Zobacz pełną wersję : msconfig
Witam wszystkich, mam problem z tym właśnie poleceniem(xp pro). W skrócie system nie przyjmuje zmian które chcę wprowadzić (np. uruchamianie selektywne, wyłączanie niektórych programów w autostarcie itp.) Wyrzuca komunikat o błędzie odmowy dostępu - a jestem zalogowany na koncie administratora (jest tylko jedno na komputerze). Jakiś czas po odświeżeniu systemu wszystko działało jak 3ba, niestety po kilku tygodniach tak się sprawa przedstawia...a dodam jeszcze że nie mogę na przykład zobaczyć "plików ukrytych" - klikam w opcjach folderów co by system je pokazywał ale niestety nic to nie daje....może sam niechcący coś wyłączyłem...nie mam konceptu...
Spotkał sie ktoś z czymś takim? Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?
david555
11-02-2008, 14:33
Witam wszystkich, mam problem z tym właśnie poleceniem(xp pro). W skrócie system nie przyjmuje zmian które chcę wprowadzić (np. uruchamianie selektywne, wyłączanie niektórych programów w autostarcie itp.) Wyrzuca komunikat o błędzie odmowy dostępu - a jestem zalogowany na koncie administratora (jest tylko jedno na komputerze). Jakiś czas po odświeżeniu systemu wszystko działało jak 3ba, niestety po kilku tygodniach tak się sprawa przedstawia...a dodam jeszcze że nie mogę na przykład zobaczyć "plików ukrytych" - klikam w opcjach folderów co by system je pokazywał ale niestety nic to nie daje....może sam niechcący coś wyłączyłem...nie mam konceptu...
Spotkał sie ktoś z czymś takim? Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?
Zaloguj się jako Admin, zmiany wprowadzane przez użytkowników nie są akceptowane.
chodzi o to że na komputerze jest tylko admin:)
hmn.. tak akurat nie mialem nigdy ;-) ale moze po prostu masz jakiegos wirusa ? albo sie biednemu xpekowi posypaly jakies biblioteki. bo rozumiem ze konto na ktore sie logujesz ma nazwe 'Administrator' a nie np 'Tosia' ? ;p
(...)albo sie biednemu xpekowi posypaly jakies biblioteki. bo rozumiem ze konto na ktore sie logujesz ma nazwe 'Administrator' a nie np 'Tosia' ? ;p
wirusa nie ma, a nazwa konta chyba nieważna, skoro jest jedno tylko na komputerze ... i ma uprawnienia administratora
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g.imageshack.us/g.php?h=524&i=msconfigmq3.jpg)
spróbuj się zalogować w trybie awaryjnym może. Chyba F8 podczas uruchamiania systemu trzeba wciskać żeby się pokazało menu gdzie można to sprawdzić.
Swoją drogą to super dziwne.
spróbuj się zalogować w trybie awaryjnym może.
Próbowałem, wyskakuje taka sama informacja. Z autostartem poradził sobie RegCleaner - wykasował co 3ba, ale to nie rozwiązuje problemu, bo nadal nie widzę "plików ukrytych" no i nie znam przyczyny dziwnego zachowania (zwłaszcza że nie po raz pierwszy mi się to zdarza[msconfig])...
(...)
Swoją drogą to super dziwne.
też myślałem że się znam :twisted::twisted::twisted:
david555
11-02-2008, 15:41
chodzi o to że na komputerze jest tylko admin:)
Zobacz jakie masz uprawnienia do tego pliku w zakładce SECURITY / ZABEZPIECZENIA.
Zobacz jakie masz uprawnienia do tego pliku w zakładce SECURITY / ZABEZPIECZENIA.
nie mam takiej zakładki po kliknięciu prawym myszy(o ile to miałeś na myśli), we właściwościach też tylko standardowe zakładki...napisz dokładniej gdzie znaleźć?
david555
11-02-2008, 16:16
nie mam takiej zakładki po kliknięciu prawym myszy(o ile to miałeś na myśli), we właściwościach też tylko standardowe zakładki...napisz dokładniej gdzie znaleźć?
