Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ile razy do celu?

arczik
11-02-2008, 16:13
witam, naszla mnie taka mysl .... :)
jestem bardzo mlodym posiadaczem lustra ( 3 miesiace ) wiec prosze o wyrozumialosc. ;) z kupnem mojego d80 zalozylem ze najlepiej uczyc sie dobrze od samego poczatku i nie korzystam z innych programow niz M wiec... korzystajac w pelni manuala zawsze musze zrobic 2-4 zdjec aby dojsc do ustawien ( czas,przeslona,iso) ktore mnie zadowalaja i nadaja zdjeciu zamierzony efekt ale nie zawsze jest czas na 4 probne zdjecia a zauwazylem ze program preselkcji przeslony jest niezgodny z moimi wizjamy i zawsze za ciemno. zastanawiam sie jak to jest z Wami - starszymi starzem, bardziej doswiadczonymi. korzystacie z programow preselekcji? ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?
z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. :)

mpwt
11-02-2008, 16:41
ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?

Za pierwszym :p
Najwyżej forsuję potem RAWa ;)

Poczytaj o pomiarach światła, np. http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy a ręsztę doszukaj w sieci bo jest pełno o tym.

Ja osobiście używam manuala jak naprawdę potrzeba (trudna sceneria, że pomiar światła fiksuje). Najczęściej korzystam z trybu A, potem z M.

wasilewk
11-02-2008, 18:12
witam, naszla mnie taka mysl .... :)
[...] korzystajac w pelni manuala zawsze musze zrobic 2-4 zdjec aby dojsc do ustawien ( czas,przeslona,iso) ktore mnie zadowalaja i nadaja zdjeciu zamierzony efekt ale nie zawsze jest czas na 4 probne zdjecia a zauwazylem ze program preselkcji przeslony jest niezgodny z moimi wizjamy i zawsze za ciemno. zastanawiam sie jak to jest z Wami - starszymi starzem, bardziej doswiadczonymi. korzystacie z programow preselekcji? ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?
z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. :)

To znaczy tak (tak samo kiedyś odczuwałem):

1. Chcesz mieć pełną kontrolę... no dobrze, ale masz drabinkę w wizjerze; korzystasz z niej ?
2. Nie dajmy się zwariować: przecież nawet ostrość można by ręcznie (nie dotyczy macro!), ale po co ?
Tak,tak: kiedyś uważałem, że ręcznie lepiej wyostrzę i to w dodatku to, co chcę ! Teraz: najwyżej poprawię
coś po automacie, albo pstryknę dwa ujęcia więcej. No pewno: jak mi głupieje, to mam przełącznik na body!
3. Zazwyczaj focę coś, już z pewnym założeniem: wyostrzę to, a tamto mi wypełni lukę, znowu tamto mi trochę
rozjaśni, ale światło pomierzę trochę obok, bo wtedy inne szczególy środkowego motywu (np.) wydobędę...
Wtedy oczywiście żongluję głębią ostrości, ustawienie na 'wybór przysłony' - reszta (punktowy pomiar światła
zazwyczaj używam) automat i dopracowanie w PS3. No tak, nie dodałem, że to dotyczy krajobrazu itp.
4. Trochę więcej ustawiania jest z lampą, ale ja nie robię "na wyścigi". Tutaj automat się przydaje dla tych, co
nie mogą zdążyć, a nie chcą nic utracić, choć zawodowcy (podobno) mają swój wybrany program.

Dalsze rady: myślę, że książki piszą na prawdę mądrzy ludzie. Trzeba tylko wybierać takich autorów, którzy mnie w danej chwili przekonują swoją narracją. Wskazówki tam zawarte na pewnno nie wprowadzą Ci złych manier ! Nie obawiaj się: one przeważnie starają się eliminować niedopuszczalne wady i złe nawyki ! Gdy ja zaczynałem, to 'pod ręką' był Roman Burzyński, teraz... No i tak musisz wziąć książkę do ręki, zobaczyć co zawiera, czy Cię interesuje.

Pzdr.

ezin
11-02-2008, 19:42
różnie zależy od oświetlenia i efektu który chcę uzyskać.

PS. Zapewne nie masz jeszcze wyrobionego nawyku spoglądania na pomiar światła w wizjerze [to te kreski :P jak jest tylko środkowa to teoretycznie będzie dobrze naświetlone, w prawo - za ciemno, w lewo - za jasno]. Jak już się nauczysz z tego korzystać i brać na to poprawki to pierwsze, max drugie ujęcie :)

arczik
11-02-2008, 20:06
różnie zależy od oświetlenia i efektu który chcę uzyskać.

PS. Zapewne nie masz jeszcze wyrobionego nawyku spoglądania na pomiar światła w wizjerze [to te kreski :P jak jest tylko środkowa to teoretycznie będzie dobrze naświetlone, w prawo - za ciemno, w lewo - za jasno]. Jak już się nauczysz z tego korzystać i brać na to poprawki to pierwsze, max drugie ujęcie :)

przyznaje sie ze nie. zawsze mysslem ze te kreski okreslaja biezace ustawienia EV.... :-/ hmm...dluga droga jeszcze za nim dorobie sie zdjecia godnego wstawienia na nasze forum :)

arciszz
11-02-2008, 20:40
Polecam skrócić tą drogę i przeczytać instrukcje obsługi

arczik
11-02-2008, 20:47
Polecam skrócić tą drogę i przeczytać instrukcje obsługi

a dokladniej o czym mam czytac panie madralinski?

ezin
11-02-2008, 20:50
przyznaje sie ze nie. zawsze mysslem ze te kreski okreslaja biezace ustawienia EV.... :-/ hmm...dluga droga jeszcze za nim dorobie sie zdjecia godnego wstawienia na nasze forum :)

no a właśnie ten pomiar to jeden z kluczy do sukcesu :)

arczik
11-02-2008, 20:53
no wlasnie ale czy ta miarka to nie krok EV ktory i tak zawsze zawsze trzymam na -0.7 aby uniknac przepalen jakrze charakterystycznych dla d80 a w pelninadajac charakter zdjecia przez iso przeslone i czas? moze mi ktos to wytlumaczyc duzymi literami please? ;)

arciszz
11-02-2008, 20:57
Otwierasz instrukcje obsługi aparatu szukasz rozdziału Tryby P S A M, wertujesz karteczki i dochodzisz do trybu M, a tam odnajdujesz wszystkie tajniki pt. "drabinka naświetleń", a po drugie nie jestem mądraliński ale poważnie zachęcam wpierw poczytać instrukcje a później brać sie za robienie zdjęć jaki to sens bawić sie aparatem nie znając jego możliwości, w sumie jeśli to ma być zabawa to czemu nie ale jak chcesz bardziej zagłębić się to chyba powinieneś znać prawie wszystko o swojej zabawce czyż nie tak ...?

arczik
11-02-2008, 21:03
Otwierasz instrukcje obsługi aparatu szukasz rozdziału Tryby P S A M, wertujesz karteczki i dochodzisz do trybu M, a tam odnajdujesz wszystkie tajniki pt. "drabinka naświetleń", a po drugie nie jestem mądraliński ale poważnie zachęcam wpierw poczytać instrukcje a później brać sie za robienie zdjęć jaki to sens bawić sie aparatem nie znając jego możliwości, w sumie jeśli to ma być zabawa to czemu nie ale jak chcesz bardziej zagłębić się to chyba powinieneś znać prawie wszystko o swojej zabawce czyż nie tak ...?

ok. w takim razie moim zdaniem ta drabinka to krok EV ( popraw mnie jesli sie myle prosze) to juz wiem .pozostaly jeszce trzy parametry...o czym mam jeszczce doczytac bo sie gubie. znam funkcje trybu manualnego ale nie wiem do czego zmierzasz wiec z gory dziekuje jak mnie uswiadomisz jak owa drabinka mam mi pomoc do prawidlowego naswietlenia i czasu wedlog przeslony?.

a3i
11-02-2008, 21:05
Akurat nie mam D80 .
Instrukcja D40 strona 43 tryb M (manualny)
Na dole "Elektroniczna skala ekspozycji" :)

Ale jestem mądry :D ba wszystko dzięki instrukcji

hm. zastanawiam sie nad zmianą mojego podpisu

Seeker
11-02-2008, 21:05
Moze jednak przeczytaj instrukcje...

CALA ;).

Nie jest to bynajmniej zlosliwosc, ale kiedy pojdziesz
w plener bez laptopa, to jak zapytasz na forum, czy juz
nacisnac ten spust? (i po sesji...)
Podstawy budowy aparatu dobrze jest jednak znac,
bo sytuacja troche przypomina pomylenie predkosciomierza
z kontrolka hamulca recznego w samochodzie.

