PDA

Zobacz pełną wersję : D40x na D80

olaf111
12-02-2008, 14:45
Witam wszystkich. Na początek powiem, że używałem funkcji szukaj:), lecz nie znalazłem czegoś co opisywałoby mój problem w 100%. Moje pytanie brzmi: czy przy tych szkłach które posiadam zmiana puchy na d80 się opłaca? Czy jest ktoś po takiej zmianie i moż ewymienić główne różnice w użytkowaniu? Fotografią zajmuję się ok. 4 miesiące i trochę już umiem. Za wszystkie odpowiedźi z góry dziękuję:-D.

Wojteksw
12-02-2008, 14:55
Jeżeli masz wolne środki finansowe to możesz dokonać zmiany na D80, ale pamiętaj że D40X masz dopiero 4 miesiące i stracisz na tym fnansowo. Moim zdaniem jeszcze bym poczekał i zmienił bym dopiero, kiedy będzie Tobie brakowało tych funkcji co ma D80 a nie ma D40X.

Rafał_Sz
12-02-2008, 14:59
A czego brakuje Ci w D40? Tak będzie łatwiej.

vasper31
12-02-2008, 15:15
powiedzmy że D80 w Twoim przypadku to będzie duży progres ale nie z kitem!! kup sobie szkło a potem body.. oto słowo vaspera .. :)

olaf111
12-02-2008, 15:29
To znaczy że tymi szkłami jakie teraz mam to się nie opłaca? (myślałem o sprzedaży samego body d40x i kupnie samego body d80 zostawiając te szkła które mam)

Maciex
12-02-2008, 15:36
Ano. Koledzy prawdę rzekli :)

Bez zmiany szkieł rożnicy w samych zdjęciach raczej nie zauważysz, co najwyżej w ergonomii i pewnych możlwościach których (jak śmiem sądzić) jeszcze prawdopodonie po 4 miesiącach nie wykorzystasz.

Główna rożnica to śrubokręt, gdybyś chociaż dokupił od razu jakąś fajną stałkę, to różnica mogłaby być widoczna łatwiej.:-D
Gdyby to jeszcze inna matryca była..a tak - zacznij najpierw od szkieł...albo chociaż lampę zewnętrzną sobie kup, żeby móc tymi ciemnymi szkłami robić jako takie zdjęcia w pomieszczaniach - tu też już poczujesz jakąś rożnicę jakościową.
Zaprawdę powiadam Ci - lepsze D40X z kompletem akcesoriów i dobrych (kompatybilnych ;)) obiektywów niż goła D80 z kitem od D40.

A przede wszystkim musisz sam wiedzieć czego chcesz, czyli co Ci się przyda w D80 a nie masz w D40x..
Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie niestety, nie ma lekko :mrgreen:

olaf111
12-02-2008, 15:37
A czego brakuje Ci w D40? Tak będzie łatwiej.

Czytałem trochę o funkcjach d80. Ztego co zauważyłem to dużo osób pisze że ma dużo lepszy układ AF(od D40x), więcej czułości ISO, górny wyświetlacz,bracketing, oraz przełaczanie niektórych funkcji na obudowie bez wchodzenia w menu. Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce. i tu moje pytanie: czy te funkcje pomagają?

olaf111
12-02-2008, 15:40
Ano. Koledzy prawdę rzekli :)

Bez zmiany szkieł rożnicy w samych zdjęciach raczej nie zauważysz, co najwyżej w ergonomii i pewnych możlwościach których (jak śmiem sądzić) jeszcze prawdopodonie po 4 miesiącach nie wykorzystasz.

Główna rożnica to śrubokręt, gdybyś chociaż dokupił od razu jakąś fajną stałkę, to różnica mogłaby być widoczna łatwiej.:-D
Gdyby to jeszcze inna matryca była..a tak - zacznij najpierw od szkieł...albo chociaż lampę zewnętrzną sobie kup, żeby móc tymi ciemnymi szkłami robić jako takie zdjęcia w pomieszczaniach - tu też już poczujesz jakąś rożnicę jakościową.
Zaprawdę powiadam Ci - lepsze D40X z kompletem akcesoriów i dobrych (kompatybilnych ;)) obiektywów niż goła D80 z kitem od D40.

A przede wszystkim musisz sam wiedzieć czego chcesz, czyli co Ci się przyda w D80 a nie masz w D40x..
Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie niestety, nie ma lekko :mrgreen:

To znaczy na zmianę body mam około 1000zł. Lepiej kupić Sabinkę do d40x?

