Zobacz pełną wersję : D70 - jak sprawdzić napęd AF?
Witam
Zakupiłem Nikona D70 + obiektyw kitowy 18-70, przebieg 10670 zdjęć, w cenie 1400zł - więc okazja niezła.
Ale z powodu tej ceny zacząłem mieć wątpliwości czy z aparatem wszystko jest ok, martwiło mnie trochę że w środku coś lata, ale znalazłem na forum że jest to czujnik położenia aparatu.
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość sprawdzenia czy silnik AF w body działa (nie posiadam innego obiektywu) ??
Oraz zwracam się z prośbą o sugestie co jeszcze wypadałoby sprawdzić? (AF obiektywu bez zarzutu, lampa błyskowa ok, matryca - czyściutka).
Na koniec jeszcze jedno pytanie, do czego służy przełącznik AF i M na korpusie aparatu wiem, natomiast nie mam pojęcia do czego służy przełącznik (MA/M) na korpusie obiektywu ?
Zaznaczam że jest to moje pierwsze cyfrowe lustro, wcześniej używałem analogowego zenita i hybryd cyfrowych.
Pozdrawiam
Jak sprawdzić? Jedziesz z puszką do fotojokera albo mm, podpinasz np 50/1.8 i zobaczysz czy ci kręci.
Tylko uwaga jak pstrykniesz kilka fotek tym szkłem to może się okazać, że najdzie cię rządza jego posiadania. :)
Kiedyś ktoś fajnie napisał na tym forum , że po podpięciu tego szkła nic już takie samo nie jest. No i nogi od niego trochę bardziej bolą :)
Witamy na forum :)
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość sprawdzenia czy silnik AF w body działa (nie posiadam innego obiektywu) ??
Idź do sklepu foto i poproś o obiektyw bez silnika.
Oraz zwracam się z prośbą o sugestie co jeszcze wypadałoby sprawdzić? (AF obiektywu bez zarzutu, lampa błyskowa ok, matryca - czyściutka).
Jak wszystko działa to daj sobie spokój z testami.
Na koniec jeszcze jedno pytanie, do czego służy przełącznik AF i M na korpusie aparatu wiem, natomiast nie mam pojęcia do czego służy przełącznik (MA/M) na korpusie obiektywu ?
Do tego samego.
Dzięki wszystkim!
Faktycznie przejdę się gdzieś z aparatem, sprawdzić czy śruba kręci. A jeszcze co do obiektywu, to czy na przełączniku opcja M/A oznacza że mogę kręcić pierścieniem ostrości, w trybie automatycznym (nie uszkodzę napędu)?
Przepraszam za tak proste pytania, ale nie miałem jeszcze na dłużej lustrzanki z AF w rękach :)
krzyskup
14-02-2008, 14:52
No nie do końca. A/M służy do wyboru między auto a manual focusem. MA/M - między auto z priorytetem manuala a manualem pełnym. W MA masz zdaje się możliwość ręcznego poprawienia nastawienia AF.
A jeszcze co do obiektywu, to czy na przełączniku opcja M/A oznacza że mogę kręcić pierścieniem ostrości, w trybie automatycznym (nie uszkodzę napędu)?
Możesz spokojnie przeostrzać to zaleta obiektywów z SWM.
Nie jestem pewien na 100% i nie jestem w stanie tego teraz sprawdzic bo moj Nikus jest w serwisie ale sprobuj zdjąc obiektyw, ustawić tryb M w body i w ciemnym miejscu nacisnac do polowy spust migawki. Moge sie mylic ale cos kiedys w ten sposob sprawdzalem. Byc może (ale zastrzegam sobie pomylke) sprawdzisz srubokret. Pozdro
obiektyw 17-80
Nie istnieje obiektyw 17-80. Zaś jeśli chodzi Ci o N18-70, to z powodzeniem możesz kręcić pierścieniem ostrości bez przełączania czegokolwiek - obiektywy z SWM tak właśnie są skonstruowane, by umożliwiać ręczne ostrzenie w każdym momencie. Przydaje się też, gdy w trudnych warunkach system nie może "złapać" ostrości - wtedy korygujesz ręcznie i jest to sygnał dla aparatu, iż przejąłeś dowodzenie i Ty decydujesz, czy można już zrobić zdjęcie.
najdzie cię rządza jego posiadania.
Żądza. Znane uczucie :)
upps. sorki za byka:oops: