PDA

Zobacz pełną wersję : d70s i niezamykająca się lampa błyskowa

sally
13-02-2008, 14:35
Mam problem z moim body. Od jakiegos czasu nie zamyka sie wbudowana w nim lampa. Wie ktos moze jak poradzic sobie z tym problemem? Ma ktos moze jakas ksiazke serwisowa do d70s? Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

copywriter2000
13-02-2008, 15:14
"Spróbuję jeszcze raz w skróce opisać problem:
Objawy miałem identyczne: lampa działała, wszystko o., ale nie zamykała się tak jakby haczyk, który jest umieszczony na body nie wchodził w dziurkę, która jest w lampie – i tak też było.
Znajomy przyjechał i stwierdził, że to na pewno jest przyczyną i że to na pewno kwestia regulacji:
Otóż po otworzeniu lampy w body znajdują się dwie małe śrubki(widać je patrząc na aparat od góry) i takie same śrubki znajdują się w lampie (widać je patrząc na aparat od dołu).
Po kilku delikatnych przekręceniach śrubek (tylko nie pamiętam, czy tylko tych w body, czy tylko w lampie, czy i tych i tych) usterka zniknęła.
Wydaje mi się, że można najpierw poeksperymentować samemu: nie jest to przecież jakaś powazna ingerencja w sprzęt, ważne, żeby robić to z wyczuciem."

A wystarczyło użyć "SZUKAJ" !! :D

Tu masz całość: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43850

mini21
13-02-2008, 15:29
he he, u mnie tydzień temu zrobiło się dokładnie to samo.
Byłem w serwisie (nie Nikona) i naprawa kosztuje ok. 120 zł i jakiś tydzień czekania.

Olałem sprawę, wziąłem taśmę klejącą (przezroczystą) i zakleiłem lampę.

Ze śrubkami się nie bawiłem, ale chyba zaraz poszperam (choć nie wiem dokładnie o które śrubki chodzi).

sally
13-02-2008, 15:34
Czytalem wszystkie watki na ten temat. Przeszukalem cale forum. Wydaje mi sie ze te srubki sa tylko w D50 bo u mnie takich nie ma. Haczyk wchodzi do dziurki ale sie nie zatrzaskuje.Dziekuje za zainteresowanie watkiem.

mini21
13-02-2008, 15:52
U mnie dokładnie tak samo.
Haczyk wchodzi, ale nie chce się zaczepić.

sally
13-02-2008, 15:58
Jest przy samym otworze srubka na imbusa. Moze krecac nia uda sie rozwiazac problem.

mini21
13-02-2008, 16:12
Jest przy samym otworze srubka na imbusa. Moze krecac nia uda sie rozwiazac problem.

sorry, ale ja jakiś tępy jestem :mrgreen:
O który otwór chodzi?

Jak otwieram lampę, nad napisem "Nikon" są takie 2 miniaturowe śrubeczki.
Inne 2 śrubeczki są jeszcze prawie przy samym palniku.

A jak teraz patrzę, to jest jeszcze taka dziurka przy otworze, gdzie powinien zaczepić się haczyk i nie wiem, czy tam nie powinno być jakieś śrbuki

sally
13-02-2008, 16:19
wlasnie tam gdzie jest otwor jest srubka (prostokatny otwor a obok takie okragle na imbusa)

mini21
13-02-2008, 16:23
Aha, to już mam odpowiedź, ja tej śrubki nie mam :(
No to jest problem...., ciekawe, gdzie tą śrubkę można dostać.

sally
13-02-2008, 16:26
to nie jest taka typowa srubka tylko na klucz imbusowy. wiec ma w sobie pieciokatny otwor

sally
13-02-2008, 16:54
krecenie ta srubka i tak nic nie daje ;/

mini21
13-02-2008, 16:58
hmmm, czyli chyba się wybiorę jutro do serwisu Nikona.
Ciekawe, ile taka śrubka może kosztować?

kronos28
13-02-2008, 17:06
hmmm, czyli chyba się wybiorę jutro do serwisu Nikona.
Ciekawe, ile taka śrubka może kosztować?

cene ci podali, bo jak im zgłaszałeś problem to jestem na 99% pewien, że wiedzą o co chodzi i w czym problem :)

mini21
13-02-2008, 17:12
Cenę podali mi w serwisie na Armii Ludowej.
A wtedy nie wiedziałem, że chodzi o tą śrubkę.

Napiszę bezpośrednio do nikona, ile taka śrubka kosztuję i ile kosztowałby montaż (bo standardowym śrubokrętem tego nie przykręcę).

kronos28
13-02-2008, 17:14
Napiszę bezpośrednio do nikona, ile taka śrubka kosztuję i ile kosztowałby montaż (bo standardowym śrubokrętem tego nie przykręcę).

komplet kluczy imbusowych w byle jakim sklepie z narzędziami/budowlanym pokroju łObi czy w innej Castoramie kosztuje jakieś 5 zł

sally
13-02-2008, 17:19
ja krecilem i w prawo i w lewo i nic nie dalo. dalej lampa sie nie zamyka

tomtytus
13-02-2008, 17:32
Miałem to samo (zresztą ktoś na pierwszej stronie zacytował mojego posta).
Jezeli śrubka nie pomogła - ja tez nie pomoge, ale objawy identyczne...a szkoda płacić serwisowi i czekać miminum 7 dni...

sally
13-02-2008, 17:49
srubka obraca sie tak jakby w miejscu i krecenie nic nie daje.

-=andrew=-
13-02-2008, 20:13
Mialem ten sam problem, z moim D50, haczyk był cały, sprężynka sprawna , a mimo to nie chciała się zamknąc lampa - wysyłka do serwisu - sprawnie i szybko w 14 dni sie uwineli - była gwarancja.