Maciex
12-02-2008, 15:42
Czytałem trochę o funkcjach d80. Ztego co zauważyłem to dużo osób pisze że ma dużo lepszy układ AF(od D40x), więcej czułości ISO, górny wyświetlacz,bracketing, oraz przełaczanie niektórych funkcji na obudowie bez wchodzenia w menu. Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce. i tu moje pytanie: czy te funkcje pomagają?

no oczywiście :) jak napisałem ergonomię ma lepszą, to przesiadka półkę (a może pół) wyżej. :)
tylko, że coś jest tak dobre jak jego najsłabsze ogniwo. Po prostu Twój obiektyw nie jest najlepszy (mam na myśli 18-55) żeby nie powiedzieć słaby i jego nie przeskoczysz.
Będziesz miał wygodniej, ale nie lepiej jakościowo.
I pewnie szybko będziesz chciał go wtedy zmieniać na lepszy, przygotuj sie na to :)

mattromanow
12-02-2008, 15:44
Witam.
Ja mialem podobny problem tylko ze z aparatem d50. Watek o tym mozesz poczytaj nieco nizej.
Zdecydowalem sie ostatecznie na d50 wlasnie z powodu kilku funkcji ktore wymieniasz a roznia d40/x od np d80. Chodzi o gorny wyswietlacz. Moim zdaniem pomaga. W uzyciu przez mialem nikona z tym wynalazkiem, poszedlem do sklepu "pobawic" sie d40/x i dla mnie amatora kompletnego puki co byla to spora wada. Wyswietlacz napewno pomaga. Przyciski szybkiego dostepu sa napewno pomocne jak nie za bardzo masz czas na mieszanie w ustawieniach, raz dwa i masz to co potrzebujesz.
Zakres ISO oba aparaty maja taki sam z tym, ze w d80 masz czestrze skoki np - ISO 100- ISO 125- ISO 160- ISO 200 a w d40/x jak zapewne wiesz 100-200-400.
To tak ode mnie, amatora :)

Widze, ze dobrze zrobilem wybierajac cos lepszego od d50, skoro Ty myslisz o zmianie juz po 4 mc...

olaf111
12-02-2008, 15:45
A jaki w zamian tego 18-55 co mam, drogi Maciex byś polecał?:) (Nie wiem czy będę miał taki budżet)

Maciex
12-02-2008, 15:46
To znaczy na zmianę body mam około 1000zł. Lepiej kupić Sabinkę do d40x?

ech nie nadążam odpisywać :)
No Sabinka obowiązkowa jak chcesz mieć dobre zdjęcia w pomieszczeniach..tym bardziej przy ciemnej optyce
(ale prawdziwe efekty to dopiero będą - jasny obiekty+ sabinka..wtedy lampą tylko delilatnie doświetlasz, a korzystasz jak najwięcej ze swiatła zastanaego wtedy efekty są najlepsze)

Ale lampa pomoże to tylko przy słabym świetle, samej optyki nie przeskoczysz lampą, choć na pewno pomoże.
Zacząłbym jednak od obiektywu, potem lampa, a potem dopiero body..

Oczuwiście jak się uprzesz kolejność możesz mieć też odwrotną, jak czujesz że D40x jest już za słabe dla Ciebie :)

olaf111
12-02-2008, 15:50
Ja też już nie nadążam z odpowiedziami:-D. Dzięki wszystkim, zatą szybką wymianę zdań:mrgreen:. Bardzo mi pomogliście. DZIĘKI WIELKIE! (jeśli ktoś jeszcze może coś dopowiedzieć to bardzo proszę:)) Z tego co zrozumiałem to najlepiej najpierw Sabina, później optyka a dopiero na końcu zmieniać body.

Pienia
12-02-2008, 15:57
witam! ja też jakiś czas temu stanąłem przed takim dylematem, ale po kilku próbach D80 + kit, wybrałem rozwiązanie moje stare D40 i 18-200 VR. I to mi na razie wystarcza...

