Zobacz pełną wersję : czy ktos ma pomysl jak...
Witam, przyszedl mi do glowy taki dziwaczny pomysl na zdjecie, ale nie wiem jak go zrealizowac bo potrzebowal bym do tego dlugiego czasu naswietlania z pauzami podczas jego trwania... Troche dziwnie to brzmi, ale postaram sie lepiej wyjasnic: naswietla sie zdjecie np. 8 sekund, ale w tym czasie, np. co 1 sekunde, na 0.5 sekundy naswietlanie zostaje wstrzymane. Mowiac inaczej chce osiagnac taki efekt jak nakladanie na siebie wielu klatek, ale w jednym ciagu przy dlugim czasie. Macie moze pomysl jak (o ile sie w ogole da) to zrealizowac? Zdjecie na jedna probe, tak wiec kilka sekwencji a pozniejsze polaczenie na kompie nie wejdzie w gre.
A D80 nie ma funkcji wielokrotnej ekspozycji?? Jeśli nie, to można sobie radzić np ręką
Jest funkcja wielokrotnej ekspozycji, ale nie przeczytales ze zrozumieniem co napisalem :D Ma (musi) byc w jednym ciagu naswietlania, nie bede mial czasu na kilka ujec. Poza tym ilosc zdjec w wielokrotnej ekspozycji d80 jest dosc ograniczona, ja bym potrzebowal przynajmniej 2 razy tyle.
Bierzesz normalną, czarną kartkę i jedziesz.
Napisz jakie jest twoje zamierzenie - to znaczy jaki efekt chcesz osiągnąć. Będzie łatwiej wymyślić jakieś rozwiązanie. Bo nie widzę na razie różnicy w naświetlaniu 8x1s (np na manualu) vs 8s z interwałami.
Bierzesz normalną, czarną kartkę i jedziesz.
Ale nie policzy dokładnie czasów jak z automatu. A po za tym dalej nie wiem po co ;]
everyman
14-02-2008, 21:21
widzę dwa wyjścia:
- zdjęcia seryjne, a następnie sklejenie ich w programie graficznym w odpowiedni sposób
- lampa błyskowa z możliwością błysku stroboskopowego
Zdaje się, że z pół roku temu widziałem coś podobnego przeglądając gazety w Empiku. Wydaje mi się, że dodatkowo były zakładane filtry. Zdjęciem towarzyszył artykuł.
artfo: a nie pamietasz moze jaka to byla gazeta? bym poszukal archiwum...
achel: po co sie dowiesz jak mi sie uda ta zabawa :P a serio - udalo mi sie zdobyc kawalek... hm, nazwijmy to "materialem pirotechnicznym" ;) Znajomy bedac kiedys w wojsku bawil sie w takie cudo jak ciecie drewna za pomoca podpalanych lontow (odpowiednia technika do tego istnieje ;) ). Myslalem wlasnie o zastosowaniu tego pomyslu w innym celu.
everyman: pomysl z lampa stroboskopowa jest calkiem niezly... tylko w tym przypadku swiatlo bedzie ciagle, wiec nawet bez jej udzialu matryca cos zapisze.
mi samemu jedyne co przyszlo do glowy to nagranie materialu dobrej jakosci kamera cyfrowa i zwyczajne wyciecie odpowiednich klatek a nastepnie ich polaczenie. ale to nie to samo co zdjecie... (pomijam fakt ze nie mam takiej kamery) Jesli nie znajde metody to trudno, w koncu to nie jest sprawa zycia i smierci a pomysl na fotke:)
Popieram myśl z użyciem czarnej kartki, jako "dodatkowej migawki", Ale naprawdę musiałbyś być wytrwały i cierpliwy w tych próbach, trafić z czasem za łatwo nie jest ;)
udalo mi sie zdobyc kawalek... hm, nazwijmy to "materialem pirotechnicznym" ;) Znajomy bedac kiedys w wojsku bawil sie w takie cudo jak ciecie drewna za pomoca podpalanych lontow
Jeden wczoraj na Wojskowej Akademii Technicznej stracił obie ręce...