;) jak kasy jest wiecej 10-20+18-200 albo taki zestaw jaki zaproponowal Jacek czyli 10-20+18-70/17-50+70-300vr, do obu mozna by dorzucic np N60/T90/N105 do makro i/lub 85/1.8 do portretu.
Dodatkowe aku o ktorych wspomnial who to bardzo wazna sprawa dla wycieczkowiczow bo jak zabraknie pradu to nawet 1-1000/1.4vrafseloniewiadomoco wielkosci 50/1.8 nie pomoze ;)
Koledzy a kultowa 50? Łatwo schować w kieszeń. Tylko jak zamienimy ją na 18-200 to gdzie schowamy ten wielki obiektyw?:)
kupiłeś drogą puszkę i chcesz ją psuć tanimi szkłami???
jako standard kup 28-70/2,8 - używki mozna wyrwać za 2500-3500zł
jako tele kup sigmę 70-200/2,8 HSM - od 1500 do 2500 kupisz...
coś szerokiego - tokina 12-24 może być lub sigma 10-20...
To teraz pytanie brzmi - czy to wycieczka fotograficzna [czyli foto to glowne zadanie], czy fotografia bedzie tylko wycieczkowym dopelnieniem [czyli ze zdjecia to beda tylko pamiatki] ;) bo jezeli to pierwsze to popre ALFa - nie ma co sie ograniczac - zwlaszcza ze taki zestaw przyda sie pozniej ;) a jezeli to drugie to ja bym wzial moj/Jacka zestaw - im lzej tym lepiej, a jakosciowo nie bedzie zle.
bedzie to tramping- objazdowka w wielu miejscach takze nie jedziemy z zamiarem jak szkola mlodych fotografow na - celowanie i strzelanie fotek. Intensywne poznawanie co sie dzieje w okolo i wedrowanie. Taki charakter ma ten wypad...zastanawialem sie nad canonem 40d ale uszczelnienia w d 300 bardziej mi pasuja , wydaje mi sie ze 18-200 jest do wszystkiego i zarazem do niczego- majac dwa-trzy szkielka ktore polecaliscie mi powyzej uwazam ze powinienem wrocic z wypadu zadowolony :) jakie karty saobie kupic- faktem jest ze musze kupic caly zestaw-pucha +dekle=do tego mysle jakies filtry no i memory card. nie robie reporterskich fotek takze spokojnie zbuforem.czasem jesli jest trudne swiatlo kozystam z breackingu. DZIEX za dyskusje:)
To nie szklo, ale... poszukaj postu ArtX dot. GPS'a podpinanego do body. Myślę, że jak jeździsz trochę po świecie to może być ciekawe dla Ciebie....
Czyli lepiej zeby zestaw byl lekki... 18-200 w przypadku Nikona to akurat jest dobry wybor - do tego szeroki kacik [typu polecana S10-20] i makro/portretowka [moze byc 2 w 1 np: Nikkor 105mm vr ;)] i jedziesz z koksem ;)
W/w ArtX zaliczyl w tamtym roku dosc powazna wycieczke - podpytaj go co wzial ze soba [pisal o tym w ktorejs ze swoich relacji w dziale Turystyka].
bedzie to tramping- objazdowka w wielu miejscach takze nie jedziemy z zamiarem jak szkola mlodych fotografow na - celowanie i strzelanie fotek. Intensywne poznawanie co sie dzieje w okolo i wedrowanie. Taki charakter ma ten wypad...zastanawialem sie nad canonem 40d ale uszczelnienia w d 300 bardziej mi pasuja , wydaje mi sie ze 18-200 jest do wszystkiego i zarazem do niczego- majac dwa-trzy szkielka ktore polecaliscie mi powyzej uwazam ze powinienem wrocic z wypadu zadowolony :) jakie karty saobie kupic- faktem jest ze musze kupic caly zestaw-pucha +dekle=do tego mysle jakies filtry no i memory card. nie robie reporterskich fotek takze spokojnie zbuforem.czasem jesli jest trudne swiatlo kozystam z breackingu. DZIEX za dyskusje:)
Co od filtrów, to polecam zestaw cokina + ze dwie połóweczki (ND0,6+ND0,9) hitecha + na takie wypady UVki na każde szkiełko...
Karty...jedyne słuszne - Snadisk Extreme III 2-4GB