żółto-czarny
12-02-2008, 16:15
Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce.
Jest lepszy, bo większy i jaśniejszy i przez to lepiej ocenia się na nim głębię ostrości (podejrzewam, że tego guziczka teraz, jako uczącemu się, Tobie brakuje). Siatka też się przydaje, ale ja nie włączam bo robi podział na 4, a nie na 3 :???: Natomiast to podświetlenie pól na czerwono, to akurat masz teraz lepiej rozwiązane :)

Maciex
12-02-2008, 16:25
Ja też już nie nadążam z odpowiedziami:-D. Dzięki wszystkim, zatą szybką wymianę zdań:mrgreen:. Bardzo mi pomogliście. DZIĘKI WIELKIE! (jeśli ktoś jeszcze może coś dopowiedzieć to bardzo proszę:)) Z tego co zrozumiałem to najlepiej najpierw Sabina, później optyka a dopiero na końcu zmieniać body.
no z tą kolejnością to nie całkiem tak ;)
jednak tak globalnie lepiej mieć dobry obiektyw niż lampę..zresztą napisałem to w którymś poście.
Chyba że dużo robisz w słabym oświetleniu, ale tu też lepiej mieć (nawet z lampą) jasny obiektyw.

Co do optyki to pewnym problemem może być właśnie brak śrubokręta w D40x - te obiektywy które są super do D80 i bym Ci je polecił nie będą miały AF w D40x..
Ale na pewno nie jest tak źle, parę się znajdzie :) (pamiętaj że powinny mieć napęd - no ale to na pewno znajdziesz na forum (wiele razy było o tym co do D40x..)
Szkoda tylko że ze stałkami będzie problem, bo fajna sprawa.

124miko
12-02-2008, 16:37
Miałem D80 i to co mnie najbardziej denerwowało to kłopoty z naświetlaniem w trybie matrycowym. Może jestem gamoniem ( tego nie mogę wykluczyć ), ale nie podobało mi się to bardzo. Ostatnio mogłem porobić trochę zdjęć D40 z obiektywem 70-300 VR i byłem mile zaskoczony. Kupiłem D40 jako drugie body ( czekam teraz na przesyłkę ).
Moja rada byłaby taka: zostawić na razie D40X i 70-300 VR, sprzedać 18-55 i poszukać jaśniejszego szkła w tym zakresie.

pozdrawiam 124miko

ezin
12-02-2008, 16:54
zmień szkła, potem body. szkła które masz są bardzo słabe i nie opłaca się wydawać kasy na body, lepiej zainwestować w szkła, szczególnie zmień ten 18-55.

who
12-02-2008, 17:01
Jest lepszy, bo większy i jaśniejszy i przez to lepiej ocenia się na nim głębię ostrości (podejrzewam, że tego guziczka teraz, jako uczącemu się, Tobie brakuje). Siatka też się przydaje, ale ja nie włączam bo robi podział na 4, a nie na 3 :???:

ja mając d80 od listopada z guziczka do podglądu ostrości korzystałem, tylko przy pierwszych zabawach, jak dla mnie jest on w złym miejscu i strasznie niewygodnie go dosięgnąć (lepiej jest w d300 albo d3, którymi się dzisiaj przez chwilkę bawiłem w sklepie) a po za tym ja i tak nie widzę różnicy w głębi ostrości przy zmianie przysło np. 2.8 na 3.5 :P może że okulary noszę ale nie dostrzegam tego :|

tak naprawdę d40x nie jest złym aparatem i można z niego wycisnąć dużo, tak jak poprzednicy najpierw po dokupuj szkła, lampę itp. a potem zacznij myśleć o wymianie :)
a co do lampy to kupuj albo sb-600 albo sb-800 :) na pewno dadzą ci dużo frajdy :)

rastula
12-02-2008, 17:02
zmień szkła, potem body. szkła które masz są bardzo słabe i nie opłaca się wydawać kasy na body, lepiej zainwestować w szkła, szczególnie zmień ten 18-55.

AF-S Nikkor 70-300 4.5-5.6 G VR ED -

tak , mega słabe szkło :-P , co byś koledze zaproponował w tej kategorii cenowej?

a odpowiadając na główne pytanie

zmiana z tymi szkłami - bez sensu

lepiej zainwestować w szkła - wymienic kit na 17-70, zastanowić się nad sigma 30 HMS, jakiś obiektyw makro ( tamron 90 - nawet jeśli bez motorka, wart polecenia)

druga puszka później

Squier
12-02-2008, 17:02
Co do słabości 70-300 VR to bym polemizował. Brakuje mu tylko światła 2,8.
Pozdrawiam

rastula
12-02-2008, 17:04
no właśnie :-)

w zakresie od 70 do 200 to po prostu świetny obiektyw

Seeker
12-02-2008, 17:14
Moim zdaniem demonizujecie tego biednego 18-55.

Nie chce bynajmniej odradzac zakupu innych szkiel,
ale nie robcie z niego (stereotypowo) potwora.

Jest to szkielko wzglednie szybkie, ostre, wystaczajaco
szerokie i obrzydliwie tanie. Ciemnosc tez nie jest
az tak straszna w tym zakresie ogniskowych.
Wstep do makro takze mozna nim zaliczyc.
I wazy tyle, co... nic.

Zakres regulacji GO ma na dluzszym koncu ewidentnie
za maly, ale krajobrazy mozna trzaskac, az milo.
Ladny tez nie jest, lecz to przypadlosc conajmniej
polowy pozostalych obiektywow.
Kreci ryjem. Jednak sporo szkiel tez kreci.

Dowcip w tym, ze na miejscu autora watku bym sie jego nie
pozbywal, zanim sie go nie zastapi czyms wyraznie lepszym.
Tym bardziej przy kwocie, jaka mozna za niego otrzymac.

prz3mo
12-02-2008, 17:37
Moim zdaniem demonizujecie tego biednego 18-55.

Nie chce bynajmniej odradzac zakupu innych szkiel,
ale nie robcie z niego (stereotypowo) potwora.

Jest to szkielko wzglednie szybkie, ostre, wystaczajaco
szerokie i obrzydliwie tanie. Ciemnosc tez nie jest
az tak straszna w tym zakresie ogniskowych.
Wstep do makro takze mozna nim zaliczyc.
I wazy tyle, co... nic.

Zakres regulacji GO ma na dluzszym koncu ewidentnie
za maly, ale krajobrazy mozna trzaskac, az milo.
Ladny tez nie jest, lecz to przypadlosc conajmniej
polowy pozostalych obiektywow.
Kreci ryjem. Jednak sporo szkiel tez kreci.

Dowcip w tym, ze na miejscu autora watku bym sie jego nie
pozbywal, zanim sie go nie zastapi czyms wyraznie lepszym.
Tym bardziej przy kwocie, jaka mozna za niego otrzymac.

Dokładnie. Tymbardziej, ze autor nie pisze nigdzie, ze potrzebuje czegoś jaśniejszego...
Dla jednego 2.8 to będzie ciemnica, dla drugiego starczy np. f4.. Nie dajmy sie zwariować z tymi jasnymi szkłami. Jesli ktos nie robi w trudnych warunkach zdjęć to nie musi za wszelką cene wydawac kase na jasne szkła...

olaf111
12-02-2008, 17:44
A więc czy nie byłoby jakimś strasznym błedem kupienie d80 a za pare miesięcy Nikkora 18-70 albo Tamrona 17-50 f 2.8?

olaf111
12-02-2008, 17:46
Czy coś takiego mogłoby być?

Maciex
12-02-2008, 17:52
A więc czy nie byłoby jakimś strasznym błedem kupienie d80 a za pare miesięcy Nikkora 18-70 albo Tamrona 17-50 f 2.8?

no pewnie że nie :)

Nawet Ci napisałem że kolejność może być odwrotna..a nawet kupienie D80 przyspieszy chęć zmiany szkła,bo jak efekty będą identyczne jak przy D40x (lub gorsze!;)) to tym bardziej będzie Cię to motywowało do zmiany..
Nie pisałeś tylko, że planujesz w przyszłości szkło zmienić.
Pytałeś o różnice i większość osób doradziło Ci, że lepsze efekty uzyskasz zmieniając szkło niż body (w tym przypadku, gdy jest to ta sama matryca) a samo body da Ci "tylko" lepszą ergonomię.

Nadal pozostaje więc pytanie czego bardziej potrzebujesz - większego wizjera, przyicisków czy funcji itd, czy lepszej jakości zdjęć, i co Ci w D40x bardziej przeszkadza.

Yanluk
12-02-2008, 17:53
A moze by tak sprzedac D40x i KIT dolozyc troche i kupic uzywany D70-D70s i Tamrona 17-50 f/2.8? No chyba ze dolozyc wiecej i D80 plus ten Tamron (no chyba ze Sigma 18-50 f/2.8 wedle uznania).

ceekay78
12-02-2008, 17:59
Już wcześniej pisano w tym temacie i muszę się pod tym podpisać lepiej dokup sabinke nawet 600, mialem ja testowałem i wiem że warto wiec teraz juz zbieram na nią fundusze.
Popieram również stanowisko najpierw szkła a potem body. Looknij na http://pl.pixel-peeper.com/ i obejrzyj i podejmij decyzję.

Squier
12-02-2008, 18:18
Olaf111,
1. nie przeszkadza mikrośc korpusu i dajesz rade trzymac D40x z 70-300VR,
2. nie zamierzasz używac jaśniejszych obiektywów zoom "na śrubokręt" (za chwilę będziesz mógł kupic 17-50 lub 18-50 z silnikiem)
3. nie zamierzasz używac stałek,
4. nie jest Ci potrzebny bracketing,
5. nie jest Ci potrzebny większy wizjer,
6. nie jest Ci potrzebny pełnowartościowy grip.

Jeśli zgadzasz się ze wszystkimi argumentami, nie potrzbny Ci nowy korpus.
Jeśli z którymś się nie zgadzasz, jest Ci potrzebny.

Pozdrawiam

rastula
12-02-2008, 18:26
Olaf111,

6. nie jest Ci potrzebny pełnowartościowy grip.

Pozdrawiam

a jaki to jest pełnowartościowy?

kronos28
12-02-2008, 18:34
a jaki to jest pełnowartościowy?

taki z normalnie działającym spustem (bez jakichś lusterek, kabelków podpinanych w złącze węzyka itd.), kólkami nastaw itd.

beniamin44
12-02-2008, 18:39
Panowie nie wpędzajcie gościa w koszty, jeśli wymieni D40x na D80 i pozostanie przy szkłach które ma to będzie w przyszłości miał taniej .A jeżeli będzie kupował dobre szkła kompatybilne z D40x z swm to do każdego będzie niepotrzebnie dopłacał ,i poprzesiadce na D80 i tak nie wykrzysta tego silnika za który i tak już zapłacił .Więc chyba lepiej wymienić najpierw body wyćwiczyć oko (pisze że młody fotoamator) a póżniej szklarnie w zależności od potrzeb i finansów:?.

cudak
12-02-2008, 19:31
Panowie nie wpędzajcie gościa w koszty, jeśli wymieni D40x na D80 i pozostanie przy szkłach które ma to będzie w przyszłości miał taniej .A jeżeli będzie kupował dobre szkła kompatybilne z D40x z swm to do każdego będzie niepotrzebnie dopłacał ,i poprzesiadce na D80 i tak nie wykrzysta tego silnika za który i tak już zapłacił .Więc chyba lepiej wymienić najpierw body wyćwiczyć oko (pisze że młody fotoamator) a póżniej szklarnie w zależności od potrzeb i finansów:?.

Popieram. Sam tak zrobilem. Stwierdzilem, ze za malo jest obiektywow z wlasnym silnikiem, dlatego - majac okazje - sprzedalem D40x z oboma obiektywami (18-55 i 55-200) i kupilem nowego D80 z 18-70. Uzbieram kase, to kupie S70-300 i N50/1.8, co dalej? Bede myslal, jak te kupie. Marzy mi sie jeszcze szklo typu N12-24 i dobra (jasna) stalka - taka 500 np. ;)

wasilewk
12-02-2008, 19:32

A jak wyćwiczy oko, to zechce D300(bo plastik i za mały i nie uszczelniony)... itd.. a szklarnia zostanie...
Ale i przesada w drugą stronę też nie jest dobra: np kupi N24-70/2.8 pod pełną klatkę... ...nie wiadomo, kiedy to szkło doczega 'swojego' body... ...tyle, że zdjęcia już duuuużo lepsze.

Pzdr.

Maciex
12-02-2008, 19:44
A jak wyćwiczy oko, to zechce D300(bo plastik i za mały i nie uszczelniony)... itd.. a szklarnia zostanie...
Ale i przesada w drugą stronę też nie jest dobra: np kupi N24-70/2.8 pod pełną klatkę... ...nie wiadomo, kiedy to szkło doczega 'swojego' body... ...tyle, że zdjęcia już duuuużo lepsze.

Pzdr.
masz rację nie ma co przeginać w żadną stronę :)
ani kupowanie co 4 miesiące nowego body (bo poprzednie za "słabe") ani kupowanie szkieł z górnej półki do body z amatorskiej.
A swoich umiejętności i tak pewnie nie przeskoczy.

swoją drogą autor wątku w którymś z postów napisał, że ma do wydania 1000 zł...
a przecież z pustego to i Salomon nie naleje ;)
jak tu doradzić jakąś sensowną zmianę w tej cenie? i jakiej zmiany tak naprawdę oczekuje?

No cóż, sam musi zdecydować, my możemy tylko podpowiadać jakieś rozwiązania.

Osobiście na pewno wolałbym D80 z T17-50/2.8 i jakimiś jasnymi stałkami niż D40x z 18-55..;)
ale na odwrót, to już niekoniecznie...

wasilewk
12-02-2008, 19:49
Osobiście na pewno wolałbym D80 z T17-50/2.8 i jakimiś jasnymi stałkami niż D40x z 18-55..;)
ale na odwrót, to już niekoniecznie...

No i popatrz: jak ten Tamron momentalnie się przyjął - do dobrego nie trzeba namawiać.
A propos pytania: już nie długo autor może kupić to szkiełko z silnikiem (w tej samej cenie). Po swoich doświadczeniach mogę dodać, że chyba szybko go nie odepnie.

Pzdr.

Maciex
12-02-2008, 19:55
No i popatrz: jak ten Tamron momentalnie się przyjął - do dobrego nie trzeba namawiać.
A propos pytania: już nie długo autor może kupić to szkiełko z silnikiem. Po swoich doświadczeniach mogę dodać, że chyba szybko go nie odepnie.

Pzdr.
tak, Tamron naprawdę jest OK (zwłaszcza taki wyselekcjonowany bez BF/FF)
a ta wersja z napędem to rzeczywiście świetny pomysł, chociaż czytałem o tym nowym Tamronie a jakoś przy tej okazji nie pomyślałem..
No takie małe spaczenie - mając D80 mniejszą wagę przywiązujesz do tego czy szkło ma silnik czy nie ;)

autograf
12-02-2008, 19:58
MOJA PROPOZYCJA (juz pisalem o tym kilka razy, a ja mam taki zestaw od niedawna, a wczesniej mialem taki sam zestaw jak Ty)

Nowe body D80 - 2500-2600zl
Uzywane N 18-70 500zl
Uzywana sabina 500zl

wasilewk
12-02-2008, 20:11
MOJA PROPOZYCJA (juz pisalem o tym kilka razy, a ja mam taki zestaw od niedawna, a wczesniej mialem taki sam zestaw jak Ty)

Uzywane N 18-70 500zl
Uzywana sabina 500zl

SUUPER !
Ale (choć nie znam autora pytania) nie każdy może mieć 'zdolność kredytową', a ten co mógłby jednym ruchem ręki przeznaczyć 'od razu' taką kwotę - to wiesz w co teraz by zainwestował ? (Live view, filmy - "a co, niech widzą !").

Pzdr.

olaf111
12-02-2008, 20:22
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Może wyciągnę na tyle żeby kupić ten zestaw:

Uzywane N 18-70 500zl
Uzywana sabina 500zl

Ale nad tym muszę się jeszcze zastanowić i dobrze przemyśleć. Niemniej jednak dziękuję wszystkim za odpowiedź. Naprawdę bardzo mi pomogliście i "otworzyliście oczy":)

autograf
12-02-2008, 20:26

Ale nad tym muszę się jeszcze zastanowić i dobrze przemyśleć. Niemniej jednak dziękuję wszystkim za odpowiedź. Naprawdę bardzo mi pomogliście i "otworzyliście oczy":)

Body kupilem u hesji - 50% gotowki - 50% na raty. Nawet nie odczuje. Wiec kasy potrzebujez zalozmy jakies 2000 w gotowce ;)

Kolego, to naprawde jest dobry pomysl. Uwierz, wielu rad wysluchalem!

Maciex
12-02-2008, 20:36

to super :)
ta ostatnia propozycja nie jest zła..(jeśli nie potrzebujesz jasnego obiektywu, zresztą zawsze możesz zmienić czy dokupić w przyszłości)

a jako ostatnia wskazówka- możesz też przecież kupić używane D80 - skoro nowe aż tak potaniało, to i używane w dobrym stanie nie powinno być drogie. A na giełdzie trafiają się niezłe okazja, zaś ludziom z forum zdecydowanie bardziej można ufać niż takim np. z Allegro. A często ktoś np. kupuje D300 i wtedy właśnie do sprzedania D80.

olaf111
12-02-2008, 20:39
Jeszcze raz wielkie dzięki. Tą kasę dałbym radę skombinować. Jeszcze raz wszystko przeczytam i przemyślę.

koofel
12-02-2008, 22:12
Ja mam D40 3 miesiące i powiem Ci że brakuje mi już pewnych żeczy w nim.
1.ŚRUBOKRĘT
-mam stałkę 50mm/1.8d i złapanie ostrości na zielonej kropce jest trudne.
2.BRACKETING
-hdr-y by sie przydały...
3.MEGAPIXELE
-na tym akurat mi nie zależy
4.OBIEKTYWY
-już widzę że te które mają silnik nie są na moją kieszeń.

Moja rada.

jeśli masz d40/d40x i jakąś szklarnię;sprzedawaj samą puchę i kupuj D80.

Pzdr.

Spidi
12-02-2008, 22:18
przyłacze sie do tematu bo męczy mnie podobny dylemat.

D40X to mój pierwszy powazny aparat(kupiłem go w listopadzie 07). Tak naprawde nie żałuje że go kupiłem bo to własnie cena spowodowała że odważyłem sie wejść w świat fotografi i wreszcie spróbowac swoich sił(a myślałem o tym od bardzo dawna).
Długo myslałem nad tym co kupić i w sumie mój dylemat bardziej opierał sie na tym czy wziąść X czy bez X...
Tak czy siak wciągnęła mnie ta cała zabawa naprawde na maksa. Nie spodziewałem sie że sprawi mi to aż tyle frajdy i mój apetyt będzie rósł tak szybko. Teraz można by gdybać i pluć sobie w brode że nie dołożyłęm od razu kupując raz a pożadnie ale prawda jest taka że ktoś kto tak naprawde nie wie czy "to poczuje" chce wydać 3koła kiedy można wydać o tysiac mniej... Gdyby nie D40 kto wie- albo zostałbym Canoniarzem albo i ciągle bym foografie rozpatrywał w sferze marzeń!

Ostatnio zacząłem dumac nad wymiana apratu na właśnie D80 i mam spore wątpliwości.
Stwierdziłem że chyba jednak najpierw zaczne od spraw które i tak przydadzą mi sie w póxniejszymczasie z innym body czyli obiektywy i inne akcesoria. Kupiłem 50/1.8, potem 70-300VR, gdzieś w międzyczasie statyw, wygodny plecak itd itp. Teraz w niedługim czaie planuje zakup SB-600 albo SB-800.
Ciągle jednak nie ukrywam że dumam nad zmianą body. Kusi mnie to że precyzyjniej ustawia sie tam ISO ale znowu szumy są zbliżone...
Ergonomia faktycnzie jest lepsza ale jak to móią jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma i w D40 też dośc szybko wsyztsko ustawiam bo robie to intuicyjnie(tak jak pisze sie z czasem SMSy w telefonie z rzadka zerkajac na wyświetlacz...).
Napewno ma lepszy AF z większą ilością pól, jest śrbokret który byłbny super do stałki którą już posiadam, praca lampy w trybie comander, bracketing itd.

Teraz jeszcze na forum non stop przewijają sie spekulacje o D90 a ja zamiast mieć jaśniej w głowie mam coraz większy bałagan. Moze lepiej zaczekać(póki co i tak czekam bo najpierw chce lampe) na D90?
Piszecie że 18-55 to byle jaki obiektyw a znowu cała rzesza ludzi mających D80 używa 18-70 który to w archiwum forum masa ludzi ocenia że tak naprawde poza jakością wykonania i ogniskową niewiele sie rózni od 18-55 a już napewno nie różni sie jakoscią zdjęć...

Jedynym słowem strasznie trudno to wszystko zebrac do kupy, podsumować i podjąć słuszna decyzje. Pytanie tylko czy jest jedyna słuszna droga,teoria i kolejność czy każda jest dobra i trzeba sobie tylko wybrać tą która akurat nam najbardziej odpowiada...? :/

autograf
12-02-2008, 22:30
Prawda jest taka, ze body zawsze bedzie tanialo. Nie kupuj < ;) > teraz D80 bo za kwartal bedzie 300zl tansze - to oczywiscie spekulacja - poza tym body bedziesz mial 12 czerwca a nie 12 lutego. Z calym sprzetem elektronicznym tak jest. A chyba najbardziej sprzet komputerowny wali na leb, na szyje... Co do D90 - to mialem ten sam dylemat. Ale teraz mam to w d*** Bo nawet jak bedzie D90 to D80 bedzie tak samo dobre jak dzis (lub tak samo lepsze od D40 jak dzis ;) )

Nie ma sie co glowic, trza kupowac i strzelac i czerpac z tego zajeb*** przyjemnosc.

Co do szkielek - juz widze ze moj kierunek to szkla uzywane. Chodzi mi teraz po glowie 70-300 G. Kupie za 250-300. Nie znam tego obiektywu, ponoc slaby, ale korci mnie ogniskowa. Poza tym bede strzelal ze statywu i raczej obiekty nieruchome. Wiec raczej kupie. Najwyzej za miesiac sprzedam. Myslisz ze strace na tym? Pewnie tak, moze 10% - 25zl. A moze nie ;)

buskibj
12-02-2008, 22:34
Kupisz d80 i za pół roku wpadnie Ci w oko d200,

autograf
12-02-2008, 23:05
Kupisz d80 i za pół roku wpadnie Ci w oko d200,

Oby "tylko" D200 ;)

Seeker
13-02-2008, 11:29
"Panowie nie wpędzajcie gościa w koszty, jeśli wymieni D40x na D80 i pozostanie przy szkłach które ma to będzie w przyszłości miał taniej .A jeżeli będzie kupował dobre szkła kompatybilne z D40x z swm to do każdego będzie niepotrzebnie dopłacał ,i poprzesiadce na D80 i tak nie wykrzysta tego silnika za który i tak już zapłacił .Więc chyba lepiej wymienić najpierw body wyćwiczyć oko (pisze że młody fotoamator) a póżniej szklarnie w zależności od potrzeb i finansów."

Chcialbym na jeszcze jeden aspekt zwrocic uwage.
Nieraz czlowiek potrzebuje nieco czasu na zorientowanie sie,
jakie szkielka wzbudza jego pozadanie (czyli, ktora
dzialka fotografii wciagnie go najbardziej). Potem nastepuje
dopasowanie potrzeb do mozliwosci i zakup szkla, a lepsze
(kwestia potrzeb i gustu) body, juz teraz jest lepsze
(tylko hipotetyczny D90 tez niestety mocno pobudza ciekawosc ;), bo D80 wlasciwie potrzeba tylko lepszej
jakosci obrazowania przy wysokich czulosciach).
Wiele innych potrzeb ma w nim wyraznie mniejsze znaczenie,
albo da sie zrealizowac odpowiednim firmware'm (od razu
uprzedzam, ze FX nalezy sie spodziewac najpierw w innej polce...).

Na miejscu autora skupilbym sie na okresleniu najslabszego
ogniwa (czyli, co jego ogranicza najbardziej) i rozplanowaniu
zakupow w nieco dluzszym czasie.

"Kupisz d80 i za pół roku wpadnie Ci w oko d200,"

To jeszcze pikus, bo jest przewidywalne ;), ale jesli
w D90 bedzie CMOS (oczywiscie nie o sam napis chodzi) ?
Moze sie okazac, ze glownym walorem D200 bedzie wtedy
uszczelnienie. Fajna sprawa, ale moze cos innego bardziej
sie komus przydac (zaleznie od dziedziny i sposobu)...

Mozecie sie smiac, ale chodzi mi po glowie N 18-135, N 50/1.8
nastepnie moze Tokinka 12-24 i na koniec jakis konkretniejszy
(wieksze ogniskowe) "teleskop". Wszystko, jako zestaw
docelowy (na jakis czas oczywiscie ;) ).

żółto-czarny
13-02-2008, 16:15
"Kupisz d80 i za pół roku wpadnie Ci w oko d200,"

To jeszcze pikus, bo jest przewidywalne ;), ale jesli
w D90 bedzie CMOS (oczywiscie nie o sam napis chodzi) ?
Moze sie okazac, ze glownym walorem D200 bedzie wtedy
uszczelnienie. Fajna sprawa, ale moze cos innego bardziej
sie komus przydac (zaleznie od dziedziny i sposobu)...
Przypuszczam, że pójdą śladem średniozaawansowanych Pentaxów i dadzą uszczelnienie nawet lepsze niż ma 200 :idea: Jeśli wyraźnie nie przyśpieszą fotek seryjnych, to argumentem za 200-tką może pozostać tylko szybkostrzelność, oczywiście głównie dla "sportowców".