JanusZZZ
13-02-2008, 20:25
jak wyżej, ta sama usterka w d70s u mnie, szybki serwis w około 13 dni roboczych :( :) chyba to dość popularna sprawa

mini21
13-02-2008, 20:28
Szkoda, że u mnie gwarancja skończyła się jakieś 6 miesięcy temu :(

htb
14-02-2008, 11:50
A ja mam odwrotny problem, tez z D70s moze ktos sie spotkal. Gdy robie na zielonym programie lub probuje otworzyc recznie lampe z guzika to slychac ze mechanizm ja zwlania ale lampa otwiera sie za druga lub za trzecia proba otwarcia. Ma ktos pomyl co to moze byc ?

mini21
14-02-2008, 15:15
Byłem dziś w serwisie na Postępu.
Powiedziano mi, że to nie żadna śrubka (to ja już naprawdę nie wiem o którą śrubkę chodzi), tylko, że mechanizm się zepsuł.

Czas oczekiwania na WYCENĘ naprawy to 2 TYGODNIE !

Cena....
Godzina pracy serwisanta to ok. 180 zł (też bym chciał tyle zarabiać), a naprawa może potrwać od 30 min do nawet 2 godziny.

Podziękowałem, zakleiłem taśmą i wyszedłem.

mpwt
14-02-2008, 15:17
Godzina pracy serwisanta to ok. 180 zł (też bym chciał tyle zarabiać), a naprawa może potrwać od 30 min do nawet 2 godziny

Tyle, że sam serwisant tyle nie zarabia...

copywriter2000
14-02-2008, 15:18
Skutecznie zniechęcają...

-=andrew=-
14-02-2008, 17:54
Grrr, ale sobię liczą! Jak dobrze, że miałem gwarancję kiedy ta lampka padła ... teraz to aż strach się bac, że cokolwiek może odmówic współpracy, bo gwarancja się niedawno skończyła.

mini21
14-02-2008, 19:24
Właśnie wróciłem z Foto-Tronika.
Cena naprawy od 120 zł.

Ale byłem też u znajomego.
Popatrzył i stwierdził, że najprawdopodobniej ten haczyk się wyrobił/ułamał i nie chce chwytać.

Pozostaje mi kupić taśmę izolacyjną (czarną oczywiście) i to zakleić.

Zorki
14-02-2008, 22:15
Poświęciłem się dla ogółu ;-) i pokręciłem śrubką w moim d70s.
Jeśli ktoś ma cały haczyk to z tą śrubką w lampie jest tak: trzeba ją obracać delikatnie o jakieś 1/8 obrotu, do chwili gdy będzie słychać ciche pstryknięcie. Wtedy trzeba przetestować czy lampa się zamyka. Przez około pół obrotu lampa się nie zamyka. W pozostałych pozycjach śrubki haczyk łapie, ale szczelina między korpusem, a lampą ma inną wielkość. Kierunek obrotu nie ma znaczenia. Jeśli lampa nie załapie po wykonaniu pełnego obrotu śrubki to nie ma co kręcić więcej tylko wysłać aparat do serwisu albo przykleić lampę na plaster. To tyle w kwestii kręcenia śrubką ;-), może moje poświęcenie nie pójdzie na marne i komuś lampa się przyhaczy ;-).

mini21
15-02-2008, 18:27
Dziś byłem w kolejnym serwisie-na ulicy Tamki i doznałem lekkiego szoku!
Serwis malutki, ledwo mieszczą się tam dwie osoby.

Ale ceny......
Spodziewałem się, że mały sklepik, niskie ceny, a tu jak mi gość za naprawę tego haczyka nie powiedział 180 zł, to mnie po prostu z nóg zmiotło.

Pytam: "czemu tak drogo"

Odp: "Bo trzeba rozebrać całą górę aparatu....."

Przy wyjściu z ciekawości, spytałem ile kosztuje czyszczenie matrycy.

Kolejny SZOK!
Myślałem, że w serwisie Nikona jest drogo, ale oni biją na głowę każdego- cena 120 zł za czyszczenie matrycy, gdzie na Armii Ludowej zrobili to za 30 zł.

No cóż, pozostaje mi taśma na lampę i się do tego przyzwyczaić :mrgreen:

keraMssj2
03-08-2008, 18:37
mi sie udalo wcisnolem tam maly plaski srobokret i przekrecilem ale zauwazylem ze to trzeba o odpowiednia strone przekrecic przekrecilem 3"zabki" w prawo i bylo ok ale np kolejne 2 to juz nie:)

junak20
16-11-2012, 17:32
Przed chwilą też miałem ten problem, skorzystałem z porad kolegów przedmówców i potwierdzam jak naprawić niedomykajacą się lampę. Słowo "naprawa" jest może na wyrost, jest to raczej regulacja. Najlepszy do tego jest klucz imbus 1.5mm lub wąziutki śrubokręt ale on może "poharatać" naszą śrubkę -więc ostrożnie. Sprawny majsterkowicz w 2 minuty przerobi wykałaczkę. Kręcimy stopniowo śrubką w lewo o 1/4 -1/5 obrotu, sprawdzając czy już się domyka. Dodam,że śrubki regulacyjnej należy szukać (dobrze wypatrzeć) po stronie lampy obok prostokątnego otworu do którego wchodzi haczyk. Owa śrubka, jak już to ktoś napisał to z wyglądu okrągły otworek w który wchodzi klucz imbusowy (końcówka o przekroju sześciokątnym).Jeżeli nie macie parkinsona to śmiało polecam zabawę -satysfakcja jak ch....ra. Taki dumny sobie myślę ile by mnie skasowali dziś za taka przypadłość w autoryzowanym serwisie :-)