Zobacz pełną wersję : Słowa, określenia... forum nikoniarze.pl
A
alledrogo - popuarny serwis aukcyjny.
B
BF (Back-Focus) - tendencja obiektywu do ustawiania ostrości za obiektem, w który celujemy.
błyskograt - lampa błyskowa.
C
Coś mi lata w body - mało poważne, ale się mi spodobało, więc jest. Określenie na taki mały *******nik, co, jak nazwa wskazuje, lata w body i informuje wyżej wymienione, czy trzyma pion, czy jest już w poziomie.
Crop - czyli stopień zmiany kąta widzenia ze względu na rozmiar matrycy.
D
DR - rozpiętość tonalna, określa zakres świateł i cieni, w jakim matryca rejestruje jeszcze szczegóły.
dramatyczne niebo - bomblowe kryterium jakości zdjęcia - nie ma dramatycznego nieba-zdjęcie nie może być dobre.
E
brak
F
FF - a tu wiele zależy od kontekstu:
a)Ful Frejm/Full Frame - format pełnej klatki aparatu małoobrazkowego
b)Front Focus - tendencja obiektywu do ustawiania ostrości przed obiektem, w który celujemy.
frotka - statyw firmy Manfrotto.
fufu - określenie stosowane w odniesieniu do firmy Fuji/aparatów pełnoklatkowych.
G
gaduła - użytkownik Forum który natrzepał sobie postów (min. 1000) i przeważnie jest z tego dumny.
gniot - zdjęcie, które można ocenić mówiąc autorowi "to dobrze, że widzisz w tym jakąś wartość".
GO - Głębia Ostrości.
grucha - gumowy przyrząd w kształcie gruszki, pierwotnie służył do lewatywy, obecnie jak się w aptece pyta o gruszkę, w 90% obsługa wie, że rozmawia z fotografem.
H
HDR - zdjęcie powstałe przez złożenie razem kilku zdjęć w celu uzyskania większej rozpiętości tonalnej.
high/low key - technika fotograficzna polegająca na znacznym prześwietleniu/niedoświetleniu zdjęcia
I
brak
J
jasne tele - teleobiektyw o maksymalnym otworze względnym przysłony w okolicach f2.8.
jechać na (pełnym) manualu - robić zdjęcia używając trybu M. Pełny manual odnosi się do używania obiektywów uniemożliwiających dokonanie przez aparat pomiaru światła.
K
kastrat - pogardliwe określenie Nikona D40, D40X, D60, związane z niedoborem śrubokrętów w tych aparatach.
KIT - potoczne określenie obiektywu dołączanego przez producenta do korpusu.
kotlet - zdjęcie ślubne, raczej pogardliwie.
L
leci w prawo/w lewo - kadr odchylony od poziomu, najczęściej wynik nieuwagi fotografującego.
M
małpka - mały aparat kompaktowy, służący do robienia pstryków.
młotek - lampa błyskowa, najczęściej duża i dość mocna, wyglądem przypominająca właśnie to narzędzie.
moniek - monopod.
mydło - nieostrość zdjęcia wywołana właściwościami obiektywu.
N
ni to wąsko, ni szeroko - fotograficzny odpowiednik "ni pies, ni wydra", stosowany w odniesieniu, najczęściej, do obiektywu 50mm na cropie
nie abla - nie działa (najczęściej odnośnie współpracy jednego urządzenia z drugim).
O
obiektyw kręci mordką - określenie to oznacza, że w procesie ustawiania ostrości obracają się przednie elementy obiektywu.
onanista sprzętowy - człowiek, który kupuje wypierniczony w kosmos sprzęt nie po to, żeby robić nim zdjęcia, tylko by mieć wypierniczony w kosmos sprzęt i mieć się nad czym bawić rączką.
oplułem monitor - piszą to użytkownicy rozśmieszeni do tego stopnia, że ich ślina wydostała się na zewnątrz i wylądowała na monitorze.
ostry od pełnej dziury - określenie każdego obiektywu występującego na forumowej giełdzie.
OT - off-topic, wtrącenie niezwiązane z tematem wątku. Najczęściej OT zajmuje w wątku więcej miejsca, niż rzeczowe wypowiedzi na temat.
P
pełna dziura - maksymalny otwór przysłony danego obiektywu.
plastik - potocznie o obróbce w stylu 'glamur', czyli gładko, błyszcząco i bez skaz.
plastyka obrazu - mityczne COŚ, czego nikt nie widział, co każdy chciałby mieć.
polar - filtr polaryzacyjny.
pompka - obiektyw, którego mechanizm zoom działa nie przez obracanie pierścieniem, ale przez przesunięcie jednej części obiektywu względem drugiej.
popełnić zdjęcie - słowa mówiące o popełnieniu przestępstwa, jakim jest zrobienie zdjęcia.
pstryk - zdjęcie nieprzemyślane, bardziej w charakterze prezentacyjnym, niż do oceniania wartości fotograficznej.
PSucie zdjęcia - obrabianie zdjęcia, najczęściej dość intensywne, nieco rzadziej przemyślane, w programach photoshopopodobnych.
przepał - tak mocne prześwietlenie zdjęcia, iż niemożliwe jest wyciągnięcie z jasnego obszaru zdjęcia żadnych szczegółów.
przepał na matrycowym - znana i powszechnie krytykowana właściwość matrycowego pomiaru światła w Nikonie D80, który ma tendencję do przepalania.
R
ryba - obiektyw typu fish eye.
S
sabinka - lampa błyskowa Nikon Speedlight SB-600/SB-800 (SaBina)
słoik - vel szkło - obiektyw.
spot - spotkanie grupy fotografów.
stałka - obiektyw stałoogniskowy.
stałkojebca - vel "pogromca stałek" - termin odnoszący się do duetu AF-S Nikkor 14-24 2.8 i AF-S Nikkor 24-70 2.8, dobitnie określający jakość obrazu przez przedstawicieli tego duetu produkowanego.
strzelić między oczy, dać po oczach - użycie zbyt mocnego światła błyskowego.
szara karta - wzorzec do pomiaru balansu bieli, szara kartka odbijająca dokładnie 18% padającego światła.
szklarnia - posiadany arsenał obiektywów/słoików.
szumofob - osobnik chory na dziwną chorobę, charakteryzującą się tym, iż na każdym zdjęciu widzi on niedouszczalny poziom szumu.
Ś
ślubniak - zdjęcie zrobione podczas ślubu/wesela/itp.
śrubokręt - silnik AF wbudowany w korpus aparatu, nazwany tak, bo tak wygląda.
T
trabant - canony serii XXXd.
trzepaczka - system czyszczenia matrycy w aparacie.
U
brak
W
wali się - odmiana leci w prawo/w lewo, odnosi się do odchylenia od pionu.
woda się wylewa - odmiana leci w prawo/w lewo dotycząca zdjęć z wodą.
X
brak
Y
brak
Z
zatyczki do korpusu - tanie, często kiepskiej jakości (acz nie zawsze) obiektywy tzw. kitowe.
zenek, zenon - Zenit.
zombie mode - robienie zdjęć przy użyciu live view, z charakterystycznym trzymaniem rąk przed sobą.
zoom spacerowy - obiektyw o dużym zakresie zoom, słabym świetle, uniwersalny.
Ż
żyleta - b. ostre zdjęcie/obiektyw rysujący bardzo ostro.
EDIT - pozwoliłem sobie wrzucic powyższe do posta prz3mo, bo to jedyny sposób, by się znalazło na początku.
Zebrał - Karl Johansson.
Naszła mnie dziś głupawka i pozwole założyć sobie taki temat...
Otóż mija mniej wiecej rok jak tu jestem i poznałem tu ciekawe określenia, słowa etc... ;)
przepał na matrycowym - określenie chyba każdemu kojarzy sie ze Zbigniewem i D80, swego czasu bardzo popularne dzieki kilku tematom. Wracające jak bumerang ;)
BF/FF - zmora szczegolnie nowych uzytkownikow (choc tych starych rowniez), ktorzy kupują za niemałą kase wymarzone obiektywy, po czym stwierdzają, ze ostrosc poszła w las ;) Oznacza ostrzenie AF za lub przed obiektem.
ostry od pełnej dziury - ulubione określenie sprzedających obiektywy, wynika w sumie z tego, ze 100% sprzedawanych szkieł na giełdzie jest ostre od pełnej dziury :-D A gdzie te nieostre? :-P Oznacza niby ;) ostre jak żyletka fotki już od najnizszej wartości dostepnej przysłony w danym obiektywie.
ni to wąsko, ni szeroko - dość częste okreslenie Nikkora 50mm 1.8 we współpracy z cropem (1.5). Mimo, ze takie nijakie, każdy (prawie) je ma :-P
Dopisujcie swoje typy ;)
Mnie sie ostatnio spodobał:
stałkojebca - pojawiający sie nagminnie w wątkach o 12-24 i 24-70, okreslenie irytujące stałkolubnych, i podniecające użytkowników oczekujących na w/w szkła.
Popełniłem zdjęcie - beee moim zdanie nieładne określenie wyniku naciśnięcia migawki.
AF lata w te i na zad - czyli Af kręci w lewo potem w prawo nie mogąc złapać punktu ostrości.
Słoik bez koment.
Zmieniam sklarnię ew przebudowa szklarni wiadomo jak ze słoikami.
A jeszcze podoba mi się w dziale giełda że wymaga się by sprzedający określił dlaczego sprzedaje.
Zatyczka do korpusu - określenie na tanie, kitowe obiektywy :)
A jeszcze podoba mi się w dziale giełda że wymaga się by sprzedający określił dlaczego sprzedaje.
heheh.. no to jest dobre :-D
Jakby liczył na to, ze autor napisze:
"Sprzedaje, bo szkło ma BF, słabo ostrzy i spadło mi 2 razy na Ziemię" :mrgreen:
Aaaaa....
Zapomniałem o najważniejszym - Śrubokręt :-D
Słowo działające na posiadaczy D40(x) jak płachta na byka, powód wielu sporów, kłótni, zadym , heheh. Oznacza silnik AF w korpusie.
"Sprzedaje, bo szkło ma BF, słabo ostrzy i spadło mi 2 razy na Ziemię" :mrgreen:
często pojawia się właśnie stwierdzenie że nieupadł ani razu.
A jeszcze mówienie że d 40 to kastrat
to ja Wam już bardzo z góry dziękuję, mimo że słownik się jeszcze nie rozrósł - nareszcie wiem, co to śrubokręt. 8)
trochę mydlany - określenie nieostrego obiektywu
sprzęt sprzętem, nie możemy zapomnieć o innych aspektach forum:
- ludzie:
"użytkownik - szukacz" - w każdym wątku wtrąca swoje "użyj opcji szukaj", zazwyczaj ma racje, ale dzizzzas, ile można
szumofob - fotografista któremu nawet na iso 200 zdjęcia szumią bardziej, niż morze podczas sztormu
onanista sprzętowy - (mój ulubiony) całymi dniami odprawia modły nad swoim nowym sprzętem zakupionym za ostatnie pieniądze, 2 dni po premierze...pleneru nie widział od dawien dawna.
może coś o obróbce:
plastik - obróbka a'la galmour, zazwyczaj nieudolna i przesadzona
Słowo działające na posiadaczy D40(x) jak płachta na byka...
Uściślając - na niektórych posiadaczy - bo na mnie to np. nie działa w ogóle... może dlatego, że zamiast brać udział w jałowych dyskusjach wolę "popełniać" zdjęcia ;-)
PS. Ciekawe jakie ja będę miał wrażenia po roku na forum
pozdrawiam
Rafał_Sz
13-02-2008, 12:40
żyleta - obiektyw usiłujący dogonić swoją ostrością rozdzielczość matrycy/kliszy lub zdjęcie zrobione takim obiektywem.
gaduła - użytkownik Forum który natrzepał sobie postów (min. 1000) i przeważnie jest z tego dumny.
:)
ryba, fiszaj - obiektyw fisheye
david555
13-02-2008, 12:58
Co tam jakieś tam określonka, bardziej kub mnie śmieszne, ważne, że tu spotykamy wartościowych ludzi i możemy się czegoś od nich nauczyć, bo wzajemna wymiana informacji jest po prostu bezcenna.
a mi się podoba użyszkodnik :mrgreen:
tłumaczyć chyba nie trzeba ;)
FF (full frame) - pełna klatka, coś do czego wszyscy wzdychamy ;) Niekoniecznie wiedząc co to daje i czy nam tak rzeczywiście niezbędne :)
jacek.gold
13-02-2008, 13:35
FF (full frame) - pełna klatka, coś do czego wszyscy wzdychamy ;) Niekoniecznie wiedząc co to daje i czy nam tak rzeczywiście niezbędne :)
oooooooooo to tak właśnie jest :)
crop (po cropie) czyli przelicznik ogniskowek w nikonie 1,5
everyman
13-02-2008, 13:43
sporo by można pisać :)
GO (czyli głębia ostrości) - jak powszechnie wiadomo jest to określanie zakresu odległości,
w którym obiekty obserwowane sprawiają wrażenie ostrych.
W kontekście forumowym występuje zazwyczaj w zestawieniu z "za mała" lub "za duża", rzadziej
ze stwierdzeniem "idealna".
leci w lewo/prawo - sformułowanie określa odchylenie kadru od poziomu. Stwierdzenia
takiego faktu dokonuje się zazwyczaj poprzez analizę linii horyzontu.
W forumowym świecie najczęściej występuje przy ocenie prac z kategorii: krajobraz.
wali się - podobnie jak "leci w lewo/prawo" jest to określenie na odchylenie kadru. Używa
się go jednak zazwyczaj w przypadku odchylenia obiektu od pionu. Powodem "walenia się" może
być zarówno niewłaściwe trzymanie aparatu względem fotografowanego obiektu, jak i perspektywa.
W forumowym świecie najczęściej występuje przy ocenie prac z kategorii: architektura.
Woda się wylewa - krajobraz z wodą, która bjakby była prwdziwa to by się na klawiaturę wylała.
oplułem monitor - tak niektórzy reagują jak coś było tak smieszne że aż no właśnie (często odmianą tego sformułowania jest czyścisz mi monitor zwracając się do osoby która zrobiła coś śmiesznego.
Często pojawia się za kolegą BOMBEL dramatyczne niebo lecz tego to chyba nie trzeba tłumaczyć.
jasiu102
13-02-2008, 13:50
mnie się podoba nieprzemyślany kadr wielka burza z tym wyrażenie wyniknęła podczas pojedynku sailora z al bundy. ktoś zarzucił sailorowi, że ma nieprzemyślane kadry (jak dobrze pamiętam) a chłop kilka dni przygotowywal cały projekt :)
a mi się podoba użyszkodnik :mrgreen:
tłumaczyć chyba nie trzeba ;)
Wzięło się to od unixów i grupy lusers :mrgreen:
everyman
13-02-2008, 13:56
jeszcze jedno... bo nie mogę się powstrzymać :p
pogromca stałek - określenie na obiektyw zmiennoogniskowy (zoom), który jest
tak dobry optycznie, że śmiało może konkurować z obiektywami stałoogniskowymi.
OT (czyli: Off Topic) - tłumacząc na język polski jest to "odejście od głównego tematu".
Powszechne zjawisko w wielu wątkach, które często jest zmorą dla ich założycieli,
a także niekiedy dla administratorów/moderatorów. Charakterystyczną rzeczą dla OT
jest dyskutowanie o wszystkim innym tylko nie tym co jest tematem.
Pojawia się początkowo jako luźne nawiązanie do wypowiedzi innego użytkownika
lub jako własna dygresja związana z zagadnieniem. W chwili kiedy takie rozmowy
zaczynają być zbyt ogólne może wystąpić zjawisko poprzedzone słowami, któregoś
z użytkowników: EOT, tzn End Off Topic - koniec dyskusji niezwiązanej z tematem.
mnie się podoba nieprzemyślany kadr wielka burza z tym wyrażenie wyniknęła podczas pojedynku sailora z al bundy. ktoś zarzucił sailorowi, że ma nieprzemyślane kadry (jak dobrze pamiętam) a chłop kilka dni przygotowywal cały projekt :)
Hehehee... pamiętam tę dyskusję :mrgreen:
Zapomnieliśmy o sabinie - sabince czyli sb 600/800
Przemek Paśnik
13-02-2008, 21:06
Jeśli już mówimy o Sabinkach - oczywiście błyskograt
Obróbka w PS - poPSuć coś
I pewnie dużo innych by się znalazło :)
To ode mnie : nowe rozumienie zwrotu "przejść na ciemną stronę mocy":)
No to jak rozmawiamy m.in. o skrótach to co to jest IMHO?? Pytam poważnie bo do tej pory tego nie rozszyfrowałem.
No to jak rozmawiamy m.in. o skrótach to co to jest IMHO?? Pytam poważnie bo do tej pory tego nie rozszyfrowałem.
In My Humble Opinion, czyli moim skromnym zdaniem. :)
Jeszcze nie było:
szara karta - jest kawałkiem powierzchni o takiej barwie, że odbija ona światło nań padające w ilości osiemnastu procent. Do tego barwa ta jest neutralna (szara) co wyklucza błędy pomiarowe światłomierzy wynikające z ewentualnych różnic w uczuleniu spektralnym. Druga strona karty Kodaka jest biała i odbija dokładnie 90% światła nań padającego. Niekiedy jej pocięcie nastręcza poważnych problemów. :twisted:
david555
13-02-2008, 22:37
Moim skromnym zdaniem: http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO :)
Takie nowomodne głuptactwo.:):):)
Moim skromnym zdaniem: http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO :)
Takie nowomodne głuptactwo.:):):)
MSZ - Polski skrót jest o wiele ciekawszy! :)
szara karta - jest kawałkiem powierzchni o takiej barwie, że odbija ona światło nań padające w ilości osiemnastu procent. Do tego barwa ta jest neutralna (szara) co wyklucza błędy pomiarowe światłomierzy wynikające z ewentualnych różnic w uczuleniu spektralnym. Druga strona karty Kodaka jest biała i odbija dokładnie 90% światła nań padającego. Niekiedy jej pocięcie nastręcza poważnych problemów. :twisted:
:twisted:
Czego zapewne nie wiesz jest to również obiekt, który zawsze przeprowadzi cię bezpiecznie przez setki skrzyżowań oraz we wprawnych dłoniach wskaże drogę do upragnionego celu (czytaj: knajpki otwartej 24h/dobę)
grucha - podstawowe wyposażenie każdego posiadacza lustrzanki :) Słuzy to wydmuchiwania syfu z matrycy :)
jacek.gold
14-02-2008, 00:16
grucha - podstawowe wyposażenie każdego posiadacza lustrzanki :) Słuzy to wydmuchiwania syfu z matrycy :)
No i o syfkach nie zapomnijmy bo to także ważne słowo
sprocket
14-02-2008, 00:43
PUSZKA - korpus bez obiektywu
i
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
ulubiony przerywnik kolegi jjj ;)
Zbigniew
14-02-2008, 00:45
Zatyczka do korpusu - określenie na tanie, kitowe obiektywy :)
Jest jeszcze zatyczka do obiektywu - używane na określenie D40 podpiętego do szkieł 70-200/2.8 i większych :)
edit: Jest jeszcze jechać na manualu, co często określane jest na określenie zdjęć robionych w trybie manualnym lub wykorzystując obiektywy manualne. Jak się nie ma jeszcze pomiaru światła z tymi ostatnimi, to wtedy trzeba jechać na pełnym manualu. :)
edit2: Jeszcze są dwa ważne, komplementarne ze sobą słowa - resajz i crop, czyli obraz przeskalowany i wycinek obrazu cyfrowego w jego oryginalnej rozdzielczości.
edii3: Haaaa - jest jeszcze na zaprzyjaźnionym z nami forum określenie trabant - na serię puszek xxxD :D
tomek tychy
14-02-2008, 01:09
Podpierdółka - dot. D40(x)
Paprochy - określenienie mikrodrobin spoczywających na matrycy. Nie widać ich gołym okiem ale widoczne są na prezentowanych zdjęciach
Spot - spotkanie grupy ludzi interesujących się fotografią
Ryski - określenie często uzywane w ogłoszeniach na giełdzie, np. żadnych rysek na szkłach
Ostrzy w punkt - dokładnie nie wiem co oznacza ale chyba łapanie ostrości tam gdzie chce fotograf :)
Vatowcy - określenie osób potrzebujących faktury na sprzęt
Szklarnia - uzbierany zestaw obiektywów
Ostrzy w punkt - dokładnie nie wiem co oznacza ale chyba łapanie ostrości tam gdzie chce fotograf :)
Wszystkie obiektywy wystawione na giełdzie są ostre od pełnej dziury i ostrzą w punkt.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
aaa jeszcze mi się przypomniało fajne określenie:
Martwy piksel - wada telefonu
Gniot- niepochlebnie o popełnionej fotce:)
Coś mi lata w body co lata to wiedzą wscy których odesłano do funkcji szukaj
Pompka - ... hmmm. no właśnie ktoś zna jedyną, słuszną definicję? Jak dla mnie to obiektyw, co wciąga kurz do środka, że aż miło, ale to raczej podpada pod odkurzacz.
Pompka - ... hmmm. no właśnie ktoś zna jedyną, słuszną definicję?.
Nazwa chyba wynika z konstrukcji obiektywu, gdzie zmianę ogniskowej wykonujemy "rozciągając lub ściągając" element obiektywu, jak w pompce rowerowej.
Nazwa chyba wynika z konstrukcji obiektywu, gdzie zmianę ogniskowej wykonujemy "rozciągając lub ściągając" element obiektywu, jak w pompce rowerowej.
Aaaaa.... :)
kronos28
14-02-2008, 14:10
Aaaaa.... :)
tudzież obiektyw typu push-pull
"młotek" - system mocowania palnika lampy wykorzystywany przez firmę Metz
"palnik" - klosz/głowica lampy błyskowej, często posiadający możliwość ustawiania go pod różnym kątem i w różnej płaszczyźnie
"palnik w sufit" - ustawienie głowicy lampy błyskowej pionowo ku górze w celu odbicia i rozproszenia światła od sufitu
Pomysl jest OK, wykonanie mniej... ;)
Zabraklo wytycznych, ktore beda w przyszlosci mialy wplyw na funkcjonalnosc tego slownika. Sprobuje zatem to i owo zasugerowac:
- Tytul watku powinien byc bardziej jednoznaczny, n.p. "Slownik slangu fotograficznego".
- Pierwszy post powinien zawierac wskazowki dotyczace sposobu dopisywania kolejnych zagadnien.
- W tym samym (poscie), lub kolejnym, powinny sie znajdowac posortowane alfabetycznie hasla z opisami (myslac perspektywicznie, praktyczniej bedzie to rozbic).
- Kolejne posty (z pomyslami forumowiczow na nowe hasla) powinny byc usuwane po uwzglednieniu ich w slowniku.
- W przypadku napotkania hasle nieznanego osobie, ktora chce je dopisac, nastepne moga sobie oczekiwac na inwencje kolejnych ludkow.
i.t.d.
W ten sposob osiagniemy funkcjonalnosc, przejrzystosc, latwosc obslugi slownika i brak zbednych nakladow pracy w przyszlosci.
"Zatyczka do korpusu - określenie na tanie, kitowe obiektywy"
Nalezaloby w tym momencie uzupelnic zestaw o okreslenie:
"Oryginalna zatyczka do korpusu" ;)
"heheh.. no to jest dobre
Jakby liczył na to, ze autor napisze:
"Sprzedaje, bo szkło ma BF, słabo ostrzy i spadło mi 2 razy na Ziemię"
Aaaaa...."
Prawda, ale jednoczesnie kazde utrudnienie w jakims stopniu
zniecheca potencjalnego zloczynce.
KRZYWO WKLEJONA MATRYCA - delikatna (w formie) sugestia,
ze fotografia nie jest wystarczajaco wypoziomowana.
TRZEPACZKA - wbudowana funkcja aparatu, sluzaca oczyszczaniu matrycy z zanieczyszczen.
Zabraklo wytycznych, ktore beda w przyszlosci mialy wplyw na funkcjonalnosc tego slownika. Sprobuje zatem to i owo zasugerowac:
- Tytul watku powinien byc bardziej jednoznaczny, n.p. "Slownik slangu fotograficznego".
- Pierwszy post powinien zawierac wskazowki dotyczace sposobu dopisywania kolejnych zagadnien.
- W tym samym (poscie), lub kolejnym, powinny sie znajdowac posortowane alfabetycznie hasla z opisami (myslac perspektywicznie, praktyczniej bedzie to rozbic).
- Kolejne posty (z pomyslami forumowiczow na nowe hasla) powinny byc usuwane po uwzglednieniu ich w slowniku.
- W przypadku napotkania hasle nieznanego osobie, ktora chce je dopisac, nastepne moga sobie oczekiwac na inwencje kolejnych ludkow.
i.t.d.
W ten sposob osiagniemy funkcjonalnosc, przejrzystosc, latwosc obslugi slownika i brak zbednych nakladow pracy w przyszlosci.
Zapomniałeś o najważniejszym: PRZYKLEIĆ. :)
"Zapomniałeś o najważniejszym: PRZYKLEIĆ."
PRAWIE zgadles ;)
Zapomnialem nie tylko o tym (wpadajac na kolejne pomysly).
Eksplozja weny byla tak intensywna, ze nie zdazylem notowac...
A powaznie - masz racje. Zapomnialem, bo wczesniej chodzilo mi to po glowie. Jednak na obecnym etapie nie jest to jeszcze najwazniejsze, a na tyle latwe do osiagniecia, ze w kazdej chwili mozna tak uczynic. Inna sprawa, czy caly watek powinien docelowy znalezc sie akurat w tym dziale.
Jestem przekonany, ze moderatorzy nie beda nam pracy utrudniac, jesli efekt bedzie zaslugiwal na uwage. Poki co, pora na merytoryczna dyskusje, najlepiej z argumentami.
Czyli czekamy na sugestie usprawnien i oczywiscie hasel.
david555
14-02-2008, 14:56
Dynks, duperszmyt, wihajster, też należą do "kanonu" opisów sprzętowych.:)
Mnie urzekło określenie, że obiektyw kręci mordką, oznaczające obracającą sie pierwszą soczewkę w czasie zmiany ogniskowej, co utrudnia pracę z niektórymi nakręcanymi filtrami, np połówkowymi
nemethowo zdjęcie z łódką.
zbigniewowa sigma najlepszy obiektyw 30/1.4 jaki wypuściła sigma :)
To tak, typowo forumowo :)
To jeszcze może tamron od Nowart-a czyli kultowy tani zum standardowy wyselekcjonowany na wagę złota.
Odklejająca się guma - powracająca panika dotycząca gumki pod kciukim w body. Mają to prawie wszyscy posiadacz D 200 i niektórzy D 50
Rewelacyjny optycznie-w zasadzie tu to może mieściś się wszystko
spacerzoom - obiektyw o dużym zakresie ogniskowych i słabym świetle. Idealny na spacery. :)
onanista sprzętowy - (mój ulubiony) całymi dniami odprawia modły nad swoim nowym sprzętem zakupionym za ostatnie pieniądze, 2 dni po premierze...pleneru nie widział od dawien dawna.
plastik
na ogół ma "śrubokręt" ;-)
Temat miał mieć w zamierzeniu charakter humorystyczny i takowy jest, to nie żadne faq...
Chyba nie do końca rozumiesz jego idee.
Wiec daruj sobie...
ROTFL, dobre ! :-D
david555
14-02-2008, 17:53
Długa rura Było?
Długa rura, mała dziura i to nie raz.:)
everyman
14-02-2008, 18:27
D90 (itp, przed ich oficjalną premierą) - można to śmiało nazwać: syndrom D(x+1).
Są to niekończące się tematy polegające na wróżeniu z fusów lub innych kozich jelit.
Użytkownicy prześcigają się w domysłach i spekulacjach na temat tego co i kiedy
może się pojawić. Często prowadzą do wniosku "nie kupię Dx, bo na pewno niedługo
pojawi się lepszy D(x+1)".
serwis nikona - mityczna czarna dziura... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
samej bardzo często zdarza mi się używać:
haj kij - zdjęcie ewidentnie zbyt jasno naświetlone
loł kij - zdjęcie mocno niedoświetlone
(dlatego "kij" a nie "key" i "haj/loł" zamiast "high/low") :mrgreen:
everyman
14-02-2008, 21:27
nowy firmware - sprawia, że aparat tańczy i śpiewa ;)
czyli jest to aktualizacja oprogramowania w puszce,
która zazwyczaj usuwa jakieś niedociągnięcia...
w puszcze
przepraszam, że się wtrącę ale pisze się "w puszczy" :twisted:
;-)
everyman
14-02-2008, 23:05
szczegóły... każdemu może się palec omsknąć :p
nowy firmware - sprawia, że aparat tańczy i śpiewa ;)
Łącznie z mapowaniem martwych piksli.... :/
DEDWAHACZ, KALASZNIKOW - tlumaczenie z nizej poruszanych powodow wydaje sie byc zbednym.
"Chyba nie do końca rozumiesz jego idee."
Moglby byc humorystyczny slownik forumowy...
- wesolo
- przyjemnie
- pozytecznie
- odciazajaco (dla ludzi tlumaczacych setny raz to samo nowym forumowiczom)
Nie widze w tym nic zlego.
Faktycznie, chyba nie do konca rozumiem.
"Wiec daruj sobie..."
Dziwnym trafem odnosze wrazenie, ze to twoj ulubiony zwrot...
Typowo polskie, para w gwizdek. Za kilka/nascie lat zacznie ci sie spieszyc. Zycie potrafi szybko weryfikowac poglady.
Pozdrawiam serdecznie ;)
Typowo polskie
Czyżby jakiś kompleks wynikający z narodowości?
Rownież pozdrawiam :)
ps. Ciężko się czyta sposób w jaki cytujesz wypowiedzi innych.
Władca Pixeli
15-02-2008, 01:46
Spot - również pomiar światła (punktowy),
oraz pomiary centralny i matrycowy.
Gniot- niepochlebnie o popełnionej fotce:)
To chyba zmora każdego "świeżaka". Powinno być takie powitanie na forum "xxxx - Witaj na naszym forum. Jeśli coś ci lata w aparacie kliknij Tutaj" :P . Pod "Tutaj" powinien być jakiś link wyjaśniający :P
To chyba zmora każdego "świeżaka". Powinno być takie powitanie na forum "xxxx - Witaj na naszym forum. Jeśli coś ci lata w aparacie kliknij Tutaj" :P . Pod "Tutaj" powinien być jakiś link wyjaśniający :P
+ jeszcze link do gumy i innych
Edit
Zbłądził jak NIEDZWIEDZ - zmienił system na CANON
proponuje przenieść i przykleić ten wątek. W dziale najczęściej odwiedzanym - D40, D50, D60, D70, D80.
Może umieścić wszystkie definicje alfabetycznie w jednym poście i takie cos przykleić?
Byłby dowcipny słownik, ale nie tylko dowcipny, a i pożyteczny. Nie wszyscy łapią naszą gwarę.
proponuje przenieść i przykleić ten wątek. W dziale najczęściej odwiedzanym - D40, D50, D60, D70, D80.
Raczej "Fotografia - tematy ogólne" lub "Najczęstsze pytania i odpowiedzi". Nie widzę powodu, dla którego słownik pojęć miałby być jakoś mocniej związany z linią Dxx ... niż Dx, ... czy też Dxxx.
Chyba jeszcze nie było, jedno z najczęściej używanych słów w pytaniu "jaki statyw mam kupić?"
frotka - czyli firma produkująca solidne statywy Manfrotto :)
pstryk - generalnie używane w kontekście "ot, taki pstryk". Zdjęcie zrobione od niechcenia, przypadkowe wystawione z nadzieją, że może jednak się komuś spodoba, a jak nie, to nikt nie będzie marudził, bo to w końcu pstryk, a nie zdjęcie.
wszystkie zebrane do ''kupy''
przepał na matrycowym - określenie chyba każdemu kojarzy sie ze Zbigniewem i D80, swego czasu bardzo popularne dzieki kilku tematom. Wracające jak bumerang :wink:
BF/FF - zmora szczegolnie nowych uzytkownikow (choc tych starych rowniez), ktorzy kupują za niemałą kase wymarzone obiektywy, po czym stwierdzają, ze ostrosc poszła w las :wink: Oznacza ostrzenie AF za lub przed obiektem.
ostry od pełnej dziury - ulubione określenie sprzedających obiektywy, wynika w sumie z tego, ze 100% sprzedawanych szkieł na giełdzie jest ostre od pełnej dziury :grin: A gdzie te nieostre? :razz: Oznacza niby :wink: ostre jak żyletka fotki już od najnizszej wartości dostepnej przysłony w danym obiektywie.
ni to wąsko, ni szeroko - dość częste okreslenie Nikkora 50mm 1.8 we współpracy z cropem (1.5). Mimo, ze takie nijakie, każdy (prawie) je ma
stałkojebca - pojawiający sie nagminnie w wątkach o 12-24 i 24-70, okreslenie irytujące stałkolubnych, i podniecające użytkowników oczekujących na w/w szkła.
Popełniłem zdjęcie - beee moim zdanie nieładne określenie wyniku naciśnięcia migawki.
AF lata w te i na zad- czyli Af kręci w lewo potem w prawo nie mogąc złapać punktu ostrości.
Zatyczka do korpusu - określenie na tanie, kitowe obiektywy
Śrubokręt :grin: - Słowo działające na posiadaczy D40(x) jak płachta na byka, powód wielu sporów, kłótni, zadym , heheh. Oznacza silnik AF w korpusie
trochę mydlany - określenie nieostrego obiektywu
"użytkownik - szukacz" - w każdym wątku wtrąca swoje "użyj opcji szukaj", zazwyczaj ma racje, ale dzizzzas, ile można
szumofob - fotografista któremu nawet na iso 200 zdjęcia szumią bardziej, niż morze podczas sztormu
plastik - obróbka a'la galmour, zazwyczaj nieudolna i przesadzona
żyleta - obiektyw usiłujący dogonić swoją ostrością rozdzielczość matrycy/kliszy lub zdjęcie zrobione takim obiektywem.
ryba, fiszaj - obiektyw fisheye
FF (full frame) - pełna klatka, coś do czego wszyscy wzdychamy :wink: Niekoniecznie wiedząc co to daje i czy nam tak rzeczywiście niezbędne :smile:
crop (po cropie) czyli przelicznik ogniskowek w nikonie 1,5
GO (czyli głębia ostrości) - jak powszechnie wiadomo jest to określanie zakresu odległości,
w którym obiekty obserwowane sprawiają wrażenie ostrych.
W kontekście forumowym występuje zazwyczaj w zestawieniu z "za mała" lub "za duża", rzadziej
ze stwierdzeniem "idealna".
leci w lewo/prawo - sformułowanie określa odchylenie kadru od poziomu. Stwierdzenia
takiego faktu dokonuje się zazwyczaj poprzez analizę linii horyzontu.
W forumowym świecie najczęściej występuje przy ocenie prac z kategorii: krajobraz.
wali się - podobnie jak "leci w lewo/prawo" jest to określenie na odchylenie kadru. Używa
się go jednak zazwyczaj w przypadku odchylenia obiektu od pionu. Powodem "walenia się" może
być zarówno niewłaściwe trzymanie aparatu względem fotografowanego obiektu, jak i perspektywa.
W forumowym świecie najczęściej występuje przy ocenie prac z kategorii: architektura.
Woda się wylewa - krajobraz z wodą, która bjakby była prwdziwa to by się na klawiaturę wylała.
oplułem monitor - tak niektórzy reagują jak coś było tak smieszne że aż no właśnie (często odmianą tego sformułowania jest czyścisz mi monitor zwracając się do osoby która zrobiła coś śmiesznego.
pogromca stałek - określenie na obiektyw zmiennoogniskowy (zoom), który jest
tak dobry optycznie, że śmiało może konkurować z obiektywami stałoogniskowymi.
OT (czyli: Off Topic) - tłumacząc na język polski jest to "odejście od głównego tematu".
Powszechne zjawisko w wielu wątkach, które często jest zmorą dla ich założycieli,
a także niekiedy dla administratorów/moderatorów. Charakterystyczną rzeczą dla OT
z użytkowników: EOT, tzn End Off Topic - koniec dyskusji niezwiązanej z tematem.
sabinia - sabince czyli sb 600/800
poPSuć coś - obrobka w PS
IMHO - In My Humble Opinion, czyli moim skromnym zdaniem. :smile:
grucha - podstawowe wyposażenie każdego posiadacza lustrzanki :smile: Słuzy to wydmuchiwania syfu z matrycy :smile:
zatyczka do obiektywu - używane na określenie D40 podpiętego do szkieł 70-200/2.8 i większych
Jest jeszcze jechać na manualu, co często określane jest na określenie zdjęć robionych w trybie manualnym lub wykorzystując obiektywy manualne. Jak się nie ma jeszcze pomiaru światła z tymi ostatnimi, to wtedy trzeba jechać na pełnym manualu. :smile:
Jeszcze są dwa ważne, komplementarne ze sobą słowa - resajz i crop, czyli obraz przeskalowany i wycinek obrazu cyfrowego w jego oryginalnej rozdzielczości.
jest jeszcze na zaprzyjaźnionym z nami forum określenie trabant - na serię puszek xxxD
Podpierdółka - dot. D40(x)
Paprochy - określenienie mikrodrobin spoczywających na matrycy. Nie widać ich gołym okiem ale widoczne są na prezentowanych zdjęciach
Ryski - określenie często uzywane w ogłoszeniach na giełdzie, np. żadnych rysek na szkłach
Ostrzy w punkt - dokładnie nie wiem co oznacza ale chyba łapanie ostrości tam gdzie chce fotograf :smile:
Vatowcy - określenie osób potrzebujących faktury na sprzęt
Szklarnia - uzbierany zestaw obiektywów
Martwy piksel - wada telefonu
Gniot- niepochlebnie o popełnionej fotce:smile:
Pompka - ... hmmm. no właśnie ktoś zna jedyną, słuszną definicję? Jak dla mnie to obiektyw, co wciąga kurz do środka, że aż miło, ale to raczej podpada pod odkurzacz.
młotek - system mocowania palnika lampy wykorzystywany przez firmę Metz
palnik - klosz/głowica lampy błyskowej, często posiadający możliwość ustawiania go pod różnym kątem i w różnej płaszczyźnie
palnik w sufit - ustawienie głowicy lampy błyskowej pionowo ku górze w celu odbicia i rozproszenia światła od sufitu
Dynks, duperszmyt, wihajster, też należą do "kanonu" opisów sprzętowych.
kręci mordką, oznaczające obracającą sie pierwszą soczewkę w czasie zmiany ogniskowej, co utrudnia pracę z niektórymi nakręcanymi filtrami, np połówkowymi
zbigniewowa sigma najlepszy obiektyw 30/1.4 jaki wypuściła sigma :smile:
Odklejająca się guma - powracająca panika dotycząca gumki pod kciukim w body. Mają to prawie wszyscy posiadacz D 200 i niektórzy D 50
spacerzoom - obiektyw o dużym zakresie ogniskowych i słabym świetle. Idealny na spacery. :smile:
D90 (itp, przed ich oficjalną premierą) - można to śmiało nazwać: syndrom D(x+1).
Są to niekończące się tematy polegające na wróżeniu z fusów lub innych kozich jelit.
Użytkownicy prześcigają się w domysłach i spekulacjach na temat tego co i kiedy
może się pojawić. Często prowadzą do wniosku "nie kupię Dx, bo na pewno niedługo
pojawi się lepszy D(x+1)".
haj kij - zdjęcie ewidentnie zbyt jasno naświetlone
loł kij - zdjęcie mocno niedoświetlone
(dlatego "kij" a nie "key" i "haj/loł" zamiast "high/low") :mrgreen:
nowy firmware - sprawia, że aparat tańczy i śpiewa :wink:
Spot - również pomiar światła (punktowy),
oraz pomiary centralny i matrycowy.
Zbłądził jak NIEDZWIEDZ - zmienił system na CANON
frotka - czyli firma produkująca solidne statywy MANFROTTO
pstryk - generalnie używane w kontekście "ot, taki pstryk". Zdjęcie zrobione od niechcenia, przypadkowe wystawione z nadzieją, że może jednak się komuś spodoba, a jak nie, to nikt nie będzie marudził, bo to w końcu pstryk, a nie zdjęcie.
proponowalbym przykleic jeden post ktory bedzie ciagle aktualizowany bo w calym watku mozna sie pogubic.
pzdr
żółto-czarny
15-02-2008, 16:40
Wiertarka - patrz: śrubokręt
odkurzacz - patrz: trzepaczka
mydelniczka - dyfuzor z "mlecznego" plastiku
:-D
A mi nic nie lata!
Czy moja puszka jest uszkodzona? :mrgreen:
Fotograf, gdybys to jeszcze jakos alfabetycznie... ;)
Szkoda marnowac takiej okazji.
"frotka - czyli firma produkująca solidne statywy MANFROTTO"
MANIEK - statyw tejze firmy. przyklad uzycia - "bylem z mankiem na spacerze"
proponowalbym przykleic jeden post ktory bedzie ciagle aktualizowany bo w calym watku mozna sie pogubic.
Wbrew pozorom zebranie wszystkiego do kupy nie oznacza bezmyślnego przeklejenia (przykład: mój post o pompce i odkurzaczu, a także inne).
Fotograf, gdybys to jeszcze jakos alfabetycznie... ;)
Szkoda marnowac takiej okazji.
wieczorem bede mial troszke wiecej czasu to zrobie to alfabetycznie
wieczorem bede mial troszke wiecej czasu to zrobie to alfabetycznie
I z głową proszę. Z głową.
sCorelować - obrobić zdjęcie w Corelu
strzelić między oczy, dać po oczach - zbyt mocne użycie lampy błyskowej
Ostatnio rozwaliło mnie określenie współczesna plastikowa wydmuszka jako opis obiektywu N 55-200
:)
żółto-czarny
16-02-2008, 14:48
MANIEK - statyw tejze firmy. przyklad uzycia - "bylem z mankiem na spacerze"
MAŃKA nie mam i długo jeszcze nie będę miał, natomiast posiadałem dwa ZENKI - popularne aparaty produkcji radzieckiej.
striciarz - uprawiający fotografię uliczną (ang. street photo)
ficzer - przydatna cecha, bajer, stanowiąca o konkurencyjności sprzętu, przeważnie korpusu.
Zresztą "spolszczanie" angielskich określeń to chyba temat na osobny wątek ;)
borregaard
16-02-2008, 15:34
"bałagan w kadrze" ...b.wygodne określenie używane w momencie gdy jesteśmy przekonani ,że temat prezentuje się dobrze tylko i wyłącznie na jednolitym kolorysycznie tle,otoczeniu ,a cała reszta to takie tam pierduły zakłócające odbiór.....:-D
...to tak jak rybka na tle piasku pustynnego....lub palma na lodowcu :mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Ciekawy koment ;). Nie jest sztywniacki, a jednoczesnie oddaje postac rzeczy.
eldritch
16-02-2008, 19:08
KANONIER - czyli wróg nr 1 zagorzałych użytkowników forum - inaczej użytkownik aparatów marki Canon.
;)
w większości wypadków jednocześnie śniących po nocach o 5d :p
ficzer - przydatna cecha, bajer, stanowiąca o konkurencyjności sprzętu, przeważnie korpusu.
ficzer ostatnio nabrał szerokiego znaczenia z gronie osób, które znam i jest używane od określenia w zasadzie czegokolwiek, najczęściej w znaczeniu ironicznym a'la "no coż, taki ficzer". Takie zboczenie zawodowe. :)
Władca Pixeli
16-02-2008, 23:11
GO
- z języka angielskiego - iść
- z języka forumowego - głębia ostrości
david555
16-02-2008, 23:15
SABINA, kurcze o Pani Sabinie, też wartałoby pamiętać.:)
Stałka - obiektyw stałoogniskowy
ślubniak - zdjęcie zrobione w czasie ceremonii zaślubin lub wydarzeń pobocznych typu błogosławieństwo, plener, wesele
cyrusvirus
18-02-2008, 02:44
Ten wątek jest super :mrgreen: Przypomina mi nasze polskie drogi... "Mobilki na którym stoją misiaczki?"... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Co mi do głowy przyjdzie to patrze, że już było :)
cyrusvirus
18-02-2008, 11:25
Pompka wyżej widziałem nieokreśloną definicję, ale chodzi tu raczej o obiektyw którego ogniskową zmienia się poprzez przesuwanie pierścienia do zmiany ogniskowej w górę i dół, a nie jak to obecnie jest kręcąc w lewo i w prawo tymże pierścieniem :)
Najpopularniejsza pompka tu na forum to chyba bezdyskusyjnie Nikkor 80-200 f2.8 starszego typu.
Pompka wyżej widziałem nieokreśloną definicję, ale chodzi tu raczej o obiektyw którego ogniskową zmienia się poprzez przesuwanie pierścienia do zmiany ogniskowej w górę i dół, a nie jak to obecnie jest kręcąc w lewo i w prawo tymże pierścieniem :)
Najpopularniejsza pompka tu na forum to chyba bezdyskusyjnie Nikkor 80-200 f2.8 starszego typu.
Definicja była rozbita na 2 posty. Patrz tu:
cyrusvirus
18-02-2008, 12:06
Aha spoko. Spojrzałem do zbioru fotografa i znalazłem tylko "nieokreśloną def."
Słoik po musztardzie - określenie obiektywów wybitnych inaczej :)
jacoslavgth
18-02-2008, 12:56
alledrogo - potocznie allegro :)
fufu - pojawiające się czasem określenie fuji
plastyka obrazu - zwykle jej brakuje. Jest bardzo charakterystyczna dla drogich (niekoniecznie dobrych) obiektywow, nie tylko Nikona. Mowia o niej zwykle ci, ktorych ilosc sprzetu jest odwrotnie proporcjonalna do ilosci wystawianych zdjec, tudziez ich jakosci. Pojecie subiektywne, niedefiniowalne, ktorego wycena zalezy od plywow morskich i ustawienia planet.
jak bylo to przepraszam :)
whatsilenceknows
18-02-2008, 21:57
fufu - pojawiające się czasem określenie fuji
...czy raczej aparatów z matrycą formatu FX/FF. ;-)
ha! zapomnieliscie o:
nie abla - czyli ze cos z czyms "nie gada" - czyli piszac po polsku nie dziala
podobnie (chyba) nikt nie napisal
błyskograt - w jezyku forumowym lampa blyskowa
popizdułka - wbudowana lampa błyskowa
...czy raczej aparatów z matrycą formatu FX/FF. ;-)
Faktycznie, występuje w obu przypadkach.
aandrzej
19-02-2008, 17:37
Hmm - chyba jeszcze nie było:
Tryb zielony - potocznie o trybie auto ... :)
moniek - monopod - praktyczny przyrząd obronny służący czasem do podtrzymywania aparatu :)
dramatyczne niebo - "groźne" i kontrastowe chmurki na niebie a'la Bombel :mrgreen:
photomatix - program w którym nie należy robić HDR'ów :mrgreen:
mordimer
21-02-2008, 11:55
na zombie - określenie fotografowania z aparatym trzymanym przed sobą i włączonym live view :)
A podłoga była?
- słowo określające dolną partię zdjęcia, najczęściej w kategorii 'krajobraz', przedstawiającą ziemię, wodę, trawę itp. No i na ogół występuje w czymś na kształt związku frazeologicznego jako "podłoga za ciemna" ;]
jak podłoga to i sufit - czyli najprościej mówiąc niebo. najczęściej występuje w zdaniu "za ciemna podłoga a za jasny sufit"
A z podłogą i sufitem wiąże się szara połówka, czyli filtr blokujący wpadanie promieni światła tylko na fragmencie zdjęcia.
grajnert
22-02-2008, 16:25
Olek - Olympus
rozmyte śmigiełka - nieodzowna część każdego zdjęcia czegoś ze śmigłem (Święty Graal dla niektórych, niektórzy już znaleźli :) )
kit - obiektyw używany przez ludzi kitów, potocznie zwanych kitowcami czyli wrogów Power Rangers którzy ubierają się na szaro i dziwnie upadają jak się ich kopnie.
A na poważnie obiektyw kupowany razem z aparatem, kit - z angielskiego zestaw, nie ma nic wspólnego z potocznym określeniem, że coś jest do kitu.
soniaczek - aprat Sony
alfa - jw
poPSuć zdjęcie - obrobić w PS-ie
Moje ulubione wyrazenie na ocene zdjecia: "Podoba sie"
Najlepiej jak wystepuje samodzielnie:)
To tak, typowo forumowo :)
Płaczę ze śmiechu :D
Dziękuję :D
beniamin44
24-02-2008, 20:36
KNEFEL- okreslenie przycisku podnoszącego lampę w D40,ale lepiej by określało włącznik główny aparatu.
a jeszcze ostatnio w oczy mi wpadlo okreslenie na lampe blyskowa - SPAWARKA
Jedno z ulubionych w każdej dłuższej dyskusji:
bicie piany - czyli argument używany w przypadku braku innych argumentów; inaczej: pieniactwo. ;)
Skakun - określenie pająka.
szuflada - zdjęcia wyciągnięcie z (jak mawia mój znajomy) minionych okresów.
Skakun - określenie pająka.
Skakun to nie jakieś gwarowo-slangowe określenie pająka, lecz prawidłowa nazwa jednego z gatunków.
I to chyba najczęściej fotografowanego :)
cudownie...naprawde fajny pomysł...szczególnie jak ktos nowy sie pojawia to pewne zwroty to czarna magia...a wstyd sie pytac...moze warto zrobic taki osobny wątek i pilnowac zeby alfabetycznie bylo...??
mnie tez to zastanawiało ze w dziale sprzedam trzeba sie tłumaczyc dlaczego...ale to nawet fajne jest...tez tak robie...
Skakun to nie jakieś gwarowo-slangowe określenie pająka, lecz prawidłowa nazwa jednego z gatunków.
No proszę. Człowiek się uczy całe życie.
wilkolak
15-03-2008, 23:53
Jako świeżak na forum witam serdecznie użytkowników forum.
Przeczytałem cały wątek i stwierdzam że należą sie gratulacje Prz3mowi za pomysł.
Generalnie dobry dla nowicjuszy jak i ludzi ze stażem a jednocześnie zapewniający całkiem niezłą rozrywkę. Jako że wyobraźnia ludzka nie zna granic możemy się spodziewać jeszcze wielu smaczków w dziedzinie nazewnictwa:)
A swoją drogą to może by tak zrobić jakiś ranking najzabawniejszych określenień- u mnie numer jeden jeden z pośród powyższych to popizdułka- a więc wbudowana lampa błyskowa.
Heh, czego to człowiek nie wymyśli.
jeszcze raz witam i pozdrawiam.
zanabyłem - określenie na kupno nowego sprzętu. Np zanabyłem wczoraj obiektyw
polar - wbrew pozorom nie część garderoby ale filtr polaryzacyjny :) Bardzo przydatny w fotografii krajobrazowej:)
oprócz kręci mordką jest jeszcze wysuwa ryjek oznaczające wysuwającą się pierwzą soczewkę w czasie ostrzenia. Tamron 90 wysuwa ryjek Nikkor 105 nie :)
wyślij body na Postępu - czyli do serwisu Nikona. Chyba nikt by nie chciał na forum otrzymać takiej odpowiedzi na posta;)
wodotryski - funkcje aparatu które niekoniecznie są potrzebne i ułatwiające fotografowanie ale fajnie wyglądają opisach na półkach w MM.
tutorial - opis krok po kroku jak osiągnąć dany efekt obróbki na zdjęciu
he he he i jeszcze jedno takie kiedyś było: ZORC - zajebisty odbłyśniko-reflekśnik Czornyja
jeśli coś się powtórzyło to sorki. Na szybko przeglądałem wcześniejsze posty.
zanabyłem - określenie na kupno nowego sprzętu. Np zanabyłem wczoraj obiektyw
[B]
Czasem jeszcze bardziej złozona forma - zanabyłem drogą kupna :mrgreen:
lekkie ślady użytkowania = przy odrobinie samozaparcia da się odczytać liczby i symbole na obiektwie
DR - Dynamic Range - czyli rozpiętość tonalna
HDR, HaDeeR - High Dynamic Range - obraz powstały z nałożenia na siebie kilku zdjęć wykonanych z różną ekspozycją [część zdjęć jest prześwietlona, część niedoświetlona].
(migawka) jeszcze na dotarciu/ pierwsza młodość - zależnie od modelu, seria DXX - to ok. 10k wykonanych zdjęć, DXXX - 50k, D2X-D2Xs - 100k.
No proszę. Człowiek się uczy całe życie.
Też nie wiedziałem, ale poszukałem w internecie, gdy się ta nazwa zaczęła tu pojawiać. :)
I to jest jeden z edukacyjnych aspektów naszego forum.
Marta Baranowska
17-03-2008, 19:10
Jeszcze nie było:
szara karta - jest kawałkiem powierzchni ...
Jest kawałkiem Freelancera:D
Grzegorka
17-03-2008, 19:22
Jest kawałkiem Freelancera:D
Powiedziałabym, że nawet dość sporym kawałkiem... :p
odkurzacz - skrajnie wydajna metoda czyszczenia zanieczyszczeń z wnętrza aparatu.*
* zaleca się nie wyrzucanie zawartości worka z odkurzacza celem ponownego zainstalowania części wyssanych z wnętrza aparatu .
odkurzacz - skrajnie wydajna metoda czyszczenia zanieczyszczeń z wnętrza aparatu.*
* zaleca się nie wyrzucanie zawartości worka z odkurzacza celem ponownego zainstalowania części wyssanych z wnętrza aparatu .
i tu pojawiua się odkurzać jak Mini.
jasne tele - obiekt marzeń niejednego fotoomatora. Najłatwiej pożyczysz je na grupie FREELANCER. Po przypadkowym zarysowaniu, musisz liczyć się z potraktowaniem rurą od odkurzacza. Za jasnym tele zawsze się tęskni...nawet jak się kupi.
kotlety - zdjęcia ślubne ;)
Marta Baranowska
17-03-2008, 20:23
jasne tele - Najłatwiej pożyczysz je na grupie FREELANCER.
heh...no nie zawsze:D
kotlety - zdjęcia ślubne ;)
A ja myślałem, że imieninowo-rodzinne. ;-)
hedgehog
18-03-2008, 13:56
PW - Prawie Widoczna (twórczość). ;)
na kotleta, autoportret robiony z poziomow gornych, najczesciej z uzyciem lampy.
oj, kotlet chyba jest najbardziej plodny :P
czerwony zafarb - pojęcie towarzyszące kilku wątkom o kolorach w D300 :mrgreen:
przepalanie na matrycowym...
EDIT: chyba sie powtórzyłem, ale tego nigdy dość:)
czerwony zafarb - pojęcie towarzyszące kilku wątkom o kolorach w D300 :mrgreen:
Zafarb pojawia się w sytuacjach, kiedy to PS popsuł korystykę (Czemu?), lub gdy światło odbite od ściany dało ten właśni zafarb.
Nie czepiaj się. ;-) Ktoś mu po prostu popsół ortografię. :mrgreen:
małpa / małpka - mały, kompaktowy aparat, który zawsze można mieć przy sobie w kieszeni "na wszelki wypadek" tudzież dla rodziców ;)
Nie czepiaj się. ;-) Ktoś mu po prostu popsół ortografię. :mrgreen:
Dziękuję nieczepialskim poprawiłem.
Paprycjusz
19-03-2008, 23:48
A przepał był? Potocznie miejsce prześwietlone.
Wydobyłem ten cenny wątek z czeluści.
Ktos chce zrobić słownik w jednym poście, najlepiej wyrazy i ich definicje poukładane alfabetycznie?
Przykleje w pierwszym poście.
Karl Johansson
13-12-2008, 01:10
Ja mogę się tym zająć, dajcie mi czas do, powiedzmy, wtorku:P
Dziękuję:-D. Czasami definicji będzie kilka do jednego słowa. Nie szkodzi, daj wszystkie po kolei.
Karl Johansson
13-12-2008, 01:40
Nie ma za co, 5 pln :]
piotr_74
13-12-2008, 02:52
szukajka czyli "szukaj" w menu forum - podstawowe narzędzie początkującego użytkownika
placek - określenie Nikkora 45/2.8 P
lufa - duży i ciężki teleobiektyw
motorek - silnik AF w obiektywie(ultradźwiękowy lub elektryczny)lub w body(śrubokręt),
tam tak naprawę było - ostatni argument(czasem pierwszy) użyty do obrony nieudanej obróbki zdjęcia lub jej braku
landszaft - krajobraz
pstryk - zwykłe, pospolite i nieciekawe zdjęcie
Ja mogę się tym zająć, dajcie mi czas do, powiedzmy, wtorku:P
Jak leci praca? ;-)
Uściślijmy do którego wtorku :-D
Karl Johansson
21-12-2008, 03:16
Wybacz, sprawy zawodowe mnie odciągnęły od tego...(8h dziennie z kurczakami potrafi zniechęcić do wszystkiego :P)
Już się tym zajmuję.
to ja rzuce malym OT - ten watek przypomnial mi uzyta ostatnio przez moja ladniejsza polowke nazwe zupy w proszku - Chemiczny Barszcz Ukrainski ;)
edit: dodam by nie bylo calkiem OT:
PGR, LGR, PDR, LDR - skroty na Prawy Gorny Rog, Lewy Gorny Rog, itd
Karl Johansson
21-12-2008, 05:07
BF (Back-Focus) - tendencja obiektywu do ustawiania ostrości za obiektem, w który celujemy.błyskograt - lampa błyskowa.
Coś mi lata w body - mało poważne, ale się mi spodobało, więc jest. Określenie na taki mały *******nik, co, jak nazwa wskazuje, lata w body i informuje wyżej wymienione, czy trzyma pion, czy jest już w poziomie.
DR - rozpiętość tonalna, określa zakres świateł i cieni, w jakim matryca rejestruje jeszcze szczegóły.
dramatyczne niebo - bomblowe kryterium jakości zdjęcia - nie ma dramatycznego nieba-zdjęcie nie może być dobre.
b)Front Focus - tendencja obiektywu do ustawiania ostrości przed obiektem, w który celujemy.
fufu - określenie stosowane w odniesieniu do firmy Fuji/aparatów pełnoklatkowych.
gniot - zdjęcie, które można ocenić mówiąc autorowi "to dobrze, że widzisz w tym jakąś wartość".
GO - Głębia Ostrości.
grucha - gumowy przyrząd w kształcie gruszki, pierwotnie służył do lewatywy, obecnie jak się w aptece pyta o gruszkę, w 90% obsługa wie, że rozmawia z fotografem.
HDR - zdjęcie powstałe przez złożenie razem kilku zdjęć w celu uzyskania większej rozpiętości tonalnej.
high/low key - technika fotograficzna polegająca na znacznym prześwietleniu/niedoświetleniu zdjęcia
jasne tele - teleobiektyw o maksymalnym otworze względnym przysłony w okolicach f2.8.
jechać na (pełnym) manualu - robić zdjęcia używając trybu M. Pełny manual odnosi się do używania obiektywów uniemożliwiających dokonanie przez aparat pomiaru światła.
kastrat - pogardliwe określenie Nikona D40, D40X, D60, związane z niedoborem śrubokrętów w tych aparatach.
leci w prawo/w lewo - kadr odchylony od poziomu, najczęściej wynik nieuwagi fotografującego.
młotek - lampa błyskowa, najczęściej duża i dość mocna, wyglądem przypominająca właśnie to narzędzie.
moniek - monopod.
ni to wąsko, ni szeroko - fotograficzny odpowiednik "ni pies, ni wydra", stosowany w odniesieniu, najczęściej, do obiektywu 50mm na cropie
nie abla - nie działa (najczęściej odnośnie współpracy jednego urządzenia z drugim).
obiektyw kręci mordką - określenie to oznacza, że w procesie ustawiania ostrości obracają się przednie elementy obiektywu.
onanista sprzętowy - człowiek, który kupuje wypierniczony w kosmos sprzęt nie po to, żeby robić nim zdjęcia, tylko by mieć wypierniczony w kosmos sprzęt i mieć się nad czym bawić rączką.
oplułem monitor - piszą to użytkownicy rozśmieszeni do tego stopnia, że ich ślina wydostała się na zewnątrz i wylądowała na monitorze.
ostry od pełnej dziury - określenie każdego obiektywu występującego na forumowej giełdzie.
OT - off-topic, wtrącenie niezwiązane z tematem wątku. Najczęściej OT zajmuje w wątku więcej miejsca, niż rzeczowe wypowiedzi na temat.
plastik - potocznie o obróbce w stylu 'glamur', czyli gładko, błyszcząco i bez skaz.
pompka - obiektyw, którego mechanizm zoom działa nie przez obracanie pierścieniem, ale przez przesunięcie jednej części obiektywu względem drugiej.
popełnić zdjęcie - słowa mówiące o popełnieniu przestępstwa, jakim jest zrobienie zdjęcia.
pstryk - zdjęcie nieprzemyślane, bardziej w charakterze prezentacyjnym, niż do oceniania wartości fotograficznej.
PSucie zdjęcia - obrabianie zdjęcia, najczęściej dość intensywne, nieco rzadziej przemyślane, w programach photoshopopodobnych.
przepał - tak mocne prześwietlenie zdjęcia, iż niemożliwe jest wyciągnięcie z jasnego obszaru zdjęcia żadnych szczegółów.
przepał na matrycowym - znana i powszechnie krytykowana właściwość matrycowego pomiaru światła w Nikonie D80, który ma tendencję do przepalania.
stałkojebca - vel "pogromca stałek" - termin odnoszący się do duetu AF-S Nikkor 14-24 2.8 i AF-S Nikkor 24-70 2.8, dobitnie określający jakość obrazu przez przedstawicieli tego duetu produkowanego.
szara karta - wzorzec do pomiaru balansu bieli, szara kartka odbijająca dokładnie 18% padającego światła.
szklarnia - posiadany arsenał obiektywów.
szumofob - osobnik chory na dziwną chorobę, charakteryzującą się tym, iż na każdym zdjęciu widzi on niedouszczalny poziom szumu.
zatyczki do korpusu - tanie, często kiepskiej jakości (acz nie zawsze) obiektywy tzw. kitowe.
zenek, zenon - Zenit.
zombie mode - robienie zdjęć przy użyciu live view.
placek - określenie Nikkora 45/2.8 P
Nie placek a "naleśnik" - od angielskiego słowa "pancake"
ADL - Active D-Lighting, nie mam za bardzo pomyslu jak typowo slownikowo w jednym zdaniu opisac co to robi, ktos chetny ? :)
NR - redukcja szumów, uzywane w roznym kontescie, bywa, ze ogolnym, najczesciej jednak
podaje sie ja jako parametr przy wykonywaniu zdjec (szczegolnie testowych) operujac
wyrazeniami typu NR OFF, NR LOW lub HIGH - co odnosi sie do stopnia redukcji szumow
ustawiony zostal w korpusie
>Karl: dzięki i uszanowanie. Poległem przy "trabancie" ;)
Kaelthas
22-12-2008, 22:45
A
B
BF (Back-Focus) - tendencja obiektywu do ustawiania ostrości za obiektem, w który celujemy.
C
D
E
brak
F
G
GO - Głębia Ostrości.
H
I
brak
J
K
L
M
moniek - monopod.
N
O
P
R
S
szklarnia - posiadany arsenał obiektywów/słoików.
Ś
T
U
brak
W
X
brak
Y
brak
Z
zenek, zenon - Zenit.
zombie mode - robienie zdjęć przy użyciu live view, z charakterystycznym trzymaniem rąk przed sobą.
Ż
// Do dodania i sformatowania i posegregowania ew. rozwinięcia haseł wyjaśniających
fiszaj
użyszkodnik
zatyczka do obiektywu - używane na określenie D40 podpiętego do szkieł 70-200/2.8 i większych
resajz i crop, czyli obraz przeskalowany i wycinek obrazu cyfrowego w jego oryginalnej rozdzielczości.
<potem dokończe>
Pozwoliłem sobie troche sformatować tekst Karla J. Potem jeszcze pododaje to się wcześniej pojawiały oraz synonimy niektórych wyrażeń (patrz, np. błyskograt ma parę określeń
zanabyłem drogą kupna - fajny zwrot się powtarza często - oznacza zakupy
nogi - to statyw
szkło - obiektyw
PSuj - program do psucia zdjęć
Połówka - filtr połówkowy lub element rozweselający i pobudzający atmosferę na plenerach
Puszka - body, aparat, lustrzanka
Jebay - popularny portal aukcyjny, na którym jest sporo sprzętu foto
zCorelować - poprawić zdjęcie w programie graficznym firmy Corel
Powódź - woda się wylewa
Zalana klawiatura - woda się wylewa
BLENDA - potocznie przysłona lub płaszczyzna odbijająca światło (może być o różnych kolorach)
BUTTERFLY - duża płaszczyzna przepuszczająca światło celem jego zmiękczenia lub wyrównania poziomów oświetlenia
BODY - PUCHA - CIAŁO - korpus aparatu
CZACHA - element lamp studyjnych - kierunkuje i odbija światło
KOMPENDIUM - osłona przeciwsłoneczna na obiektyw w formie wrót
STYROPEK - styropian potocznie używany do odbijania światła
MURZYN - czarne tło odcinające światło
GÓRSKIE NOGI - w statywie umożliwiające ustawienie jego na nierównym podłożu
OBIEKTYWY STANDARDOWY - ogniskowa jest równa przekątnej materiału światłoczułego
SZEROKOKĄTNY - ogniskowa jest mniejsza, niż przekątna materiału światłoczułego
TELE - ogniskowa jest większa, niż przekątna materiału światłoczułego
BLINK - niechciane lub celowe odbicie światła od przedmiotów
tyle na początek
Nie placek a "naleśnik" - od angielskiego słowa "pancake"
Zgadza się 'naleśnik' to poprawna forma, chociaż 'placek' też gdzieś widziałem:)
pomacać/sprawdzić organoleptycznie - trzymać w rękach, osobiście przetestować obiektyw/aparat
BLENDA - potocznie przysłona lub płaszczyzna odbijająca światło (może być o różnych kolorach)
Słowo przysłona jest mało właściwe. Blenda z rzadka coś przysłania
BUTTERFLY - duża płaszczyzna przepuszczająca światło celem jego zmiękczenia lub wyrównania poziomów oświetlenia
Skąd ten termin, jeżeli możesz podać. Wcześniej się z nim nie spotkałem.
OBIEKTYWY STANDARDOWY - ogniskowa jest równa przekątnej materiału światłoczułego
SZEROKOKĄTNY - ogniskowa jest mniejsza, niż przekątna materiału światłoczułego
TELE - ogniskowa jest większa, niż przekątna materiału światłoczułego
Opis ogniskowych jest dość niefortunny według mnie. Można rozpatrywać różnie, zależnie od w/w materiału światłoczułego.
fushiro - definicje bogdi są OK, opis ogniskowych - wręcz klasyczny. Zauważ, że jest on uniwersalny - obowiązuje dla każdej wielkości filmu czy matrycy.
fushiro - odpowiadam, BLENDA i BATERFLAY - wejdź na plan filmowy, u starszych fotografów nikt nie powiedział, zmień przysłonę - tylko zmień blendę, co do "motylka" jest to tło przeważnie płótno (choć wchodzą już syntetyki) - o wielkościach różnych, ale w większości zaczynających się powyżej 3metrów na krawędź,(składane) do zmniejszenia, np efekty zbyt dużych kontrastów przy silnym słońcu, choć zastosowań jest więcej, w zależności od sytuacji, - co do jaki niefortunny , przecież piszesz to samo, rozpatrywany jest właśnie dla materiału światłoczułego, dlatego dla negatywy 24/36 jest to ok 50mm, dla cyfry (APS) ok 35mm, i tak dalej, to nie jest moje sformułowanie - tylko
JACEK - dzięki za sprostowanie - pisałem w momencie gdy ty wysyłałeś
Fizyczny- człowiek do trzymania blendy i noszenia torby foto.
fushiro - odpowiadam, BLENDA i BATERFLAY - wejdź na plan filmowy, u starszych fotografów nikt nie powiedział, zmień przysłonę - tylko zmień blendę, co do "motylka" jest to tło przeważnie płótno (choć wchodzą już syntetyki) - o wielkościach różnych, ale w większości zaczynających się powyżej 3metrów na krawędź,(składane) do zmniejszenia, np efekty zbyt dużych kontrastów przy silnym słońcu, choć zastosowań jest więcej, w zależności od sytuacji, - co do jaki niefortunny , przecież piszesz to samo, rozpatrywany jest właśnie dla materiału światłoczułego, dlatego dla negatywy 24/36 jest to ok 50mm, dla cyfry (APS) ok 35mm, i tak dalej, to nie jest moje sformułowanie - tylko
JACEK - dzięki za sprostowanie - pisałem w momencie gdy ty wysyłałeś
Dzięki! O takie wytłumaczenie mi właśnie chodziło. Całe życie się człowiek uczy :D
Paprycjusz
25-12-2008, 13:42
Dwie klasy lepszy - potocznie przepaść dzieląca obrazki z 2 aparatów. Wartość aksjomatyczna, niedefiniowalna.
IQ - [ang. image quality] jakość zdjęcia.
czyszczałka - system czyszczenia matrycy, zastosowany m.in. w D60
eSBek - lampy Nikona serii SB
HAHA.. (nie wiedziałam) wystarczy że sobie wyobrażę i atak śmiechu murowany.. :D
Nawet nie wiedziałem że w mojej "szklarnni" jest "pompka":-D
jak to dobrze że jest taki słowniczek
SlaWasII
06-05-2009, 01:07
Brakuje mi w słowniku:
body - korpus aparatu
ciało -> body
MM - Media Markt (złośliwie: Miejska Macalnia) - miejsce, gdzie można dotknąć sprzętu fotograficznego bez względu na poziom intelektualny; raz do roku, na jeden dzień podnoszą ceny niektórych towarów o ok. 20% by móc placić VAT za klienta
;)
Azazel85
25-06-2009, 18:58
Ja wiem że tu nowy jestem i w ogóle... ale chyba nie było wyjaśnień na bokeh, dyfuzor, (gorąca) stopka...
Ale to pozostawiam chętnym na jakieś ciekawe/humorystyczne opisy - jam nie jest godzien... ;)
na szerokim - najkrótsza ogniskowa dla danego zooma
na długim - najdłuższa ogniskowa dla danego zooma
może tez być na szeroki/długim końcu jakkolwiek to dziwnie brzmi dla niewtajemniczonych ;)
mavricqs
11-07-2009, 01:00
nie ma to jak slang nkp :)
Zhivago75
12-10-2009, 10:13
A ja ostatnio slyszalem takie stwierdzenie:
Feng Shui - okreslenie na temat fotki,na ktorej panuje bałagan i nieład,nie wiadomo co jest motywem przewodnim zdjecia :D
Nie wiem czy bylo
Baldessarini
09-04-2010, 14:30
Słowo działające na posiadaczy D40(x) jak płachta na byka, powód wielu sporów, kłótni, zadym , heheh. Oznacza silnik AF w korpusie.
hahah, definicja genialnie "łapie" sedno sprawy;] gratuluję;]
Oto moje propozycje:
Tylny dekiel do KITa - Nikon D3000
Tami - Tamron
Nikoś - Nikon
Kanonier - używacjel Canona
Smyczka - oryginalny pasek od Nikona (każdego)
Ce-Efka - Karta CF
Po cropie - ogniskowa po przemnożeniu przez współczynnik (w Nikonie 1.5)
Crop - potocznie o formacie APS-C (czyli DX w Nikonie)
Fiszaj - Fish Eye (rybie oko)
Kręci mordką - "zjawisko" polegające na obracaniu przedniej soczewki podczas ogniskowania w obiektywach (zazwyczaj tych tańszych)
Allekradno - patrz: Alledrogo
Kto Ci czyści matrycę? - IZA (czyli Izopropanol)
EV (efałka) - Exposure Value – nazwa jednostki miary oraz skali ekspozycji fotograficznej.
Można walić na -2EV (minus dwie efałki) - czyli niedoświetlać o dwie działki (czterokrotnie mniej światła).
Nic nie słychać na zdjęciu - czyli, że jest zaszumione (np. robione na skrajnie wysokim ISO)
Z tym ostatnim to się nie zgodzę...szum, to dźwięk, więc raczej powinno być - Na zdjęciu jak w lesie. albo - Głośno gada to zdjęcie :D
Chyba nie widziałem "tutka" (tutek = tutorial = podręcznik (mniej więcej))...
B
Bardzo mi się podoba. Zaznaczył bym jednak zdecydowanie, że chodzi o wbudowaną lampę błyskową! Z pomocą nawet tej montowanej na sankach można zrobić świetne zdjęcia.
U Kelbiego rzuciło mi się w oczy:
Psuja - wbudowana lampa błyskowa.
Nikonozaur
27-06-2010, 21:51
Poważnym niedopatrzeniem jest brak IRenki.... ;)
Aku - aku-ku; czyli akumulator - ogniwo prądowe zasilające na przykład nasz aparat bądź lampę błyskową
Blenda - nie ma nic wspólnego z firmą Blendamed, a jest to powierzchnia (najczęściej mniej więcej płaska) odbijająca światło, zwykle srebrna, złota, biała lub posiadająca kilka kolorów materiału odbijającego i/lub rozpraszającego. Najpopularniejszy kształt to owal i okrąg - złożenie do rozmiarów pokrowca wymaga opanowania trudnej techniki origami.
Blur - określenie sposobu wygładzania (skóry), zazwyczaj przesadzonego i bardzo widocznego (z ang. to blur - rozmyć, zamazywać, zamglić); najczęściej spotykane w określeniach "chamski blur", "ale żeś blurem pojechał!"
Ciamciang - obiektyw firmy Samyang lub innej pokrewnej (np. Falcon) - nazwa pochodzi od niemożliwości wymówienia oryginalnej nazwy podczas kilkugodzinnych grupowych spotkań fotografów.
CPL - określenie filtra polaryzacyjnego kołowego (z angielska, ale za trudna to nazwa by ją tu pisać) nakręcanego (zazwyczaj) na obiektyw i dającego w praktyce unikalne właściwości w postaci pewnej redukcji odbić światła na fotografowanych przedmiotach (w ogromnym skrócie i nie wdając się w technikalia). Jednym z częstych zastosowań jest też regulowane przyciemnianie nieba (aż do granatu), co jest dodatkową (przypadkową ale pożądaną) właściwością tego filtra.
Dziubek - jedna z popularniejszych form jakie przybierają usta maksmodelek; zwykle tępiona przez fotografów, aczkolwiek z marnym skutkiem
Glamurek - zdjęcie wychuchane w stylu glamour - zwykle z wygładzoną skórą, ślicznymi kolorami, kontrastem, dopieszczone pod każdym względem; nieakceptowalne są na nim żadne skazy cery, zmarszczki czy fałdki!
Grip - batterypack - nazwa dodatkowej części przykręcanej do korpusu aparatu, by nasz zastaw wyglądał bardziej PROfesjonalnie; mieści akumulator(y) i umożliwia za pomocą dodatkowych przycisków i pokręteł wygodne wykonywanie zdjęć w orientacji pionowej, bez konieczności wykonywania niewygodnego i cudacznego chwytu znad głowy.
