grzechu73
02-03-2006, 10:39
Od kilku dni mam Nikona D50 i nie ukrywam, że w "labolatorium" cyfrowym jestem zupełnie nowicujeszem. Po przeczytaniu wiele wątków na temat oprogramowania zdecydowałem sie na Capture One. Wyczytałem też tutaj,że najlepiej zdjęcia zapisywać w aparacie i obrabiać w adobe rgb. I teraz mam kilka pytań odnośnie obsługi tego programu.
Chcę wszystko obrabiać a adobe, oczywiście zapisuję w nefie.
Jak ustawic opcje koloru w programie abym na podglądzie miał kolory w przestrzeni adobe? 1. Zrobiłem 2 zdjęcia aparatem , jedno w adobe drugie w sgrbIII Na podglądzie mam identyczne kolory. Dlaczego?
2. Jak je zapisac do Tiffu w adobe?
3. Co to znaczy Nikon d50 generic? Niezależnie czy ustawie generic czy adobe na podgladzie w programie widac tak samo.
3. Czy jest możliwość zapisania obrobionych zdjęć takze w nefie? tzn tak abym mógł np nagrac fotke na cd i odtwprzyc tak obrobioną w nefie na innym kompie?
4. Czy program ten obrabia tez jpg?
Może to zbyt lamerskie pytania ale proszę o wyjaśnienie i pomoc ;)
Pozdrawiam!
Grzesiek[/list]
Chcę wszystko obrabiać a adobe, oczywiście zapisuję w nefie.
Jak ustawic opcje koloru w programie abym na podglądzie miał kolory w przestrzeni adobe? 1. Zrobiłem 2 zdjęcia aparatem , jedno w adobe drugie w sgrbIII Na podglądzie mam identyczne kolory. Dlaczego?
2. Jak je zapisac do Tiffu w adobe?
3. Co to znaczy Nikon d50 generic? Niezależnie czy ustawie generic czy adobe na podgladzie w programie widac tak samo.
3. Czy jest możliwość zapisania obrobionych zdjęć takze w nefie? tzn tak abym mógł np nagrac fotke na cd i odtwprzyc tak obrobioną w nefie na innym kompie?
4. Czy program ten obrabia tez jpg?
Może to zbyt lamerskie pytania ale proszę o wyjaśnienie i pomoc ;)
Pozdrawiam!
Grzesiek[/list]