Mój komputer -> Narzędzia -> Opcje folderów -> Widok -> odznacz pozycję (Użyj prostego udostępniania plików).
A później właściwości msconfig-a i zakładka Zabezpieczenia.
Zobaczysz tam pod tytułem Administratorzy, jakie są uprawnienia, niemniej dodaj jeszcze użytkownika Administrator i nadaj mu wszystkie prawa.
david555
11-02-2008, 16:19
A może używasz SPYBOTA lub innego podobnego programu ktory tak jak u mnie nie pozwala na te zmiany w właśnie w tej zakladce ??
Spybot używa jako monitora Rezydenta, ale on pyta jaką podjąć akcję, więc to raczej nie to.
Zresztą Rezydenta można wyłączyć.
A może używasz SPYBOTA lub innego podobnego programu ktory tak jak u mnie nie pozwala na te zmiany w właśnie w tej zakladce ??
nie, to chyba nie to...obawiam się że to spadek po Nortonie który już jakiś czas odinstalowany został...
david555
11-02-2008, 16:36
ZaaaaK, jeżeli sobie nie poradzisz z ustawianiem uprawnień, to zainstaluj program WinPatrol, on doskonale sobie radzi z wieloma ustawieniami systemu, no i jest za free.
edit: Na dobreprogramy jest do niego polska nakładka.
(...)
Zobaczysz tam pod tytułem Administratorzy, jakie są uprawnienia, niemniej dodaj jeszcze użytkownika Administrator i nadaj mu wszystkie prawa.
Dziękuję za poświęcony czas wszystkim, niestety mimo nadania uprawnień tym narzędziem nadal nie mogę zmieniać danym w msconfig, spróbuję jeszcze WinnymPatrolem...może coś poradzi:) wkurzające jest to że po tym Nortonie pozostawały na dysku jakieś SystemVolumeInformation, chciałbym to powywalać ale ich nie widać
Sprobuj sie zalogowac jeszcze na konto Administrator. (jest takie konto tylko musisz w kontach uzytkownikow wylaczyc uzycie okna powitalnego i pozniej przy logowaniu wpisujesz Administrator), albo zalozyc sobie nowe konto z uprawnieniami adm bo moze cos sie w prawach powalilo Twojego powalilo. poza tym jesli miales nortona to faktycznie bardzo mozliwe ze to scheda po nim. no chyba ze jakies przywracanie systemu w czyms pomoze, albo mozesz sprobowac wywalic sp2 (jesli bylo doinstalowywane) i pozniej wrzucic je jeszcze raz.
david555
11-02-2008, 17:45
Sprobuj sie zalogowac jeszcze na konto Administrator. (jest takie konto tylko musisz w kontach uzytkownikow wylaczyc uzycie okna powitalnego i pozniej przy logowaniu wpisujesz Administrator), albo zalozyc sobie nowe konto z uprawnieniami adm bo moze cos sie w prawach powalilo Twojego powalilo. poza tym jesli miales nortona to faktycznie bardzo mozliwe ze to scheda po nim. no chyba ze jakies przywracanie systemu w czyms pomoze, albo mozesz sprobowac wywalic sp2 (jesli bylo doinstalowywane) i pozniej wrzucic je jeszcze raz.
Albo skorzystać z zakładki uruchom jako....:)
david .. hmn.. gdzie taka ? (bo ja chyba wiem o czym myslisz ale moze mi sie cos pomerdalo)
david555
11-02-2008, 17:51
david .. hmn.. gdzie taka ? (bo ja chyba wiem o czym myslisz ale moze mi sie cos pomerdalo)
Klikasz PPM na obiekcie i uruchamiasz drugą od góry pozycję "Uruchom jako ...".
Łatwizna.;)
edit: Jako ciekawostkę, powiem, że usługa nazywa się Logowanie pomocnicze.
