Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Symetria - wbrew pozorom.
I zabawa z obróbką.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/4030/symetriaqi3.jpg)
Tokina 12-24 | 15 mm | F - 8.0 | 1/1000 | iso 200 | nef x 3 | PS
oryginał (http://img138.imageshack.us/my.php?image=dsc0865xg9.jpg)
jestem pod wrażeniem... pierwsze wrażenie - coś z GO jest nie tak - ale jednak to moje kiepskie oczy :P świetna obróbka
everyman
14-02-2008, 23:15
ładnie prowadzi wzrok...
...tylko po drodze te dwie jasne ciapki na polu wkurzają (wiem czepiam się) ;)
...lubię takie minimalistyczne pejzaże
pozdro
Moze ciut za bardzo wyostrzona trawa , ale i tak jest swietnie.
Bardzo sie podoba.
david555
14-02-2008, 23:23
No niby wszystko cacy, ale ziemia znowu bura jak, nie przymierzając wiejski kundel i to wyraźnie psuje mi odbiór zdjęcia.
No niby wszystko cacy, ale ziemia znowu bura jak, nie przymierzając wiejski kundel i to wyraźnie psuje mi odbiór zdjęcia.
No niestety na tej serii to już tak będzie. Nie jest moim zamiarem epatować kolorami. Jeżeli nastrój jest lekko przyciężki- to i dobrze ;]
ładnie prowadzi wzrok...
...tylko po drodze te dwie jasne ciapki na polu wkurzają (wiem czepiam się) ;)
...lubię takie minimalistyczne pejzaże
pozdro
nic dodac nic ujac. wielki plus
downunder
15-02-2008, 01:57
I tu też pozwolę sobie dopisać ... nic dodać, nic ująć.
Taki trochę nijaki ten pejzaż. ;)
Kompozycyjnie ekstra. Poza tym widać - wybaczcie patetyczne określenie, ale z braku innego określenia użyję - świadomy proces twórczy... Jest jasno odczuwalne, że ktoś myślał nad tym obrazkiem, nad kadrem, obróbką, i tak dalej.
To dobrze. Po prostu widać dobry warsztat fotografa.
Piszecie 'nic dodać, nic ująć'... :) Ja jednak zdecydowanie bym ujął, a mianowicie zażółconego koloru dookoła dziury w chmurach, a pewnie też niezbyt potrzebnie i dla szpanu wzmocniłbym promienie słoneczne, które rysują się ładnie , ale nie dobitnie... Na szczęście nie podejrzewam Autora, że tego nie chce mu się zrobić, więc zostaje mi domysł, że tak mu się podoba.
To dobrze, że nie jesteśmy identyczni w upodobaniach, nieprawdaż? :)
Ciekawi mnie, czy to jakiś spory kadr, czy teżzrobiłeś od razu w terenie takie zdjęcie?
A jaka ma być ziemia, drogi Kolego...? Zaproponuj jakiś kolor...
Darek Jankowiak
15-02-2008, 11:14
Uwielbiam takie klimaty. Dla mnie I klasa !!!
arachiusz
15-02-2008, 11:25
bardzo dobry warsztat :)
Piszecie 'nic dodać, nic ująć'... :) Ja jednak zdecydowanie bym ujął, a mianowicie zażółconego koloru dookoła dziury w chmurach, a pewnie też niezbyt potrzebnie i dla szpanu wzmocniłbym promienie słoneczne, które rysują się ładnie , ale nie dobitnie... Na szczęście nie podejrzewam Autora, że tego nie chce mu się zrobić, więc zostaje mi domysł, że tak mu się podoba.
Rzeczywiście w poprawionej wersji jest tak jak mówisz. Przespałem się z tym po prostu. Mniej żółtego dookoła samej dziury, ale i więcej na całym zdjęciu, żeby uzyskać lekko złotawe zabarwienie (to dla davida555 ;). Tutaj (http://www.digart.pl/zoom/1539664/symetria_wbrew_pozorom.html)właśnie tak mniej więcej poprawiona.
To dobrze, że nie jesteśmy identyczni w upodobaniach, nieprawdaż? :)
Prawdaż! ;]
Ciekawi mnie, czy to jakiś spory kadr, czy teżzrobiłeś od razu w terenie takie zdjęcie?
A przecież jest link do oryginału pod zdjęciem - jednego z dwóch bo z drugiego, ciemniejszego tylko słońce wzięte mniej przepalone.
A przecież jest link do oryginału pod zdjęciem - jednego z dwóch bo z drugiego, ciemniejszego tylko słońce wzięte mniej przepalone.
Ten, tego... Widać, że skupiłem się na samym obrazku...
david555
15-02-2008, 13:27
A jaka ma być ziemia, drogi Kolego...? Zaproponuj jakiś kolor...
O matko!
Tysiące interesujących barw przychodzi mi do głowy, a Tobie nie?:)
Mnie się bardzo podoba tak jak jest:wink:
bo to czarnoziem... a nie jakieś piaski :)
dla mnie bardzo zastanawiające jest to co jest dookoła tej dziury "słońca" - jakieś to takie mało realistyczne, przypomina jakieś efekty w PS... zamalowałbym te ciapki na polu...
bardzo bardzo sie podoba !!!
co do kolorow wokol dziury w niebie to ten efekt nazywa sie '' halo '' czy jakos tak :)
a sie zapytam, gdzie mozna znalezc takie krajobrazy?
pozdrawiam
david555
15-02-2008, 14:11
a sie zapytam, gdzie mozna znalezc takie krajobrazy?
No przecież pisał, że krążył gdzieś koło Bełchatowa, tam są takie widoczki, ale nie tylko tam.
fajne :-D pozdrawiam (widzę że ostro wędrujesz polami)
fajne :-D pozdrawiam (widzę że ostro wędrujesz polami)
No niekoniecznie - stałem jakieś 3 metry od trasy szybkiego ruchu, na "zapleczu" przystanku autobusowego ;]
fotoGRAFIK
15-02-2008, 19:05
swietne zdjecie
Nostromo
15-02-2008, 19:56
Tak tak, istotne to to aby nie przegapić okazji. Dobre.
Tak tak, istotne to to aby nie przegapić okazji. Dobre.
dokładnie, bo niejednokrotnie tyle dobrych momentów nam ucieka
ps. a wygląda ten plenerek jakby był daleko od cywilizacji
DonMaliniacco
15-02-2008, 22:03
Bardzo dobre zdjecie. Przykuwa uwage na dlugo.... Swietna kolorystyka. Jedynie jak ktos wyzej napisal. Moznaby bylo sprzatnac te dwa biale "cosie" na lewo od drozki.