251kris
11-02-2008, 21:10
a
dokladniej o czym mam czytac panie madralinski?
W mojej instrukcji do D70 jest taki dział: MANUALNE USTAWIENIE OBU PARAMETRÓW NAŚWIETLENIA.

tak zawsze zawsze trzymam na -0.7
Jeśli tak, ustaw sobie preselekcję przysłony i stałą korektę naśw. Na początek będzie szybciej.
Sprawdz, czyM sie różni pomiar matrycowy, centralnie ważony i punktowy. Może masz ustawiony ten ostatni?
Nieświadome korzystanie z punktowego moze doprowadzic do takich, z pozoru, wariacji światłomierza.

sokrates
11-02-2008, 22:36
po co ten Hardcore z trybem M? lepszych zdjęć robił nie będziesz a się namordujesz. zacznij może od P - zobacz jak automatyka ustawia parametry w zależności od sytuacji - wyciągnij wnioski, Potem przejdź do trybów A i S - rób zdjęcia, oglądaj exify i wyciągaj wnioski. tryb M tak naprawde przyda ci się podczas pracy z lampą.
I i tak jak koledzy przedemną - radze zajrzyj do instrukcji - serio

mpwt
11-02-2008, 22:37
Za to wyjaśniła się sprawa, dlaczego kolega potrzebował do 4 prób aby zrobić zdjęcia na trybie M ;)
No ale fakt jest faktem. Trzeba czytać instrukcję :p

ezin
12-02-2008, 01:23
arczik drabinka to pomiar światłomierza. To że przy utrzymywaniu na teoretycznie dobrym naświetleniu D80 ci przepala to normalka. Kiedyś były już topici o wadliwym pomiarze bodajże matrycowym w D80. Poszukaj na forum.

ezin
12-02-2008, 01:25
po co ten Hardcore z trybem M? lepszych zdjęć robił nie będziesz a się namordujesz. zacznij może od P - zobacz jak automatyka ustawia parametry w zależności od sytuacji - wyciągnij wnioski, Potem przejdź do trybów A i S - rób zdjęcia, oglądaj exify i wyciągaj wnioski. tryb M tak naprawde przyda ci się podczas pracy z lampą.
I i tak jak koledzy przedemną - radze zajrzyj do instrukcji - serio

Ja np. nie uznaję nauki z instrukcji/exifów itp. Na początku robiłem foty w trybie S [ustawiałem sobie czas tak żebym nie miał poruszonego obiektu i finito]. Później trochę bawiłem się z A [GO]. Później jak już tylko podłapałem mniej więcej w jakiej sytuacji jakie czasy i przysłona są potrzebne od razu przeszedłem do trybu M. Lubię po prostu mieć pełną kontrolę nad tym co robię.

marszu
12-02-2008, 01:38
manual
drabinka
punktowy lub centralnie wazony (matrycowy ponoc przepala :) ) wiec moze byc korekta ev na -
minimalny czas ktory utrzymasz z lapy
jesli nie to podbijasz iso
jesli podbijasz powyzej 600 - schowaj aparat i dylaj na browara :)

Rafal28
12-02-2008, 02:59
Przedmowcy maja 190% racji, nalezy dokladnie przeczytac instrukcje i to nie jeden raz (zapewniam). Co do trybu M to wyskoczyles jak krałlem przez ocean. Proponuje na początek P i obserwacje jak automat dobiera parametry. Zgodze sie ze w trybie M fotografie sa znacznie lepsze ale droga do opanowania tego trybu jest dluga i nalezy przyswoic sobie wiedze o obsludze sprzetu. Sam foce juz jakis czas i np. w sytuacji fotografowania zwierząt (w ruchu) w trybie M jestem jak raczkujące niemowle. Samo dobranie czasu i przeslony nie zlatwia sprawy.

sokrates
12-02-2008, 11:35
.... Później jak już tylko podłapałem mniej więcej w jakiej sytuacji jakie czasy i przysłona są potrzebne od razu przeszedłem do trybu M. Lubię po prostu mieć pełną kontrolę nad tym co robię.

Ja również lubię mieć kontrolę, ale uważam że w większości sytuacji pełną kontrolę daje mi tryb A lub S z korektą ekspozycji. Owszem nie neguję trybu M i jego zalet - sam go używam (głównie z pomiarem punktowym i prawie zawsze jak fotografuję z lampą) ale używanie na co dzień trybu M to takie trochę Hardcorowe jest :-)

ekonet
12-02-2008, 11:44
Zgodze sie ze w trybie M fotografie sa znacznie lepsze
A ja się nie zgodzę - twierdzę, że najlepsze są fotografie dobrze naświetlone, z dobrze dobranym czasem (pomijam zupełnie sprawę doboru tematu/kadru i problem kompozycji). To, jakiego trybu się używa, to sprawa drugorzędna.