Klikasz PPM na obiekcie i uruchamiasz drugą od góry pozycję "Uruchom jako ...".
Łatwizna.;) david.. ale to nie Viśta ;p
david.. ale to nie Viśta ;p
cheche, to xp, muszę do pracy lecieć niestety
WinPatrol pokazał że na dysku c mamy kilkanaście ukrytych plików, nie powiodła się próba "odkrycia" w/w programem...lecę do pracy, pomęczę się jutro jeszcze:)
david555
11-02-2008, 18:05
david.. ale to nie Viśta ;p
Ja akurat mówię o XP, ale na Viście jest analogicznie.
Gdzieście się ukrywali, że o tym nie wiecie?:)
a masz racje.. kurcze tak dawno do niczego tego nie uzywalem ze zupelnie o tym zapomnialem :-)
no tak opcja opcja, ale mi chodzi ze mogly mu sie wywalic prawa dla jego aktualnego uzytkownika. wiec musi sie zalogowac na konto Administrator (a nie konto z prawami administratora) i zobaczyc czy moze wprowadzac zmiany, albo stworzyc nowe konto - zeby przypisalo mu prawa od nowa. a jak sie nie da sie polecialy mu biblioteki.
bo jesli problemem sa tylko ukryte foldery - zainstaluj sobie total commandera i po krzyku
david555
11-02-2008, 18:32
a masz racje.. kurcze tak dawno do niczego tego nie uzywalem ze zupelnie o tym zapomnialem :-)
no tak opcja opcja, ale mi chodzi ze mogly mu sie wywalic prawa dla jego aktualnego uzytkownika. wiec musi sie zalogowac na konto Administrator (a nie konto z prawami administratora) i zobaczyc czy moze wprowadzac zmiany, albo stworzyc nowe konto - zeby przypisalo mu prawa od nowa. a jak nie to posypaly mu sie biblioteki.
bo jesli problemem sa tylko ukryte foldery - zainstaluj sobie total commandera i po krzyku
Będąc Adminem, każdy obiekt w systemie można przejąć na własność i nie potrzeba do tego żadnych kombinacji.
Wszystkie zmiany wprowadza się w zakładce Zabezpieczenia.
Będąc Adminem, każdy obiekt w systemie można przejąć na własność i nie potrzeba do tego żadnych kombinacji.
Wszystkie zmiany wprowadza się w zakładce Zabezpieczenia.
pod warunkiem ze prawa sie nie wysypaly.
ja chyba wolno mysle dzis .. zakladka zabezpieczenia ? gdzie to ?
david555
11-02-2008, 18:50
pod warunkiem ze prawa sie nie wysypaly.
ja chyba wolno mysle dzis .. zakladka zabezpieczenia ? gdzie to ?
Nie ma takich cudów.:)
Powiadam, że jako Admin możesz mieć dostęp do każdego obiektu i dowolnie nim administrować.
Lecz choć to proste, to trzeba to robić ze zrozumieniem.:)
Rzadko, przeciętny user się nad tymi problemami zastanawia, więc i powszechna wiedza na ten temat jest znikoma.
edit: I dobrze.:)
PS. Co do zakładki Zabezpieczenia, to patrz wyżej, już to opisałem.
sa takie cuda. czesc wirusow na nich bazuje.
Dopiero teraz tu wpadłem i odpowiadam - miałem kiedyś do czynienia z identycznym przypadkiem u kumpla, a przynajmniej objawy były identyczne...
Okazało się, że owszem - msconfig wprowadzał zmiany, ale żeby je uruchomić należało zrestartować windowsy - a (jak siępóźniej okazało) przy restarcie już odpalał się regcośtam i ustawiał sobie wszystkie ustawienia znawu po swojemu. Kumpel wziął mnie na ambit, że niby robię strony www czyli musę się na tych sprawach rozumieć, a tu mi komputer fika - no i zacząłem się szkolić.
