PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki compact?

popi
11-02-2008, 12:50
Witam,

nie mam doświadczenia z compactami a chciałbym mieć cuś takiego "cały czas" przy sobie, żeby nie tachać całego foto-inwentarza...

Zależy mi na dobrej jakości obrazu przy niskich czułościach (krajobrazy), szerokim kącie (np.24), dobrym szkle (czy w tej klasie można użyć takiego określenia?), uszczelnieniu... Gładki obraz przy wysokim ISO to już chyba marzenia ściętej głowy?

Rozpatruję CG9 ale chciałbym poznać Wasze opinie odnośnie Nikona; czy dysponuje podobnym/lepszym compactem od C?

A może macie jakieś doświadczenia z podobnym sprzętem innego producenta? Nie upieram się przy N lub C...

Poradźcie,

Piotr

PS.Nie wchodzi w grę żadna "hybryda", typu Fuji S9600!

turbo
11-02-2008, 13:08
Seria G już też nie jest mała. Jeśli faktycznie podręczny to moze Canon IXUS 860 IS? Ma szkło 24mm. Ale jak się spisuje to nie wiem, natomiast sam szeroki kąt w tej klasie aparatów jest wyjątkiem. Zazwyczaj startują od 36mm. Ew sony seria W80/90/120.

CZOLG
11-02-2008, 14:37
Ricoh GR,

Stałoogniskowy ekwiwalent 28mm, bardzo mały i poręczny, niestety szumi mocno, nawet na niskich ISO.
Gr II ma jeszcze wbudowany sztuczny horyzont, do landszaftów bardzo przydatne. Ponoć też mniej szumi od GRI.

Michu
11-02-2008, 21:01
Fuji Big Job

popi
12-02-2008, 14:02
w/w obejrzałem, poczytałem i nie podchodzą mi...

A z NIKONÓW nic na miarę G7/G9?

Maciex
12-02-2008, 16:57
w/w obejrzałem, poczytałem i nie podchodzą mi...

A z NIKONÓW nic na miarę G7/G9?

jest, ale w testach wypada słabiej :(

http://www.optyczne.pl/63.1-Test_aparatu-_-Wstęp.html

Zwykle w kompaktach Nikon wypada słabiej od Canona.
Ale jeśli Ci się spodoba to na pewno jakiś bardzo zły nie jest...

EDIT: a patrzyłeś na Panasoniki (mają szeroki kąt i wypadają nieźle w testach)?

popi
12-02-2008, 21:25
Na razie oglądam fotki z www.pbase.com ale nie wiem czy mogą być one źródłem miarodanej opinii...

Z budowy pasuje mi G9 choćby ze względu na wyciągniete na wierzch pokrętło czasów (jak w lustrzankach manualnych) no i jest RAW!

W/w Nikosia oglądnąłem, z testem się zapoznałem ale to raczej nie to (może w tej klasie trza brać jak zegarki: podoba się czy nie? :))

Pzdr, PP

Maciex
13-02-2008, 11:53
Na razie oglądam fotki z www.pbase.com ale nie wiem czy mogą być one źródłem miarodanej opinii...

Z budowy pasuje mi G9 choćby ze względu na wyciągniete na wierzch pokrętło czasów (jak w lustrzankach manualnych) no i jest RAW!

W/w Nikosia oglądnąłem, z testem się zapoznałem ale to raczej nie to (może w tej klasie trza brać jak zegarki: podoba się czy nie? :))

Pzdr, PP

Świetnie Cię rozumiem - jak masz lustrzankę to kupowanie kompaktu to porażka :).
To tak jak mieć jakiś wypasiony samochód wyższej klasy i próbować kupić coś z małych miejskich tanich autek.
Nie można kierować się wtedy tym czy się podoba, czy nie, tylko na zimno kierować się rozsądkiem i parametrami.

Mały kompakt czasem bardzo się przydaje, ale właśnie jako alternatywa dla lustrzanki jak bym brał taki malutki, ale pancerny, który mieści się w kieszeni spodni (mam taki, ale dość przestarzały za to rozmiaru komórki i metalowy) - wtedy łatwo się nosi na wycieczce, nie trzeba się martwić ani gdzie go trzymać na imprezie itd, ani że ukradną (wbrew pozorom to bardzo częste w knajpach!).