who
12-02-2008, 12:07
no wlasnie ale czy ta miarka to nie krok EV ktory i tak zawsze zawsze trzymam na -0.7 aby uniknac przepalen jakrze charakterystycznych dla d80 a w pelninadajac charakter zdjecia przez iso przeslone i czas? moze mi ktos to wytlumaczyc duzymi literami please? ;)

po pierwsze jak korzystasz z M, to korekcja nic ci nie daje :) korekcja ta działa tylko przy trybach A, S i P

tak jak koledzy powyżej napisali, najpierw instrukcja, potem poczytaj w internecie o pomiarach światła czym się różni każdy tryb i jak to w ogóle działa
możesz sobie też zakupić całkiem dobrą książkę "Ekspozycja bez tajemnic" na pewno wielu ciekawych rzeczy się dowiesz

a co do wypowiedzi gdzieś powyżej z radą że jak ISO jest ponad 600 te żeby iść na piwo, to ja tego nie rozumiem :| ja tam lecę i na 1600 i mi osobiście jakoś to nie przeszkadza, ale fakt że jak do tej pory (to znaczy 3 miesiące posiadania d80) to może w sumie z 5 zdjęć oglądałem w skali 1:1 ;P

jtr
12-02-2008, 12:10
z drugiej strony nic dziwnego, że nie jesteś zadowolony z pracy aparatu w trybie A, skoro zawsze trzymasz -0,7EV:)

arczik
12-02-2008, 12:54
z drugiej strony nic dziwnego, że nie jesteś zadowolony z pracy aparatu w trybie A, skoro zawsze trzymasz -0,7EV:)

czlowiek sie uczy przez cale zycie. :)) dziekuje za wszelkie wyjasnienia .

who
12-02-2008, 15:30
no i pamiętaj jeszcze o tym że dla aparatu naturalnie szare przedmioty odbijają 18% światła, czym to skutkuje??
np. zdjęcia na śniegu będą niedoświetlone, bo aparat stwierdzi że śnieg jest prześwietlony (odbija za dużo światła niż te 18%)
to samo jeżeli będziesz robił zdjęcia obiektom czarnym, odbijają one mniej światła, czyli trzeba np. wydłużyć czas, przez co czarny będzie szary a nie czarny

nie wiem czy cokolwiek z tego zrozumiałeś, ale najlepiej idź i przetestuj to
i właśnie tutaj przydaje się korekcja ekspozycji (na śniegu na plus, na czarnym na minus), jeżeli korzystasz z trybów A, S lub P jeżeli robisz na M to musisz pamiętać o drabince

a po za tym tak jak wcześniej napisałem polecam do przeczytania "Ekspozycja bez tajemnic", sam sporo użytecznych rzeczy się dowiedziałem z tej książki

ezin
13-02-2008, 01:52
Chłopcy. To nie aparat ma robić zdjęcia tylko człowiek. Każdy robi jak mu wygodniej. Jeden popelnia piekne zdjecie na full auto a drugi woli na full manualu. Pro-ste.

prz3mo
13-02-2008, 11:00
Odpowiadając na pytanie z tematu - "Ile razy do celu" ?

"Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz. O północy ze dwa razy i nad ranem jeszcze raz..."

:-P ;)

mattromanow
13-02-2008, 11:21
"Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz. O północy ze dwa razy i nad ranem jeszcze raz..."

To jakie pojemnosci masz karty?? Bo z tego wychodzi lacznie ponad 15 ujec :P

:D

RAQ
13-02-2008, 15:16
po pierwsze jak korzystasz z M, to korekcja nic ci nie daje :) korekcja ta działa tylko przy trybach A, S i P

działa jeżeli używasz D200 lub D300, warto o tym pamiętać w przyszłości po zmianie puszki

conio
13-02-2008, 21:05

A nie jest tak że skoro na automatyce pomiar matrycowy w D80 "przepala" to w trybie "A" korekta również powinna być? W końcu to ten sam moduł dokonuje pomiaru.

who
14-02-2008, 16:24
A nie jest tak że skoro na automatyce pomiar matrycowy w D80 "przepala" to w trybie "A" korekta również powinna być? W końcu to ten sam moduł dokonuje pomiaru.

no w trybie powinna być korekta, jeżeli faktycznie aparat ci przepala, ale korekta powinna być dostosowana do sytuacji, a nie że przez cały czas na -0.7V
ja osobiście np. bardzo rzadko ustawiam jakąkolwiek korektę i jakoś nie mam za bardzo problemów z przepaleniami, a w razie czego zmieniam na M ;)