IMO, IMHO - Moim (Skromnym) Zdaniem, również MZ, MSZ; od angielskiego In My (Humble) Opinion
Łatka - narzędzie (różnie nazywane) w programach graficznych, służące do retuszu (najczęściej) niewielkich obszarów; wykorzystuje ono metodę sprytnego kopiowania tekstury (szczegółów) ze wskazanego (ładnego) miejsca w poprawiane (brzydkie) miejsce; kolor jest natomiast brany (w uproszczeniu) z otoczenia; pozwala to całkowicie i w niemal niedostrzegalny sposób usuwać skazy skóry typu krostki, ale także całkiem spore zmarszczki czy nawet przeprowadzić małą operację plastyczną
Maksmodelka - dziewczyna przypadkowa, nie uprawiająca zawodu modelki, chcąca zaistnieć lub łatwo uzyskać zdjęcia; również może oznaczać osobę fotografowaną lub zaczepioną na ulicy, spontanicznie; z punktu widzenia fotografa zwykle chodzi tu o ładną buzię sfotografowaną za darmo, ale pobudki bywają rozmaite; nazwa pochodzi z portalu maxmodels.pl
Modelina, Modelinka - modelka
MZ, MSZ - Moim (Skromnym) Zdaniem, również: IMO, IMHO
PG, PD, LG, LD - prawy górny, prawy dolny, lewy górny, lewy dolny ząb trzonowy, tfu! Róg zdjęcia miało być. Chodzi o omawianie szczegółów widocznych na fotografii i ich umiejscowienie.
Prawa ręka, prawe oko modelki - chodzi oczywiście o rękę po lewej stronie zdjęcia, czy oko po lewej stronie zdjęcia; czyli kierunki podajemy często względem modelki, a nie tego, z której strony na zdjęciu dana część ciała się znajduje
Retusz - korekta niedoskonałości skóry, cery, zazwyczaj drobna, ale może być dość pracochłonna i skomplikowana; usuwanie krostek, pajączków, znamion itd. Czasem mogą w to pojęcie łapać się także operacje plastyczne typu zmniejszanie uszu, powiększanie oczu itd. Kiedyś wykonywana w ciemni, dziś w programie graficznym. Oczywiście może być też wykonany przed zdjęciem jeśli mamy szczęście posiadać dobrą wizażystkę.
Ryje - slangowe pieszczotliwe określenie celebrytów i gwiazd, które należy sfotografować; inaczej: "twarze" (znane)
Sanki - mocowanie lampy błyskowej (na korpusie) przypominające trochę odwrócone płozami do góry sanie.
Skraplanie - polska nazwa jednego z narzędzi programu PhotoShop; Nie chodzi o część procesu destylacji, ale o funkcję służącą głównie do retuszu i korekty kształtów (deformacji). Można za jej pomocą powiększyć biust, czy oczy, pomniejszyć pośladki, nos, uszy i różne inne części ciała i nie tylko. Ulubiona funkcja fotoedytorów i speców od reklamy próbujących pokazać nam jakie naprawdę nie są gwiazdy widziane na ekranach, okładkach i bilbordach. Spotyka się też angielską nazwę tej opcji: liquify.
Stofen - nie sto, ale jeden rozpraszacz światła montowany na lampie błyskowej. Ma przekrój prostokątny i bywa nazywany mydelniczką, ze względu na podobny materiał i formę; nazwa pochodzi od firmy, która produkuje zamienniki oryginalnych nasadek na lampy
Strobing - styl fotografii, w której namiętnie używa się lamp błyskowych, głównie reporterskich, przenośnych, w odróżnieniu od studyjnych; zazwyczaj chodzi o wykorzystanie lamp nie znajdujących się na aparacie (wyzwalanych zdalnie)
Test bateryjkowy - nie chodzi tutaj o sprawdzenie wydajności baterii w ulubionym gadżecie elektrycznym naszej dziewczyny - czyli telefonie, ale o test ostrości obiektywu. Polega on na ustawieniu pionowo kilku baterii w różnej (ale niewiele się różniącej) odległości od nas, a następnie sfotografowaniu ich. Jeżeli ta, w którą celujemy czujnikiem ostrości jest najostrzejsza - układ obiektyw i korpus działają prawidłowo. Jeżeli większa ostrość jest na bateryjce przed naszym celem - mamy FF, jeżeli na bateryjce za - mamy BF. Patrz też BF, FF
Zblurować - rozmywanie elementów (zazwyczaj skóry) na zdjęciu w celu jej "wygładzenia"; ulubiona technika raczkujących fotoedytorów; spotykane w zdaniach typu: "O matko! Aleś jej skórę zblurował!" patrz: Blur
sowa minerwy
16-10-2010, 13:13
...nie znalazlem co to jest NR - noise reduction?
(moze by to dodac do slownika na poczatku watku?)
dzienx
A "ambitny amator"?
Czyli człek, który już od pierwszych postów na tym forum używa określeń "puszka" i "słoik", bo wydaje mu się, że to żargon fachowców.
Powstaje nowy język. Jeszcze trochę i będzie temat magisterki dla forumowicza kończącego studia ;)
Dodam swoje:
dupka - wymienne mocowanie obiektywu /najczęściej produkcji radzieckiej/ pozwalające na podpięcie np. do Nikona szkła z M42
A "ambitny amator"?
Czyli człek, który już od pierwszych postów na tym forum używa określeń "puszka" i "słoik", bo wydaje mu się, że to żargon fachowców.
Jeśli wejdziesz między wrony ..........
a tak btw, flash czy flesh? Czy użycie "flash" jest ok?
I jak jest po polsku gobo i ringflash?
flesh ludziom znającym trochę angielski od razu się kojarzy z ciałem, mięsem - często w mrocznych i makabrycznych klimatach również - zatem odpada :D Natomiast można użyć słowa "flesz" o spolszczonej pisowni
gobo po polsku to pewnie jakaś przysłona by była, z tym, że tego terminu używamy już do czego innego i jest problem :/ Może "wykrajanka" lub jakiś neologizm typu "światłokszłtałtka" by się sprawdził?
ringflash to lampa pierścieniowa, można by pewnie użyć skrótowego neologizmu "pierścieniówka"; gorzej z beautydish, który bywa nazywany słoneczkiem i nie tyle oddaje oryginalne znaczenie, co opisuje kształt
Puszka i słoik mają wbrew pozorom swój sens głębszy. A to dlatego, że poprawnym określeniem jest korpus lub aparat fotograficzny oraz obiektyw. Natomiast ciężko myśleć jak o korpusie czy aparacie, gdy w rękach trzymamy po prostu jakieś drewniane pudełko czy inny wynalazek własnej roboty. Stąd puszka - ot opakowanie puste w środku :). Obiektyw - znów tutaj można podać skrajności, czyli aparaty otworkowe, w których ten szumny obiektyw to dziurka w ściance. Natomiast słoik to często negatywne określenie prostego instrumentu optycznego, zbliżonego jakością do denka od słoika. Oczywiście żartobliwie. Zatem ponownie ma to sens, ale mało kto określa mianem słoika wszystkie obiektywy chyba. Prędzej mowa o "szkle". Ot taka mania z USA, by używać krótszych słów zamiast długich i fachowych. Śpieszy się nam wciąż, więc szkoda czasu na zbędne paplanie i rozwlekanie wyrazów. :)
flesh
...
Puszka i słoik mają wbrew pozorom swój sens głębszy...
O tym właśnie piszę, głębokość puszki, albo słoika. :-)
Ale, gdyby się już czegoś z ameryki doszukiwać, to raczej prób naśladowania szmoncesowego luzu, który podawany jest na kopy w sitkomach z podkładanym śmichem.
Natomiast słoik to często negatywne określenie prostego instrumentu optycznego, zbliżonego jakością do denka od słoika. Oczywiście żartobliwie. Zatem ponownie ma to sens, ale mało kto określa mianem słoika wszystkie obiektywy chyba. :)
A ja myślałem że słoik to od tego że w jakimś tam stopniu szklany jest i się go wkręca do body-skojarzenie z gwintem na słoiku:oops:
:D
cipolek - od circular polariser - filtr polaryzacyjny kołowy. Dziś wprawdzie już się liniowych praktycznie nie używa (AF), ale rozróżnienie pozostaje.
"wół roboczy" tak nazywają swój stary aparat użytkownicy, których nie stać na nowy aparat (aby się podbudować)
"pod FX ten obiektyw nabiera skrzydeł" - to takie powiedzonko aby zadołować tych fotografujących amatorskimi DX-ami
Aha - propozycja słownikowa:
walić gruchę - intensywnie czyścić sprzęt przy użyciu gruszki
plastyka obrazu - zwykle jej brakuje. Jest bardzo charakterystyczna dla drogich (niekoniecznie dobrych) obiektywow, nie tylko Nikona. Mowia o niej zwykle ci, ktorych ilosc sprzetu jest odwrotnie proporcjonalna do ilosci wystawianych zdjec, tudziez ich jakosci. Pojecie subiektywne, niedefiniowalne, ktorego wycena zalezy od plywow morskich i ustawienia planet.
jak bylo to przepraszam :)
Pełna plastyka obrazu - do osiągnięcia tylko na pełnowymiarowej kliszy rentgenowskiej przedstawiającej pełny obraz kręgosłupa szczęśliwego posiadacza kompletnego zestawu sprzętu pełnoklatkowego (jak już go sobie skompletował i trochę z nim pochodził w plenerze).
Pozdrawiam,
HiPhoto
PPI - Przeczytaj Pier....ną Instrukcję - zwrot "Kolegów" z większym stażem do Żółtodzioba, któremu nawet nie chciało się spojrzeć na instrukcję i klika na forumie: "Ratunku, pomocy, aparat nie chce mi się włączyć, jest ZEPSUTY??"
Złota godzina - coś mitycznego, istniejącego tylko w opowieściach (tak jak smoki, jednorożce i kobiety, które przynoszą spragnionemu/zakacowanemu facetowi zimnego browara) - czasookres, w którym wykonane focie mają idealną ostrość, naświetlenie, plastykę, kompozycję i to COŚ - chwila, która może i istnieje, ale jest przesypiana przez 99,999999999999999999% fotograferów.
Fotografer - inna nazwa osobnika, który próbuje pokazać rzeczywistość taką, jaką on widzi po kilkukolejkowej obecności w kilku pubach.
twój pomysł mi się podoba ;)
Zwariowane macie pomysły :P
Złota godzina - coś mitycznego, istniejącego tylko w opowieściach (tak jak smoki, jednorożce i kobiety, które przynoszą spragnionemu/zakacowanemu facetowi zimnego browara) - czasookres, w którym wykonane focie mają idealną ostrość, naświetlenie, plastykę, kompozycję i to COŚ - chwila, która może i istnieje, ale jest przesypiana przez 99,999999999999999999% fotograferów.
Dla mnie "złota godzina" to czas kiedy mam porządne parcie na pęcherz i trzeba z całym sprzętem lecieć w ustronne miejsce mając wszystko inne w głębokim poważaniu. Nigdy jej nie przesypiam. ;)