Sprawa okazała się śmiesznie prosta - chłop złapał jakieś upierdliwe malware, który robiło parę rzeczy: ustawiałstronęhome w IE na jakąś tam z grami online, manipulowałw rejestrze i między innemi przy starcie widnowsów usyawiał szererg parametrów wedłu swojego widzimisię.
Lekarstwem okazało się przeskanowanie darmowym Search&Destroy, a potem jeszcze dla pewności również darmowym Adaware'm.
A potem już była sielanka i piwo, dozgonna wdzięczność i uratowany honor komuterowca (czyli mój). :) Choć objawy były identyczne, nie mam wcale pewności, czy to pomoże w tym wypadku, ale co szkodzi spróbować?
david555
12-02-2008, 02:10
Dopiero teraz tu wpadłem i odpowiadam - miałem kiedyś do czynienia z identycznym przypadkiem u kumpla, a przynajmniej objawy były identyczne...
Okazało się, że owszem - msconfig wprowadzał zmiany, ale żeby je uruchomić należało zrestartować windowsy - a (jak siępóźniej okazało) przy restarcie już odpalał się regcośtam i ustawiał sobie wszystkie ustawienia znawu po swojemu. Kumpel wziął mnie na ambit, że niby robię strony www czyli musę się na tych sprawach rozumieć, a tu mi komputer fika - no i zacząłem się szkolić.
Sprawa okazała się śmiesznie prosta - chłop złapał jakieś upierdliwe malware, który robił parę rzeczy: ustawiałstronęhome w IE na jakąś tam z grami online, manipulowałw rejestrze i między innemi przy starcie widnowsów usyawiał szererg parametrów wedłu swojego widzimisię.
Lekarstwem okazało się przeskanowanie darmowym Search&Destroy, a potem jeszcze dla pewności również darmowym Adaware'm.
A potem już była sielanka i piwo, dozgonna wdzięczność i uratowany honor komuterowca (czyli mój). :) Choć objawy były identyczne, nie mam wcale pewności, czy to pomoże w tym wypadku, ale co szkodzi spróbować?
Bombel-ku, ale do takiego gówna nie potrzeba przywoływać Spybota i wystarczy regedit.:)
Z systemami, jak z dziećmi, trzeba ze zrozumieniem.;)
Bombel-ku, ale do takiego gówna nie potrzeba przywoływać Spybota i wystarczy regedit.:)
Regedit to wystarczy - tylko po pierwsze trzeba się nie bać skorzystać z ręcznej edycji rejestru (ja się boję), a po drugie trzeba rozumierć co śię w tym Regedicie robi (ja nie rozumiem do dziś).
Dlatego mnie tam Regedit wcale nie wystarczy. :)
david555
12-02-2008, 02:17
Regedit to wystarczy - tylko po pierwsze trzeba się nie bać skorzystać z ręcznej edycji rejestru (ja się boję), a po drugie trzeba rozumierć co śię w tym Regedicie robi (ja nie rozumiem do dziś).
Dlatego mnie tam Regedit wcale nie wystarczy. :)
"Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", mawiał Kobiela swoim uczniom na oślej łączce.:)
Stworzyć punkt przywracania, zakasać rękawy i rżnąć, aż będą wióry lecieć.:)
"Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", mawiał Kobiela swoim uczniom na oślej łączce.:)
witam ponownie,
Walczyłem jak lew - padłem jak mucha, skończyło się na reinstalacji systemu, lecz niestety po kliknięciu na jeden z elementów ukrytych problem "trudności w odkrywaniu" powrócił. Wygrzebałem coś takiego jak
Forum.searchengines.pl i pomogło przeinstalowanie ComboFix ' em. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
sokrates
13-02-2008, 15:34
trochę poniewczasie ale może się komuś kiedyś przydać - sposób na zalogowanie jako administrator - w graficznym oknie logowania kombinacja klawiszy CRTL + ALT + DEL + DEL (tak, nie pomyliłem się - trzeba 2 x nacisnąć DEL) Przenosi nas to do okna tekstowego gdzie wpisujemy nazwę użytkownika np: Administrator.