Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D70s Czy ja uszkodzilem matryce ?

Rafal28
11-02-2008, 01:52
Temat juz poruszany ale pytanie w zwiazku z nim żadkie. Na fotografii miałem plamki, postąpiłem jak w takich przypadkach gruszką i nie pomoglo. Pędzelek pogorszyl sytuacje i w akcie desperacji sięgnalem po bardziej wyrafinowane środki ktore "NAROBILY BIGOSU". Pytanie: Czy to co widze po podniesieniu lustra i otwarciu migawki w D-70s to juz jest matryca czy jakiś filtr ? Czy mogę to wymienic w serwisie i ile to kosztuje ? Odradzam teksty typu: "A sprobuj jeszcze" bo zapewniam ze wyglada to strasznie i nic nie da sie z tym zrobic. Serdeczne dzieki. Pozdro dla wszystkich Nikonowców.

autograf
11-02-2008, 01:57
Strzelales w jakis ekstremalnych warunkach ze zrobiles taki "syf"?
Czy "syf" zrobiles sam?

Rafal28
11-02-2008, 01:59
zmieniałem szklo przy sztormie na klifach i narobił sie bałagan reszta to moja robota.

who
11-02-2008, 06:22
a dlaczego twierdzisz że uszkodziłeś matrycę?? zarysowałeś czy coś?? czy po prostu jest tam mnóstwo syfu?? jeżeli tylko syf, to podejdź do jakiegoś serwisu foto i ci to wyczyszczą za jakieś niewielkie pieniądze

Piotr_
11-02-2008, 07:46
Przed matrycą jest jeszcze filtr, ale nie wiem czy można go wymienić osobno. Chociaż w niektórych cyfrówkach jest taka możliwość. Jeżeli go nie porysowałeś, a tylko jest strasznie pomazany to idź do najbliższego serwisu foto i powinni sobie z tym poradzić.

CodeBoy
11-02-2008, 08:03
A czyżbyś coś wylal pod filtr i wyglada jak wylany wyswietlacz ?. Tak jak piszą koledzy jeśli fizycznie nic nie porysowales filtru, to raczej powinno sie dac wyczyscic w zwyklym serwisie foto. A jak mechanicznie to niestety Warszawa.

ejko
11-02-2008, 09:05
Ostatnio w Gorzowie na meczu koszykówki jeden fotoreporter (Krzysztof) z Gazety Lubuskiej podniósł lustro w D200 wziął pędzelek i śmiało pojechał po filtrze. Ja na niego się patrzę a on do mnie.... co przecież to tylko szkło :P

Stwierdził że już usunął bród. :) Ogólnie mówiąc jest to szkło lub jakieś tworzywo.

ezin
11-02-2008, 20:08
Ostatnio w Gorzowie na meczu koszykówki jeden fotoreporter (Krzysztof) z Gazety Lubuskiej podniósł lustro w D200 wziął pędzelek i śmiało pojechał po filtrze. Ja na niego się patrzę a on do mnie.... co przecież to tylko szkło :P

Kozak hehe. Jak się ma puszkę od gazety to zazwyczaj "who care's?".

wuka71
11-02-2008, 20:20
Przed matrycą jest filtr AA i można go samemu wymienić (teoretycznie).
Instrukcja jak się do niego dobrać: http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/nikon-d70-digital-infrared-conversion-instructions.htm
Na stronce tej do kupienia także nowy filtr... za 145$

mini21
11-02-2008, 22:27
Ja pier..... jakbym się miał za to wziąć, to musiałbym mieć z 5tyś. złoty w kieszeni odłożone na nowe body (na wszelki wypadek, jakbym coś spiep.....).

A i tak zawsze jakaś część zostaje (i się zastanawiasz, od czego ona była?)

Poza tym cena 150$ też nie mało, za trochę więcej można kupić używaną D70 w idealnym stanie.

Rafal28
12-02-2008, 02:34
Nie przestraszylo to technika i podjeli sie czyszczenia bez wysylania do serwisu Nikona. Po Nikusia mam być za trzy dni. Koszt 200 zł. Napisze jak sie z tym uporali. Bałagan byl naprawde solidny, jak dla mnie nadawalo sie to jedynie do wymiany ale rys nie widzialem.