Zobacz pełną wersję : Nikon F90 ( tryb A )
Właśnie zapoznaje się z moim nowym nabytkiem (patrz tytuł) i z jedną rzeczą nie mogę sobie dać rady.
Mianowicie chodzi mi o preselekcje przysłony - czy jest możliwość ustalania przysłony pokrętłem na body czy tylko w grę wchodzi pierścień na obiektywie
(niestety nie posiadam instrukcji obsługi aparatu)
DLA NASTĘPNYCH POKOLEŃ : niestety nie da sie
mam nadzieje że przyśpieszy to w przyszłości odnalezienie odpowiedzi .
podpinam sie pod pytanie mam f801s i to samo, ale widocznie tak jest:)
nie znam tego modelu, moim zdaniem tylko pierścieniem na obiektywie
ale tu masz pełną instrukcję to sam sprawdzisz :)
http://www.lensinc.net/manuals/F90_N90AF_user.PDF
EDIT - ale co w tym złego, na obiektywie się łatwo i szybko ustawia :)
Nawyki z dSLR'ów ... wszystko by się chciał mieć pod kciukiem.
Potwierdzam - tylko pierścień, z racji tego, że ani F90(x) ani F801(s) nie mają pomocniczego koła nastawczego. Tak się do tego przyzwyczaiłem, że w F100 też sobie ustawiłem wybieranie przysłony z pierścienia a nie z koła. Jest dla mnie szybsze i wygodniejsze.
Trochę to dziwne, bo w trybie "P" kołkiem na korpusie zmieniam wartości przysłonę/czas ( przysłona na obiektywie musi być wtedy przymknięta ) ... buuu ...
lodzermensch
14-02-2008, 00:21
Trochę to dziwne, bo w trybie "P" kołkiem na korpusie zmieniam wartości przysłonę/czas ( przysłona na obiektywie musi być wtedy przymknięta ) ... buuu ...
To nie jest dziwne, tylko normalne. Pierścień przysłony na obiektywach to dzisiaj już tylko szlachetny (and obsolete, jak mawia Ken Rockwell) dodatek. Nikon i tak utrzymał tą możliwość najdłużej. Kochałem to. Najczęściej korzystałem właśnie z trybu A. Pierścień przysłon w lewej ręce był niesamowicie wygodny i intuicyjny. Nigdy nie przyzwyczaję się do ustawień spod palucha wskazującego.
P.S. Popróbuj kolego w ten sposób, a na pewno ci się spodoba.
lodzermensch
14-02-2008, 00:24
W trybie P tak naprawdę zmieniasz tylko jedną wartość. Druga podąża za pierwszą.
Zgadza sie, ale suma summarum zmieniam przysłonę przy pomocy pokrętła.
A nie ważne idę z nową zabawką i ze statywem na pstrykanie... :D
zabawką...... toche szacunku! to że mnie pewnie ubiegłes i kupiłes za 180 zł aparat analogowy nie znaczy ze to zabawka!
żartuję oczywiście, ale patrzcie do czego doszło.... pólprofessional za takie pieniądze.... ech
na szczęscie jeszcze długo dslr-y nie beda w stanie osiagnąc 20 MPX takiej jakości jak slajdzik :) bo oczywiście 20 mpx teortycznie za 3 lata bedzie w komórce
sorry za offfopic, jakis takimam nastrój na ględzenie
zabawką...... toche szacunku! to że mnie pewnie ubiegłes i kupiłes za 180 zł aparat analogowy nie znaczy ze to zabawka!
"pewnie" robi wielką różnice dałem zdecydowanie więcej, ale stan igła - tylna ściana jak nowa, komora również czysciutka, rzadkość w tym modelu. długo polowałem
Może mam troche kontrowersyjne podejście, ale fotografia analog małoobrazkowa TERAZ dla mnie jest zabawą ( może nie zabawką ) tak, aby nie zapomnieć jak robi się zdjęcia, a nie tylko pliki.
lodzermensch
14-02-2008, 23:41
"Może mam troche kontrowersyjne podejście, ale fotografia analog małoobrazkowa TERAZ dla mnie jest zabawą ( może nie zabawką ) tak, aby nie zapomnieć jak robi się zdjęcia, a nie tylko pliki."
Święte słowa, dobrodzieju!