Jakbym chciał mieć wygodę to albo jakiegoś Ixusa, albo któryś z małych płaskich Sonych (a jakość akceptowalna).
Jakbym chciał mieć jakość i możliwość łatwego panowania nad ustawieniami oraz RAWy - prawie jak w lustrzance - ,
to brałbym tego G9, pod tym względem raczej żaden kompakt mu nie dorówna.
No chyba że poczekasz na Sigmę DP1, (kompakt z dobrym obiektywem stałoogniskowym i matrycą APS-C)o której był wątek na forum, ale właśnie gdzieś czytałem że wprowadzenie go na rynek się opóźnia (robią od nowa przetwarzanie obrazu bo coś nie wyszło tak jak chcieli...:()

Daj znać co wybrałeś, jestem bardzo ciekaw. :)

Pozdrawiam,
Maciek

popi
13-02-2008, 14:09
Hm, DP1 (czytałem na Fotopolis) nie wygląda źle, jednakże nie wiem czy przyzwyczaiłbym się do obiektywu stałoogniskowego na stałe :) (lustrzanki rozpuszczają).

Na razie 80% na G9, tylko przeraża mnie ten masakryczny zooooom! Po co komu w tak "zaawansowanym" compie ogniskowa 200! Można było podejść do tematu "bardziej profesjonalnie" i zaoferować np. 24-105 lub nawet 24-85 (w którymś ze starszych Nikonów tak było) o lepszych parametrach...

Choć z drugiej strony takie rozmiary + dobry obiektyw (pomijając fakt że dobry obiektyw nie może być mały ale jednocześnie teoretyzując nad nowoczesną nanotechnologią pozwalającą go pomniejszyć; fantazja:)) + CMOS + wysokiej klasy pozostałe duperele (pomiar światła, balans bieli, itp.)... = mniejszy popyt na lustrzanki, a tego producenci raczej by nie chcieli :)

Miałem nadzieję, że LUMIX L-1 lub Leica Digilux 3 to będzie to ale gdy zobaczyłem z bliska to raczej compactową obudową nie powalają (no i obiektyw niestety się nie schowa :(

Pzdr, PiotrP

Jadę zaraz do FOTOJOKERA żeby poznać w/w organoleptycznie...

....

w FOTOJOKERZE nie mieli niestety G9, zaprezentowali natomiast N P5100... :(

robin0987
15-02-2008, 12:40
My ostatnio kupilismy sobie Colpixa S700 - by nie tachać całej szklarni.

Obiektyw nikorowski 7.9-23.7 mm 1:2.8-5.4
VR matrycowy - spisuje się - w szególnosci po 3 piwkach.
Czułosci do 3200 bodajże (akceptowalna ilość szumów do 800 ale przy 2000 tez robilam na imprezie i bylo spokojnie do skorygowania).
Tylko jpg (do 12 Mb)
Balans bieli o wyboru, korekcja ekspozycji do wyboru, programów tematycznych od cholery.
Nie podoba mi sie wyświetlacz pomimo swojej wielkości- w canonach jest to lepiej rozwiązane - w ciemnych miejscach mam olbrzymie szumy w trakcie podglądu (zdjęcia wychodzą juz bez tych szumów)

Zdjęcia podobaja się nam - jedynie musze podkręcać lekko saturacje. Wygodne maleństwo i co najważniejsze dla mnie ma szybką reakcję na naciśniecie spustu.

Kolorki u mnie są zimne, co aktualnie lubie - jednak na mój gust za dużo zielonego - ale ja przy fotoidiotach wychowałam się na canonach i stąd mam przyzwyczajenie do innej palety barw.

Choć, jak chce zrobić ładniejsze zdjęcia to i tak biorę ze soba lustrzankę - coolpixa traktuje jak leprzy aparat klasy fotek z telefonu komórkowego (niestety nie moge się przyzwyczaić do tego, że nie mam w miare pełnej kontroli i do jakosci jpg)

beniamin44
15-02-2008, 20:26
Nie kupuj cG9 miałem 2 mies isprzedalem z wielką ulgą.Body doskonałe,ale obiektyw tragedia ciemny jak dno od butelki totalna porażka szumy za to pierwsza klasa, szkoda kasy. Dlatego nie było testu G9 na fotopolis ,gdyby był to nikt by go nie już nie kupił. W ogóle canony to najgorsze kompakty.:(

beniamin44
15-02-2008, 20:30
dobre noty mają fuji fd30,bardzo dobre bezszumowe wysokie ISO i super ostrość.

Kubasto
15-02-2008, 23:18
Mam Canona A630.Naprawde jest funkcjonalny-manual i tysiace innych nastaw,odchylany ekran,makro jak dla mie fajne,malo pradozerny (4AA).Niestety potrzebuje dosyc duzo swiatla do ladnej,ostrej fotki.
Szumi na automacie dajac wysokie iso.
Brak stabilizacji.
Pozdrawiam!
Kuba

maxtor
16-02-2008, 18:27
Nie kupuj cG9 miałem 2 mies isprzedalem z wielką ulgą.Body doskonałe,ale obiektyw tragedia ciemny jak dno od butelki totalna porażka szumy za to pierwsza klasa, szkoda kasy. Dlatego nie było testu G9 na fotopolis ,gdyby był to nikt by go nie już nie kupił. W ogóle canony to najgorsze kompakty.:(

Bardzo ciekawa ostatnia konkluzja. Może podasz nazwy firm produkujących aktualnie najlepsze kompakty. Wszyscy będą Ci bardzo wdzięczni...

beniamin44
16-02-2008, 19:33
mam swojego olka C 725 UZ, 2 canony u znajomych,sony,2 kodaki i fuij,sam kupiłem G9 mając nadzieję że będzie z nich najlepszy prawie jak lustrzanka takie opisy były w internecie, niestety okazało się że był najgorszy z nich wszystkich i najdroższy może to tylko mój egzemplarz nie wiem .Dlatego porównałem je wszystkie i fuji miał najlepsze fotki jak dla mnie, w internecie też ma niezłe opinie nawet na fotopolis,teraz mam lustrzanke nikona za cenę G9 i jest mi bardzo dobrze żadnych stresów na razie.Tak jak napisałem body doskonale ale obiektyw porażka,a szkoda zgrabny aparacik do ręki.

pioter m
17-02-2008, 17:01
G9 to aparacik dla snobow (przy TAKIEJ cenie). Szkoda tylko, ze canon wpakowal mu tyle pixeli. Lepiej byloby wlozyc cmosa z 6-7Mpix. Przy tej cenie mozna oczekiwac czegos wiecej. Szkoda. Lepiej kupic a6x0 (nie pamietam dokladnie numeru ostatniego). Oferuje praktycznie to samo i ma odchylany ekran. Cena oczywiscie nizsza.

Nie mniej jednak Canon przynajmniej ma g9, czy a6x0/a720, a nikos? Wielkie nic. P5100 ma fajniutki korpus, bardzo wygodny, ale srodek i optyka - dno i wodorosty.
Osobiscie posiadam fuji f40fd. Bardzo fajny, ale mozliwosci samodzielnego ustawienia czegokolwiek w tym aparacie sa bardzo znikome. Podobnie bylo w f30 i f31. Szkoda, bo obecnie na rynku zaden producent nie oferuje lepszych matryc.

popi
18-02-2008, 10:06
Witam,

podsumowując powyższe oraz wizyty w sklepach foto w poszukiwaniu "idealnego" compactu :) myślę już o tym, żeby do posiadanej D50-tki (wcale nie takiej dużej i ciężkiej) dokupić N35/f2.0 i z tymże "standardowym" obiektywem na DX-ie zapaść na (już wymienioną na tym Forum) chorobę niespokojnych nóg.

Pzdr, PiotrP

Maciex
18-02-2008, 11:12
No nie jest to zły pomysł - w większości zwykłych sytuacji się sprawdzi jako standard (jednak czasem za wąsko, a czasem brak jednak tele..nie zawsze da się zoomować tylko nogami) z kolei D50 maleństwem też nie jest.
W sumie jest to jakaś alternatywa - lepsza jakość, kosztem mniejszej uniwersalności i wygody noszenia.

Osobiście jestem jednak za małym kompaktem mieszczącym się w kieszeni - jakość lepsza od aparatu z komórki (choć pewnie już niedługo..) a jakość zdjęć jako pamiątkowych akceptowalna do komputera i odbitek 10x15.

Czasem jedak bardzo przydałaby się jakość lustrzanki w małym uniwersalnym body - mnie bardzo ta Sigma DP zainteresowała, jestem ciekaw jakie będą jej dalsze losy. :)

BRIS
19-02-2008, 23:17
przeczytałem wątek mam podobny "problem" tzn by nie ciągać puszki i szklarni w górach gdzie po kilku godzinach chodzenia wszystko jest za ciężkie ;) lub jak idę na spacer z dzieckiem szukam czegoś poręcznego obiektyw min od 28mm idealnie jak by miał RAW moje typy przed zakupem to Ricoh GX 100 (mały zgrabny, od 24mm, mankament podobno szumi), panas LX2 dobre recenzje ale.. miał ktoś z tym do czynienia, na dniach ma sie pojawić " pancerny" oly 1030 już z rozsądnym zakresem ogniskowych od 28mm ???

misinek
19-03-2008, 09:34
Jako dodatkowy (oprócz D70) zakupiłem "poserwisowego" A520 i jestem bardzo zadowolony. W normalnych warunkach (wycieczki plus imprezy knajpiane) zadowalajaący: dwa paluszki, długi czas pracy na nich (mała uwaga, część z nich ma uszkodzenie fabryczne uniemożliwiające pracę na akumulatorkach, naszczęście sprzedający wymieniają bez problemu), dobra jakość wbudowanego obiektywu, niskie szumy bo mało pixli (4MP), dość solidne wykonanie. I najważniejsze cena: około 200pln na alledrogo :-), nawet jak go zdemolujemy, albo nam go zapie.... to nie będzie szkoda - polecam